7 jedinečných receptů na vánoční cukroví bez mouky! Inspirujte se!

Nechcete nebo z nejrůznějších důvodů nemůžete při pečení cukroví používat mouku?

Máme pro vás recepty na vánoční cukroví bez mouky!

Vystačíte si s ovesnými vločkami, ořechy, mandlemi, čokoládou či avokádem.

Výsledek bude zdravý a stejně lahodný! Tvary a zdobení už záleží jen na vaší fantazii.

Rychlé vánoční cukroví bez mouky

Nemáte příliš času, ale přesto byste rádi upekli alespoň jeden druh cukroví? Tento recept je přesně pro vás!

Ingredience:

  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek čokoládových lupínků
  • 1 šálek kokosových plátků
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 3 PL změklého másla
  • 3 PL moučkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 4 vaječné žloutky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C° a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte rozpuštěný kokosový olej, máslo, cukr a žloutky.
  3. Následně vmíchejte čokoládové lupínky, kokos a vlašské ořechy.
  4. Těsto po lžících vložte na připravený plech a pečte přibližně 15 minut dozlatova.
Vánoční pečivo z kokosu, čokolády a ořechů
zdroj: delish.com

Čokoládovo-avokádové kouličky s kokosem

Velmi jednoduché a zároveň originální nepečené cukroví, ve kterém se snoubí chuť čokolády, kokosu a avokáda.  

Ingredience:

  • 1 větší avokádo
  • 1/4 šálku + 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu
  • 2/3 šálku čokoládových lupínků
  • 1/2 čajové lžičky kokosového oleje
  • 1/2 šálku kokosových plátků

Postup:

  1. Oloupané a vypeckované avokádo rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka.
  2. Přidejte kakaový prášek, vanilkový a mandlový extrakt a mixujte, dokud se dobře nespojí.
  3. Ve středně velké míse smíchejte čokoládové lupínky a kokosový olej dejte je rozehřát do mikrovlnné trouby asi na minutu a půl, dokud se lupínky nerozpustí.
  4. Přidejte avokádovou směs do mísy s rozpuštěnou čokoládou a důkladně promíchejte.
  5. Mísu přikryjte potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny do chladničky.
  6. Plech na cukroví vyložte pečicím papírem a do mělkého talíře nasypte kokosové vločky.
  7. Pomocí malé naběračky nebo lžíce nabírejte směs rukama a z ní vytvořte kuličky.
  8. Každou kuličku obalte v kokosových vločkách a položte na připravený plech.
  9. Kuličky uchovávejte v chladničce.
Kuličky z avokáda a kakaa ozdobené kokosem
zdroj: foodfaithfitness.com

Lahodné mandlové rohlíčky bez bílé mouky

Kromě mandlí dodává tomuto cukroví lahodnou chuť a vůni také kokos, vanilka a ořechy.

Ingredience:

  • 2 šálky namletých mandlí
  • 1 šálek namletých pekanových nebo vlašských ořechů
  • 1/2 šálku másla
  • 2/3 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL kokosové mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Na vanilkovou polevu

  • 2/3 šálku cukru moučka
  • 1/4 šálku šlehačky
  • 1/2 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.
  2. Ve středně velké míse smíchejte namleté mandle a ořechy, kokosovou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. V další míse vyšlehejte máslo s cukrem.
  4. Následně k jejich směsi přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  5. Smíchejte se směsí mouky a ořechů a vypracujte v těsto.
  6. Z těsta následně rukama vytvarujte rohlíčky a ty položte na plechy s pečicím papírem.
  7. Pečte po dobu asi 15 až 18 minut nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
  8. Po vyjmutí nebudou rohlíčky na dotek pevné, ale po vychladnutí ztuhnou.
  9. V mezidobě si připravte polevu.
  10. Moučkový cukr vyšlehejte se šlehačkou a vanilkovým extraktem dohladka.
  11. Výsledkem by měla být řídká, roztíratelná konzistence.
  12. Vzniklou polevu natřete na vychladlé cukroví.
Mandlové rohlíčky zdobené vanilkovou polevou
zdroj: delish.com

Máte pro mandle slabost? Vyzkoušejte i další mandlové vánoční cukroví!

Ovesné cukroví s brusinkami

Ovesné vločky představují velmi zdravou ingredienci pro rozmanité varianty cukroví bez mouky. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 1/3 šálku bílé čokolády
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje

Postup:

  1. Šálek ovesných vloček rozmixujte pomocí robota na prášek.
  2. Přidejte do mísy ke zbytku ovesných vloček a promíchejte.
  3. Dále přidejte skořici, sůl, vanilku, vejce, hnědý cukr a rozpuštěný kokosový olej.
  4. Důkladně vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
  5. Přidejte brusinky a znovu promíchejte.
  6. Vložte těsto na 30 minut do lednice. Kokosový olej ztuhne a těsto bude dostatečně husté, aby se dalo nabírat.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C.
  8. Z těsta vytvořte malé kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Kuličky těsta mírně zploštěte, aby se nepekly příliš vysoké, a pečte 7-9 minut.
  10. Nechte vychladnout.
  11. Rozehřejte bílou čokoládu a smíchejte ji s kokosovým olejem.
  12. V této směsi následně vychladnuté cukroví namáčejte.
Cukroví z ovesných vloček s brusinkami a polevou
zdroj: superhealtkykids.com

Zdravé vánoční perníčky bez mouky a cukru

V tomto receptu kromě mouky nenajdete ani cukr! Perníčky ale chutnají přesně tak, jak si představujete.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku namletých mandlí
  • 1/3 šálku mletého lněného semínka
  • 1/2  čajové lžičky jedlé sody
  • 2 PL mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 šálku medu
  • 1 vejce
  • 50 g bílé čokolády

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte namleté mandle, lněné semínko, jedlou sodu, mletý zázvor, nastrouhaný čerstvý zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a vanilkový extrakt.
  2. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Do mísy následně přidejte kokosový olej, med a vejce a opět důkladně promíchejte.
  4. Těsto vypracujte do kuličky a zabalte do potravinářské fólie.
  5. Vložte na 30 minut do mrazáku a poté ho přendejte na dalších 30 minut do chladničky.
  6. Vyjměte těsto z potravinové fólie a vložte ho mezi dva velké kusy pečicího papíru.
  7. Pomocí válečku těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru.
  8. Vykrajovátky z těsta vykrájejte rozmanité tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 minut nebo dozlatova. Po vytažení z trouby by perníčky měly být ještě mírně měkké.
  10. Nechte perníčky vychladnout a v mezidobě si rozpusťte bílou čokoládu.
  11. Tu poté přelijte do zdobicího sáčku s tenkou tryskou a perníčky ozdobte.
Vánoční perníčky bez mouky i cukru
zdroj: caseyjade.com

Další inspirací pro vaše zdravé Vánoce může být také bezlepkové cukroví.

Pestrobarevné cukroví ze směsi mandlí a kokosu

Úžasné cukroví bez obilovin a lepku, jehož originální zdobení každého zaujme.

Ingredience:

  • 2 šálky namletých mandlí
  • 1/2 šálku jemně strouhaného kokosu
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu
  • 1/4 šálku medu
  • 2 PL kokosového oleje
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na polevu

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 2-3 PL vody
  • 2-3 kapky červeného potravinářského barviva
  • zdobení
  • jedlé třpytky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady, tedy namleté mandle, kokos, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce, mandlový extrakt a med. Poté přidejte rozpuštěný kokosový olej a znovu vyšlehejte.
  4. Následně do této mísy pomalu přidávejte suché přísady, dokud se vám nevytvoří těsto. Těsto se může zpočátku zdát drobivé, ale pokračujte v míchání a hnětení, dokud se ingredience nespojí.
  5. V tomto okamžiku můžete přidat potravinářské barvivo. Doporučujeme začít jen s několika kapkami, můžete také vytvořit více barev těsta rozdělením na poloviny nebo třetiny.
  6. Z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
  7. Po uplynutí této doby vyjměte těsto z lednice.
  8. Posypte si kokosovou moukou vál a pomocí válečku těsto rozválejte tak, aby bylo silné asi jeden centimetr. Pokud se těsto příliš lepí, posypte ho ještě kokosovou moukou.
  9. Pomocí rozmanitých vykrajovátek vytvořte cukroví a následně jednotlivé tvary položte na plech.
  10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 6-8 minut nebo dokud cukroví nezačne hnědnout.
  11. Před poléváním polevou nechte toto vánoční cukroví bez mouky alespoň 30 minut vychladnout.
  12. V mezidobě si připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte po lžících vodu a promíchejte. Přidávejte tolik vody, až dosáhnete požadované hustoty.
  13. Pokud chcete polevu obarvit, přidejte několik kapek potravinového barviva.
  14. Následně cukroví ozdobte pomocí zdobicího sáčku a posypejte ho třpytkami a zdobením.
Bohatě zdobené pestrobarevné vánoční pečivo z mandlí a kokosu
zdroj: fithoodfinds.com

K Vánocům patří nejen cukroví, ale také rozmanité sušenky. Načerpejte inspiraci z našich vánočních sušenek.

Vánoční hvězdičky s bílou čokoládou

Javorový sirup lze v tomto receptu nahradit i jinými sirupy nebo lesním medem.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku namletých mandlí
  • 3 PL škrobu z maranty
  • 5 PL javorového sirupu
  • 5 PL másla
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek rozpuštěné bílé čokolády
  • špetka soli
  • zdobení

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mandlovou mouku, škrob a sůl.
  2. Přidejte změklé máslo, javorový sirup a vanilku.
  3. Nejprve vše spojte vidličkou a poté rukama vypracujte v těsto.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
  5. Předehřejte troubu na 160°C.
  6. Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru.
  7. Pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte přibližně 18-20 minut, dokud cukroví nezíská barvu.
  9. Před zdobením bílou čokoládou nechte cukroví asi hodinu vychladnout.
mandlové cukroví zdobené bílou čokoládou
zdroj: flavcity.com

Zdravější Vánoce bez mouky

Vánoce jsou každoročně obdobím, kdy konzumujeme mnohem více nejrůznějších pochoutek než obvykle. Jednou z nich je bezesporu vánoční cukroví.

Zkuste si ho letos připravit ve zdravější variantě bez mouky. Především konzumace bílé mouky je totiž spojena s určitými zdravotními riziky. Vaše tělo vám poděkuje a vaše chuťové buňky budou mile překvapeny.

Nejčastěji se vánoční cukroví bez mouky připravuje z namletých mandlí, vlašských či jiných ořechů a ovesných vloček. Dále můžete použít i sušené datle či kokos. Samozřejmostí je zdobení pomocí různých druhů čokolády či speciálního zakoupeného zdobení, které pečivu dodá jedinečný vzhled. Pokud chcete ještě zdravější Vánoce, zkuste péct nejen bez mouky, ale také bez cukru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X