Žito je zdravá obilnina, kterou lidstvo konzumuje už několik století.
Kromě chleba a pečiva se z něj dá upéct i velmi chutné cukroví.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční cukroví ze žitné mouky.
Linecké, perníčky i další druhy vám stoprocentně zachutnají.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Malované vánoční cukroví ze žitné mouky
Toto chutné cukroví nabízí bezpočet možností, jak si ho můžete snadno a originálně ozdobit. Záleží jen na vaší fantazii.
Ingredience:
- 3 šálky hladké žitné mouky
- 1 šálek změklého másla
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamonu
- 1/8 čajové lžička mleté skořice
- 2 lžíce studené vody
Postup:
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem máslo.
- Přidejte krystalový cukr, sůl, kardamom a skořici a šlehejte, dokud se nespojí.
- Na nízké otáčky mixéru zašlehejte rovněž mouku, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku.
- Přidávejte po lžících vodu a promíchávejte směs vidličkou, dokud těsto nezvlhne.
- Těsto jemně prohněťte rukama, abyste vytvořili kouli.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku půl centimetru.
- Z těsta vykrájejte požadované tvary.
- Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 8-10 minut nebo dokud cukroví nezačne na okrajích hnědnout.
- Nechte vychladnout a následně ozdobte pomocí nejrůznějších polev či zdobení.

Jednoduché žitné cukroví
Rychlé, snadné ale velmi chutné vánoční pečivo, které můžete na povrchu ozdobit například sušeným ovocem, mandlemi či oříšky.
Ingredience:
- 2 šálky žitné mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku mascarpone
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku třtinového cukru
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a sůl.
- V mixéru nebo ručně vyšlehejte mascarpone, přidejte máslo a cukr a postupujte stejně, dokud se obě hmoty dobře nespojí.
- Následně přidejte moučnou směs k máslové a míchejte jen tak dlouho, aby se obě směsi spojily.
- Těsto vyklopte na pracovní desku, prohněťte a vytvarujte do koule.
- Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladit do chladničky.
- Troubu si předehřejte na 170°C.
- Těsto vyválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajujte tvary pomocí vykrajovátka.
- Cukroví pokládejte na připravené plechy s pečicím papírem.
- Pečte 6-8 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a posypejte trochou moučkového cukru.

Medové perníčky s žitnou moukou
Pokud chcete perníčky barevnější, stačí do části polevy přidat několik kapek potravinářského barviva.
Ingredience:
- 450 g žitné mouky
- 115 g másla
- 115 g hnědého cukru
- 8 PL medu
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 PL perníkového koření
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 PL vody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Máslo, hnědý cukr a med dejte do malého hrnce na mírný oheň. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a poté odstavte stranou.
- Do velké mísy prosejte suché přísady, přidejte vejce a promíchejte.
- Máslovou směs nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
- Směs vyklopte na vál a prohněťte, abyste vytvořili kouli. Pokud je směs příliš drobivá, přidejte trochu vody a znovu hněťte, dokud se nespojí.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi pěti milimetrů a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
- Vložte na plech a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
- V mezidobě si vytvořte polevu.
- Smíchejte moučkový cukr, bílek a vodu. Smíchejte vše opravdu důkladně, až získáte hustou hmotu.
- Polevou naplňte zdobicí sáček opatřený jemnou tryskou a po vychladnutí perníčky ozdobte.

Perníčky patří nejen k vánocům, ale také k Velikonocům. Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na medové perníčky.
Objevte podobné tipy
Čokoládové vánoční pečivo ze žitné mouky
Hořká čokoláda a žitná mouka činí z tohoto cukroví jedinečný chuťový zážitek.
Ingredience:
- 200 g 70-85% hořké čokolády
- 40 g žitné mouky
- 25 g másla
- 2 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
Postup:
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce vychladnout.
- Pomocí elektrického šlehače vyšlehejte v míse vejce a cukr.
- Poté k nim vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs spolu s vanilkou.
- Opatrně přidejte též mouku a jedlou sodu.
- Mísu přikryjte a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vytvořte rukama kuličky, které následně položte na plech a mírně zmáčkněte.
- Toto vánoční cukroví ze žitné mouky pečte přibližně 12-15 minut, dokud se mírně nezpevní okraje a vršky by měly trochu popraskat.

