Čerstvá vejce jsou k dispozici po celý rok a patří mezi oblíbené ingredience mnoha lidí.
Proto jsme si pro vás dnes připravili recepty na omáčky s vejcem 5x jinak.
Je libo tradiční koprovou omáčku či raději italskou rajčatovou?
Výběr je na vás!
Znojemská omáčka s hovězím masem
Tato oblíbená česká omáčka mezi našimi recepty nesmí chybět! Můžete si ji připravit i bez masa. K bezmasé úpravě se pak hodí houskové knedlíky.
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 600 g zadního hovězího, na plátky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 6 sterilizovaných okurek
- 2 kvalitní párky
- 2 vejce na tvrdo
POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
- Hovězí plátky mírně naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutily.
- Z obou stran osolíme a opepříme.
- Maso opečeme z obou stran, necháme zatáhnout.
- Mírně podlijeme vodou, přidáme jednu lžíci hořčice.
- Přiklopíme a dusíme hodinu a půl doměkka.
- Poté přidáme polovinu okurek pokrájených na kolečka, kolečka párků a druhou lžíci hořčice.
- Čtvrt hodiny dusíme a poté vsypeme nakrájená vařená vejce a zbývající okurky.
- Chvilku provaříme.
- Můžeme podávat s dušenou rýží.
Máme pro vás i další recepty na omáčky na znojemský způsob a to nejen z hovězího masa. Inspirujte se!
Koprová omáčka s vajíčky
Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Připravte si ji podle našeho jednoduchého receptu!
INGREDIENCE
- 1 svazek kopru
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce octu
- sůl a cukr
POSTUP
- Kopr nakrájíme najemno.
- V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme do něj hladkou mouku a uděláme jíšku.
- Zalijeme vývarem, přilijeme mléko a zlehka 15 minut povaříme.
- Přidáme smetanu a kopr.
- Dochutíme solí, cukrem a octem.
- Můžeme podávat s opékaným bramborem nebo houskovým knedlíkem a zastřeným vejcem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Hovězí rolky plněné vejci s rajčatovou omáčkou
V Itálii jsou tyto masové plněné rolky známé jako „falsomagro“. Když je rozříznete, odhalíte jasně žluté žloutky. Tento pokrm nejlépe chutná druhý den, když se všechny chutě krásně rozleží.
INGREDIENCE
- 6 hovězích plátků (použijte hovězí svíčkovou nebo špičku), každý o velikosti cca 10 x 15 cm a tloušťce 6
- 1 červená cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 velká mrkev
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 6 tenkých plátků prosciutta nebo mortadelly
- několik snítek plocholisté petrželky
- 1 malá bílá cibule
- 5 lžic olivového oleje
- 150 ml bílého nebo červeného vína
- 700 ml rajčatové passaty
POSTUP
- Připravíme si plátky hovězího masa, v případě potřeby je naklepeme (nebo spíše jemně protáhneme nebo natáhneme), aby byly tenké, poté nařízneme okraje každého plátku, aby se na pánvi nezkroutily.
- Červenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na podobně velké tyčinky.
- Vejce uvařená natvrdo oloupeme a odřízneme oba konce, aby byly vidět žloutky.
- Hovězí plátky rozložíme na čistou pracovní plochu.
- Položíme prosciutto na hovězí maso, ponecháme volný prostor kolem okraje, a vložíme vejce do spodní poloviny plátku.
- Kolem vajíčka naaranžujeme svazky mrkve, řapíkatého celeru a cibule a těsně je zastrčíme.
- Hovězí maso srolujeme tak, že spodní část plátku zvedneme a překryjeme vejce, pak ho srolujeme a zastrčíme strany, jak nejlépe umíne, dokud nevznikne úhledný válec podobný švestce.
- Rolku zajistíme kouskem potravinářského provázku, jako bychom vázali balík, tedy nejprve podélně, poté po stranách.
- Uděláme to dvakrát, abychomo se ujistili, že jsou konce opravdu uzavřené.
- Nakrájíme bílou cibuli.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a poté restujeme cibuli, dokud nebude nezesklovatí.
- Přidáme hovězí závitky a opékáme je, podle potřeby je obracíme, dokud nejsou hnědé.
- Přilijeme trochu vína a necháme provařit, poté přidáme rajčatovou passatu a špetku soli.
- Snížíme teplotu a necháme rolky dusit, napůl zakryté, občas je otočíme, dokud nejsou hotové, což obvykle trvá asi 1 hodinu.
