Nejlepší recepty na vánočku v 8 různých obměnách a triky, jak ji snadno uplést

Pečení nejrůznějších sladkostí je nepostradatelnou součástí českých Vánoc.

Také patříte mezi milovníky cukroví a dalších typických dobrot?

Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na vánočku!

Máslová, tvarohová, šlehačková, variant je mnoho.

Která se stane vaší nejoblíbenější?

Vláčná kynutá vánočka s rozinkami a mandlemi

Přidání malého množství šlehačky učiní tuto variantu krásně vláčnou. Vyzkoušejte, budete mile překvapeni!

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 115 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 200 ml polotučného mléka
  • 100 ml šlehačky
  • 1 PL jemně nastrouhané citronové kůry
  • 75 g rozinek
  • špetka soli

Na zdobení

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku plátkovaných mandlí
  • 2 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Máslo důkladně utřete v míse s cukrem a žloutky.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přidejte šlehačku, rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku a vzešlý kvásek.
  5. Vše vypracujete v těsto.
  6. Mísu následně přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Vánočku ponechte na plechu s pečícím papírem před vložením do trouby ještě nejméně 15-20 minut kynout.
  10. Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
Tradiční kynutá vánoční pochoutka s mandlemi.
zdroj: savortheflavour.com

Recepty na vánočku nejsou jediné, při jejichž přípravě se využívá kynuté těsto. Upečte si z něj také rozmanité druhy buchet, koláč či langoše.

Bohatá tvarohová vánočka s kandovaným ovocem

Oblíbenou verze nekynuté vánočky. Chutná skvěle a připravíte ji mnohem rychleji.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Postup

  1. Máslo utřete cukrem, poté přidejte vejce a citronovou kůru.
  2. Důkladně promíchejte, přidejte tvaroh a postupně přidávejte též prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Následně přisypejte rozinky, kandované ovoce a zpracujte v těsto.
  5. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  6. Z těsta upleťe vánočku a přeneste ji na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
  8. Pečte přibližně 50-60 minut.
  9. Vychladlou vánočku posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční pletené pečivo s kandovaným ovocem, rozinkami a mandlemi.
zdroj: whatsarahbakes.com

Jemná šlehačková vánočka

Pečivo, jehož součástí je šlehačka, je vždy lahodné a jemné. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 70 g nasekaných mandlí
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Všechny sypké ingredience, tedy mouku, moučkový a vanilkový cukr, sušené droždí a sůl, smíchejte v míse.
  2. Do směsi přidejte mokré ingredience, rozinky a mandle.
  3. Vše vypracujte v těsto.
  4. Mísu s těstem překryjte čistou utěrkou a nechejte přibližně 60 minut kynout na teplém místě.
  5. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  6. Tu položte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě nejméně 15 minut kynout.
  7. Předehřejte si troubu na 200°C.
  8. Před vložením do trouby vánočku propíchněte na několika místech špejlí, potřete žloutkem a posypejte mandlemi.
  9. Pečete přibližně 35-40 minut.
Vánočka s rozinkami a mandlemi připravovaná ze šlehačky.
zdroj: eta-hausgeraete.de

Nejlepší máslová vánočka

Poctivý recept na vánoční pochoutku, která se vám bude rozplývat na jazyku.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejcem.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte trochu cukru a nechejte vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přimíchejte rozinky, mandle a střídavě postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
  5. Vypracujete tužší těsto.
  6. Následně ho dejte alespoň na 60 minut kynout na teplé místo.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Před vložením do trouby vánočku na plechu vyloženém pečícím papírem nechejte ještě přibližně 15-20 minut kynout.
  10. Vánočku poté propíchněte na několika místech špejlí a potřete vaječným žloutkem.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně hodinu.
  12. Vychladlou vánočku posypejte moučkovým cukrem.
Plátky vánočky s rozinkami a mandlemi.
zdroj: thekitchn.com

Vánočka z bramborového těsta

Nevšední varianta této vánoční pochoutky, která má jednu z hlavních ingrediencí společnou s bramborovým salátem.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g oloupaných brambor vařených ve slupce
  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g mandlí
  • špetka soli

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejcem.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přidejte rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek.
  5. Vypracujete v tužší těsto.
  6. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Vánočku na plechu s pečícím papírem nechejte před vložením do trouby ještě nejméně 15 minut kynout.
  10. Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
  11. Pečte přibližně 60 minut.
  12. Vychladlou vánočku můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit bílkovou či čokoládovou polevou.
Bramborová verze tradiční vánoční pochoutky.
zdroj: hellopippa.wordpress.ocm

Recepty na vánočku nejsou jedinou sladkou pochoutkou, kterou lze z brambor připravit. Inspirujte se našimi dalšími bramborovými sladkostmi.

Domácí bezlepková vánočka

I pokud nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat lepek, nemusíte se tohoto sladkého vánočního potěšení vzdávat.

