Vánoční bramborový salát podávaný ke smaženému kapru je letitá tradice, která se ve většině českých domácností stále udržuje každé Vánoce.
Takový salát z brambor může mít ovšem několik podob – jednou ho uděláte s majonézou a příště vsadíte raději na dietu a připravíte dietní bramborový salát, který bude prospěšnější vašemu zdraví.
Inspirujte se našimi recepty!
Tradiční vánoční bramborový salát
Klasika, která chutná. Takový je tradiční vánoční bramborový salát s majonézou.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 1-2 mrkve
- kousek celeru
- 1 petržel
- 1-2 nakládané okurky
- 1 vejce natvrdo
- mražený nebo sterilovaný hrášek
- pepř
- sůl
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 sklenice majonézy
POSTUP
- Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Na druhý den je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Zeleninu omyjeme a uvaříme doměkka ve vodě. Potom ji nakrájíme nadrobno.
- Do mísy dáme nakrájené brambory a zeleninu.
- Doplníme hráškem a nadrobno nakrájenou cibulí.
- Ochutíme solí a pepřem a lžící hořčice.
- Nakonec přidáme majonézu a všechno dobře promícháme.
- Necháme odležet a podáváme.
zdroj: bettycrocker.com
Objevte podobné tipy
Dietní bramborový salát
Aby byl vánoční bramborový salát dietní, měli bychom se při jeho přípravě zříci majonézy, která je tučná. Tu nahradíme raději rostlinným nebo olivovým olejem.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 až 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- hrst mraženého hrášku
- sůl
- pepř
- masový nebo zeleninový vývar
- 1 lžíce hořčice
- olej
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce den předem.
- Na druhý den brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Mražený hrášek uvaříme doměkka.
- Mrkev, celer a petržel umyjeme a uvaříme doměkka. Potom nakrájíme na kostičky.
- Do mísy dáme nakrájené brambory, zeleninu a cibuli.
- Doplníme uvařeným mraženým hráškem.
- Dochutíme pepřem a solí a 5 lžícemi rostlinného oleje a 1 lžící plnotučné hořčice.
- Aby byl bramborový salát vlahý, zalijeme ho dle potřeby masovým nebo zeleninovým vývarem.
zdroj: whatsgabycooking.com
Bramborový salát s červenou řepou
Na tento bramborový salát se bude výborně hodit zakysaná smetana.
INGREDIENCE
- 800 g brambor
- 400 g červené řepy
- 2 cibule
- 200 g nakládaných okurek
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme do druhého dne.
- Potom brambory oloupeme.
- Červenou řepu omyjeme a oloupeme a také uvaříme doměkka.
- Vejce uvaříme natvrdo.
- Do mísy dáme uvařené brambory a červenou řepu nakrájené na kostičky.
- Doplníme nakrájenými okurkami a na kostičky nakrájeným vařeným vejcem.
- Osolíme a opepříme.
- Dochutíme hořčicí a zakysanou smetanou.
- Vše dobře promícháme a necháme odležet.
zdroj: panningtheglobe.com
Po přidání všech surovin, koření, soli a zálivky salát zlehka, ale důkladně promícháváme, aby se všechny ingredience rozptýlily.
Bramborový salát necháme nějakou dobu odležet, nejlépe je připravovat jej den předem, a teprve pak jej definitivně dochutíme solí a octem či citronovou šťávou, případně přidáme i trochu majonézy.
A co k bramborovému salátu? Určitě skvělého vánočního kapra, kterého bude celá rodina milovat.
Já jsem letos udělal trochu jiný salát. Na ten bramborový s kaprem nebyla chuť, tak padla volba na kynutý knedlík se zelním, výpečky a bůček a měl jsem úspěch 🙂 Občas je fajn nabourat tradice:)