Vánoce bez nehody

Vánoce jsou svátky klidu, říkali. Ale není tomu vždycky tak. Jen při přípravě štědrovečerní večeře se člověk doslova zapotí.

Zabít a vykostit rybu opravdu není jenom tak, nehledě na nepořádek, který k tomu prostě patří.

Ale co potom, když večeře místo hodiny trvá třeba tři, protože lovíme kosti, jak z ryby, tak z našich úst. A to se raději nebavme o tom, jak svátky vypadají, když někdo kost omylem i spolkne.

Řekněte stresům dost a užijte si klidné Vánoce bez nehod, které můžete snadno udělat s pomocí následujících receptů.

1. Hovězí vývar s knedlíčky

Ingredience:

  • 40 dkg hovězího předního masa
  • celer
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • petrželová nebo celerová nať
  • sůl
  • pepř

Knedlíčky:

  • 1 vejce
  • 1 starší houska
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • mléko
  • strouhanka
  • petrželová nebo celerová nať

Postup:

  1. Maso omyjeme, rozřízneme napůl a vložíme do studené vody
  2. Zeleninu očistíme a celou přidáme k masu. Osolíme, opepříme a vaříme do měkka
  3. Na knedlíčky smícháme 1 lžíci másla a žloutek,mírně osolíme a přidáme pokrájenou housku ,kterou jsme předtím namočili v mléce
  4. Z bílku ušleháme sníh, opatrně ho vmícháme do směsi a nakonec přisypeme lžíci na jemno nakrájené petrželové nebo celerové nati. Pokud je těsto příliš řídké, zahustíme ho strouhankou
  5. Maso a zeleninu vyndáme a pokrájíme na kousky
  6. Z těsta tvarujeme malé kuličky a ihned vhazujeme do vývaru. Vaříme cca 5 minut
  7. Zeleninu s masem vložíme zpět do polévky a přidáme jemně sekanou petrželovou nebo celerovou nať

Hovězí vývar

2. Kuřecí vývar

Ingredience:

  • 30 dkg kostí z kuřete
  • 1 kuřecí stehno
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • sůl
  • 3 kuličky černého pepře
  • 3 lžíce na jemno nasekané petrželové natě
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 vejce
  • 10-15 dkg hrubé mouky

Postup:

  1. Kosti se stehnem vložíme do 2,5 litru studené vody, osolíme a přivedeme k varu
  2. Přidáme cibuli, koření a vaříme 1,5 hodiny. Zeleninu nakrájíme na kostky, přidáme do polévky a vaříme dalších 30 minut
  3. Mezitím si připravíme drobení do polévky. Do misky rozklepneme celé vejce, osolíme a přisypeme hrubou mouku
  4. Tuhé těsto nastrouháme na struhadle na hrubo
  5. Hotovou zeleninu vyndáme a vývar přecedíme
  6. Přivedeme opět k varu, zeleninu vložíme zpět a nasypeme nastrouhané těsto a za občasného míchání vaříme ještě 5 minut na mírném ohni

Kuřecí vývar s nudlemi

Drobení v polévce někdo moc nemusí, proto můžeme vyměnit za klasické nudle.

Nudle si můžeme udělat i doma. Budeme k tomu potřebovat hrubou mouku, vejce, sůl a vodu.

Hrubou mouku si nasypeme do misky nebo na vál, uprostřed uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce, přidám vodu, sůl a vše rozmícháme vidličkou.

Na vále, zasypaném moukou, uhněteme ze všech ingrediencí tuhé těsto, které pak rozválíme na tenkou placku. Necháme chvíli oschnout, poté nařežeme na pruhy asi 4 cm široké, ty dáme na sebe a krájíme na malé tenké nudličky.

Nudle můžeme použít ihned nebo je uschovat na příště.

TIP: Při nákupu vánočních darčeku využite i slevové kupóny na Voudes a ušetřete stovky korun.

3. Kuřecí řízky v lahodném těstíčku

Ingredience:

  • 4 kuřecí řízky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 1 menší kyselejší jablko
  • 2-3 žampiony
  • 1 lžíce sekaných arašídů
  • 1 lžička rozinek
  • olej na smažení

Postup:

  1. Řízky opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme a osolíme po obou stranách
  2. Z mouky, vajec a mléka vyšleháme těstíčko
  3. Do něj přidáme nastrouhané jablko, najemno nakrájené žampiony, hodně nadrobno nasekané arašídy a rozinky
  4. Do těstíčka ještě přidáme sůl a pepř. Podle potřeby jej zahustíme nebo zředíme
  5. Připravené řízky namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v horkém oleji

Kuřecí řízky v těstíčku

Foto: www.mimibazar.cz

Jako přílohu podáváme bramborovou kaši. Můžeme přidat i kompot, například třešňový.

4. Vepřové řízky se šunkovými kornoutky

Ingredience:

  • 4 vepřové řízky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 4 malé plátky šunky
  • kousek másla
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce kečupu
  • worcesterská omáčka
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. Na kousku másla prohřejeme odkapaný hrášek, zalijeme ho rozšlehanými vejci, osolíme a umícháme řidší nádivku
  2. Vepřové řízky očistíme, několikrát je po obvodu nařízneme, naklepeme a opečeme po obou stranách na oleji
  3. Přeložíme je na talíře, olej z pánve slijeme, na pánev přidáme kousek másla, víno, kečup, worcesterskou omáčku a povaříme do zhoustnutí
  4. Šťávu nalijeme na řízky, které poklademe šunkou stočenou do kornoutů a naplněnou vejci s hráškem

Vepřový řízek

Místo kečupu můžeme do omáčky přidat rajčata. Na závěr můžeme ještě teplé posypat sýrem.

Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninou nebo salátem.

5. Bramborový salát

Ingredience:

  • 2 kg brambor
  • 2 střední mrkve
  • 2 vajíčka
  • 2 okurky
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce polotučné hořčice
  • 300 g majonézy nebo tatarky
  • 1 cibule

Postup:

  1. Brambory nejprve opereme společně s mrkví. Vložíme do studené vody a vaříme než obojí změkne
  2. Potom necháme vše vychladnout a mezitím si nakrájíme dopředu uvařená vejce na kostičky, cibulku na jemno a okurek
  3. Až nám brambory vychladnou, oloupeme je a přes sítko na brambory je promačkáme společně s mrkví
  4. Pak přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici a pořádně vše promícháme
  5. Necháme alespoň hodinu odležet v chladu

Bramborový salát

Záleží na naší chuti, jestli budeme volit okurku salátovou nebo kyselou. Stejně tak si můžeme do salátu přidat ještě na kousky nakrájenou šunku.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *