Recepty na uzené polévky se stále řadí mezi nejoblíbenější a to naprostým právem.
My si dneska ukážeme jak klasické recepty s masem ale i velmi chutné vegetariánské varianty na kterých si pochutná celá rodina.
Tak pojďme na to!
Polévka s uzenými žebry a rýží
Kombinace uzených žeber, zeleniny a rýže je naprosto fantastická a určitě si ji oblíbíte i vy.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 brambory
- 300 g uzených žeber
- 3 lžíce rýže
- 1 lžička uzené papriky
- 2 bobkové listy
- voda
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na podávání
Postup
- Uzená žebra opláchněte a nakrájejte po jednom žebru. Takto připravená žebra vložte do hrnce se studenou vodou a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte 20 minut.
- Mezitím si očistíme brambory a nakrájíme na kostičky. Vložíme je vložíme do hrnce k žebrům společně s rýží a dobře promícháme.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Pokud jsou kolečka moc velká tak je můžete přepůlit
- Cibuli a mrkev osmažíme na oleji dokud nám nezměkne.
- Jakmile nám brambory a rýže v polévce změknou tak přimícháme zeleninu. Dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou.
- Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.

Bramborová polévka s uzenou slaninou
Vynikající uzená chuť slaniny a papriky vás dostane. Je to skvělá svačina nejen v chladné dny kdy vás skvěle zahřeje.
Ingredience
- 200g uzené slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kg brambor
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- ½ šálku smetany na vaření
- 6 šálků vývaru
- 1 lžička tymiánu
- petrželka
- sůl, pepř
Postup
- Nakrájíme slaninu na kostičky a krátce orestujeme. Přidáme cibuli, stáhneme plamen a vaříme dokud nebude cibule měkká.
- Přidáme prolisovaný česnek, tymián uzenou papriku.
- Zalijeme vývarem a přidáme brambory. Vaříme dokud nám brambory v polévce nezměknou. Měla by to trvat asi 10-15 minut.
- Jakmile nám brambory změknou tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Do rozmixované polévky přidáme smetanu, sůl, pepř, nasekanou petrželku a můžeme podávat.

Polévka z uzeného kuřete s nudlemi
Tato uzená polévka nejen skvěle vypadá, ale i báječně chutná a díky nudlím je taky vydatná. Pojďte ji vyzkoušet i vy.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 červené papriky
- 150 g vaječných nudlí
- 400 g uzeného kuřete
- 400 sekaných rajčat – 1 plechovka
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1 lžička uzené soli
- 2 lžičky uzené mleté papriky
- pepř
- zakysaná smetana a čerstvý kopr k podávání
Postup
- Nudle uvaříme podle návodu a necháme si je stranou.
- Rozehřejeme olej, přidáme uzenou mletou papriku, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, na proužky nakrájenou papriku, podlijeme trochou vývaru a dobře promícháme. Vaříme dokud nám zelenina nezměkne, a to asi 20 minut.
- Jakmile je zelenina měkká přilijeme zbytek vývaru, přidáme plechovku nasekaných rajčat a na kousky nakrájené uzené kuře.
- Necháme spolu vařit asi 5 minut, dochutíme solí a pepřem, poté přidáme hotové nudle.
- Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvě nasekaným koprem.

Objevte podobné tipy
Rajčatová polévka se zastřeným vejcem a uzenou paprikou
Uzené polévky nemusí být jen s masem, ale existují i vegetariánské verze které vás zaručeně dostanou a tahle rajčatová polévka je toho důkazem
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 2 lžíce uzené papriky
- zeleninový vývar
- 4 vejce
- uzená sůl
- čerstvá bazalka na podávání
Postup
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, prolisovaný česnek a mletou uzenou papriku.
- Krátce orestujeme a přidáme plechovku rajčat, vývar a vaříme 10 minut.
- Mezitím si připravíme zastřená vejce. Rozbijeme vejce do misky tak aby se nám nepoškodil žloutek. Opatrně vejce přesuneme z misky do vroucí vody a necháme vařit asi 3-4 minuty.
- Polévku podáváme se zastřeným vejcem a bazalkou. Můžete doplnit také chlebem. Ten si můžete upéct domácí podle těchto receptů.

Uzená čočková polévka
Dneska si ukážeme ještě jeden recept na uzenou polévku bez masa, a to tuhle vynikající čočkou. Výhodou je i to že j velice rychlá.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 lžíce uzené papriky
- 3 stonky celeru
- 4 šálky vývaru
- 1,5 šálku červené čočky
- uzená sůl
Postup
- V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut dokud nebude mít cibule zlatou barvu.
- Přidáme na kostky nakrájenou a očištěnou mrkev a nakrájený celer. Přidáme mletou uzenou papriku a sůl.
- Zalijeme vývarem a přidáme červenou čočku a vaříme dokud nám zelenina a čočka nezměknou.

TIP: Pokud máte rádi červenou čočku tak určitě vyzkoušejte tyto skvělé recepty na polévky z červené čočky.
Co je to uzená sůl?
Jistě jste si všimli, že jí v některých receptech nahrazujeme klasickou sůl. Uzená sůl se těší stále větší oblibě díky své kvalitě výborné chuti. Jedná se o mořskou sůl která se udí až dva týdny a proto má nezaměnitelnou uzenou chuť. Můžete ji použít všude, kde chcete mít skvělé kouřové aroma a chuť.
Jak vám chutnaly naše recepty na uzené polévky? Napište nám to do komentářů.