- V ideálním případě je necháme chvíli odležet a poté je jemně prohřejeme.
- Užijte si to!
Smetanová omáčka se zelenými fazolkami
Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo složené ze zelených fazolek a luxusní sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!
INGREDIENCE
- 450 g zelených fazolek, mražených
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
- 1 šálek plnotučného mléka
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1-2 lžičky soli
- vařené brambory k podávání
- vejce vařená natvrdo k podávání
POSTUP
- Mražené fazolky necháme rozmrazit při pokojové teplotě.
- V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
- Fazolky opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 3 minuty.
- Poté odebereme šálek vývaru a dáme si ho stranou, zbytek scedíme.
- Fazolky ihned zchladímeledovou vodou, abychom zastavili proces vaření a umožnili jim zachovat si krásnou svěží barvu.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo na středně vysokém plameni a orestujeme cibuli, kterou jsme si předtím nakrájeli nadrobno.
- Restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
- To trvá asi 3-5 minut.
- Ztlumíme oheň a přidáme mouku.
- Mícháme minutu.
- Poté hrnec stáhneme z plotny.
- Postupně přiléváme vývar z fazolí a mícháme, aby se hrudky rozpustily.
- Přiléváme-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
- Postupně přiléváme mléko a šleháme.
- Vrátíme hrnec na sporák.
- Zvýšíme teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
- Přidáme bobkový list a nové koření a vmícháme ocet.
- Snížíme plamen na minimum, přikryjeme a necháme 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
- Nakonec hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme smetanu.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu mléka a prošleháme.
- Přidáme lžičku cukru a podle potřeby dochutíme solí nebo octem.
- Vyjmeme koření – bobkový list a nové koření.
- Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájíme je na kousky o velikosti asi 4 cm.
- Vložíme je do omáčky a necháme chvíli prohřát.
- Vyvarujeme se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
- Omáčku servírujeme s vařenými bramborami a vejci natvrdo.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Inspirujte se naším následujícím receptem, dle kterého připravíte ta nejlepší vejce Benedikt vašeho života! Servírujte ho společně s anglickým muffinem, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.
INGREDIENCE
- 8 velkých vajec
- 1 lžíce bílého octa
- 4 anglické muffiny, rozpůlené
- 8 plátků slaniny
- nakrájená čerstvá petrželka a/nebo pažitka
- mletá paprika
Na holandskou omáčku:
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 4 velké žloutky
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice (volitelně)
- 1-2 špetky kajenského pepře (volitelně)
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
POSTUP
- Naplníme hrnec asi centimetrem vody.
- Na něj postavíme nerezovou nebo skleněnou misku, která krásně sedí, aniž by se dotkla vody.
- Přivedeme vodu k varu.
- Přidáme smetanu, žloutky, citronovou šťávu, hořčici a kajenský pepř do mísy nad hrncem a dobře prošleháme.
- Směs vaříme za stálého šlehání, dokud nebude dostatečně hustá, aby pokryla zadní stranu kovové nebo dřevěné lžíce a teplota nedosáhla 70 stupnů Celsia.
- Snížíme teplotu na velmi nízkou, poté velmi pomalu za stálého šlehání vlijeme rozehřáté rozpuštěné máslo.
- Sundáme z ohně, dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Přendáme do misky a přikryjeme.
- Přivedeme několik centimetrů vody spolu s octem k varu ve velkém hlubokém hrnci.
- Vejce jedno po druhém rozklepneme a přidáme do vroucí vody, přičemž do hrnce vložíme čtyři vejce najednou.
- Vaříme, dokud bílky neztuhnou a žloutek ještě tekutý, asi 3 – 4 minuty.
- Přendáme na talíř vyložený papírovou utěrkou a opakujeme se zbývajícími čtyřmi vejci.
- Orestujeme si plátky slaninky na středně vysokém plameni, asi minutu z každé strany.
- Mezitím si opečeme anglické muffiny v toustovači nebo v troubě zaplou na funkci gril.
- Na každý anglický muffin položíme plátek slaniny.
- Na slaninu opatrně nandáme sázené vejce a dochutíme solí a pepřem.
- Přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme petrželkou a pažitkou a na závěr lehce posypeme paprikou.
Připravili jsme si pro vás i dalších 5 skvělých receptů na vařená vejce, které prostě musíte vyzkoušet!
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!