Zdravé recepty na cukroví na Vánoce bez cukru v 7 lahodných variantách!

Slovo cukroví je sice odvozeno od slova cukr, to ale neznamená, že se nedá upéct bez něj!

Nahraďte ho zdravějšími variantami v podobě medu, stévie, javorového či agávového sirupu.

Pojďme si dnes představit recepty na vánoční cukroví bez cukru.

Udělejte si letošní Vánoce nejen veselé, ale zároveň méně sladké!

Mandlové vánoční cukroví bez cukru

Pokud vám med zkrystalizoval, navraťte mu před pečením jeho tekutou podobu zahřátím ve vodní lázni.

Ingredience:

  • 2 šálky mandlové mouky
  • 2 PL kokosové mouky
  • 1/4 šálku medu
  • 1/2 čajové lžičky želatiny
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 100 g másla
  • 1/2 šálku medem slazeného džemu dle vašeho výběru

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Do mísy kuchyňského robotu dejte mandlovou moučku, kokosovou mouku, med, želatinu a sůl. Pulzujte, aby se směs spojila.
  3. Přidejte máslo a zpracovávejte, dokud se nevytvoří těsto.
  4. Pomocí lžíce naberte část těsta a poté ji rukama vytvarujte do kuličky.
  5. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem a prstem udělejte do horní části kuličky důlek.
  6. Postup opakujte i se zbývajícím těstem.
  7. Do středu každého důlku dejte lžičku džemu.
  8. Pečte přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Mandlové vánoční pečivo s džemem připravované bez cukru
zdroj: deliciouslyorganic.net

Máte rádi mandlové cukroví? Vyzkoušejte naše rozmanité vánoční pečivo z mandlové mouky!

Kokosovo-mandlové kuličky bez cukru

Toto cukroví lze vytvořit v mnoha variantách. Kromě mandlového másla může použít také máslo ořechové, namísto chia semínek například semínka lněná.

Ingredience:

  • 4 PL mandlového másla
  • 1 PL  chia semínek
  • 2 PL drceného kokosu
  • 2 PL kakaa
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 2 PL rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 čajové lžičky skořice

Postup:

  1. Důkladně v míse smíchejte všechny ingredience kromě kokosu.
  2. Pomocí polévkové lžíce naberte těsto a poté rukama vytvarujte kuličky.
  3. Následně je obalte v kokosu a položte na plech s pečicím papírem.
  4. Vložte plech na hodinu a půl do lednice nebo na 20 minut do mrazáku.
Kokosové kuličky s kakaem
zdroj: thedailymeal.com

Vyzkoušejte také naše další kokosové cukroví. Kuličky, pusinky či rohlíčky!

Perníčky slazené medem a javorovým sirupem

Med se do perníčků přidává běžně, nahraďte ale jinak používaný cukr javorovým sirupem. Uvidíte, že perníčky nejen osladí, ale zároveň jim dodá zajímavou chuť a vůni.

Ingredience:

  • 100 g javorového sirupu
  • 100 g medu
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a skořici.
  2. Přidejte všechny zbývající ingredience a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladničce alespoň po dobu dvou hodin nebo přes noc.
  4. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si pečicím papírem vystlané plechy.
  5. Těsto rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru a perníčky vykrájejte pomocí vykrajovátek.
  6. Vánoční cukroví bez cukru položte na připravené plechy a pečte 10-12 minut nebo dokud nezačnou okraje hnědnout.
Perníčky slazené medem a javorovým sirupem
zdroj: daniscookings.com

Vánoční cukroví ze stévie

Jednu z nejjednodušších variant, jak se při pečení vyhnout cukru, je použít stévii. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 1/4 šálku másla
  • 1/2 čajové lžičky stévie
  • 2 čajové lžičky vanilky
  • 2/3 šálku minerálky
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/2 šálku kokosové mouky
  • 2 PL tapiokové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

Poleva

  • 1 šálek másla
  • 3-4 PL prášku z maranty
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 PL smetany ke šlehání
  • 2 PL minerálky

Zdobení

  • semínka granátového jablka
  • strouhaný kokos
  • 1/4 šálku hořkých čokoládových lupínků
  • 1/4 čajové lžičky kokosového oleje
  • matcha prášek jako přírodní zelené barvivo
  • prášek z červené řepy jako přírodní červené barvivo

Postup:

  1. V mixéru smíchejte máslo a stévii. Šlehejte do nadýchané konzistence asi 2-3 minuty.
  2. Vmíchejte vanilku, minerálku a vejce.
  3. V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, tapiokový škrob, prášek do pečiva a sůl.
  4. Mokré a suché přísady spojte tak, že do mixéru pomalu přidáváte suché přísady.
  5. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
  6. Když je těsto vychlazené, rozválejte ho na tloušťku jednoho centimetru a vykrájejte požadované tvary.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a plechy vložte pečicím papírem.
  8. Přeneste vykrájené tvary na plechy a dejte je na 10 minut do chladničky.
  9. Poté pečte 12-15 minut.
  10. Zatímco cukroví chladne, připravte si polevu.
  11. S pomocí mixéru vyšlehejte šálek másla do pěny, poté přidejte vanilku, minerálku, dvě lžíce mouky z maranty a smetanu ke šlehání. Šlehejte další 2 minuty a přidejte zbytek mouky z maranty. V případě potřeby přidejte též trochu stévie.
  12. Polevu rozdělte a přidejte přírodní barviva.
  13. Čokoládové lupínky rozpusťte v hrnci s trochou kokosového oleje.
  14. Cukroví ozdobte podle vašich představ.
Bohatě zdobené vánoční pečivo slazené stévií
zdroj: zevia.ca

Kakaovo-vanilkové rohlíčky s javorovým sirupem

Kombinace mandlí, javorového sirupu a vanilky dělá z těchto rohlíčků nezapomenutelná gurmánský zážitek.

Ingredience:

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 75 g mandlového másla
  • 1 PL lněných semínek
  • 2 PL vody
  • 40 ml javorového sirupu
  • 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
  • 1/4  čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa

Poleva

  • 50 g kakaového másla
  • 40 g  mandlového másla
  • 1 PL javorového sirupu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Lněná semínka smíchejte s vodou a nechte 10 minut odstát, aby zhoustla.
  3. Mouku, mandle, mandlové máslo, javorový sirup, vanilku, kakao a prášek do pečiva lehce smíchejte v míse.
  4. Přidejte lněnou směs a rozmixujte ručním mixérem nebo použijte kuchyňský robot.
  5. Z těsta následně odeberte přibližně polévkovou lžíci a vyválejte ji do tvaru rohlíčku.
  6. Postup opakujte se zbytkem těsta a rohlíčky následně položte na plech s pečicím papírem.
  7. Toto vánoční cukroví bez cukru pečte asi 12 minut, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.
  8. Polevu připravíte tak, že kakaové máslo rozpustíte a necháte mírně vychladnout.
  9. Pak do něj metličkou přidejte mandlové máslo a javorový sirup.
  10. Polevou následně rohlíčky ozdobte.
kakaové rohlíčky s javorovým sirupem a bílou polevou
zdroj: heavenlyhealthy.com

Trpí někdo z vašich blízkých cukrovkou? Upečte mu chutné dia vánoční cukroví!

Jednoduché medové vánoční pečivo

Toto medové cukroví můžete ozdobit například sušeným ovocem, mandlemi či oříšky.

Ingredience:

  • 1 šálek másla
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku medu
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ručním mixérem vyšlehejte med a máslo, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte vejce, vanilku, sůl a dobře promíchejte.
  3. Následně vmíchejte po částech také mouku a vypracujte v těsto.
  4. Hotové těsto dejte na 30-60 minut vychladit.
  5. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  6. Rozdělte těsto na polovinu a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku asi půl centimetru.
  7. Vykrájejte požadované tvary a přeneste je na plechy s pečicím papírem.
  8. Pečte přibližně 12-15 minut, dokud okraje cukroví jemně nezhnědnou.
Medové vánoční pečivo
zdroj: venisonfordinner.com

Med využijete i při pečení celé řady dalšího cukroví. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami na medové vánoční pečivo.

Čokoládová kolečka s agávovým sirupem

Agávový sirup můžete nahradit i jinými sirupy, například javorovým, datlovým či čekankovým.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1/4 šálku sójového mléka
  • 1 PL mletých lněných semínek
  • 2/3 šálku slunečnicového oleje
  • 3/4 šálku agávového sirupu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL instantního espressa v prášku
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku hořkých čokoládových lupínků
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 šálku nakrájených rozinek

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte sójové mléko, lněná semínka, olej, agávový sirup, espresso v prášku a vanilkový extrakt.
  3. Přisypejte mouky, kakaový prášek, jedlou sodu, sůl a promíchejte, aby vzniklo vláčné těsto.
  4. Na závěr vmíchejte malé množství čokoládových lupínků, vlašských ořechů a rozinek.
  5. Toto cukroví vytvoříte jednoduše tak, že na plech vložíte vždy dvě polévkové lžíce těsta a následně je lehce zploštěte lžící a navrchu ozdobíte opět několika kousky čokolády, rozinek a ořechů.
  6. Pečte přibližně 15 minut.
čokoládová kolečka slazená agávovým sirupem a zdobená kousky čokolády, ořechů a rozinek
zdroj: cinnamongirldelights.blogspot.com

Proč péct vánoční cukroví bez cukru?

Běžně se při pečení cukroví používá především bílý rafinovaný cukr. Ten můžete nahradit nejen o něco zdravějším třtinovým cukrem, ale i mnoha dalšími způsoby. V Čechách je tím nejoblíbenějším především med. Použít můžete lesní i květový.

Další možností jsou rovněž rozmanité sirupy, jako je javorový, agávový, datlový, čekankový či rýžový. Použít samozřejmě můžete i extrakt ze stévie. Moučkový cukr lze v receptech jednoduše nahradit sušeným ovesným mlékem, které je přirozeně sladké.

Když navíc náhradu cukru zkombinuje i s tím, že klasickou bílou mouku nahradíte moukou špaldovou, pohankovou či mandlovou, vaše cukroví získá rázem mnohem zdravější podobu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X