Máte slabost pro čokoládové cukroví? Vyzkoušejte naše rozmanité vánoční cukroví s čokoládou!
Žitná kolečka slepovaná vanilkovým krémem
Lahodné cukroví s lehkým vanilkovým krémem, který mu dodává nezapomenutelnou chuť a vůni.
Ingredience:
- 280 g hladké žitné mouky
- 80 g změklého másla
- 160 g hnědého cukru
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 PL brandy nebo koňaku
Vanilkový krém
- 250 ml mléka
- 200 g cukru
- 300 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce
- čerstvá vanilka
Postup:
- Máslo a cukry vložte do mixéru nebo použijte elektrický šlehač a vyšlehejte.
- Do směsi zašlehejte též vejce a poté vmíchejte brandy nebo koňak.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a jednu lžičku mořské soli.
- Suché přísady následně vmíchejte do mokrých a vypracujte v těsto.
- Hotové těsto vložte na hodinu do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 170 °C.
- Z těsta si vytvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Jednotlivé kuličky poté zploštěte pomocí lžíce.
- Pečte přibližně 12-15 minut.
- Následně nechte vánoční cukroví ze žitné mouky vychladnout.
- Před podáváním cukroví slepte pomocí vanilkového krému.
- V míse smíchejte vejce a cukr.
- Vyšlehejte je v pěnu a přidejte trochu mouky.
- Následně po troškách přidávejte mléko a míchejte mixérem na vysoké otáčky.
- Směs nalijte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
- Na závěr do krému vmíchejte máslo pokojové teploty a vanilku.
- Nechte vychladnout a můžete zdobit.

Linecké cukroví ze žitné mouky
Linecké patří k neoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Přesvědčte se, že to platí i pro jeho žitnou variantu!
Ingredience:
- 1 šálek žitné mouky
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 3/4 šálku másla
- 1/2 šálku cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- džem na slepení dle vlastních preferencí
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Máslo, cukr a citronovou kůru společně vyšlehejte.
- Přidejte žloutek, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- V misce si smíchejte žitnou mouku, mandlovou mouku, skořici a sůl.
- Tuto směs následně přidejte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
- Směs vypracujte v těsto.
- Těsto rozdělte na polovinu a každou část zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce ztuhnout asi hodinu.
- Na válu rozválejte první část těsta na placku o tloušťce asi půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte jednotlivé tvary a položte je na plech vystlaný pečicím papírem.
- Stejný postup opakujte i s druhou částí těsta.
- Jakmile jsou všechny tvary vykrájené, rozdělte je na spodní a vrchní části. Pomocí menšího vykrajovátka vykrojte otvory ve středech vrchních částí cukroví.
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.
Po vychladnutí vánoční cukroví ze žitné mouky slepte pomocí džemu a posypejte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také další druhy lineckého cukroví. Z mouky špaldové či s ořechy!
Proč péct vánoční cukroví ze žitné mouky?
Jednou z předností žitné mouka je to, že je mnohem výživnější než klasická bílá pšeničná mouka. Během mletí žita je daleko složitější oddělit klíčky a otruby od vnitřního živého pletiva.
Díky tomu si ale tato mouka uchovává mnohem více živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. I když není bezlepková, obsahuje lepku mnohem méně než pšenice a ječmen.
Žitná mouka je obecně doporučována jako prevence před vznikem celé řady zdravotních potíží, od vysokého krevního tlaku a obezity přes cukrovku až po rakovinu. V neposlední řadě je zároveň doporučována i při hubnutí, nemusíte tedy mít obavu, že byste po žitném cukroví výrazně přibrali na váze.
Kromě receptů na cukroví, které je pouze ze žitné mouky, můžete tuto mouku samozřejmě zkombinovat s běžnou moukou a přidat ji do vašich oblíbených klasických receptů.