Skvělé a jednoduché recepty na vánočku

Vánočka je téměř nepostradatelnou součástí Vánoc a hospodyňky se s oblibou předhánějí, komu se letos více povedla. Také patříte mezi milovníky této lahodné a jemné dobroty?

Tradice pečení vánočky sahá až do 16. století. Představuje malého Ježíška zabaleného v peřince a je tak jakýmsi symbolem života. Není tedy divu, že vznikla řada postupů a receptů. Mezi nejoblíbenější patří:

  • vánočka z tvarohového těsta
  • vánočka z bramborového těsta
  • vánočka z kynutého těsta

Úskalím pro mnoho hospodyněk je zaplétání vánočky. Nejjednodušší, avšak nejméně efektní variantou, je použití formy. Pokud se formě chcete vyvarovat, vyzkoušejte následující trik. Těsto si rozdělte na tři menší díly a upečte více menších vánoček – menší prameny se pečou lépe. Každého hosta pak můžete obdarovat vlastní vánočkou.

Podívejte se, jak se plete vánočka.

Vánočky se není třeba bát, nemusíte být superžena, a ta vaše bude přesto zlatým hřebem sváteční tabule. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů.

1. Recept na vánočku z tvarohového těsta

Tvarohová vánočka je správně vláčná. Díky tomu, že těsto nemusí kynout, příprava se výrazně zkrátí.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou.
  2. Přidáme tvaroh, prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše promícháme.
  3. Přisypeme rozinky, kandované ovoce, mandle a zapracujeme v těsto.
  4. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Upletenou vánočku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Propíchneme na několika místech špejlí a pečeme přibližně 50 minut.
  7. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Hotový recept na vynikající vánočku z tvarohového těsta

2. Recept na vánočku z bramborového těsta

Tradiční bramborová vánočka z kynutého těsta, která chutná jako od babičky.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g uvařených brambor ve slupce
  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • špetka soli

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky a střídavě přidáváme mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Hotový recept na skvělou vánočku z bramborového těsta

3. Recept na šlehačkovou vánočku

Výtečná vánočka z těch nejlepších ingrediencí.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Všechny sypké ingredience promícháme.
  2. Přidáme i zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
  3. Necháme přibližně 60 minut kynout na teplém místě.
  4. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  5. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  6. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  7. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Pečeme přibližně 35 minut.
  9. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Hotový recept na nejlepší šlehačkovou vánočku

4. Recept na máslovou vánočku

Vánočka, po které se budete oblizovat až za ušima.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • citrónová kůra
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky, mandle a střídavě přidáváme mouku.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme žloutkem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Hotový recept na výbornou máslovou vánočku

5. Recept na vánočku bez lepku

I pokud držíte bezlepkovou dietu, rozhodně se nemusíte vzdávat sladkého vánočního potěšení.

INGREDIENCE

  • 500 g bezlepkové mouky (např. Jizerka zelená)
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • citrónová kůra
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky, mandle a střídavě přidáváme mouku.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme žloutkem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Chutný hotový recept na vánočku bez lepku

Představili jsme vám pět receptů na skvělou vánočku.

Upečenou vánočku bychom měli spotřebovat do 3 nebo 4 dnů, aby neztvrdla. Uchováváme ji zabalenou v látkovém ubrousku nebo čisté utěrce. Nebalíme do igelitového či mikrotenového sáčku, protože by ztratila svou křehkost a vláčnost

Nesníme-li celou vánočku, po 2 dnech ji můžeme zabalit do mikrotenu a zamrazit. V mrazničce vydrží několik měsíců. Výjimkou je ovšem vánočka z bramborového těsta. Tu bychom měli spotřebovat téměř ihned. Pečeme ji přibližně 2 dny před konzumací.

Nenechte si dále ujít recept na vánoční štolu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *