Jednoduché vaječné recepty, které se hodí pro rychlou svačinu nebo vydatnou večeři. Inspirujte se!

Přemýšlíte, co nachystat ke svačině nebo večeři? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na vajíčka.

Připravte si jednotlivé pochoutky a zjistěte, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Chystáte rodinnou oslavu, firemní večírek, pohoštění pro kamarády na večerní dýchánek nebo jen svačinu při pracovním odpoledni?

Potěšte své blízké, kamarády i kolegy a dejte jim ochutnat své výtvory z vajec.

Vynikající vajíčková pomazánka

Vejce jsou velmi užitečnou surovinou a používají se do mnoha pokrmů, případně poslouží i jako malá svačinka. Tenhle recept je svým způsobem klasika a hodí se pro každou příležitost. Pro milovníky pochoutek v tomto stylu doporučuji také recepty na hermelínovou pomazánku.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 3 jarní cibulky
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky

Postup

  • Vejce dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  • Jakmile se začnou vařit, odstavíme je z tepla, zakryjeme poklicí a v horké vodě necháme odstát 12 minut.
  • Poté vyjmeme z hrnce, ochladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Nakrájená vejce dáme do misky, vmícháme majonézu, hořčici i nakrájenou jarní cibulku.
  • Osolíme, opepříme a zasypeme sladkou paprikou.
  • Naposledy promícháme a servírujeme na čerstvém křupavém chlebu, ale také na slaných sušenkách či bagetě.
Lahodná vaječná směs na chléb a sendviče.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Vajíčkový salát

Ochutnejte tento zajímavý recept, který je velmi chutný a na přípravu maximálně jednoduchý. Z několika málo surovin vykouzlíte skvělou dobrůtku, která nadchne i vaše přátele.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jemně nasekané petržele
  • 2 lžíce jemně nakrájené pažitky
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Mořská sůl podle chuti

Postup

  • Přivedeme k varu hrnec vody, aby začala hodně bublat. Poté snížíme teplotu nízký stupeň, aby se netvořily žádné bubliny.
  • Pomocí velké kuchyňské lžíce vložíme do horké vody jedno vejce po druhém a znovu zapneme sporák na nejvyšší stupeň.
  • Vejce budeme vařit přesně 12 minut, přičemž si mezitím připravíme místu se studenou vodou a několika kostkami ledu.
  • Po uplynutí této doby vyjmeme vejce z hrnce a na několik minut vložíme do ledové vodní lázně. Tím zastavíme proces vaření a vejce ochladíme.
  • Vychladlá vejce oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky a dáme do misky.
  • Cibuli očistíme, nakrájíme na jemné kostičky a přihodíme na vejce.
  • Přisypeme pažitku, petržel, zakápneme citronovou šťávou, dijonskou hořčicí a majonézou.
  • Důkladně promícháme, aby se vše propojilo.
  • Nakonec ještě osolíme, opepříme a naposledy zamícháme.
  • Podáváme v misce jako klasický salát, ale také můžeme servírovat jako pomazánku na plátku chleba či jako součást sendviče.
Klasický recept na vaječný salát.
Zdroj: https://downshiftology.com/

Míchaná vajíčka

Připravit takové jídlo není sice žádná věda, ale přesto si s tím mnoho lidí neporadí. Správná vejce musí mít jemnou měkkou strukturu, být krémovitá, ale nikoliv rozpatlaná.

Jednoduše řečeno ani moc suchá, ani hodně mokrá. Nejlepšími pomocníky na přípravu tohoto pokrmu, jsou nepřilnavá pánev a špachtle ze silikonu, případně dřevěná vařečka.

Ingredience:

  • 1/2 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 4 velká vejce velikosti L
  • 1/8 čajové lžičky jemné mořské soli (nebo podle chuti)
  • Na dochucení:
  • Bylinky podle chuti (pažitka, petržel, libeček)
  • Pepř černý nebo čtyřbarevný

Postup

  • Máslo rozpustíme v pánvi ne středním ohni.
  • Vejce rozklepneme domisky, přidáme špetku soli a pomocí vidličky nebo malé metličky šleháme tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit bublinky.
  • Jakmile máslo probublává, zalijeme jej rozšlehanými vejci a špachtlí ihned začneme odlepovat od pánve a promíchávat.
  • Mícháme pomalu, v malých kruzích, díky čemuž se začnou tvořit malé kousky. Takhle pokračujeme asi 30 vteřin.
  • Poté začneme místo kruhů jezdit špachtlí v dlouhých tazích přes pánev po dobu 20 sekund.
  • Jakmile jsou vejce jemná a utvoří se kousky, odstavíme pánev z tepla a necháme ještě 3 minuty odpočívat.
  • Dochutíme solí i pepřem a můžeme posypat čerstvými nasekanými bylinkami.
Nejlepší krémová míchaná vejce.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Čočka na kyselo se slaninou

Vejce může posloužit i jako rychlá a chutná příloha, podobně jako například ohřátý párek. V tomto receptu si připravíme vynikající luštěninu, která je typická zejména na Nový rok, což neznamená, že si jí nemůžeme připravit kdykoliv na ni dostaneme chuť.

