Vánoční bramborový salát podávaný ke smaženému kapru je letitá tradice, která se ve většině českých domácností stále udržuje každé Vánoce.
Takový salát z brambor může mít ovšem několik podob.
Připravili jsme si pro vás 7 luxusních receptů na bramborové saláty, které nemusíte jíst jen o Vánocích.
Dobrou chuť!
Tradiční vánoční bramborový salát
Klasika, která chutná. Takový je tento salát z brambor, mrkve, celeru, okurky, vajec, hrášku a majonézy. bramborový salát s majonézou.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 1-2 mrkve
- kousek celeru
- 1 petržel
- 1-2 nakládané okurky
- 1 vejce natvrdo
- mražený nebo sterilovaný hrášek
- pepř
- sůl
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 sklenice majonézy
POSTUP
- Den předem si uvařte brambory ve slupce.
- Na druhý den je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Zeleninu omyjte a uvařte doměkka ve vodě.
- Potom ji nakrájejte nadrobno.
- Do mísy dejte nakrájené brambory a zeleninu.
- Doplňte hráškem a nadrobno nakrájenou cibulí.
- Ochuťte solí a pepřem a lžící hořčice.

Máme pro vás i lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!
Dietní salát z brambor
Aby byl vánoční bramborový salát dietní, měli bychom se při jeho přípravě zříci majonézy, která je tučná. Tu nahradíme raději rostlinným nebo olivovým olejem.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 až 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- hrst mraženého hrášku
- sůl
- pepř
- masový nebo zeleninový vývar
- 1 lžíce hořčice
- olej
POSTUP
- Brambory uvařte ve slupce den předem.
- Na druhý den brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Mražený hrášek uvařte doměkka.
- Mrkev, celer a petržel umyjte a uvařte doměkka.
- Potom nakrájejte na kostičky.
- Do mísy dejte nakrájené brambory, zeleninu a cibuli.
- Doplňte uvařeným mraženým hráškem.
- Dochuťte pepřem a solí a 5 lžícemi rostlinného oleje a 1 lžící plnotučné hořčice.
- Aby byl bramborový salát vlahý, zalijte ho dle potřeby masovým nebo zeleninovým vývarem.

Bramborový salát s červenou řepou
Na tento bramborový salát se bude výborně hodit zakysaná smetana. Řepa salátu dodá krásnou sytou barvu, díky které si ho zamilují i vaše děti.
INGREDIENCE
- 800 g brambor
- 400 g červené řepy
- 2 cibule
- 200 g nakládaných okurek
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
POSTUP
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte do druhého dne.
- Potom brambory oloupejte.
- Červenou řepu omyjte a oloupejte a také uvařte doměkka.
- Vejce uvařte natvrdo.
- Do mísy dejte uvařené brambory a červenou řepu nakrájené na kostičky.
- Doplňte nakrájenými okurkami a na kostičky nakrájeným vařeným vejcem.
- Osolte a opepřete.
- Dochuťte hořčicí a zakysanou smetanou.
- Vše dobře promíchejte a nechte odležet.

Objevte podobné tipy
Rakouský salát z brambor
Tato rakouská varianta bramborového saláta je lehčí než ta, kterou známe, a je ochucena cibulí, octem a hořčicí. Lahůdka!
INGREDIENCE
- 1 kg brambor, oloupaných, nakrájených na čtvrtky a poté na plátky o tloušťce asi 1 cm (slupky si dejte stranou)
- sůl dle chuti
- 3 lžíce bílého vinného octa plus další podle chuti
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3/4 šálku nasekané červené cibule
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 2 lžičky cukru
- čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
POSTUP
- Nakrájené brambory vložte do velkého hrnce a podlijte vodou.
- Osolte.
- Bramborové slupky vložte do jemného síta a položte na vršek hrnce.
- Přidejte tolik vody, aby byly ponořené i bramborové slupky.
- Přiveďte k varu na vysoké teplotě a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.
- Brambory sceďte a přendejte na pečicí papír s okrajem.
- Ihned postříkejte 2 lžícemi octa a nechte vychladnout.
- Až vychladnou, přendejte je do velké mísy.
- Přidejte zbývající ocet, olivový olej, hořčici, červenou cibuli, pažitku, kuřecí vývar a cukr.
- Gumovou stěrkou nebo vařečkou směs nahrubo promíchejte.
- Dochuťte podle chuti ještě solí a bílým nebo černým pepřem.
- Nechte odpočívat alespoň 30 minut a až přes noc. (Pokud necháváte odpočívat déle než 4 hodiny, přikryjte misku a přendejte do chladničky.)
- Znovu důkladně promíchejte, aby zálivka zhoustla.
- Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte salát trochou vody nebo kuřecího vývaru a znovu okořeňte.
- Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.

