Vánoční cukroví s kakaem

Kakao je ingrediencí, která se do vánočního cukroví přidává někdy v menší, někdy ve větší míře, ale bez níž se vánoční cukroví neobejde. Přidává se jednak pro zabarvení a vůni těsta, do krémů a náplní a především do polev pro polévání, namáčení nebo zdobení.

Pro použití do vánočního cukroví především vybíráme kvalitní kakao tmavší barvy. Před přidáním do těsta se vyplatí ho prosít přes jemné sítko, protože pak nebude tvořit hrudky. Do krémů a polev je proséváme vždy. Pro některá těsta, kde nevadí přidání tekutiny, můžeme využít toho, že kakao lépe barví, když jej rozmícháme v trošce horké vody. Množství kakaa dáváme podle receptu nebo se řídíme vlastní zkušeností.

Mezi tradiční kakaové cukroví patří především:

  • pracičky
  • perníčky
  • linecké
  • křehké těsto
  • nepečené
  • a další

Podívejte se na následující recepty a připravte kakaové cukroví, po kterém se strávníci jen vrhnou.

1. Kakaové cukroví – linecké

Linecké cukroví může být, klasické, kokosové, s citronovou kůrou, nebo třeba s kakaem. Tato přísada pozdvihne slepované cukroví ještě o level výše.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 2 až 3 lžíce kakaa
  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 žloutky
  • domácí marmeláda
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  1. Všechny přísady (s výjimkou marmelády a cukru na posypání) promícháme.
  2. Vypracujeme hladké těsto.
  3. Necháme do druhého dne uležet v lednici.
  4. Těsto si rozválíme a vykrajujeme různé tvary.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  6. Pečeme dozlatova přibližně 5 až 8 minut.
  7. Necháme vychladnout.
  8. Potřeme marmeládou a slepíme.
  9. Posypeme moučkovým cukrem.

Hotový recept na nejlepší kakaové linecké cukroví

2. Kakaové cukroví – měsíčky s polevou

Kakaové měsíčky s polevou pečte až těsně před Štědrým dnem. Jinak riskujete, že na Vánoce již nezbude.

INGREDIENCE

  • 280 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • 80 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g moučkového cukru (na polevu)
  • 1 lžíce rumu (na polevu)
  • 1 lžíce citronové šťávy (na polevu)

POSTUP

  1. Máslo necháme změknout a spolu s cukrem vyšleháme do pěny.
  2. Přidáme žloutky a promícháme.
  3. Přisypeme mouku, kakao a prášek do pečiva.
  4. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme do těsta.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  6. Těsto vylijeme na pekáč a pečeme přibližně 10 až 15 minut.
  7. Z ještě teplého těsta vykrajujeme půlměsíčky nebo kolečka.
  8. Do mísy dáme moučkový cukr, rum a citronovou šťávu.
  9. Několik minut šleháme, dokud není poleva hladká a hustá.
  10. Měsíčky potřeme polevou.

Hotový recept na chutné kakaové měsíčky s polevou

3. Kakaové cukroví – dortíčky

Kakaové dortíčky následně plníme různorodými krémy a polevami. Podívejte se na inspiraci pro náplně.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Všechny ingredience promícháme a vypracujeme těsto.
  2. Necháme odpočinout do druhého dne v lednici.
  3. Vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary.
  4. Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
  5. Pečeme přibližně 8 minut.
  6. Necháme vychladnout.
  7. Plníme krémem a zdobíme polevou.

Hotový recept na skvělé kakaové dortíčky

 

Představili jsme vám tři skvělé recepty na kakaové cukroví.

Můžeme si hrát s kombinacemi kakaového a základního těsta. Například u lineckého slepujeme dvoubarevně.

Kakao přidáváme i do krémů a polev. Získáme tak tmavou barvu a lehce čokoládovou chuť.

Vyzkoušejte také kakaové rohlíčky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *