Vynikající vaflové recepty jako lehká svačina či večeře. Inspirujte se!

Pokud milujete různé sladké pokrmy, rozhodně vyzkoušejte recepty na vafle.

Dají se připravit na spoustu způsobů a vy tak můžete potěšit nejen své blízké, ale i přátelé či kolegy.

Připravte jim ty nejsladší pochoutky a rozhýbejte jejich chuťové pohárky.

Neváhejte se inspirovat v tomto článku, do kterého jsme vám posbírali ty nejlepší dobroty.

Klasické a jednoduché vafle

Tato sladká pochoutka je ideální snídaní, ale může to být i lehká večeře. U této vaflové směsi je skvělé, že si ji můžeme nechat uloženou v lednici klidně týden. Jen ji musíme před uložením znovu trochu našlehat. Pokud milujete sladká jídla, vyzkoušejte i recepty na lívanečky s ovocem.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a 3/4 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Nahřejeme si vaflovač a připravíme si větší misku.
  • Vejce rozklepneme do mísy a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
  • Přidáme mouku, mléko, rostlinný olej, cukr, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt a šleháme tak dlouho, až bude krásně hladké a jemné.
  • Předehřátý vaflovač postříkáme kuchyňským sprejem, vlijeme do něj směs a pečeme dozlatova.
  • Takto postupně zpracujeme všechno těsto.
  • Podáváme ještě horké, ozdobené šlehačkou, jahodami a borůvkami.
Jednoduché sladké vafle s jahodami, borůvkami a šlehačkou.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Výborné vafle s čokoládou a malinami

Pro milovníky čokoládových dortů bude tahle receptura opravdovým luxusem. Těsto má vynikající chuť, skvělou strukturu a po upečení jsou úžasně vláčné.

Ingredience:

  • 460 g směsi na přípravu čokoládového dortu (v receptu byla použita značka RUF)
  • 3 vejce
  • 200 g smetany ke šlehání (35 %)
  • 2 hrnky mrazem sušených malin
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku mascarpone
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku smetany (12 %)
  • 2 hrsti lupínků z mléčné čokolády
  • 1/2 hrnku čerstvých malin

Postup

  • Směs na dort nasypeme do mísy, přidáme vejce i smetanu 35 % a důkladně zamícháme.
  • Předehřejeme si vaflovač a vždy do něj nalijeme 1/3 hrnku těsta do střední části vaflovače a pečeme, dokud nebude vafle nahnědlá, asi 1 a 1/2 minuty.
  • Vyjmeme a odložíme na kuchyňskou mřížku. Takto zpracujeme všechno těsto a pak necháme zcela vychladnout.
  • Dohromady by nám mělo těsto vystačit na 8 vaflí.
  • Mrazem sušené maliny nasypeme do nádoby mixéru, přidáme cukr a mixujeme, dokud nejsou jako prach.
  • Přidáme mascarpone, vanilkový extrakt, hrnek smetany 12 % a šleháme do husté krémové konzistence.
  • Čokoládové lupínky vsypeme do misky a dáme si do malého hrnce zahřát 1/2 hrnku smetany 12 % na středním ohni, aby se na povrchu začaly tvořit malé bublinky a smetana se začala trochu vařit.
  • Zahřátou smetanu nalijeme k čokoládovým lupínkům a mícháme tak dlouho, až se čokoláda rozpustí a směs bude pěkně hladká.
  • Připravíme si stojan na dort nebo servírovací talíř a začneme vrstvit.
  • Na talíř položíme vafli, namažeme vrstvou malinového krému po okrajích, aby uprostřed zůstal v průměru 3 – 4 cm prostor, do kterého vlijeme 1 lžíci čokoládové směsi.
  • Přikryjeme další vaflí a postupujeme stejně, doku nám nedojdou vafle, přičemž poslední vafli ozdobíme krémem uprostřed a pokapeme ozdobně zbývající čokoládou.
  • Můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Vejce a smetana ke šlehání jsou suroviny potřebné na zpracování krabicové směsi na dort dané značky, pokud budeme používat jinou značku, musíme ingredience přizpůsobit návodu na obalu.

Luxusní čokoládové vaflové těsto zdobené malinami a toppingem.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/

Snadný bezlepkový dezert

Udělat chutné těsto na domácí vafle je možné i bez lepku. S tímto receptem máte jistotu, že budou krásně lehké, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 hrnku mandlového mléka
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • V míse smícháme ovesnou mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl i skořici.
  • Vezmeme jinou mísu a do té dáme mandlové mléko, rozehřátý kokosový olej, vejce, javorový sirup, vanilkový extrakt a pečlivě našleháme.
  • Pokud by kokosový olej ztuhnul, když se dostane k ostatním mokrým přísadám, zahřejeme vše v mikrovlnné troubě, aby se znovu rozpustil.
  • Mokrou směs vlijeme do suchých ingrediencí a pomocí vařečky, důkladně promícháme.
  • Jakmile je těsto hotové, necháme ho 10 minut odpočívat, protože ovesná mouka potřebuje absorbovat vlhkost.
  • Zapneme vaflovač a necháme ho nahřát. Poté nastavíme teplotu na střední stupeň.
  • Znovu promícháme těsto lžící a s její pomocí naneseme dostatek těsty na pokrytí středního prostoru vaflovače.
  • Zakryjeme víko a pečeme dozlatova, aby byla vafle křupavá.
  • Na pracovní plochu rozprostřeme alobal nebo pečící papír a na něj skládáme vafle jednu vedle druhé. Nikdy jen nedáváme na sebe, jinak ztratí svou křupavost.
  • Hotové vafle přelijeme rozehřátou Nutellou, javorovým sirupem nebo třeba ořechovým máslem či čokoládovou polevou. Zkrátka čímkoliv, co nás napadne.
Vaflové ovesné těsto bez lepku.
Zdroj: https://cookieandkate.com/

Nadýchané domácí sušenky z vaflovače

Najít opravdu výborné těsto je téměř nadlidský výkon, aby mělo správnou konzistenci a vafle nebyly po vyjmutí z vaflovače tvrdé nebo snad dokonce rozpadlé. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek parádní.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 polévkové lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 a 2/3 hrnku plnotučného mléka
  • 1/3 hrnku slunečnicového oleje

Postup

  • Předehřejeme si vaflovač a pro jistotu se držíme pokynů od jeho výrobce, ať si ho nezničíme.
  • Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme cukr se solí a pořádně promícháme.
  • V jiné misce smícháme vaječné žloutky, mléko i olej a zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si další misku, do které nalijeme bílky a pomocí ručního mixéru je na střední rychlost našleháme do tuhého sněhu.
  • Směs vaječných žloutků přidáme do mouky a důkladně zamícháme, aby se všechny suroviny spojily.
  • Přidáme sníh z bílků a pomalu je pomocí vařečky vmícháme do těsta.
  • Pečící plochu vaflovače postříkáme kuchyňským sprejem a naběračkou vlijeme těsto do 2/3 uprostřed.
  • Zaklopíme a pečeme zhruba 3 až 5 minut.
  • Na horké vafle dáme kousek másla a přelijeme javorovým sirupem nebo třeba horkým medem.
Nadýchané domácí sušenky z vaflovače
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/

Máslové belgické z Liege

Jestli chceme ochutnat opravdu ty nejlepší recepty na vafle, pak je tato receptura skutečně skvělým favoritem. Nejen, že jsou úžasně nadýchané, ale také perfektně slaďoučké a jemné.

Ingredience:

  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 4 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 14 lžic rozpuštěného neslaného másla
  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru

Postup

  • Zahřejeme mléko, aby bylo vlažné a přidáme do něj droždí a hnědý cukr. Lehce zamícháme a necháme 15 minut na teplém místě.
  • Do nádoby stojanového mixéru/kuchyňského robota nasypeme polohrubou mouku, sůl, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a vejce.
  • Přilijeme připravený kvásek a nasadíme míchací nástavec.
  • Na nízkou rychlost mícháme, aby se vše promísilo. Potom přepneme na nejvyšší rychlost a šleháme po dobu 1 minuty.
  • Přidáme moučkový cukr a znovu promícháme.
  • Nádobu vyjmeme ze stojanu, těsto přendáme do jiné misky, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.
  • Po uplynutí této doby rozdělíme těsto na 8 stejných kousků a předehřejeme si vaflovač. Pečící povrch postříkáme kuchyňským sprejem.
  • Jeden kousek těsta po druhém vložíme do prostřední části vaflovače a pečeme 4 až 5 minut.
  • Takto upečeme všechny kousky a ozdobíme podle chuti. Například borůvkami a jahodami se šlehačkou.
Jemné těsto na belgické vafle z Liege.
Zdroj: https://simplyhomecooked.com/

Lehké a křupavé sladké placky

Jak už název napovídá, snídaně podle této receptury bude lehoučká, chutná, jednoduchá a rádi se k ní budete vracet.

