Vyzkoušejte naše recepty na vaječné omáčky, po kterých budete olizovat. Pochutnáte si!

Čerstvá vejce jsou k dispozici po celý rok a patří mezi oblíbené ingredience mnoha lidí.

Proto jsme si pro vás dnes připravili recepty na omáčky s vejcem 5x jinak.

Je libo tradiční koprovou omáčku či raději italskou rajčatovou?

Výběr je na vás!

Znojemská omáčka s hovězím masem

Tato oblíbená česká omáčka mezi našimi recepty nesmí chybět! Můžete si ji připravit i bez masa. K bezmasé úpravě se pak hodí houskové knedlíky.

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 600 g zadního hovězího, na plátky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 sterilizovaných okurek
  • 2 kvalitní párky
  • 2 vejce na tvrdo

POSTUP

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
  2. Hovězí plátky mírně naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutily.
  3. Z obou stran osolíme a opepříme.
  4. Maso opečeme z obou stran, necháme zatáhnout.
  5. Mírně podlijeme vodou, přidáme jednu lžíci hořčice.
  6. Přiklopíme a dusíme hodinu a půl doměkka.
  7. Poté přidáme polovinu okurek pokrájených na kolečka, kolečka párků a druhou lžíci hořčice.
  8. Čtvrt hodiny dusíme a poté vsypeme nakrájená vařená vejce a zbývající okurky.
  9. Chvilku provaříme.
  10. Můžeme podávat s dušenou rýží.
Omáčka s kyselou okurkou, slaninou a plátkem hovězího masa servírovaná na talíři s kopečkem rýže.
www.czechgastronomy.com

Máme pro vás i další recepty na omáčky na znojemský způsob a to nejen z hovězího masa. Inspirujte se!

Koprová omáčka s vajíčky

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Připravte si ji podle našeho jednoduchého receptu!

INGREDIENCE

  • 1 svazek kopru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce octu
  • sůl a cukr

POSTUP

  1. Kopr nakrájíme najemno.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme do něj hladkou mouku a uděláme jíšku.
  3. Zalijeme vývarem, přilijeme mléko a zlehka 15 minut povaříme.
  4. Přidáme smetanu a kopr.
  5. Dochutíme solí, cukrem a octem.
  6. Můžeme podávat s opékaným bramborem nebo houskovým knedlíkem a zastřeným vejcem.
Smetanová omáčka s koprem servírovaná na talíři s vejcem a houskovým knedlíkem.
www.cooklikeczechs.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?


Hovězí rolky plněné vejci s rajčatovou omáčkou

V Itálii jsou tyto masové plněné rolky známé jako „falsomagro“. Když je rozříznete, odhalíte jasně žluté žloutky. Tento pokrm nejlépe chutná druhý den, když se všechny chutě krásně rozleží.

INGREDIENCE

  • 6 hovězích plátků (použijte hovězí svíčkovou nebo špičku), každý o velikosti cca 10 x 15 cm a tloušťce 6   
  • 1 červená cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 velká mrkev
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 6 tenkých plátků prosciutta nebo mortadelly
  • několik snítek plocholisté petrželky
  • 1 malá bílá cibule
  • 5 lžic olivového oleje
  • 150 ml bílého nebo červeného vína
  • 700 ml rajčatové passaty

POSTUP

  • Připravíme si plátky hovězího masa, v případě potřeby je naklepeme (nebo spíše jemně protáhneme nebo natáhneme), aby byly tenké, poté nařízneme okraje každého plátku, aby se na pánvi nezkroutily.
  • Červenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na podobně velké tyčinky.
  • Vejce uvařená natvrdo oloupeme a odřízneme oba konce, aby byly vidět žloutky.   
  • Hovězí plátky rozložíme na čistou pracovní plochu.
  • Položíme prosciutto na hovězí maso, ponecháme volný prostor kolem okraje, a vložíme vejce do spodní poloviny plátku.
  • Kolem vajíčka naaranžujeme svazky mrkve, řapíkatého celeru a cibule a těsně je zastrčíme.
  • Hovězí maso srolujeme tak, že spodní část plátku zvedneme a překryjeme vejce, pak ho srolujeme a zastrčíme strany, jak nejlépe umíne, dokud nevznikne úhledný válec podobný švestce.
  • Rolku zajistíme kouskem potravinářského provázku, jako bychom vázali balík, tedy nejprve podélně, poté po stranách.
  • Uděláme to dvakrát, abychomo se ujistili, že jsou konce opravdu uzavřené.
  • Nakrájíme bílou cibuli.
  • Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a poté restujeme cibuli, dokud nebude nezesklovatí.
  • Přidáme hovězí závitky a opékáme je, podle potřeby je obracíme, dokud nejsou hnědé.
  • Přilijeme trochu vína a necháme provařit, poté přidáme rajčatovou passatu a špetku soli.
  • Snížíme teplotu a necháme rolky dusit, napůl zakryté, občas je otočíme, dokud nejsou hotové, což obvykle trvá asi 1 hodinu.
  • V ideálním případě je necháme chvíli odležet a poté je jemně prohřejeme.
  • Užijte si to!
Masové závitky plněné vejci, servírovaná na talíři a přelité omáčkou z rajčat.
www.deliciousmagazine.co.uk

Smetanová omáčka se zelenými fazolkami

Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo složené ze zelených fazolek a luxusní sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!

