Čerstvá vejce jsou k dispozici po celý rok a tak pokud chceme uvařit nějaké bezmasé jídlo, mohou to být zrovna vejce.
Smažená jsou trochu těžká, navíc jako příloha se podává pečivo, ale vařená nebo ztracená vejce jsou mimořádně vhodná i do omáček, kam je vkládáme celá nebo půlená či krájená na kousky.
Omáčky sice nejsou největší hit zdravé kuchyně, ale rozhodně patří ke stálicím v české kuchyni.
Zkuste si připravit některou z oblíbených, ke kterým se vejce rozhodně hodí.
Inspirujte se našimi recepty na vajíčkové omáčky!
Znojemská omáčka s vajíčkem
INGREDIENCE :
- 1 cibule
- 600 g zadního hovězího, na plátky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 6 sterilizovaných okurek
- 2 kvalitní párky
- 2 vejce na tvrdo
POSTUP :
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
- Hovězí plátky mírně naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutily.
- Z obou stran osolíme a opepříme.
- Maso opečeme z obou stran, necháme zatáhnout.
- Mírně podlijeme vodou, přidáme jednu lžíci hořčice.
- Přiklopíme a dusíme hodinu a půl doměkka.
- Poté přidáme polovinu okurek pokrájených na kolečka, kolečka párků a druhou lžíci hořčice.
- Čtvrt hodiny dusíme a poté vsypeme nakrájená vařená vejce a zbývající okurky.
- Chvilku provaříme.
- Můžeme podávat s dušenou rýží.
TIP : Omáčku lze připravit i bez masa. Uděláme cibulový základ, který zalijeme silným hovězím vývarem, poté je již postup stejný. K bezmasé úpravě se hodí podávat houskové knedlíky.
zdroj : www.albert.cz
Koprová omáčka s vajíčky
Koprová vajíčková omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí.
INGREDIENCE :
- 1 svazek kopru
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce octu
- sůl a cukr
POSTUP :
- Kopr nakrájíme najemno.
- V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme do něj hladkou mouku a uděláme jíšku.
- Zalijeme vývarem, přilijeme mléko a zlehka 15 minut povaříme.
- Přidáme smetanu a kopr.
- Dochutíme solí, cukrem a octem.
- Můžeme podávat s opékaným bramborem nebo houskovým knedlíkem a zastřeným vejcem.
zdroj : tojebasta.blogspot.com
Objevte podobné tipy
Smetanová omáčka se sázeným vejcem
INGREDIENCE :
- 2 dcl drůbežího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 40 g másla, studené, nakrájené na kousky
- 3 žloutky
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky worcestrové omáčky
- pepř a sůl
- sladká mletá paprika
POSTUP :
- Do nádoby s kulatým dnem dáme vývar, citrónovou šťávu, mouku a dobře prošleháme metlou.
- Přidáme žloutky, sůl a nad teplou vodní lázní stále mícháme metlou do zhoustnutí.
- Nádobu se zhoustlými žloutky sejmeme z lázně, po částech vmícháme metlou máslo.
- Vyšleháme v hladkou omáčku.
- Ochutíme pepřem, solí a kapkou worcestrové omáčky.
- Našleháme šlehačku s paprikou.
- Opatrně vmícháme do omáčky a ihned podáme.
- Podáváme s vařeným nebo dušeným chřestem a sázeným vejce.
zdroj : www.opentable.com
Chřest je díky svému složení zdravá zelenina, která pomáhá udržet naše tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu.
Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů.
Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové.
Vajíčková omáčka se salámem
Jak jednou ochutnáte tuto omáčku k těstovinám, jinou už nebude chtít. Lahodná krémová omáčka s chutí vajec a šunky je to pravé.
INGREDIENCE :
- 200 g salámu (šunky)
- 100 g parmzánu
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 4 žloutky
- 60 ml smetany ke šlehání
- sůl a mletý pepř
- zelené bylinky (pažitka, petržel)
- 400 g těstovin
INGREDIENCE :
- Uvaříme těstoviny dle návodu, vodu z těstovin necháme bokem.
- Nakrájíme najemno šunku, nastrouháme parmazán a rozmáčkneme česnek plochou nože.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šunku a česnek.
- Šunku osmahneme dozlatova.
- Česnek vyndáme a vyhodíme.
- Těstoviny přidáme do pánve, prohřejeme.
- Žloutky prošleháme v misce s většinou sýru a smetanou.
- Pánev s těstovinami sundáme z plotny a přilijeme k nim vaječnou směs a bylinky.
- Promícháme těstoviny tak, aby se rovnoměrně obalily vaječnou směsí.
- Pak přidáme pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily – omáčka musí být vláčná a hladká.
- Těstoviny opepříme a posypu zbylým parmazánem.
TIP : Místo těstovin lze použít i vařené a na kousky nakrájené vařené brambory nebo bramborové knedlíky.
zdroj : www.kraftcanada.com
Na uvedených omáčkách si můžete pochutnat také s vařenými brambory, jemnými knedlíky, noky a dušenou zeleninou.