6 jednoduchých receptů na vánoční cukroví s žitnou moukou, které musíte vyzkoušet!

Žito je zdravá obilnina, kterou lidstvo konzumuje už několik století.

Kromě chleba a pečiva se z něj dá upéct i velmi chutné cukroví.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční cukroví ze žitné mouky.

Linecké, perníčky i další druhy vám stoprocentně zachutnají.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Malované vánoční cukroví ze žitné mouky

Toto chutné cukroví nabízí bezpočet možností, jak si ho můžete snadno a originálně ozdobit. Záleží jen na vaší fantazii.

Ingredience:

  • 3 šálky hladké žitné mouky
  • 1 šálek změklého másla
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4  čajové lžičky mletého kardamonu
  • 1/8 čajové lžička mleté skořice
  • 2 lžíce studené vody

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem máslo.
  2. Přidejte krystalový cukr, sůl, kardamom a skořici a šlehejte, dokud se nespojí.
  3. Na nízké otáčky mixéru zašlehejte rovněž mouku, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku.
  4. Přidávejte po lžících vodu a promíchávejte směs vidličkou, dokud těsto nezvlhne.
  5. Těsto jemně prohněťte rukama, abyste vytvořili kouli.
  6. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku půl centimetru.
  7. Z těsta vykrájejte požadované tvary.
  8. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 8-10 minut nebo dokud cukroví nezačne na okrajích hnědnout.
  9. Nechte vychladnout a následně ozdobte pomocí nejrůznějších polev či zdobení.
malované vánoční pečivo s žitnou moukou
zdroj: midwestliving.com

Jednoduché žitné cukroví

Rychlé, snadné ale velmi chutné vánoční pečivo, které můžete na povrchu ozdobit například sušeným ovocem, mandlemi či oříšky.

Ingredience:

  • 2 šálky žitné mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku mascarpone
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku třtinového cukru

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku a sůl.
  2. V mixéru nebo ručně vyšlehejte mascarpone, přidejte máslo a cukr a postupujte stejně, dokud se obě hmoty dobře nespojí.
  3. Následně přidejte moučnou směs k máslové a míchejte jen tak dlouho, aby se obě směsi spojily.
  4. Těsto vyklopte na pracovní desku, prohněťte a vytvarujte do koule.
  5. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladit do chladničky.
  6. Troubu si předehřejte na 170°C.
  7. Těsto vyválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajujte tvary pomocí vykrajovátka.
  8. Cukroví pokládejte na připravené plechy s pečicím papírem.
  9. Pečte 6-8 minut dozlatova.
  10. Nechte vychladnout a posypejte trochou moučkového cukru.
jednoduché žitné cukroví
zdroj: 101cookbooks.com

Medové perníčky s žitnou moukou

Pokud chcete perníčky barevnější, stačí do části polevy přidat několik kapek potravinářského barviva.

Ingredience:

  • 450 g žitné mouky
  • 115 g másla
  • 115 g hnědého cukru
  • 8 PL medu
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 PL perníkového koření
  • 2 PL kakaového prášku

Poleva

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 PL vody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo, hnědý cukr a med dejte do malého hrnce na mírný oheň. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a poté odstavte stranou.
  3. Do velké mísy prosejte suché přísady, přidejte vejce a promíchejte.
  4. Máslovou směs nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
  5. Směs vyklopte na vál a prohněťte, abyste vytvořili kouli. Pokud je směs příliš drobivá, přidejte trochu vody a znovu hněťte, dokud se nespojí.
  6. Těsto rozválejte na tloušťku asi pěti milimetrů a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
  7. Vložte na plech a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
  8. V mezidobě si vytvořte polevu.
  9. Smíchejte moučkový cukr, bílek a vodu. Smíchejte vše opravdu důkladně, až získáte hustou hmotu.
  10. Polevou naplňte zdobicí sáček opatřený jemnou tryskou a po vychladnutí perníčky ozdobte.
Medové perníčky s moukou ze žita
zdroj: matchingfoodandwine.com

Perníčky patří nejen k vánocům, ale také k Velikonocům. Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na medové perníčky.