Ingredience:

  • 600 g čočky
  • 2 bobkové listy
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 kuchyňské žluté cibule (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 60 ml octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce cukru
  • Cibulová poleva:
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 žluté cibule (oloupané, nakrájené na kostičky)

Příloha:

  • Vejce jako volské oko
  • Sterilovaná okurka
  • Čerstvá petrželka

Postup

  • Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a dáme do velké mísy. Zalijeme vodou, aby dosahovala cca 5 cm nad čočku.
  • Necháme namočenou minimálně 2 hodiny, maximálně 8 hodin (nejlépe přes noc). Poté přelijeme čočku i s vodou do velkého hrnce, přidáme bobkové listy a přivedeme k varu.
  • Snížíme trochu teplotu a vaříme bez pokličky, dokud není čočka skoro měkká. Trvá to asi 15 minut. Nesmí se rozpadnout a být jako kaše.
  • Vezmeme velkou mísu od propláchnuté čočky, dáme na ní síto a přecedíme do ní uvařenou čočku. Tekutinu uchováme a obojí odložíme stranou.
  • Hrnec, ve kterém se čočka vařila, umyjeme a dáme do něj na střední oheň nahřát olej. Přihodíme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět cca 6 – 8 minut.
  • Přidáme uvařenou čočku, vmícháme ocet, osolíme a opepříme. Nakonec ještě přisypeme cukr a přilijeme 1 hrnek tekutiny z čočky. Dochutíme, necháme 10 minut povařit a odstavíme stranou.
  • Do pánve dáme olej, přihodíme cibuli a smažíme do zlatohněda. Poté vyjmeme cibuli a ve stejné pánvi uděláme volská oka.
  • Servírujeme čočku s volským okem, k tomu kousek smažené cibulky a zdobené sterilovanou okurkou. Nakonec ještě posypeme nasekanou petrželkou. Kdo nechce petržel, může vynechat.
Veganská verze sladké a kyselé zelené čočky se smaženou cibulkou, okurkou a nasekanou petrželkou s vajíčkem.
Zdroj: https://verygoodcook.com/

Pomazánka se šunkou

Vajíčka jsou super přílohou, ale ve vařené podobě i vhodnou surovinou do různých nátěrek či salátů. S tímto receptem potěšíte každého, kdo fandí pochoutkám studené kuchyně.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 150 g dušené vepřové šunky (může být i krůtí či kuřecí)
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Dáme do misky a přidáme najemno pokrájenou šunku.
  • Přihodíme majonézu s dijonskou hořčicí i očištěnou a nakrájenou jarní cibulku.
  • Osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a dáme na 2 hodiny vychladit, aby se vůně hezky propojily.
  • Pomazánka je skvělá do čerstvé housky, na toustový či klasický chléb, ale také na jednohubky či krekry.
Vajíčková pomazánka s kousky šunky na chléb a pečivo.
Zdroj: https://www.food.com/

Vaječná tlačenka s vepřovým masem

Kombinace vajec s masem je možná trochu netradiční, ale o to chutnější. Ostatně je velmi chutná, rychlá a hodí se jako svačina i malý oběd, případně pro někoho i trochu vydatnější večeře.

Ingredience:

  • 4 vepřové nožičky
  • 1 vepřový jazyk
  • 2 vepřové uši
  • 500 g vepřového masa (ideálně směs)
  • 2 bobkové listy
  • 3 – 5 kuliček černého pepře
  • 6 – 8 vajec
  • 1 hrst petržele
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • Ocet podle chuti

Postup

  • Do velkého hrnce dáme vepřové nožky, jazyk, uši, směs masa, bobkové listy, černý pepř, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Při nízké teplotě vše vaříme, dokud není maso měkké.
  • Uvařené kousky vepřového vyjmeme z vody, jazyk oloupeme, ostatní kousky zbavíme kostí a všechno nakrájíme či vidličkou roztrháme na kousky.
  • Dáme do misky, zalijeme vývarem z hrnce, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, ocet a zamícháme.
  • Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme a rozdělíme na poloviny.
  • Naskládáme do nádoby či nějaké formy, případně zapékací misky, zasypeme jemně nasekanou petrželkou a zalijeme vývarem s masem.
  • Rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme přes noc odpočinout do lednice, aby se vývar měl čas přeměnit na konzistenci jako želé.
  • Následující den stačí rozkrájet a můžeme servírovat.

Tip: Poměr koření je pouze orientační, pokud máte raději více koření, neváhejte jej upravit podle vlastní chuti.

Vepřová tlačenka s vařenými vejci a bylinkami.
Zdroj: https://tastycraze.com/

Chléb ve vajíčku

Určitě mávnete rukou nad tím, že tenhle recept zná každé malé dítě a zvládne ho udělat i úplný amatér, ale někdy i takové obyčejné jídlo můžete zkazit, pokud ho nepřipravujete s trochou zápalu.

Ingredience:

  • 4 plátky chleba (není na to vhodný čerstvý, lepší je tak 2 dny starý)
  • 4 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla (na smažení)
  • Špetka kurkumy
  • Špetka mletého černého pepře
  • Špetka sušeného česneku

Na ozdobu:

  • Čerstvá/nakládaná paprika
  • Sterilovaná/salátová okurka
  • Cibule
  • Hořčice

Postup

  • Vejce rozklepneme do misky, přidáme mléko, kurkumu, mletý černý pepř, sušený česnek a důkladně našleháme.
  • Připravíme si pánev a rozpustíme v ní máslo.
  • Mezitím si plátky chleba rozdělíme na poloviny a vložíme do vaječné směsi a několikrát obrátíme, aby se do nich směs vsákla.
  • Takto nasycený chléb vložíme do pánve na rozehřáté máslo a osmažíme z obou stran do zlatohněda.
  • Osmažený chléb potřeme hořčicí a ozdobíme najemno nakrájenou cibulí, okurkou a paprikou.
Čerstvý chléb obalovaný ve vaječné směsi a smažený na čerstvém másle.
Zdroj: https://www.food.com/

Avokádová směs s vejci

Oblíbená vaječná pochoutka v novém kabátku, to je přesně tento recept na salát s vejci. Má skvělou chuť, pěknou strukturu, je rychle připravený a hodí se pro každou příležitost.

Ingredience:

  • 1 velké avokádo (tzv. Ready to eat)
  • 3 vejce natvrdo
  • 1 malá červená cibule
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Listy salátu na servírování (little gem, ledový salát, římský salát atd.)

Postup

  • Avokádo opatrně rozpůlíme, vyjmeme pecku, lžící vydloubneme dužinu, nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
  • Cibuli oloupeme, rozkrájíme najemno a přidáme k avokádu.
  • Uvařená vejce zbavíme skořápky, nakrájíme na malé kostky a rovněž vhodíme do mísy.
  • Přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme, osolíme, opepříme a dáme minimálně na 1 hodinu odpočinout do chladničky.
  • Servírujeme na listech salátu. Kdo nechce salát, může k tomu podávat čerstvé pečivo či chléb.
Vajíčková pomazánka s avokádem.
Zdroj: https://downshiftology.com/

Vejce – proč ho konzumovat a co obsahuje?

Konzumace vajíček bývá častým předmětem sporu. Někdo tvrdí, že jsou zcela nezdravá, další je zase doporučuje jako vhodný zdroj vitamínů a minerálů.

Nejpopulárnější jsou na našem jídelníčku jednoznačně vejce slepičí, ovšem výjimkou nejsou ani křepelčí nebo třeba pštrosí.

Zajímavosti je, že obsahují bílkoviny, jejichž biologická hodnota je daleko lepší než u proteinů mléka či masa. Zdrojem je jednoznačně bílek. Ten navíc neobsahuje žádné tuky a má nízkou kalorickou hodnotu.

Vejce je cenným zdrojem mastných kyselin. Podle mnoha studií dokonce některé tyto mastné kyseliny působí antitromboticky, antiateroskleroticky a rovněž protizánětlivě. Zvýšenou konzumací mohou dokonce fungovat i jako prevence.

Nutno podotknout, že jsou zcela nepostradatelná pro malé děti, zejména do jejich 3 let věku, když jsou zásadní pro správný vývoj mozku i očí. Starším lidem zase optimalizují ideální hladinu hormonů.

Které vitamíny můžeme ve vejcích najít?

  • Kyselina listová
  • Vitamín B1
  • Vitamín D
  • Cholin
  • Vitamín B5
  • Vitamín B7
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vitamín B3
  • Vitamín B6
  • Vitamín B12
  • Vitamín B2

recepty-na-vajicka-uvodni

  • Draslík
  • Fluor
  • Jód
  • Zinek
  • Kobalt
  • Sodík
  • Mangan
  • Molybden
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Selen
  • Železo
  • Vápník
  • Chrom
  • Měď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X