5 úžasných uzených polévek které si zamilujete. Vyzkoušejte je všechny!

Recepty na uzené polévky se stále řadí mezi nejoblíbenější a to naprostým právem.

My si dneska ukážeme jak klasické recepty s masem ale i velmi chutné vegetariánské varianty na kterých si pochutná celá rodina.

Tak pojďme na to!

Polévka s uzenými žebry a rýží

Kombinace uzených žeber, zeleniny a rýže je naprosto fantastická a určitě si ji oblíbíte i vy.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • 300 g uzených žeber
  • 3 lžíce rýže
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • voda
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na podávání 

Postup

  1. Uzená žebra opláchněte a nakrájejte po jednom žebru. Takto připravená žebra vložte do hrnce se studenou vodou a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte 20 minut. 
  2. Mezitím si očistíme brambory a nakrájíme na kostičky. Vložíme je vložíme do hrnce k žebrům společně s rýží a dobře promícháme. 
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Pokud jsou kolečka moc velká tak je můžete přepůlit
  4. Cibuli a mrkev osmažíme na oleji dokud nám nezměkne. 
  5. Jakmile nám brambory a rýže v polévce změknou tak přimícháme zeleninu. Dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou. 
  6. Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.
Polévka s uzeným masem, zeleninou rýží a bylinkami.
zdroj: niftyrecipe.com

Bramborová polévka s uzenou slaninou

Vynikající uzená chuť slaniny a papriky vás dostane. Je to skvělá svačina nejen v chladné  dny kdy vás skvěle zahřeje.

Ingredience

  • 200g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • ½ šálku smetany na vaření
  • 6 šálků vývaru
  • 1 lžička tymiánu
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nakrájíme slaninu na kostičky a krátce orestujeme. Přidáme cibuli, stáhneme plamen a vaříme dokud nebude cibule měkká. 
  2. Přidáme prolisovaný česnek, tymián  uzenou papriku.
  3. Zalijeme vývarem a přidáme brambory. Vaříme dokud nám brambory v polévce nezměknou. Měla by to trvat asi 10-15 minut. 
  4. Jakmile nám brambory změknou tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v hrnci.
  5. Do rozmixované polévky přidáme smetanu, sůl, pepř, nasekanou petrželku a můžeme podávat. 
Rozmixovaná polévka z brambor a slaninou v bílém talíři.
zdroj: deliciousonadime.com

Polévka z uzeného kuřete s nudlemi

Tato uzená polévka nejen skvěle vypadá, ale i báječně chutná a díky nudlím je taky vydatná. Pojďte ji vyzkoušet i vy.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 červené papriky
  • 150 g vaječných nudlí
  • 400 g uzeného kuřete
  • 400 sekaných rajčat – 1 plechovka
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1 lžička uzené soli
  • 2 lžičky uzené mleté papriky
  • pepř
  • zakysaná smetana a čerstvý kopr k podávání

Postup

  1. Nudle uvaříme podle návodu a necháme si je stranou. 
  2. Rozehřejeme olej, přidáme uzenou mletou papriku, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, na proužky nakrájenou papriku, podlijeme trochou vývaru a dobře promícháme. Vaříme dokud nám zelenina nezměkne, a to asi 20 minut.
  3. Jakmile je zelenina měkká přilijeme zbytek vývaru, přidáme plechovku nasekaných rajčat a na kousky nakrájené uzené kuře.
  4. Necháme spolu vařit asi 5 minut, dochutíme solí a pepřem, poté přidáme hotové nudle.
  5. Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvě nasekaným koprem.
Zeleninová polévka s kuřetem a zakysanou smetanou.
zdroj: realsimple.com

Rajčatová polévka se zastřeným vejcem a uzenou paprikou

Uzené polévky nemusí být jen s masem, ale existují i vegetariánské verze které vás zaručeně dostanou a tahle rajčatová polévka je toho důkazem

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 2 lžíce uzené papriky
  • zeleninový vývar
  • 4 vejce
  • uzená sůl
  • čerstvá bazalka na podávání

Postup

  1. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, prolisovaný česnek a mletou uzenou papriku.
  2. Krátce orestujeme a přidáme plechovku rajčat, vývar a vaříme 10 minut.
  3. Mezitím si připravíme zastřená vejce. Rozbijeme vejce do misky tak aby se nám nepoškodil žloutek. Opatrně vejce přesuneme z misky do vroucí vody a necháme vařit asi 3-4 minuty. 
  4. Polévku podáváme se zastřeným vejcem a bazalkou. Můžete doplnit také chlebem. Ten si můžete upéct domácí podle těchto receptů.
Tomatová polévka s vejcem a chlebem v bílém talíři.
zdroj: brooklynsupper.com

Uzená čočková polévka

Dneska si ukážeme ještě jeden recept na uzenou polévku bez masa, a to tuhle vynikající čočkou. Výhodou je i to že j velice rychlá.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 3 stonky celeru
  • 4 šálky vývaru
  • 1,5 šálku červené čočky
  • uzená sůl

Postup

  1. V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut dokud nebude mít cibule zlatou barvu.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou a očištěnou mrkev a nakrájený celer. Přidáme mletou uzenou papriku a sůl.
  3. Zalijeme vývarem a přidáme červenou čočku a vaříme dokud nám zelenina a čočka nezměknou.
Luštěninová polévka se zeleninou v bílé misce.
zdroj: realfoodrealdeals.com

TIP: Pokud máte rádi červenou čočku tak určitě vyzkoušejte tyto skvělé recepty na polévky z červené čočky.

Co je to uzená sůl?

Jistě jste si všimli, že jí v některých receptech nahrazujeme klasickou sůl. Uzená sůl se těší stále větší oblibě díky své kvalitě  výborné chuti. Jedná se o mořskou sůl která se udí až dva týdny a proto má nezaměnitelnou uzenou chuť. Můžete ji použít všude, kde chcete mít skvělé kouřové aroma a chuť.  

Jak vám chutnaly naše recepty na uzené polévky? Napište nám to do komentářů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X