Vyzkoušejte i naše další inspirativní recepty na pravý vídeňský salát v 4 různých variantách! Je chutný, výživný a zároveň rychlý.
Bavorský bramborový salát
Tak tohle prostě musíte vyzkoušet! Bavorská klasika z brambor, nakládaných okurek, hořčice a kopru je prostě vynikající.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- ½ – ¾ šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- ½ šálku jemně nakrájené červené cibule
- ¼ šálku jemně nasekaných nakládaných okurek
- 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¾ lžičky jemné mořské soli a více podle chuti
- ¼ lžičky mletého černého pepře, plus více podle chuti
POSTUP
- Vložte brambory do velkého hrnce; přidejte studenou vodu, aby zakryla brambory alespoň o 3 cm.
- Přiveďte k varu na středně vysokém plameni.
- Snižte plamen na střední a vařte za občasného míchání, dokud brambory nezměknou, asi 14 minut.
- Sceďte a nechte 5 až 10 minut stát, dokud nevychladnou.
- Brambory oloupejte pomocí malého ostrého nože.
- Nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 centimetr a vložte do mělké misky.
- Nalijte 1/2 šálku kuřecího vývaru do malé misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Zahřívejte v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu, asi 30 sekund.
- Přidejte ocet a hořčici; promíchejte.
- Nalijte tekutinu na brambory v misce a jemně promíchejte.
- Nechte při pokojové teplotě za občasného míchání 1 hodinu louhovat.
- Pokud brambory po 1 hodině absorbují většinu vývaru, vmíchejte zbývající 1/4 šálku kuřecího vývaru.
- Přidejte cibuli, okurky, kopr, olej, sůl a pepř a jemně promíchejte.
- Nechte stát při pokojové teplotě za občasného míchání alespoň 2 hodiny nebo až 4 hodiny.
- Dochuťte další solí a pepřem podle chuti.

Jarní salát z brambor, ředkviček a oliv
Tohle je skvělá odlehčená alternativa klasického bramborového salátu! Připravte si ji podle našeho receptu a uvidíte, že hosté budou nadšeni.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 5 velkých vajec uvařených natvrdo
- 110 g černých oliv
- 4 ředkvičky nakrájené na plátky
- 6 nakrájených jarních cibulek
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Na zálivku:
- 3 lžíce jablečného octa nebo bílého vinného octa nebo podle chuti
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 1 lžička pepře nebo podle chuti
POSTUP
- Brambory omyjte.
- Brambory zalijte studenou vodou, vodu osolte a vše přiveďtee k varu.
- Snižte plamen na mírný a vařte, dokud nezměknou, asi 15-20 minut.
- Dobře sceďte a nechte mírně vychladnout.
- Jakmile vychladnou, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Dejte je do mísy spolu s nakrájenou jarní cibulkou.
- Nakrájejte natvrdo uvařená vejce a ředkvičky a přidejte je také do salátu.
- Do salátu dejte i olivy.
- Vše promíchejte.
- Nyní si připravte zálivku.
- Vyšlehejte ocet a hořčici.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej, dokud zálivka lehce nezemulguje.
- Osolte a opepřete.
- Zálivku jemně promíchejte se salátem a ozdobte čerstvou petrželkou.
- Servírujte!

Možná se vám bude hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Bramborový salát s kukuřicí po francouzsku
Tento skvělý letní bramborový salát ve francouzském stylu se připravuje z jarní cibulky, čerstvé kukuřice a hořčičné zálivky s koprem. Je lehký a pikantní, skvělý na pláž, piknik i na letní grilovačky.
INGREDIENCE
- 1 kg baby brambor
- sůl a černý pepř
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 1/4 šálku vařených kukuřičných zrn (1 velký kukuřičný klas)
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku čerstvého kopru, nasekaného
Na zálivku:
- 2 a 1/2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 lžičky mořské soli
- černý pepř
- 3 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
POSTUP
- Opláchněte a vydrhněte brambory a nakrájejte na 0,5 cm plátky.
- Přidejte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Osolte a přiveďte k varu.
- Jakmile se brambory vaří, snižte teplotu na střední a pokračujte ve vaření po dobu 10–13 minut.
- Zatímco se brambory vaří, připravte si zálivku.
- Přidejte hořčici, česnek, sůl, pepř, rýžový ocet a jablečný ocet do mixovací nádoby a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pomalu přidávejte olivový olej a šlehejte.
- Po uvaření brambory sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Osušené brambory přidejte je do velké servírovací mísy.
- Dochuťte solí a černým pepřem a 1 lžící jablečného octa.
- Přidejte kukuřici, jarní cibulku a kopr.
- Zalijte zálivkou a promíchejte.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
- Chlaďte 1 hodinu nebo déle, aby brambory nasákly více chuti zálivky.
- Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.
- Zbytky uchovávejte zakryté v lednici až 4 dny.
- Chraňte před mrazem.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!
Já jsem letos udělal trochu jiný salát. Na ten bramborový s kaprem nebyla chuť, tak padla volba na kynutý knedlík se zelním, výpečky a bůček a měl jsem úspěch 🙂 Občas je fajn nabourat tradice:)