Vánoční cukroví strojkové a lisované

Všechna vánoční cukroví připravená za pomoci strojku nebo lisu mají jednu velkou výhodu v tom, že jejich tvarování je mimořádně rychlé. Hodí se proto hlavně na větší objemy připravovaného cukroví, kde nám ušetří čas, zvláště když u strojkového cukroví máme třeba i malého pomocníka. Recepty na toto cukroví samozřejmě můžeme využít na cukroví vykrajované formičkami.

1. Pudinkové strojkové cukroví s marmeládou a čokoládou

Víte proč je tak oblíbené ? Není příliš pracné a stačí mu jen pár dní na odležení a můžete často měnit příchuť dle přidaného pudinku.

INGREDIENCE :

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • marmeláda
  • čokoláda

POSTUP :

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které buď rovnou zpracujeme, nebo necháme v chladu odležet do druhého dne.
  2. Dvě hodiny před použitím ho vyndáme z lednice.
  3. Pomocí strojku z těsta vytlačujeme přímo na plech vyložený pečicím papírem dlouhé hady
  4. Krájíme je na menší sušenky.
  5. Pečeme asi 10 minut při 170 °C, až začnou okraje růžovět.
  6. Vychladlé cukroví spojujeme marmeládou.
  7. Boky máčíme v rozpuštěné čokoládě.
  8. Dejte zaschnout na pečicí papír.
  9. Cukroví necháme v uzavřené krabici alespoň pět dnů odležet, krásně změkne.

Pudinkové strojkové cukroví s marmeládou a čokoládou

zdroj : einfacherezepte.info

2. Kokosové strojkové cukroví s džemem

Kokosové těsto je variabilní, můžete ho protlačit strojkem, nebo plnit do formiček, popřípadě jen vytvořit kuličky, které lze po upečení plnit džemem.

INGREDIENCE :

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 140 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 125 g strouhaného kokosu
  • džem

POSTUP :

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto.
  2. Pokud chceme, těsto můžeme nechat i odležet do druhého dne.
  3. Před přípravou ho vytáhneme 2 hodiny předem.
  4. Těsto můžeme protlačit strojkem, případně jen tvořit kuličky, do kterých obráceným koncem vařečky tvoříme důlky.
  5. Pečeme na pečicím papíře asi 10 minut při 170 °C.
  6. Marmeládou plníme kuličky s důlky
  7. Necháme alespoň týden odležet.

Kokosové strojkové cukroví s džemem

zdroj : receptnajidlo.cz

3. Lisované linecké vánoční sušenky

Při pečení těchto sušenek budete mít provoněný celý byt krásnou vánoční vůní.

INGREDIENCE :

  • 350g polohrubé mouky
  • 150g mletého cukru
  • 130g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • citronová kůra

POSTUP :

  1. Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které necháme v lednici dvě hodiny odpočinout.
  2. Odpočinuté těsto po vyjmutí z lednice trochu prohněteme a rozkrojíme na několik částí, ze kterých postupně vyválíme placku o tloušťce do 5 mm.
  3. Před válením  desku trochu poprášíme hladkou moukou, aby se těsto nepřilepovalo.
  4. Následně si připravíme vykrajovátka.
  5. Do vyváleného těsta pak již jen pohodlně válečkem vykrajujeme kolečka a následně do válečku zasuneme raznici a na těstě vytvoříme požadovaný motiv.
  6. Vykrojené sušenky pak přeneseme na plech, na který jsme si připravili pečicí papír.
  7. Sušenky následně pečeme přibližně 10 – 12 minut při teplotě 160°C.
  8. Sušenky můžeme slepit marmeládou a nechat pár dní odležet.

 

 TIP : Do těsta je možné přidat kakao, skořici, kokos nebo zázvor. 

Víte že, účinky zázvoru se oceňují zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku, jako je nadýmání a plynatost. Omezuje příznaky nevolnosti a závratí. Vykazuje protizánětlivé účinky, a doporučuje se např. při revmatoidní artritidě. A v neposlední řadě pomáhá při prvních známkách nachlazení a uvolňuje ucpaný nos.

Lisované linecké vánoční sušenky

zdroj : chytreovoce.cz

Umocnit vánoční pohodu a klid můžeme tím, že si k cukroví uvaříme nějakou dobrou kávu, můžete zkusit připravit holandskou nebo irskou, nebo pro milovníky čaje – severský čaj.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 5 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *