Recepty na vánoční cukroví ze strojku v 7 různých variantách. Vždy snadno, rychle a originálně!

Nechce se vám při pečení vánočního pečiva trávit příliš mnoho času?

Pořiďte si nejrůznější pomocníky v podobě strojků, lisů, mlýnků či razítek na cukroví!

Pečení s nimi je rychlé a snadné.

Inspirujte se našimi recepty na strojkové cukroví! Banánky, věnečky a další tvary vykouzlíte během okamžiku.

Strojkové kokosové cukroví s čokoládou

Tyto vánoční sušenky se nejčastěji tvoří ve tvaru kytičky, do jejíhož středu poté dáte čokoládovou kapku. Fantazii se ale meze nekladou!

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 1 vejce
  • 1 šálek čokoládových kapek na ozdobení
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V kuchyňském robotu vyšlehejte máslo s cukrem.
  3. Přidejte vejce a míchejte, dokud se nezapojí.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a kokos a opět důkladně promíchejte.
  5. Přidejte sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a při středně nízkém stupni postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud nebude mouka zapracována.
  6. Těstem naplňte strojek a pomocí různých nástavců vytvořte strojkové cukroví různých tvarů.
  7. Jednotlivé cukroví dejte na plechy s pečicím papírem a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
  8. Po vyjmutí z trouby vtiskněte do středu každého cukroví čokoládovou kapku.
Kokosové vánoční sušenky ze strojku s čokoládovým středem.
zdroj:poetinthepantry.com

Zaujaly vás recepty na vánoční pečivo z kokosu? Vyzkoušejte i jeho další varianty, kuličky, kolečka či pusinky.

Slepované strojkové cukroví

Klasické cukroví, které je skvělé především s čajem a kávou. Zachutná vám natolik, že ho budete chtít konzumovat nejen o Vánocích.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 balíčky vanilkového pudinku
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • marmeláda dle vlastního výběru na slepení
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Do mísy dejte prosetou mouku, moučkový cukr, vanilkový pudink a prášek do pečiva.
  3. Přidejte vejce a máslo.
  4. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu vypracujte do podoby těsta.
  5. Pomocí strojku a vhodného nástavce vytvořte podlouhlé tvary cukroví.
  6. Pečte přibližně 8-10 minut dorůžova.
  7. Nechte vychladnout a poté jednotlivé tvary slepte marmeládou.
  8. Rozpusťte čokoládu na vaření a jednotlivé konce cukroví do ní namočte.
Cukroví ze strojku slepované marmeládou a namočené do čokolády.
zdroj: najrecept.sk

Toto strojkové cukroví můžete slepit například některou z vlastnoručně připravených marmelád.

Vanilkovo-mandlové cukroví ze strojku

Mandlový extrakt v tomto receptu můžete samozřejmě nahradit mletými mandlemi.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL mléka
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • posypky a polevy na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C.
  2. V míse smíchejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  3. Máslo a cukr vyšlehejte ručním mixérem.
  4. Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt.
  5. Důkladné promíchejte.
  6. Postupně přidáváte směs mouky a míchejte.
  7. Vypracované těsto protlačte strojkem s různými nástavci.
  8. Vložte na plechy s pečicím papírem.
  9. Strojkové cukroví pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut.
  10. Vychladlé cukroví ozdobte polevami a posypky dle vaší fantazie.

 

Vanilkovo-mandlové vánoční sušenky ze strojku.
zdroj: wilton.com

Tento recept na strojkové cukroví není jediný, ve kterém můžete použít mandle. Upečte si i další lahodné kousky mandlového cukroví!


Stříkané kokosové věnečky

S kokosovým těstem se velmi dobře pracuje, kromě klasických banánků jsou oblíbené také věnečky.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 130 g strouhaného kokosu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. V míse smíchejte nejprve suché ingredience, tedy mouku, cukr, kokos a sůl.
  2. Následně přidejte vejce a máslo.
  3. Vypracujte v hladké těsto, které nechte přibližně hodinu odležet v lednici.
  4. Pomocí cukrářského zdobítka těsto protlačte na pečicím papírem vyložené plechy.
  5. Předehřejte si troubu na 170°C.
  6. Pečte přibližně 8-10 minut dorůžova.
  7. Po vychladnutí polovinu každého věnečku namočte do čokoládové polevy.
Stříkané kokosové věnečky s čokoládou.
zdroj:najrecept.sk

