Omáčky s vejcem: tipy na nejchutnější recepty

Čerstvá vejce jsou k dispozici po celý rok a tak pokud chceme uvařit nějaké bezmasé jídlo, mohou to být zrovna vejce.

Smažená jsou trochu těžká, navíc jako příloha se podává pečivo, ale vařená nebo ztracená vejce jsou mimořádně vhodná i do omáček, kam je vkládáme celá nebo půlená či krájená na kousky.

Omáčky sice nejsou největší hit zdravé kuchyně, ale rozhodně patří ke stálicím v české kuchyni.

Zkuste si připravit některou z oblíbených, ke kterým se vejce rozhodně hodí.

Inspirujte se našimi recepty na vajíčkové omáčky!

Znojemská omáčka s vajíčkem

INGREDIENCE :

  • 1 cibule
  • 600 g zadního hovězího, na plátky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 sterilizovaných okurek
  • 2 kvalitní párky
  • 2 vejce na tvrdo

POSTUP :

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
  2. Hovězí plátky mírně naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutily.
  3. Z obou stran osolíme a opepříme.
  4. Maso opečeme z obou stran, necháme zatáhnout.
  5. Mírně podlijeme vodou, přidáme jednu lžíci hořčice.
  6. Přiklopíme a dusíme hodinu a půl doměkka.
  7. Poté přidáme polovinu okurek pokrájených na kolečka, kolečka párků a druhou lžíci hořčice.
  8. Čtvrt hodiny dusíme a poté vsypeme nakrájená vařená vejce a zbývající okurky.
  9. Chvilku provaříme.
  10. Můžeme podávat s dušenou rýží.

TIP : Omáčku lze připravit i bez masa. Uděláme cibulový základ, který zalijeme silným hovězím vývarem, poté je již postup stejný. K bezmasé úpravě se hodí podávat houskové knedlíky.

Znojemská omáčka s vejcem

zdroj : www.albert.cz

Koprová omáčka s vajíčky

Koprová vajíčková omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí.

INGREDIENCE :

  • 1 svazek kopru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce octu
  • sůl a cukr

POSTUP :

  1. Kopr nakrájíme najemno.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme do něj hladkou mouku a uděláme jíšku.
  3. Zalijeme vývarem, přilijeme mléko a zlehka 15 minut povaříme.
  4. Přidáme smetanu a kopr.
  5. Dochutíme solí, cukrem a octem.
  6. Můžeme podávat s opékaným bramborem nebo houskovým knedlíkem a zastřeným vejcem.

Koprová omáčka se zastřeným vejcem

zdroj : tojebasta.blogspot.com

Smetanová omáčka se sázeným vejcem

INGREDIENCE :

  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 40 g másla, studené, nakrájené na kousky
  • 3 žloutky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky
  • pepř a sůl
  • sladká mletá paprika

POSTUP :

  1. Do nádoby s kulatým dnem dáme vývar, citrónovou šťávu, mouku a dobře prošleháme metlou.
  2. Přidáme žloutky, sůl a nad teplou vodní lázní stále mícháme metlou do zhoustnutí.
  3. Nádobu se zhoustlými žloutky sejmeme z lázně, po částech vmícháme metlou máslo.
  4. Vyšleháme v hladkou omáčku.
  5. Ochutíme pepřem, solí a kapkou worcestrové omáčky.
  6. Našleháme šlehačku s paprikou.
  7. Opatrně vmícháme do omáčky a ihned podáme.
  8. Podáváme s vařeným nebo dušeným chřestem a sázeným vejce.

Smetanová omáčka se sázeným vejcem

zdroj : www.opentable.com

Chřest je díky svému složení zdravá zelenina, která pomáhá udržet naše tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu.

Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů.

Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové.

Vajíčková omáčka se salámem

Jak jednou ochutnáte tuto omáčku k těstovinám, jinou už nebude chtít. Lahodná krémová omáčka s chutí vajec a šunky je to pravé.

INGREDIENCE :

  • 200 g salámu (šunky)
  • 100 g parmzánu
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř
  • zelené bylinky (pažitka, petržel)
  • 400 g těstovin

INGREDIENCE :

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu, vodu z těstovin necháme bokem.
  2. Nakrájíme najemno šunku, nastrouháme parmazán a rozmáčkneme česnek plochou nože.
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šunku a česnek.
  4. Šunku osmahneme dozlatova.
  5. Česnek vyndáme a vyhodíme.
  6. Těstoviny přidáme do pánve, prohřejeme.
  7. Žloutky prošleháme v misce s většinou sýru a smetanou.
  8. Pánev s těstovinami sundáme z plotny a přilijeme k nim vaječnou směs a bylinky.
  9. Promícháme těstoviny tak, aby se rovnoměrně obalily vaječnou směsí.
  10. Pak přidáme pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily – omáčka musí být vláčná a hladká.
  11. Těstoviny opepříme a posypu zbylým parmazánem.

TIP : Místo těstovin lze použít i vařené a na kousky nakrájené vařené brambory nebo bramborové knedlíky.

Smetanová omáčka s vajíčkem a salámem k těstovinám

zdroj : www.kraftcanada.com

Na uvedených omáčkách si můžete pochutnat také s  vařenými brambory, jemnými knedlíky, noky a dušenou zeleninou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.