INGREDIENCE

  • 450 g zelených fazolek, mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ⅓ šálku smetany ke šlehání
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1-2 lžičky soli
  • vařené brambory k podávání
  • vejce vařená natvrdo k podávání

POSTUP

  • Mražené fazolky necháme rozmrazit při pokojové teplotě.
  • V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
  • Fazolky opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 3 minuty.
  • Poté odebereme šálek vývaru a dáme si ho stranou, zbytek scedíme.
  • Fazolky ihned zchladímeledovou vodou, abychom zastavili proces vaření a umožnili jim zachovat si krásnou svěží barvu.
  • Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo na středně vysokém plameni a orestujeme cibuli, kterou jsme si předtím nakrájeli nadrobno.
  • Restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
  • To trvá asi 3-5 minut.
  • Ztlumíme oheň a přidáme mouku.
  • Mícháme minutu.
  • Poté hrnec stáhneme z plotny.
  • Postupně přiléváme vývar z fazolí a mícháme, aby se hrudky rozpustily.
  • Přiléváme-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
  • Postupně přiléváme mléko a šleháme.
  • Vrátíme hrnec na sporák.
  • Zvýšíme teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
  • Přidáme bobkový list a nové koření a vmícháme ocet.
  • Snížíme plamen na minimum, přikryjeme a necháme 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
  • Nakonec hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme smetanu.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu mléka a prošleháme.
  • Přidáme lžičku cukru a podle potřeby dochutíme solí nebo octem.
  • Vyjmeme koření – bobkový list a nové koření.
  • Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájíme je na kousky o velikosti asi 4 cm.
  • Vložíme je do omáčky a necháme chvíli prohřát.
  • Vyvarujeme se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
  • Omáčku servírujeme s vařenými bramborami a vejci natvrdo.
Bílá omáčka s fazolkami servírovaná na talíři s vařenými bramborami, vejcem a vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Inspirujte se naším následujícím receptem, dle kterého připravíte ta nejlepší vejce Benedikt vašeho života! Servírujte ho společně s anglickým muffinem, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.

INGREDIENCE

  • 8 velkých vajec
  • 1 lžíce bílého octa
  • 4 anglické muffiny, rozpůlené
  • 8 plátků slaniny
  • nakrájená čerstvá petrželka a/nebo pažitka
  • mletá paprika

Na holandskou omáčku:

  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 4 velké žloutky
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice (volitelně)
  • 1-2 špetky kajenského pepře (volitelně)
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP

  • Naplníme hrnec asi centimetrem vody.
  • Na něj postavíme nerezovou nebo skleněnou misku, která krásně sedí, aniž by se dotkla vody.
  • Přivedeme vodu k varu.
  • Přidáme smetanu, žloutky, citronovou šťávu, hořčici a kajenský pepř do mísy nad hrncem a dobře prošleháme.
  • Směs vaříme za stálého šlehání, dokud nebude dostatečně hustá, aby pokryla zadní stranu kovové nebo dřevěné lžíce a teplota nedosáhla 70 stupnů Celsia.
  • Snížíme teplotu na velmi nízkou, poté velmi pomalu za stálého šlehání vlijeme rozehřáté rozpuštěné máslo.
  • Sundáme z ohně, dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  • Přendáme do misky a přikryjeme.
  • Přivedeme několik centimetrů vody spolu s octem k varu ve velkém hlubokém hrnci.
  • Vejce jedno po druhém rozklepneme a přidáme do vroucí vody, přičemž do hrnce vložíme čtyři vejce najednou.
  • Vaříme, dokud bílky neztuhnou a žloutek ještě tekutý, asi 3 – 4 minuty.
  • Přendáme na talíř vyložený papírovou utěrkou a opakujeme se zbývajícími čtyřmi vejci.
  • Orestujeme si plátky slaninky na středně vysokém plameni, asi minutu z každé strany.
  • Mezitím si opečeme anglické muffiny v toustovači nebo v troubě zaplou na funkci gril.
  • Na každý anglický muffin položíme plátek slaniny.
  • Na slaninu opatrně nandáme sázené vejce a dochutíme solí a pepřem.
  • Přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme petrželkou a pažitkou a na závěr lehce posypeme paprikou.
Vejce servírované na anglickém muffinu se slaninou.
www.cookingclassy.com

Připravili jsme si pro vás i dalších 5 skvělých receptů na vařená vejce, které prostě musíte vyzkoušet!

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X