Uzenina by neměla být běžnou součástí stravy, ale příležitostně se hodí a v menším množství jistě neuškodí.
Uzeninu se snažíme nepředkládat jen studenou, ale využijeme toho, že se z ní dají připravit i teplá jídla. S vhodnou přílohou pak máme velice rychle uvařený hlavní chod k obědu nebo večeři.
Jednou z možností, jak rychle připravit teplé a chutné jídlo z uzeniny jsou různé plněné závitky neboli rolky.
My si pro tento článek připravili 3 skvělé recepty na plněné uzeninové rolky.
Šunkové rolky plněné ricottou a cuketou
INGREDIENCE
- 10 silnějších plátků šunky typu Prosciutto cotto
- 350 g čerstvého sýru ricotta
- čerstvé listy máty
- 2 cukety
- sůl a pepř
- 1 jarní cibulka
- extra panenský olivový olej
POSTUP
- Cuketu umyjeme, očistíme, vydlabeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- Cibuli nasekáme na kostičky, vložíme do rozehřáté pánve s olejem a mírně orestujeme.
- Přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a opepříme, restujeme společně asi 5 minut.
- Vypneme a necháme vychladnout.
- Do misky si dáme ricottu, přidáme nasekanou mátu a cuketu s cibulkou, dobře promícháme.
- Na plátky šunky rozprostřeme směs a zabalíme do tvaru rolád.
- Dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.
zdroj: ricette.donnaclick.it
Ricotta se často zařazuje mezi sýry, ale nejedná se o sýr. Je to mléčný výrobek ze syrovátky kravského nebo kozího mléka, vzhledově podobný tvarohu
Objevte podobné tipy
Slaninové rolky plněné enoki houbami
INGREDIENCE
- 1 balení (150-200g) enoki hub, rozdělených na 7 (nebo více) svazků
- 7 plátků slaniny
- teriyaki omáčka
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Ořízneme konec shluku houby Enoki a rozdělíme na 7 (nebo více) drobných svazků.
- Slaninu obalíme okolo hub a umístěte na plech.
- Pečeme na 190°C asi 15 -200 dokud není slanina do křupava.
- Můžeme podávat s teriyaki omáčkou.
Prosciutto rolky se žlutým melounem a mozzarellou
INGREDIENCE
- 1 menší žlutý meloun
- 6 menších sýrů mozarella, každý nakrájený na menší části
- 24 tenkých plátků prosciutto
- extra panenský olivový olej na pokapání
POSTUP
- Meloun seřežeme, rozkrájíme na menší části.
- Na něj klademe rozkrojený sýr.
- Obalíme do prosciutta.
- Pokapeme troškou olivového oleje.
- Můžeme mírně i opepřit.
- Podáváme vychlazené.
zdroj: taste.com.au
Rolky můžeme nejčastěji plnit sýrem, sýrovou náplní, tvarohovou náplní, zeleninou, houbami. Také je můžeme podávat v studené formě nebo tepelně upravené.
K rolkám se hodí především různě upravené brambory a zeleninové saláty nebo obloha z čerstvé zeleniny. K podušeným rolkám s větším množstvím šťávy můžeme podávat i dušenou rýži, kuskus nebo těstoviny.