Ingredience

  • 500 g bezlepkové mouky 
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Máslo utřete v míse s cukrem.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a citronovou kůru.
  3. V mléce s trochou cukru nechte vzejít kvásek.
  4. Do mísy s máslem a cukrem přidejte rozinky a mandle.
  5. Následně postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
  6. Vše vypracujete v těsto, které poté nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě překryté utěrkou.
  7. Z vykynutého těsta vytvořte vánočku.
  8. Přendejte ji na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě nejméně 15 minut kynout.
  9. Před vložením do trouby předehřáté na 180°C vánočku na několika místech propíchněte špejlí, potřete žloutkem a posypejte plátky mandlí.
  10. Pečte po dobu přibližně 60 minut.
Bezlepková varianta tradičního vánočního pokrmu.
zdroj: petras-brotkasten.de

Netradiční vánočka s překvapením

Tradiční českou variantu zná jistě každý. Chcete všechny překvapit? Vyzkoušejte německou variantu s povidly!

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g povidel
  • 50 g nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Těsto vypracujte stejně jako u máslové vánočky.
  2. Jediný rozdíl v přípravě přichází při přípravě pramenů na zaplétání.
  3. Rozválejte těsto na širší plát. Na jeho okraj naneste tenký pruh povidel a těsto stočte.
  4. Vytvořený váleček odřízněte a na okraj rozváleného plátu opět naneste pruh povidel.
  5. Takto postup opakujete, dokud nedostanete požadovaný počet pramenů s povidly uvnitř.
  6. Nakonec upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí.
  7. Před vložením do trouby ji potřete žloutkem a posypejte mandlemi.
  8. V troubě předehřáté na 180°C pečte přibližně 30-40 minut.
Německá varinata tradičního českého vánočního pečiva s povidly.
zdroj: ichkoche.at

Kromě tohoto netradičního receptu na vánočku si německé tradice můžete o Vánocích přenést na váš stůl také v podobě vánoční štoly.

Jak vytvářet jednotlivé prameny plněné povidly, můžete vidět také v tomto videoreceptu.

zdroj: ichkoche.at

Pletení vánočky

Dobrý recept na vánočku je jedna věc, ale jak ji uplést tak, aby nám během pečení tak zvaně nespadla? Variant je hned několik. Nejjednodušší je tvar vánočky poskládat ze tří samostatných částí. Spodní části upletené ze čtyř pramenů, prostřední ze tří pramenů a vrchní ze dvou.

Vrstvená vánočka

zdroj: youtube/PekarnakabatCZ

Chcete něco více propracovaného? Dalšími variantami je pletení ze šesti, osmi či devíti pramenů najednou. Vánočka je díky tomu vyšší, nadýchanější a ozdobný efekt vypadá skvěle.

Načerpejte inspiraci z těchto videopostupů.

Pletení vánočky z 6 pramenů

zdroj: youtube/Petr Stupka

Pletení vánočky z 8 pramenů

zdroj: youtube/Český rozhlas

Pletení z různého počtu pramenů

zdroj: Cuketka.cz

Skladování vánočky

Upečenou vánočku uchovávejte nejlépe zabalenou v čisté bavlněné utěrce. Naopak ji nebalte do igelitového sáčku či potravinové fólie, ztratí svou křehkost a vláčnost.

Vánočka jako symbol Vánoc

Historie vánočky sahá až do středověku. Tehdy ji ale mohli péct pouze pekařští mistři a byla určena jen pro šlechtu. V českých domácnostech zdomácněla až v 18. století. Receptů na vánočku existuje velké množství, nejčastěji se připravuje z kynutého těsta, ale existují i varianty nekynuté.

Svým tvarem vánočka připomíná Ježíška v povijanu. Z tohoto důvodu tak v minulosti nesměla chybět na žádném štědrovečerním stole. Symbolické bylo i její křížové pletení, které mělo údajně moc ochránit osoby u vánočního stolu před zlými silami. Jednotlivým pramenům se při pletení rovněž připisoval symbolický význam. Čtyři spodní prameny představovaly zemi, slunce, vodu a vzduch, tři prostřední prameny rozum, vůli a cit a dva vrchní prameny vědění a lásku.

Vánočka, zvyky a pověry

V minulosti se v domácnostech peklo tolik vánoček, kolik bylo v rodině členů. Největší vánočka byla umístěna na štědrovečerním stole a mohl ji rozkrojit jen hospodář. Konzumovala se jako poslední ze sedmi jídel, které se na štědrovečerním stole měly objevit.

Původně se do těsta vánočky zapékala i jedna mince. Kdo ji při krájení při konzumaci objevil, čekalo na něj v příštím roce podle pověry štěstí, zdraví a bohatství. Kousek vánočky dostával i dobytek a ostatní zvířectvo. Určité zvyky a tradice se souvisely i s pečením. Traduje se, že hospodyně při zadělávání vánočky musely mít oblečenou bílou zástěru a nesměly mluvit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X