Stačí jen vyzkoušet tuto zajímavou recepturu. Díky kukuřičnému škrobu budou dokonale křupavé a přesto jemné.

Ingredience:

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 235 ml mléka
  • 80 ml oleje ochuceného citronem
  • 1 vejce velikosti L
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • Máslo
  • Javorový sirup
  • Čerstvé ovoce

Postup

  • Do středně velké misky dáme mouku, kukuřičný škrob, cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a důkladně našleháme.
  • V jiné misce smícháme mléko, ochucený olej, vejce a vanilkový extrakt.
  • Jakmile je mléčná směs dostatečně promíchaná, přidáme ji do směsi s moukou a šleháme, až dokud nevznikne hladké těsto.
  • Poté těsto odložíme stranou a necháme 15 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si klasickou troubu na 200 stupňů a nahřejeme vaflovač.
  • Trochu těsta nalijeme na pečící plochu vaflovače, kterou ještě předtím postříkáme kuchyňským sprejem.
  • Pečeme do křupava a zlatohněda. Hotové vafle postupně vkládáme přímo do trouby, kterou jsme si nahřáli na 200 stupňů. Dáváme je přímo na mřížku, případně můžeme použít alobal či plech. Jakmile vložíme první vafli, troubu stáhneme na cca 90 stupňů.
  • Postupně takto zpracujeme všechno těsto a vafle udržujeme teplé, dokud je nebudeme servírovat.
  • Pak už jen stačí dát na talíř, ozdobit máslem, javorovým sirupem a čerstvým ovocem.

Tip: Jestli si nevíte rady s výběrem toho správného přístroje, mrkněte na náš velký test elektrických vaflovačů.

Recept na vaflové těsto s křupavou strukturou a lehkostí.

Domácí vaflový moučník po belgicku

Tento recept na vafle je rychlý, jednoduchý a výsledný výtvor lahodný. Zlatavý povrch úplně láká k tomu se do nich zakousnout a vychutnat si tu báječnou chuť a rozplývající se konzistenci.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky skořice
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejeme vaflovač a mezitím si připravíme těsto.
  • Ve velké misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, sůl a skořici.
  • Poté vezmeme 2 misky, do jedné dáme žloutky a do druhé bílky.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zatím odložíme stranou.
  • Žloutky našleháme s rostlinným olejem, mlékem a vanilkovým extraktem.
  • Tuto směs vlijeme do mísy s moukou a důkladně promícháme, aby se utvořilo hladké těsto bez hrudek.
  • Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
  • Zahřátý vaflovač postříkáme kuchyňským sprejem a vždy nalijeme trochu těsta do středu pečící plochy.
  • Pečeme dozlatova zhruba 3 – 5 minut, to musíme vysledovat s prvním kouskem.
  • Postupně upečeme všechny vafle a ihned servírujeme ozdobené máslem, sirupem, moučkovým cukrem, případně s čímkoliv dalším, co máme rádi.

Tip: Perfektním ochucovadlem je Nutella, kterou namažeme na celou plochu vafle. Skvělá je také čokoládová poleva nebo oblíbená marmeláda.