Jednoduché lisované sušenky s kakaem

Čím více nejrůznějších nástavců použijete, tím pestřejší vaše cukroví bude. Na závěr ho originálně ozdobte pomocí nejrůznějších vánočních posypek a polev.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 2/3 šálku cukru krystal
  • 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 vejce
  • 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • posypky a polevy na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo a cukr vložte do kuchyňského robotu a vyšlehejte do nadýchané pěny.
  3. Přidejte vejce, vanilku, mouku, kakaový prášek a sůl.
  4. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
  5. Naplňte strojek na cukroví těstem, zvolte vámi oblíbený tvar či tvary a vytlačujte cukroví na připravené plechy.
  6. Každý plech pečte přibližně 5-7 minut.
  7. Nechte strojkové cukroví vychladnout a následně ho ozdobte pomocí různých polev a posypek.
Lisované kakaové vánoční sušenky.
zdroj: dinneratthezoo.com

Recepty na strojkové cukroví můžete velmi jednoduše oživit pomocí vlastnoruční čokoládové polevy! Připravte si ji v tmavé i světlé verzi!

Pudinkové banánky ze strojku

Banánky jsou nejtypičtějším tvarem, který se nám ve spojení s vánočním pečivem ze strojku vybaví. Vyzkoušejte tento recept s vanilkovým pudinkem!

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 380 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 3 PL vanilkového cukru
  • 5 PL mléka
  • 3 žloutky
  • marmeláda dle vlastního výběru na slepení  
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Prosetou mouku smíchejte s vanilkovým pudinkem.
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny.
  3. Postupně do směsi zašlehejte žloutky, mléko a moučnou směs.
  4. Promíchejte a vypracujte v těsto.
  5. Těsto vložte do strojku s vhodným nástavcem.
  6. Vzniklé banánky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 12 minut.
  8. Strojkové cukroví nechte vychladnout a poté slepte pomocí marmelády.
  9. Na závěr slepené cukroví namočte z jedné strany do čokoládové polevy.  
Pudinkové cukroví ze strojku s bílou čokoládou.
zdroj: bozskerecepty.sk

Nejoblíbenějším slepovaným cukrovím jsou linecké. Upečte si je v mnoha různých variantách!

Máslové razítkové cukroví

Kromě strojků či lisů vám originální vánoční pečivo pomohou vytvořit i rozmanitá razítka na cukroví. Vyzkoušejte jejich použití prostřednictvím tohoto receptu!  

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 35 g rýžové mouky
  • 65 g moučkového cukru

Postup:

  1. Připravte si razítka na cukroví a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte prosetou hladkou mouku a rýžovou mouku.
  3. V jiné míse vyšlehejte máslo a moučkový cukr do nadýchané pěny.
  4. Přisypte moučnou směs.
  5. Míchejte, dokud se těsto nespojí.
  6. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do ledničky.
  7. Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
  8. Razítko na cukroví poprašte moukou a přitiskněte na těsto.
  9. Na vyražené těsto položte vykrajovátko a cukroví vykrojte.
  10. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C  přibližně 18-20 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.
Máslové razítkové cukroví.
zdroj: rotinrice.com

Pečení s pomocí strojků na cukroví

Mnoho z nás má pečení vánočního cukroví spojeno především s vykrajovátky rozmanitých tvarů. To je na jednu stranu pravda, ale vykrajovátka nejsou jedinými pomocníky, které můžete při pečení vánočního pečiva využít. Stále oblíbenější jsou také nejrůznější strojky, lisy, mlýnky, razítka či cukrářská zdobítka a sáčky.

Jejich výhodou je především to, že cukroví s nimi vytvoříte během chvilky a velmi snadno. Zároveň s pomocí rozmanitých nástavců vytvoříte i velké originální tvary. Recepty na strojkové cukroví jsou tak skvělým způsobem, jak vaše vánoční pečivo oživit a obohatit. Zároveň nabízí bezpočet možností, jak je ozdobit nejen pomocí nejrůznějších posypek, ale také čokoládových polev či nejrůznějších náplní.

 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X