Jste v jednom kole, takže nic nestíháte, ale moc rádi mlsáte? Pak právě pro vás jsou skvělou volbou recepty na nepečené cukroví.
Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z našich pečlivě posbíraných lahůdek vhodných pro jakoukoliv příležitost.
Hledáte nejlepší dobrůtky na Vánoce, Velikonoce nebo třeba na narozeninový večírek?
Využijte toho, že vám přípravy takových pochoutek zaberou minimum času a ještě si úžasně pochutnáte.
Klasické nepečené cukroví
Samozřejmě, že s masem nemá tento recept nic společného, naopak získal svůj název díky tomu, jaký má tvar a že se před konzumací krájí na plátky jako je tomu u uzenin.
Mezi toto populární cukroví bez pečení patří i recepty na včelí úly, které mají zcela nezaměnitelnou chuť.
Ingredience:
- 90 g rozinek (ideálně sultánky)
- 4 lžíce kvalitního koňaku
- 400 g máslových čajových sušenek nebo dětských piškot
- 150 g blanšírovaných mandlí
- 375 g rozpuštěného nesoleného másla
- 220 g holandského kakaa nebo kakaového prášku
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- Moučkový cukr na obalení
Postup
- Nejdříve dáme sultánky do misky a přidáme 2 lžíce koňaku. Louhujeme po dobu 10 minut.
- Do velké mísy nasypeme sušenky nebo dětské piškoty a rukama je rozdrtíme na středně velké kousky.
- Přisypeme blanšírované mandle, rozpuštěné máslo, kakaový prášek, zbývající koňak a kondenzované mléka.
- Nakonec přihodíme namočené rozinky i s koňakem a velmi důkladně mícháme, aby se vše spojilo a vznikla hladká hmota.
- Těsto je tuhé, takže je nejlepší jej zpracovat ručně. Míchání bude trvat dlouho, ale rozhodně to stojí za to.
- Jakmile se vše spojí, vznikne krásně tmavé, vláčné těsto.
- Na kuchyňskou linku rozprostřeme potravinářskou fólii a do jejího středu dáme 1/3 hotového těsta.
- Rukama ji vytvarujeme do kmene, jehož průměr bude zhruba 5 až 7 cm.
- Hotový kmen/salám posuneme ke kraji fólie a začneme ji kolem něj opatrně, ale pevně otáčet.
- Konce fólie otočíme dolů a přimáčkneme lehce ke spodní části kmene.
- Takto zpracujeme zbývající 2/3 těsta a uložíme do lednice, kde je necháme chladit až do příštího dne.
- Před servírováním stačí jen vybalit z potravinářské fólie a poprášit moučkovým cukrem přes jemné síto.
- Nakrájíme pomocí ostrého nože a můžeme servírovat.
Tip: Pokud vše nesníme v jeden den a chceme si cukroví trochu přikrášlit, můžeme následující den nakrájet na hodně tenké plátky a ozdobit šlehačkou s čokoládovým toppingem.

Vánoční cukroví bez pečení
Tahle receptura je super volbou pro milovníky kokosu a likéru Malibu. Příprava je maximálně jednoduchá a výsledek stojí za pozornost.
Ingredience:
- 400 g domácí piškotové rolády plněné džemem (když nemáme, dá se použít i ta kupovaná)
- 60 ml smetany ke šlehání (40 % – pokud neseženeme, použijeme 33 %)
- 1 polévková lžíce likéru Malibu
- 250 g kvalitní tmavé čokolády
- 120 g strouhaného kokosu
Postup
- Připravíme si velký plech a vyložíme ho papírem na pečení.
- Piškotovou roládu rozkrájíme na plátky, dáme do misky a rozdrtíme.
- Přilijeme smetanu ke šlehání, Malibu likér a vypracujeme hladkou hmotu.
- Lžíci odebíráme kousky hmoty a tvarujeme do kuliček, které naskládáme na plech.
- Když zpracujeme celou dávku, vložíme plech s kuličkami do lednice a necháme 1 hodinu chladit.
- Poté nasypeme strouhaný kokos do střední misky a v malém hrnci rozpustíme čokoládu, případně můžeme v mikrovlnné troubě.
- Každou kuličku dáme na vidličku a ponoříme do rozehřáté čokolády.
- Jemně poklepeme na okraj hrnce či misky s čokoládou, aby odkapala přebytečná zpět, a vhodíme do misky s kokosem.
- Důkladně obalíme a vrátíme zpět na původní místo na plechu.
- Obalené kuličky vložíme zpět do lednice minimálně na 30 – 60 minut. Jakmile zatuhnou, můžeme konzumovat.

Kokosové kuličky Raffaello
Jestli existuje nepečená pochoutka, na kterou nesmíte zapomenout, pak je to právě tento recept. V televizi běží každou chvíli reklama, kde je tato pochoutka vychvalována, ale věřte, že doma vyrobená chutná ještě daleko lépe než kupovaná.
Výhodou je i to, že je rychle hotová a snadno se připravuje. Kokos je oblíbená surovina, proto neváhejte a projděte si recepty na kokosovou buchtu.
Ingredience:
- 190 g strouhaného kokosu
- 50 g drcených kokosových plátků
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 150 g pražených nesolených mandlí
- 1 lžička vanilkového extraktu (můžeme použít i mandlový extrakt, případně oba v poměru 1:1)
Postup
- Do misky nasypeme strouhaný kokos a přilijeme všechno kondenzované mléko.
- Přidáme vanilkový či mandlový extrakt a promícháme.
- Necháme 30 minut odstát, aby mohl kokos absorbovat mléko.
- Když bude směs příliš mokrá, přisypeme víc strouhaného kokosu.
- Rukama poté odebíráme kousky hmoty a tvarujeme v dlaních do kuličky.
- Do každé kuličky zasuneme opatrně jednu mandli do střední části a obalíme v drceném kokosu.
- Naskládáme do misky a uložíme na 3 – 4 hodiny do lednice.
Tip: Pokud přemýšlíte, čím někomu udělat radost, připravte tyto kuličky, zabalte do dárkové krabičky nebo ozdobného sáčku, opatřete mašlí a máte perfektní dárek. Ostatně, ručně vyráběné dárky jsou vždy nejlepší.

Rumové kuličky
Tohle je klasické vánoční cukroví, které ovšem není problém připravit kdykoliv v průběhu roku, včetně léta, zvlášť když k němu nepotřebujete troubu. Má vynikající chuť, úžasně voní, je rychle hotové a jeden kousek nikdy nestačí.
Ingredience:
Na kuličky:
- 250 g vanilkových oplatek nebo čokoládových sušenek (když nemáme, použijeme dětské piškoty)
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 4 polévkové lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 hrnku jemně drcených kokosových plátků
Na obalení:
- 1 – 1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
Postup
- Sušenky nasypeme do sáčku se zipem, dobře uzavřeme a pomocí válečku na těsto rozdrtíme přes sáček. Kdo má kuchyňského robota, může sušenky rozmixovat i v něm na jemné drobky. Když zůstanou některé kousky větší, vůbec to nevadí.
- Rozdrcené sušenky nasypeme do velké mísy, přidáme drcené kokosové plátky, kakaový prášek, kondenzované mléko, rum a vanilkový extrakt.
- Rukama důkladně promícháme, aby vznikla dokonale hladká hmota.
- Jestli bude směs moc hustá, přidáme 2 lžíce mléka a znovu prohněteme.
- Lžící budeme odebírat kousky směsi a tvarovat kuličky o průměru 2 – 3 cm.
- Každou kuličku obalíme v kokosu a odkládáme na tác nebo misku.
- Jakmile máme vše zpracované, uložíme kuličky aspoň na 2 hodiny do lednice. Teprve potom servírujeme.

Medovníkové koule
Moučník Marlenka zná určitě každý, ale už jste si z něj zkusili někdy vyrobit jako nepečenou alternativu? Uvidíte, že si tento recept zamilujete a budete se k němu pravidelně vracet.
Ingredience:
- 500 g medového korpusu na dort Marlenka
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
- 2 – 3 polévkové lžíce medu
- 200 g čerstvého nesoleného másla
- Rum podle chuti
- Mleté a nasekané lískové či vlašské ořechy pro obalení
- Čokoláda na ozdobu
Postup
- Do mísy dáme změklé máslo, karamelové kondenzované mléko i med a pomocí ručního mixéru rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Medové těsto na Marlenku ručně rozdrobíme do mísy ke směsi a pokud možno necháme i větší kousky.
- Pokapeme rumem a důkladně promícháme s máslovou směsí.
- Vypracujeme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Pomocí lžičky odebíráme kousky, z nichž tvoříme malé kuličky, které obalíme ve směsi mletých a nasekaných ořechů.
- Každou kuličku dáme do cukrářského papírového košíčku.
- Nakonec ještě rozpustíme čokoládu a jednotlivé kuličky s ní pokapeme.
- Těsto by mělo vystačit na 30 – 40 kousků.

Kuličky z arašídového másla
Ve chvíli, kdy připravujeme nějaké ty sladkosti a hlavní roli hrají oříšky, máme jistotu, že budou chutnat skvěle. Výjimkou není ani tento recept, kde ořechům sekunduje med.
Ingredience:
- 3/4 hrnku přírodního arašídového másla
- 1/4 hrnku medu
- 3/4 hrnku sušeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Postup
- Do misky dáme med, arašídové máslo, vanilkový extrakt a důkladně zamícháme.
- Přisypeme sušené mléko, osolíme a šleháme, dokud se vše nespojí.
- Jakmile je nepečené těsto hotové, odebíráme z něj kousky těsta a tvarujeme d stejně velkých kuliček o průměru cca 3 – 4 cm.
- Naskládáme do misky nebo na tác a dáme vychladit do ledničky.

Kávová zrna bez pečení
Tohle cukroví je naprosto luxusní a velmi oblíbené. Hodně oblíbené a často vyhledávané snad ve všech cukrárnách. Ovšem tomu domácímu se nic nevyrovná. Co potěší nejvíc je, že jich můžete sníst, kolik chcete a nikdo to neuvidí.
Ingredience:
Na kuličky:
- 250 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g drcených máslových sušenek
- 80 g mléčné čokolády
- 2 lžičky instantní kávy (může být i bez kofeinu)
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
Postup
- Do hrnce dáme vodu, přisypeme cukr, rozmícháme, aby se rozpustil, a dáme vařit na 3 – 4 minuty.
- Přihodíme máslo a necháme rozpustit, přičemž stále mícháme.
- Odstavíme, přisypeme mleté ořechy, drcené máslové sušenky, čokoládu, instantní kávu a pečlivě zamícháme, aby se vše propojilo v hladké těsto.
- Necháme trochu vychladnout a poté odebíráme kousky těsta, z nichž tvarujeme malé kuličky.
- Ty skládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí párátka či špejle vytvoříme uprostřed rýhu a na kuličku lehce zatlačíme. Díky tomu budou vypadat jak malá kávová zrna.
- Nakonec si připravíme polevu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté odstraníme z tepla a za stálého míchání přilijeme postupně všechen olej.
- Kávová zrna ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.

Kokosová kolečka s kakaem
Další zajímavá pochoutka je tentokrát připravována z vloček a nabízí skvělou chuť malin, kokosu a kešu oříšků. Tuto pochoutku si zamilujete a často se k ní budete vracet.
Ingredience:
Na sušenky:
- 200 g ovesných vloček
- Špetka soli
- 220 g čerstvých datlí
- 100 g kešu másla
Na náplň:
- 120 g hustého kokosového jogurtu
- 120 g čerstvých malin
- 1 polévková lžíce chia semínek
Na polevu:
- 300 g čokolády na vaření
- 1 lžička kakaových lupínků
- Špetka soli
Postup
- Maliny dáme do misky, rozmačkáme a přimícháme chia semínka. Necháme odpočívat 60 minut.
- Ovesné vločky nasypeme do mixéru a rozmixujeme ne jemnou mouku.
- Přidáme špetku soli, kešu máslo, datle a mixujeme dál, až se utvoří lepkavé těsto, co drží pohromadě.
- Připravíme si dva archy papíru na pečení a nepečené těsto vytvarujeme do tvaru kolečka.
- Vložíme mezi oba listy a vyválíme přes papír na placku o tloušťce 0,5 cm.
- Kulatou formičkou na cukroví vykrojíme 60 malých koleček. Zbytky těsta vždy vyválíme a znovu vykrájíme, aby se vše zpracovalo.
- Polovinu sušenek namažeme kokosovým jogurtem. Na to dáme vrstvu rozmačkaných malin s chia semínky.
- Zakryjeme druhým kolečkem, čímž nám vznikne vlastně slepované cukroví, jen ho není potřeba péct.
- Takto upravené sušenky dáme na 30 minut do mrazáku.
- Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
- Vyndáme sušenky z mrazáku a jednu po druhé namočíme v čokoládě.
- Odložíme na pracovní plochu pokrytou pečícím papírem a posypeme nasekanými kakaovými lupínky a solí.
- Vložíme do lednice a necháme minimálně 20 minut odpočinout. V chladničce nám toto nepečené cukroví vydrží až 5 dnů.
Tip: Pokud nebudeme mít čerstvé datle, ale sušené, musíme je před použitím zalít vroucí vodou a nechat 10 minut namočené. Potom jen stačí scedit.

Objevte podobné tipy
Arašídovo-datlové brownies s čokoládou
Tento bezlepkový dezert ve stylu oblíbeného amerického moučníku si zamilujete hned po prvním soustu. Rozplývá se na jazyku a má naprosto dokonalou chuť.
Ingredience:
Na těsto:
- 25 kusů vypeckovaných datlí
- 1/2 hrnku vyloupaných vlašských ořechů
- 3/4 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 1/4 hrnku smetanového arašídového másla
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
Na polevu:
- 1/3 hrnku kakaového prášku
- 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Pekáč vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme stranou.
- Datle dáme do misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Poté přecedíme a nakrájíme na malé kousky.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme vlašské ořechy, kakaový prášek, sůl a důkladně rozmixujeme na jemné drobné kousky.
- Těsto je dobré zpracovat na dvě části, aby mělo tu nejlepší konzistenci i chuť.
- Polovinu této směsi dáme stranou a do té zbývající dáme polovinu datlí, arašídového másla, kokosového oleje i vanilky.
- Mixujeme tak dlouho, až je směs hladká. V případě potřeby přidáme kokosový olej.
- Jakmile směs drží pohromadě a nedrolí se, když jí rukou stlačíme, přeneseme ji do připraveného pekáče.
- Zbývající směs kakaa s ořechy, datle, arašídové máslo, vanilku i kokosový olej dáme do kuchyňského robota a zpracujeme stejně jako předtím.
- Opět přendáme těsto do pekáče a vše pečlivě zatlačíme do pekáče a rozprostřeme po celé ploše.
- Dáme vychladit do lednice a mezitím si nachystáme polevu.
- Ve středně velké misce smícháme kakaový prášek, med, rozpuštěný kokosový olej i vanilku.
- Mícháme tak dlouho, dokud není směs hustá a hladká.
- Rovnoměrně rozprostřeme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladit.
- Před servírováním rozdělíme na menší kousky. Kdo chce, může ještě posypat kakaem nebo postříkat čokoládovou polevou.

Čokoládové bochánky oreo
Cukroví bez pečení s oblíbenými sušenkami potěší snad každého mlsala. Mají nezaměnitelnou a zcela charakteristickou chuť, která pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 balení sušenek Oreo v krabici
- 510 g smetanového sýra
- 200 g čokolády na vaření nebo mléčné
Postup
- Oreo sušenky nasypeme do nádoby mixéru či kuchyňského robota a na nejvyšší rychlost rozmixujeme na jemné drobečky. Pokud nemáme mixér s nádobou či robota, dáme je do sáčku a rozdrtíme pomocí kuchyňského válečku na těsto.
- Přendáme do klasické misky, přidáme smetanový sýr a důkladně rozšleháme pomocí ručního mixéru.
- Odebíráme kousky hmoty a tvarujeme z ní kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Když zpracujeme vše, vložíme kuličky do lednice a necháme aspoň 1 hodinu vychladit.
- Poté rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a jednu kuličku po druhé do ní namočíme.
- Vrátíme zpět na plech a znovu dáme chladit, tentokrát aspoň na 2 – 3 hodiny.
Tip: Jestli nechcete jen obyčejnou čokoládu, projděte si recepty na čokoládové polevy na cukroví, které se také budou hodit.

Meruňkovo-kokosové kuličky se zázvorem
Tento recept byl inspirován veganskými čokoládovo-karamelovými kuličkami. Základ tvoří zdraví prospěšná semena s obsahem omega 3.
Není to jen obyčejná sladkost, ale zároveň i výživná rychlá svačinka, do které se s chutí zakousnete. Vynikající chuť jde ruku v ruce s jemností.
Ingredience:
- 1/4 hrnku zlatých lněných semínek
- 1/4 hrnku konopných semínek
- 1/2 hrnku mandlí
- 1/2 hrnku sušeného strouhaného kokosu
- 150 g sušených meruněk
- 3 čerstvé datle
- Špetka soli
Postup
- Meruňky dáme do misky, zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut odstát. Poté meruňky přecedíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.
- Do nádoby mixéru dáme lněná i kopná semínka, mandle a 1/4 hrnku kokosu. Na nejvyšší rychlost rozmixujeme, až bude mít vše konzistenci jako mouka.
- Když máme hotovo, přidáme meruňky, nakrájené datle, sůl a pulzním tlačítkem mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí. Není na škodu několikrát oddělit kousky ze stěn mísy.
- Nakonec mísu vyjmeme ze základny a přisypeme zbývající 1/4 hrnku kokosu. Směs bude lepkavá, ale dobře se s ní pracuje.
- Připravíme si talíř nebo tácek, posypeme kokosem a z těsta tvoříme stejně velké kuličky, které skládáme na talíř.
- Vložíme do chladničky a necháme 1 hodinu vychladit.
- Poté už jen stačí naservírovat.

Vánoční cukroví s bourbonem
Vánoce jsou krásné období a příprava sladkého mlsání je jeho nepostradatelnou součástí. Tyto kuličky se dají sice připravovat po celý rok, ale to největší kouzlo mají právě o vánočních svátcích. Jsou rychlé, jednoduché a moc dobré.
Ingredience:
- 1 hrnek drcených vanilkových sušenek
- 1 hrnek nakrájených pekanových ořechů
- 1 a 1/3 hrnku moučkového cukru
- 2 – 3 lžičky neslazeného kakaového prášku
- 1/4 hrnku bourbonu Jim Beam
- 1 a 1/2 lžičky kukuřičného sirupu
Postup
- Do střední misky nasypeme drcené vanilkové sušenky, pekanové ořechy, kakao a 1 hrnek moučkového cukru.
- Přidáme kukuřičný sirup, zalijeme bourbonem a vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká hmota.
- Lžičkou odebíráme kousky těsta a dlaněmi vytvarujeme do kuličky.
- Zbývající 1/3 kokosu nasypeme na hluboký talíř a každou kuličku v něm obalíme.
- Naskládáme na tác či plech s pečícím papírem a dáme aspoň na 1 hodinu vychladit.

Sněhové koule
Každé cukroví bez pečení je něčím specifické, což platí i v případě tohoto receptu. Díky pekanovým ořechům a sušenkám budou kuličky úžasnou pochoutkou, kterou potěšíte všechny své blízké. Jen pozor, aby na vás vůbec zbylo.
Ingredience:
- 2 a 1/4 hrnku rozdrobených čokoládových sendvičových sušenek (Oreo, Disco atd.)
- 1 hrnek jemně nasekaných pekanových ořechů
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného sirupu
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku jahodové marmelády
Postup
- Drobky sušenek s nasekanými pekanovými ořechy dáme do mísy.
- K sušenkám prosejeme 3/4 hrnku moučkového cukru, strouhaný kokos a promícháme.
- Přidáme kukuřičný sirup, jahodovou marmeládu a důkladně zamícháme, aby se vše spojilo v hladkou hmotu.
- Rukou nebo lžičkou tvoříme stejně velké kuličky, které obalíme ve zbývajících 3/4 hrnku cukru moučka.
- Každou kuličku otočíme v cukru hned několikrát, aby byla skutečně dobře obalená.
- Pokud je uložíme do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám až 1 týden.

Kaštánky z kaštanů
Tyto sušenky jsou maximálně chutné a krásně měkké. Jejich chuť je máslová, přestože máslo vůbec neobsahují. Způsobem přípravy je trochu netradiční, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet.
Ingredience:
- 250 g jedlých kaštanů
- 4 polévkové lžíce akátového medu
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
- 2 lžíce nasekaných piniových oříšků
- Špetka soli
Postup
- Kaštany dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme je namočené po dobu 1 hodiny.
- Potom je nařízneme do tvaru kříže, přendáme do misky nebo kastrolu i s vodou, ve které byly namočené a přivedeme k varu.
- Vaříme po dobu 15 minut, poté snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut.
- Poté kaštany přecedíme, nasypeme na utěrku, zabalíme a důkladně promačkáme, aby skořápka praskla. Vyloupeme a ochladíme pod tekoucí studenou vodou.
- Vyloupané kaštany nasypeme do nádoby mixéru a rozdrtíme najemno.
- V malém hrnci rozpustíme 2 lžíce akátového medu se skořicí a špetkou soli.
- Tento sirup nalijeme na rozmixované kaštany a pečlivě promícháme.
- Namočíme si prsty a odebíráme kousky hmoty, ze které tvarujeme mírně ploché kaštany.
- Každý jednotlivý kousek namočíme do zbývajících 2 lžic akátového medu a pak obalíme v piniových oříškách.
- Skládáme na tácek nebo talíř a dáme vychladit do lednice, kde nám vydrží cca 3 dny.
- Před konzumací je potřeba nechat kaštany 1 hodinu odstát při pokojové teplotě a poté servírovat.

Ořechové cukroví s čokoládovou polevou
Lahodné tyčinky či čtverečky plné vlašských ořechů jsou jemné, dokonale křupavé s drobivou náplní a lahodnou polevou. Příprava se může zdát složitá, ale věřte, že je to hračka.
Ingredience:
Na nepečený korpus:
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku půlených vlašských ořechů
- Špetka soli
- 3 polévkové lžíce kokosového oleje (musí mít pokojovou teplotu)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň:
- 8 – 10 kousků datlí
- 1 hrnek půlených vlašských ořechů
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- Špetka soli
Na polevu:
- 1 balení tmavé čokolády
- 1/3 hrnku arašídového másla
Postup
- Do nádoby kuchyňského robota či mixéru dáme kokosovou mouku, vlašské ořechy, sůl a na střední rychlost mixujeme.
- Potom přilijeme kokosový olej, javorový sirup i vanilkový extrakt. Mixujeme, aby se vše spojilo, přičemž několikrát mixér vypneme a odloupneme kousky hmoty od stěn nádoby.
- Připravíme si čtvercovou formu, vyložíme ji pečícím papírem a přendáme do ní hotovou hmotu, kterou prsty namačkáme na celé dno.
- Opláchneme mísu od robota a vložíme do ní všechny suroviny na náplň.
- Na střední rychlost vše mixujeme, až se utvoří hladký krém, který přelijeme na připravenou základnu v pekáči.
- Rozprostřeme a dáme na 30 minut do lednice.
- Nakonec dáme čokoládu rozpustit do vodní lázně a mícháme, dokud není hezky hladká.
- Odstraníme z plotny a přidáme arašídové máslo. Nalijeme na náplň a uhladíme.
- Dáme do lednice a necháme odpočinout nejlépe přes noc. Pokud se nám nechce čekat tak dlouho, chladíme aspoň 3 hodiny.
- Pak už jen stačí rozdělit na 16 stejně velkých kousků a servírovat.
- Skladujeme v lednici a můžeme si část uložit i do mrazáku.

Cukroví ze salka
Někdy stačí jen chvilka a nepečená pochoutka je na světě jako mávnutím kouzelného proutku. Pokud milujete Salko, pak je tento recept určen právě vám. Budete se olizovat až za ušima.
Ingredience:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
- 2 čokolády na vaření (můžeme použít i mléčnou či hořkou)
- 30 kusů mléčných sušenek
Postup
- Pečící formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem na pečení a lehce namažeme máslem.
- Sušenky rozdrtíme a nasypeme do velké misky.
- Do malého hrnce dáme čokoládu, máslo, kondenzované mléko a na nízkou teplotu pomalu zahřejeme.
- Za stálého míchání necháme rozpouštět, aby se vše spojilo. Vaříme cca 3 – 5 minut.
- Ještě teplou směs přelijeme do mísy k sušenkám a důkladně promícháme. Tím vznikne souvislá hmota, kterou přendáme do připravené formy.
- Důkladně natlačíme do formy a rozprostřeme na celé dno.
- Vložíme do lednice a necháme po dobu 7 hodin zatuhnout.
- Jakmile tato doba uplyne, vyjmeme formu z lednice, otočíme dnem vzhůru a odlepíme pečící papír.
- Nakrájíme na malé, stejně velké kousky a můžeme podávat. Uchováváme s chladničce.

Zajímavosti na závěr
Na různé druhy nepečeného cukroví se používá kondenzované mléko. Víte, jak se vyrábí? Mrkněte na krátké video, podle kterého si uděláte představu.
V několika receptech můžete narazit na tzv. sendvičové sušenky. Ty jsou velmi populární zejména kvůli lahodné náplni. V následujícím videu zjistíte, jak se vlastně tyto sušenky tvoří.
Cukroví a čokoláda k sobě patří stejně jako jahody se šlehačkou. Používá se do krémů, na polevy, k posypu, zkrátka do všeho možného. Podívejte se na video a zjistíte, jak taková pochoutka vlastně vzniká.
Dnešní doba je značně uspěchaná, takže když se vám nebude chtít ztrácet čas s pečením rolády, kterou použijete na přípravu nepečeného cukroví, můžete si ji jednoduše koupit hotovou. Jak se vyrábí? To už zjistíte v přiloženém videu.