Lehké a nadýchané belgické vaflové těsto.
Zdroj: https://thesaltymarshmallow.com/

Snadný recept na kvasnicové vafle

Toto těsto je v podstatě klasická varianta s kvasnicemi/droždím. Na povrchu bude po upečení nádherně křupavé, uvnitř krémové a vláčné. Dokonce i když vychladne, tak se jeho struktura nemění.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 6 lžic rozpuštěného nesoleného másla
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce velikosti L
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí

Postup

  • Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme všechny ostatní suroviny a důkladně zamícháme.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a necháme při pokojové teplotě odpočívat po dobu 1 hodiny.
  • Na povrchu se postupně začnou tvořit bubliny.
  • Jakmile začne směs „bublat“, můžeme rozehřát vaflovač a pustit se do pečení.
  • Plochu vaflovače postříkáme kuchyňským sprejem a vždy do něj nalijeme přiměřené množství těsta, které upečeme dozlatova.
  • Postupně takto zpracujeme všechno těsto a můžeme ihned servírovat.

Tip: Pokud si zaděláme těsto a něco nám do toho najednou přijde, takže jej nemůžeme hned zpracovat, můžeme jej uložit do lednice a upéct vafle až následující den.

Křupavé a dokonale krémové kynuté těsto na domácí vafle.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Sušenky do vaflovače

Pro každého, kdo stále hledá nadýchané a vláčné těsto, je tento recept perfektní volbou. Ostatně doma připravovaný pokrm chutná vždycky nejlíp. Hlavně je potřeba mít po ruce dostatečnou zásobu javorového sirupu.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva i sůl.
  • Do jiné misky dáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Důkladně našleháme a vlijeme do suchých surovin.
  • Šleháme, aby se vše spojilo a vznikla hladká směs.
  • Zahřejeme vaflovač a pečící plochu postříkáme kuchyňským sprejem. Pokud nemáme můžeme potřít rozpuštěným máslem či olejem pomocí mašlovačky.
  • Naběračkou vlijeme těsto v přiměřeném množství do středu pečící plochy, asi tak půlku menší naběračky, aby pokryla plochu maximálně do 2/3.
  • Pečeme dozlatova zhruba 3 – 5 minut, záleží na tom, jak rychle vaflovač peče.
  • Ihned po zpracování veškerého těsta můžeme vafle podávat.
  • Přelijeme je dostatečnou dávkou javorového sirupu a ozdobíme třeba i čerstvým ovocem. Kdo chce, může dát na horké vafle kousek másla ještě předtím, než je zalije sirupem.
Domácí recept na vaflové těsto pečené ve vaflovači.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com/

Jednoduchý moučník

V jednoduchosti je krása, což platí i ve chvíli, kdy se pustíme do nějakých kulinářských výtvorů. Tento recept není nijak složitý a vafle chutnají báječně.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek mléka
  • 2 velká vejce
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla

Na ozdobu:

  • Máslo
  • Javorový sirup

Postup

  • Předehřejeme si vaflovač a mezitím nachystáme těsto.
  • Do velké misky prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, cukr a promísíme.
  • V jiné misce našleháme vejce s mlékem a přidáme do mísy s moukou.
  • Mícháme, dokud se nepromísí a přilijeme rozpuštěné máslo.
  • Šleháme do hladkého těsta.
  • Kuchyňským sprejem postříkáme pečící plochu vaflovače.
  • Do jeho středu vždy nalijeme 1/2 hrnku těsta a rozprostřeme tak, aby bylo cca 2 cm od okraje vaflovače.
  • Zaklopíme a pečeme cca 3 minuty dozlatova.
  • Stejným způsobem zpracujeme všechno těsto.
  • Pak už jen stačí servírovat ozdobené kouskem másla a přelité javorovým sirupem, tím rozhodně nebudeme šetřit
Recept na rychlé vafle.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Zajímavosti na závěr

O javorovém sirupu slýcháme často, nacházíme jej v mnoha receptech a používáme ho zejména jako ochucovadlo sladkých pokrmů.

Víte ale, jak se takový sirup vlastně vyrábí? Mrkněte na video a zjistíte, jak je produkovat pravý javorový sirup z Vermontu. Zde se ročně vyrobí více než 1 milion lahví sirupu.

How Real Vermont Maple Syrup Is Made | Regional Eats

Nad domácí výrobu vaflí není, ale někdy se stane, že se nám nechce nic dělat, nebo jsme někde, kde k tomu ani nemáme šanci.

Pak je jedinou možností, jak ukojit chuť na vafle, koupě hotových. Koukněte na video, jak jsou vafle vyráběny průmyslově.

WAFFLES | How It's Made

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X