Uzeninové rolky plněné zdavými surovinami

Uzenina by neměla být běžnou součástí stravy, ale příležitostně se hodí a v menším množství jistě neuškodí. Uzeninu se snažíme nepředkládat jen studenou, ale využijeme toho, že se z ní dají připravit i teplá jídla. S vhodnou přílohou pak máme velice rychle uvařený hlavní chod k obědu nebo večeři. Jednou z možností, jak rychle připravit teplé a chutné jídlo z uzeniny jsou různé plněné závitky neboli rolky.

Ricotta se často zařazuje mezi sýry, ale nejedná se o sýr. Je to mléčný výrobek ze syrovátky kravského nebo kozího mléka, vzhledově podobný tvarohu. Účinky ricotty na zdraví jsou velmi pozitivní. Je to výrobek s vysokým obsahem bílkovin a nutriční hodnotou. Má nejmenší obsah tuků z mléčných produktů. Nezatěžuje trávicí trakt, je lehce stravitelná. Obsahuje důležité množství vápníku, který se snadno vstřebává, vitamíny B1, B2, B3 a A, minerální soli, především sodík, draslík a fosfor. Syrovátkové proteiny obsažené v ricottě mají podle odborníku dobrý vliv na krevní tlak a cévy.

1. Šunkové rolky plněné ricottou a cuketou

INGREDIENCE :

  • 10 silnějších plátků šunky typu Prosciutto cotto
  • 350 g čerstvého sýru ricotta
  • čerstvé listy máty
  • 2 cukety
  • sůl a pepř
  • 1 jarní cibulka
  • extra panenský olivový olej

POSTUP :

  1. Cuketu umyjeme, očistíme, vydlabeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Cibuli nasekáme na kostičky, vložíme do rozehřáté pánve s olejem a mírně orestujeme.
  3. Přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a opepříme, restujeme společně asi 5 minut.
  4. Vypneme a necháme vychladnout.
  5. Do misky si dáme ricottu, přidáme nasekanou mátu a cuketu s cibulkou, dobře promícháme.
  6. Na plátky šunky rozprostřeme směs a zabalíme do tvaru rolád.
  7. Dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.

Šunkové rolky plněné ricottou a cuketouzdroj : ricette.donnaclick.it

2. Slaninové rolky plněné enoki houbami

INGREDIENCE :

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Ořízneme konec shluku houby Enoki a rozdělíme na 7 (nebo více) drobných svazků.
  3. Slaninu obalíme okolo hub a umístěte na plech.
  4. Pečeme na 190°C asi 15 -200 dokud není slanina do křupava.
  5. Můžeme podávat s teriyaki omáčkou.
Slaninové rolky plněné enoki houbami

zdroj : myheartbeets.com

3. Prosciutto rolky se žlutým melounem a mozzarellou

INGREDIENCE :

  • 1 menší žlutý meloun
  • 6 menších sýrů mozarella, každý nakrájený na menší části
  • 24 tenkých plátků prosciutto
  • extra panenský olivový olej na pokapání

POSTUP :

  1. Meloun seřežeme, rozkrájíme na menší části.
  2. Na něj klademe rozkrojený sýr.
  3. Obalíme do prosciutta.
  4. Pokapeme troškou olivového oleje.
  5. Můžeme mírně i opepřit.
  6. Podáváme vychlazené.

zdroj : taste.com.au

 

Rolky můžeme nejčastěji plnit sýrem, sýrovou náplní, tvarohovou náplní, zeleninou, houbami. Také je můžeme podávat v studené formě nebo tepelně upravené. K rolkám se hodí především různě upravené brambory a zeleninové saláty nebo obloha z čerstvé zeleniny. K podušeným rolkám s větším množstvím šťávy můžeme podávat i dušenou rýži, kuskus nebo těstoviny.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *