Všechna vánoční cukroví připravená za pomoci strojku nebo lisu mají jednu velkou výhodu v tom, že jejich tvarování je mimořádně rychlé.
Proto, pokud máte strojek, určitě neváhejte a urychlete si přípravu vánočních dobrot.
Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty!
Slepované strojkové cukroví
Recept na toto pudingové slepované cukroví je snadný a výsledek je tak chutný! Pojďme do toho!
INGREDIENCE
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 220 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vanilkové pudinkové prášky
- 1 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
Na spojení a zdobení:
- čokoláda na vaření
- marmeláda
POSTUP
- Do mísy vsypeme sypké suroviny a promícháme.
- Dodáme vejce a máslo a zpracujeme do jednolité hmoty.
- Pokud máme více času, můžeme těsto nechat odležet.
- Poté strojkem vytváříme podlouhlé tvary.
- Pokládáme na plech s pečicím papírem, kde je rozdělíme na požadovanou délku.
- Plechy vkládáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C a vytahujeme, jakmile si všimneme růžovění (cca 7-10 minut v závislosti na typu trouby a velikosti cukroví).
- Necháme vychladnout a poté slepujeme oblíbenou marmeládou.
- Nakonec můžeme okraje namáčet do roztopené čokolády.
Slepované strojkové cukroví s pudingem patří k těm druhům, které je třeba nechat nějakou dobu odležet. Pak bude jejich chuť nejlepší.
Pokud chcete opravdu vlastní homemade cukroví, doporučujeme použít také domácí marmeládu.

Objevte podobné tipy
Kokosové cukroví ze strojku
S kokosovým těstem se velmi dobře pracuje a díky strojku vytvoříte skvosty přímo k sežrání.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 130 g strouhaného kokosu
- 1 vejce
- špetka soli
Na zdobení:
- čokoláda na vaření
- mleté oříšky
POSTUP
- Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu uležet.
- Poté použijeme strojek a vytvoříme požadované tvary (může jít o obdélníčky či kolečka).
- Pokládáme na pečicím papírem vyložený plech a dáváme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 8 – 10 minut, vytahujeme, jakmile nám cukroví růžoví.
- Po vychladnutí můžeme z části namáčet do čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a poté ještě posypat mletými oříšky.

Strojkové cukroví s kakaem a kávou
Zkuste lahodné a aromatické cukroví, kterou vykouzlí tu pravou atmosféru.
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 130 g nasekaných mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- lžička instantní kávy
POSTUP
- Nejdříve uvaříme trochu vody (100 ml) a rozpustíme instantní kávu. Tu necháme vychladnout.
- V míse pak smícháme všechny suroviny (i s kávou) a vytvoříme těsto.
- Necháme odpočinout pár hodin v chladu.
- Promyslíme si, jaké tvary chce pomocí strojku vytvořit a dle toho volíme nástavec.
- Těsto protlačíme strojkem, odkrajujeme potřebou velikost a pokládáme na vyložený plech pečicím papírem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě o teplotě 170 °C asi 7 – 10 minut.
Dle chuti můžeme dozdobit čokoládovou polevou.

Lisované linecké vánoční sušenky
Neexistuje snad žádný způsob přípravy, kdy by linecké cukroví nechutnalo výborně!
INGREDIENCE
Těsto můžete zpracovat tak, jak jste u tohoto cukroví zvyklí, případně se inspirujte jedním z našich receptů na linecké.
POSTUP
- Jakmile zpracujeme těsto a necháme jej odležet, přichází na řadu strojek.
- Připravíme si také hladkou mouku, kterou budeme poprašovat jednotlivé kousky – díky tomu se nám nebudou tolik lepit.
- Rozvalíme si těsto a vykrajujeme kolečka.
- Ty pak dáváme do strojku a razíme požadované motivy.
- Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, pokládáme výtvory na plech s pečicím papírem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C a vytahujeme, jakmile nám začne cukroví zlátnout (cca 7-12 minut).
- Počkáme, až lisované cukroví vychladne a poté je slepujeme vybranou marmeládou.
Před podáváním necháme pár dní odležet.
TIP : Do těsta je možné přidat kakao, skořici, kokos nebo zázvor.
Strojkové i lisované cukroví je výborné v tom, že se dá pomocí zdobení udělat pokaždé jinak. Můžete různě kombinovat namáčení, polevy, marmeládu, oříšky i různé posypy.
Co k tomu dodat? Prostě vytáhněte strojek a vrhněte se na ně, stojí za to je zkusit!