Tvoříme vánoční cukroví s pomocí strojku: 4 nejlepší recepty

Všechna vánoční cukroví připravená za pomoci strojku nebo lisu mají jednu velkou výhodu v tom, že jejich tvarování je mimořádně rychlé.

Proto, pokud máte strojek, určitě neváhejte a urychlete si přípravu vánočních dobrot.

Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty!

Slepované strojkové cukroví

Recept na toto pudingové slepované cukroví je snadný a výsledek je tak chutný! Pojďme do toho!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 220 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vanilkové pudinkové prášky
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku

Na spojení a zdobení:

  • čokoláda na vaření
  • marmeláda

POSTUP

  1. Do mísy vsypeme sypké suroviny a promícháme.
  2. Dodáme vejce a máslo a zpracujeme do jednolité hmoty.
  3. Pokud máme více času, můžeme těsto nechat odležet.
  4. Poté strojkem vytváříme podlouhlé tvary.
  5. Pokládáme na plech s pečicím papírem, kde je rozdělíme na požadovanou délku.
  6. Plechy vkládáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C a vytahujeme, jakmile si všimneme růžovění (cca 7-10 minut v závislosti na typu trouby a velikosti cukroví).
  7. Necháme vychladnout a poté slepujeme oblíbenou marmeládou.
  8. Nakonec můžeme okraje namáčet do roztopené čokolády.

Slepované strojkové cukroví s pudingem patří k těm druhům, které je třeba nechat nějakou dobu odležet. Pak bude jejich chuť nejlepší.

Pokud chcete opravdu vlastní homemade cukroví, doporučujeme použít také domácí marmeládu.

Pudinkové strojkové cukroví s marmeládou a čokoládou
Zdroj: einfacherezepte.info

Kokosové cukroví ze strojku

S kokosovým těstem se velmi dobře pracuje a díky strojku vytvoříte skvosty přímo k sežrání.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 130 g strouhaného kokosu
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na zdobení:

  • čokoláda na vaření
  • mleté oříšky

POSTUP

  1. Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu uležet.
  2. Poté použijeme strojek a vytvoříme požadované tvary (může jít o obdélníčky či kolečka).
  3. Pokládáme na pečicím papírem vyložený plech a dáváme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 8 – 10 minut, vytahujeme, jakmile nám cukroví růžoví.
  4. Po vychladnutí můžeme z části namáčet do čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a poté ještě posypat mletými oříšky.
Strojkové kokosové kulaté cukroví s čokoládou a oříšky
Zdroj: gourmandiseries.fr

Strojkové cukroví s kakaem a kávou

Zkuste lahodné a aromatické cukroví, kterou vykouzlí tu pravou atmosféru.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 130 g nasekaných mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • lžička instantní kávy

POSTUP

  1. Nejdříve uvaříme trochu vody (100 ml) a rozpustíme instantní kávu. Tu necháme vychladnout.
  2. V míse pak smícháme všechny suroviny (i s kávou) a vytvoříme těsto.
  3. Necháme odpočinout pár hodin v chladu.
  4. Promyslíme si, jaké tvary chce pomocí strojku vytvořit a dle toho volíme nástavec.
  5. Těsto protlačíme strojkem, odkrajujeme potřebou velikost a pokládáme na vyložený plech pečicím papírem.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě o teplotě 170 °C asi 7 – 10 minut.

Dle chuti můžeme dozdobit čokoládovou polevou.

Kakaové strojkové cukroví různých tvarů
Zdroj: acraftyescape.blogspot.com

Lisované linecké vánoční sušenky

Neexistuje snad žádný způsob přípravy, kdy by linecké cukroví nechutnalo výborně!

INGREDIENCE

Těsto můžete zpracovat tak, jak jste u tohoto cukroví zvyklí, případně se inspirujte jedním z našich receptů na linecké.

POSTUP

  1. Jakmile zpracujeme těsto a necháme jej odležet, přichází na řadu strojek.
  2. Připravíme si také hladkou mouku, kterou budeme poprašovat jednotlivé kousky – díky tomu se nám nebudou tolik lepit.
  3. Rozvalíme si těsto a vykrajujeme kolečka.
  4. Ty pak dáváme do strojku a razíme požadované motivy.
  5. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, pokládáme výtvory na plech s pečicím papírem.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C a vytahujeme, jakmile nám začne cukroví zlátnout (cca 7-12 minut).
  7. Počkáme, až lisované cukroví vychladne a poté je slepujeme vybranou marmeládou.

Před podáváním necháme pár dní odležet.

 TIP : Do těsta je možné přidat kakao, skořici, kokos nebo zázvor. 
Lisované linecké cukroví s vánočními motivy, s plechovými krabičkami v pozadí
Zdroj: rotinrice.com

Strojkové i lisované cukroví je výborné v tom, že se dá pomocí zdobení udělat pokaždé jinak. Můžete různě kombinovat namáčení, polevy, marmeládu, oříšky i různé posypy.

Co k tomu dodat? Prostě vytáhněte strojek a vrhněte se na ně, stojí za to je zkusit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.