Jak na domácí vánočku: ty nejlepší varianty

Vánočka je téměř nepostradatelnou součástí Vánoc a hospodyňky se s oblibou předhánějí, komu se letos více povedla.

Také patříte mezi milovníky této lahodné a jemné dobroty?

Receptů na vánočky se není třeba bát, nemusíte být superžena, a ta vaše bude přesto zlatým hřebem sváteční tabule.

Inspirujte se našimi recepty! Každého hosta pak můžete obdarovat vlastní vánočkou.

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka je oblíbenou variantou vánočky bez kynutí – výrazně nám totiž zkrátí čas přípravy.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou.
  2. Přidáme tvaroh, prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše promícháme.
  3. Přisypeme rozinky, kandované ovoce, mandle a zapracujeme v těsto.
  4. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Upletenou vánočku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Propíchneme na několika místech špejlí a pečeme přibližně 50 minut.
  7. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.
Hotový recept na vynikající vánočku z tvarohového těsta

Kynutá vánočka z bramborového těsta

Tradiční bramborová vánočka z kynutého těsta, která chutná jako od babičky.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g uvařených brambor ve slupce
  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • špetka soli

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky a střídavě přidáváme mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.
Hotový recept na skvělou vánočku z bramborového těsta

Šlehačková vánočka

Výtečná vánočka z těch nejlepších ingrediencí.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Všechny sypké ingredience promícháme.
  2. Přidáme i zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
  3. Necháme přibližně 60 minut kynout na teplém místě.
  4. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  5. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  6. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  7. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Pečeme přibližně 35 minut.
  9. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.
Hotový recept na nejlepší šlehačkovou vánočku

Máslová vánočka

Vánočka, po které se budete oblizovat až za ušima.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • citrónová kůra
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky, mandle a střídavě přidáváme mouku.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme žloutkem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.
Hotový recept na výbornou máslovou vánočku

Bezlepková vánočka

I pokud držíte bezlepkovou dietu, rozhodně se nemusíte vzdávat sladkého vánočního potěšení.

INGREDIENCE

  • 500 g bezlepkové mouky (např. Jizerka zelená)
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • citrónová kůra
  • 1 žloutek na potření

POSTUP

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
  2. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do másla zamícháme rozinky, mandle a střídavě přidáváme mouku.
  4. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout.
  8. Vánočku propíchneme na několika místech špejlí a potřeme žloutkem.
  9. Pečeme přibližně 60 minut.
  10. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.
Chutný hotový recept na vánočku bez lepku

Vánočka s překvapením

Tradiční českou vánočku zná jistě každý. Chtěli byste ale překvapit? Tak vyzkoušejte německou variantu s povidly!

INGREDIENCE

Využijeme recept na máslovou vánočku, navíc si připravíme pouze povidla.

Související recepty

POSTUP

  1. Těsto vypracujeme dle návodu u máslové vánočky. Jediný rozdíl v přípravě přichází při přípravě pramenů.
  2. Rozválíme těsto na širší plát. Na jeho okraj naneseme tenký pruh povidel a zatočíme je.
  3. Vytvořený váleček odřízneme a na okraj rozváleného plátu opět naneseme pruh povidel.
  4. Takto opakujeme, dokud nemáme vytvořené válečky s povidly uvnitř.
  5. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí (případná inspirace na konci článku), posypeme plátky mandlí a pečeme jako klasickou vánočku.

Ve videu uvidíte, jak vytvářet jednotlivé prameny plněné povidly.

Jak na pletení vánočky?

Dobrý recept je jedna věc, ale jak vánočku splést tak, aby vypadala dobře?

Variant je hned několik. Úplně nejjednodušší pletení je cop ze tří pramenů. O ten vám ale nejde, že? Chcete něco více propracovaného?

Dalšími variantami je pletení ze čtyř, šesti nebo dokonce osmi pramenů. Vánočka je díky tomu vyšší, nadýchanější a ozdobný efekt vypadá skvěle.

Zdlouhavé a detailní popisy jsou zde na nic. Nejlepší bude vidět postup na vlastní oči.

Vánočka ze 4 pramenů

Vánočka pletená ze 6 pramenů

Pletení vánočky z 8 pramenů

Vrstvená vánočka – spojení více copů

Skladování vánočky

Upečenou vánočku bychom měli spotřebovat do 3 nebo 4 dnů, aby neztvrdla.

Uchováváme ji zabalenou v látkovém ubrousku nebo čisté utěrce.

Nebalíme do igelitového či mikrotenového sáčku, protože by ztratila svou křehkost a vláčnost.

Pokud se vám tyto recepty líbily, tak doporučujeme mrknout i na naše recepty na domácí vánoční štolu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.