Inspirativní recepty na vánoční cukroví s kakaem v 8 různých variantách! Vyzkoušejte všechny!

Kakao je nejen velmi chutný nápoj, ale také ingredience, která pečení povyšuje na jinou úroveň.

Přidejte ho ve větším nebo menším množství také do vašeho vánočního pečiva.

Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na kakaové cukroví!

Vykouzlete kakaová kolečka, linecké či perníčky nebo ozdobte cukroví pomocí kakaového krému či polevy!

Kakao nabízí řadu možností, které si zamilujete!

Kakaové cukroví s čokoládovou náplní

Spojení čokolády a kakaa je vždy bezkonkurenční. Vyzkoušejte ho v tomto receptu!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/2 čajové lžičky soli

Náplň

  • 1 šálek šlehačky
  • 300 g nasekané hořké čokolády

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, kakaový prášek a sůl. Odstavte.
  2. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
  3. Přidejte žloutky a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  4. Přidejte moučnou směs a pomalu vypracujte v těsto.
  5. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a vytvarujte z něj kouli.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky vychladit.
  7. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  8. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  9. Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte kakaové cukroví.
  10. Plechy s cukrovím vložte do trouby a pečte 8-10 minut.
  11. Po upečení nechte cukroví vychladnout a v mezidobě si připravte náplň.
  12. Šlehačku zahřívejte na mírném ohni, dokud nezačne vřít.
  13. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a za stálého míchání čokoládu rozpusťte.
  14. Před použitím několik minut počkejte, dokud náplň nezíská hustou konzistenci, která se snadno roztírá.
  15. Jednotlivé kousky cukroví slepte pomocí čokoládové náplně.
Vánoční kakaové sušenky slepované čokoládou.
zdroj: prettysimplesweet.com

Jazýčky, rohlíčky, kuličky. Inspirujte se našimi recepty na čokoládové cukroví.

Kakaové linecké cukroví

Linecké cukroví nemusí být vždy jen světlé. Dodejte mu barvu a chuť trochou kakaa.

Ingredience:

  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1 a 1/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 2/3 šálku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 3 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • marmeláda dle vlastního výběru na slepení

Postup:

  1. V míse smíchejte mandlovou mouku, hladkou mouku, kakao, skořici, sůl a hřebíček.
  2. V kuchyňském robotu vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  3. Obě směsi smíchejte a vypracujte v těsto.
  4. Vypracované těsto rozdělte na polovinu, zabalte do potravinové fólie a dejte na 3 hodiny do ledničky.
  5. Následně těsto rozválejte a vykrájejte z něj tvary lineckého cukroví, z jedné poloviny spodní části, z druhé poloviny vrchní části s otvorem ve středu.
  6. Předehřejte si troubu na 160°C.
  7. Kakaové cukroví dejte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 11-13 minut.
  8. Když cukroví vychladne, slepte ho pomocí marmelády a případně též postříkejte polevou z bílé čokolády.
Linecké cukroví s kakaem.
zdroj: koreaninthekitchen.com

Vyzkoušejte i další druhy oblíbeného lineckého cukroví! S kakaem, ořechy či v dia podobě!

Lahodné perníčky z kakaa

Máte rádi perníčky a chcete si je upéct v poněkud netradiční podobě? Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale velmi chutný recept.

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 šálek másla
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  2. Vmíchejte vejce a vanilku.
  3. Do jiné mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a postupně je vmíchejte do krémové směsi.
  4. Vypracujte v těsto.
  5. Těsto následně zabalte do potravinové fólie, dejte na 30 minut do ledničky.
  6. Předehřejte si troubu na 160°C.
  7. Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary kakaových perníčků.
  8. Vykrájené kakaové cukroví následně odkládejte na plech s pečicím papírem.
  9. Pečte přibližně 10-12 minut.
  10. Hotové perníčky nechte zcela vychladnout.
Kakaové perníčky.
zdroj: tasteofhome.com

Ke zdobení perníčků použijte některou z našich jednoduchých a chutných polev.

Kakaová kolečka s kakaovou polevou

Patříte mezi ty, kteří se řídí heslem „kakaa není nikdy dost“? V tom případě je tento recept přesně pro vás!

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku rozpuštěné čokolády
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1 a 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 3 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 12 velkých marshmallow

Poleva

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/4 šálku horké vody
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 4 PL šlehačky
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • posypky

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni za stálého míchání rozpusťte máslo a čokoládu.
  2. Po rozpuštění odstavte a nechte vychladnout.
  3. Do mísy prosejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
  4. V mixéru šlehejte cukr, vejce a vanilku při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
  5. Přidejte vychladlou čokoládu a opět míchejte, dokud se směs nespojí.
  6. Postupně přidávejte směs mouky.
  7. Vypracujte v těsto.
  8. Mísu i s těstem překryjte potravinovou fólií a vložte na 4 hodiny do ledničky.
  9. Předehřejte troubu na 150°C a vyložte plech pečícím papírem.
  10. Pomocí polévkové lžíce a rukou vytvarujte kakaová kolečka.
  11. Vložte do trouby a pečte přibližně 10 minut.
  12. Zatímco se cukroví peče, rozkrojte marshmallows na polovinu.
  13. Jakmile je cukroví upečené, vložte marshmallow do středu cukroví a lehce je přitlačte.
  14. Vložte zpět do trouby na další 2-3 minuty.
  15. Poté kakaové cukroví vyjměte a nechte vychladnout.
  16. V mezidobě si připravte polevu.
  17. Všechny přísady smíchejte ve velké míse a promíchejte, dokud se nespojí.
  18. Pokud je poleva stále příliš hustá, přidejte do ní trochu více horké vody, aby se zředila.
  19. Lžící naneste trochu polevy na marshmallow.
  20. Na závěr polevu posypejte zdobením.
Kakaová kolečka s kakaovou polevou zdobená posypkami.
zdroj: kitchenfunwithmy3sons.com

Nepečené kuličky z mandlí, datlí, kakaa a kokosu

Jednoduché, rychlé a zdravé vánoční cukroví, ve kterém se snoubí chuti mandlí, kakaa, datlí a kokosu.

Ingredience:

  • 1 šálek mandlí
  • 1 šálek datlí bez pecky
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/3 šálku strouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 1/4 šálku mini čokoládových lupínků
  • kokos na obalení

Postup:

  1. Nejprve vložte mandle do kuchyňského robotu a zpracovávejte je na nejvyšší výkon, dokud nezískáte jemnou mandlovou mouku.
  2. Do kuchyňského robotu přidejte zbytek ingrediencí a zpracovávejte, dokud se vše nespojí.
  3. Poté naberte do dlaní polévkovou lžíci těsta a vypracujte ho do kuličky.
  4. Kuličku obalte ve strouhaném kokosu a položte na plech s pečicím papírem.
  5. Plech na pečení vložte na 10-15 minut do ledničky, poté kuličky přendejte do sáčku nebo dózy a uložte do ledničky či mrazáku.
Nepečené kakaové kuličky obalované v kokosu.
zdroj: fitfoodiefinds.com

Máte rádi nepečené cukroví? Načerpejte inspiraci i z našich dalších receptů!

Kakaové cukroví slepované bílou čokoládou

Neobvyklá varianta lineckého cukroví, ve kterém je marmeláda nahrazena bílou čokoládou. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 3/4 šálku másla
  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku bílé čokolády

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, kakaový prášek a sůl.
  2. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr do nadýchané pěny.
  3. Vmíchejte vejce a vanilku.
  4. Přidejte suché přísady a při nízkých otáčkách mixéru míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny do chladničky.
  6. Předehřejte si troubu na 170 °C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  7. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na tloušťku asi půl centimetru.
  8. Pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary a cukroví přeneste na připravené plechy.
  9. Kakaové cukroví pečte 10-12 minut.
  10. Nechte vychladnout.
  11. V mezidobě si ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a následně s její pomocí jednotlivé tvary lineckého cukroví slepte.
Kakaové vánoční sušenky slepované bílou čokoládou.
zdroj: nourish-and-fete.com

Jednoduché vánoční sušenky s kakaem

Velmi chutné kakaové pečivo, které si můžete připravit nejen o Vánocích. Skvěle chutná s čajem i kávou.

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 šálky másla
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička soli

Postup:

  1. Máslo utřete pomocí mixéru s cukrem.
  2. Míchejte, dokud se důkladně nespojí.
  3. Pomalu přidejte vejce a promíchejte.
  4. Přidejte vanilkový extrakt.
  5. Suché přísady, mouku, kakao a sůl prosejte.
  6. Směs přidejte k ostatním ingrediencím a vypracujte v těsto.
  7.  Těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru.
  8.  Položte na plech a dejte minimálně na 1 hodinu do lednice.
  9. V případě potřeby těsto dále rozválejte a vykrájejte tvary sušenek.
  10. Kakaové cukroví položte je na plech vyložený papírem.
  11. Takto připravené sušenky dejte opět na 10 minut až 1 hodinu do chladničky, aby se zchladily. Při pečení budou lépe držet tvar.
  12. Předehřejte troubu na 170 °C.
  13. Kakaové cukroví pečte 8-12 minut, doba pečení závisí na velikosti sušenek.
  14. Vychlazené sušenky můžete v případě přání libovolně ozdobit.
Jednoduché vánoční sušenky s kakaem.
zdroj: sweetopia.net

Tento recept na kakaové cukroví můžete dovést k dokonalosti použitím čokoládové polevy. Inspirujte se!

Nejlepší kakaový krém do cukroví

Lahodný jemný krém z kakaa a čokolády, který můžete použít na vánoční cukroví i jiné dezerty.

Ingredience:

  • 1/4 šálku mléka
  • 170 g hořké čokolády
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilky
  • 2 a 1/2 PL kukuřičného škrobu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 PL másla

Postup:

  1. Do hrnce dejte mléko a vanilku. Mléko zahřejte a přiveďte ho k varu.
  2. Zatímco se mléko zahřívá, dejte do kuchyňského robota cukr, vejce a žloutky, kukuřičný škrob, kakaový prášek a sůl.
  3. Šlehejte, dokud nevznikne hustá a hladká směs.
  4. Jakmile se mléko začne vařit, stáhněte ho z ohně.
  5. Do vaječné směsi pomalu za stálého míchání přilévejte asi polovinu horkého mléka, aby se vaječná směs zjemnila. Když jsou vejce temperovaná, přidejte vaječnou směs zpět do horkého mléka v hrnci.
  6. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezačne houstnout.
  7. Za stálého šlehání nechte jemně přejít do varu.
  8. Jakmile se na hladině objeví první bublinky, snižte teplotu na minimum a ihned přidejte kousky hořké čokolády.
  9. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  10. Odstavte z ohně a přidejte máslo.
  11. Míchejte, dokud se máslo zcela nevmísí do krému.
  12. Nalijte krém do mísy a ihned zakryjte potravinovou fólií.
  13. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej vložte na několik hodin chladit do lednice.
Nejlepší kakaový krém do cukroví.
zdroj: theflavorbender.com

Kakao a pečení

V současné době se v obchodech můžeme setkat s pestrou nabídkou různých typů kakaa. Ne všechny jsou ale k pečení zcela vhodné. Jaký kakaový prášek tedy na recepty na kakaové cukroví vybrat? Obecně se na pečení nejvíce hodí neslazený kakaový prášek, který se často prodává pod označením holandské kakao. Důvodem je jeho výrazná chuť a tmavší barva.

Zakoupit lze i výrobky označené jako kakao na vaření. Naopak se nedoporučuje používat slazené granulované kakao. V případě používání kakaa do těsta i na polevy či krémy si dejte vždy pozor na to, aby se vám podařilo zbavit všech jeho hrudek. Vhodné proto je kakao před použitím prosít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X