Čokoládové vánoční pečivo ze žitné mouky

Hořká čokoláda a žitná mouka činí z tohoto cukroví jedinečný chuťový zážitek.

Ingredience:

  • 200 g 70-85% hořké čokolády
  • 40 g žitné mouky
  • 25 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g hnědého cukru
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce vychladnout.
  2. Pomocí elektrického šlehače vyšlehejte v míse vejce a cukr.
  3. Poté k nim vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs spolu s vanilkou.
  4. Opatrně přidejte též mouku a jedlou sodu.
  5. Mísu přikryjte a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  7. Z těsta vytvořte rukama kuličky, které následně položte na plech a mírně zmáčkněte.
  8. Toto vánoční cukroví ze žitné mouky pečte přibližně 12-15 minut, dokud se mírně nezpevní okraje a vršky by měly trochu popraskat.
Čokoládovo-žitné vánoční pečivo
zdroj: goodhousekeeping.com

Máte slabost pro čokoládové cukroví? Vyzkoušejte naše rozmanité vánoční cukroví s čokoládou!

Žitná kolečka slepovaná vanilkovým krémem

Lahodné cukroví s lehkým vanilkovým krémem, který mu dodává nezapomenutelnou chuť a vůni.

Ingredience:

  • 280 g hladké žitné mouky
  • 80 g změklého másla
  • 160 g hnědého cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL brandy nebo koňaku

Vanilkový krém

  • 250 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 300 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • čerstvá vanilka

Postup:

  1. Máslo a cukry vložte do mixéru nebo použijte elektrický šlehač a vyšlehejte.
  2. Do směsi zašlehejte též vejce a poté vmíchejte brandy nebo koňak.
  3. Ve středně velké míse smíchejte mouku a jednu lžičku mořské soli.
  4. Suché přísady následně vmíchejte do mokrých a vypracujte v těsto.
  5. Hotové těsto vložte na hodinu do ledničky.
  6. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  7. Z těsta si vytvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Jednotlivé kuličky poté zploštěte pomocí lžíce.
  9. Pečte přibližně 12-15 minut.
  10. Následně nechte vánoční cukroví ze žitné mouky vychladnout.
  11. Před podáváním cukroví slepte pomocí vanilkového krému.
  12. V míse smíchejte vejce a cukr.
  13. Vyšlehejte je v pěnu a přidejte trochu mouky.
  14. Následně po troškách přidávejte mléko a míchejte mixérem na vysoké otáčky.
  15. Směs nalijte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  16. Na závěr do krému vmíchejte máslo pokojové teploty a vanilku.
  17. Nechte vychladnout a můžete zdobit.
žitná kolečka slepovaná vanilkovým krémem
zdroj: bbcgoodfood.com

Linecké cukroví ze žitné mouky

Linecké patří k neoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Přesvědčte se, že to platí i pro jeho žitnou variantu!

Ingredience:

  • 1 šálek žitné mouky
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 3/4 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • džem na slepení dle vlastních preferencí
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Máslo, cukr a citronovou kůru společně vyšlehejte.
  2. Přidejte žloutek, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. V misce si smíchejte žitnou mouku, mandlovou mouku, skořici a sůl.
  4. Tuto směs následně přidejte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
  5. Směs vypracujte v těsto.
  6. Těsto rozdělte na polovinu a každou část zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce ztuhnout asi hodinu.
  7. Na válu rozválejte první část těsta na placku o tloušťce asi půl centimetru.
  8. Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte jednotlivé tvary a položte je na plech vystlaný pečicím papírem.
  9. Stejný postup opakujte i s druhou částí těsta.
  10. Jakmile jsou všechny tvary vykrájené, rozdělte je na spodní a vrchní části. Pomocí menšího vykrajovátka vykrojte otvory ve středech vrchních částí cukroví.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.

Po vychladnutí vánoční cukroví ze žitné mouky slepte pomocí džemu a posypejte moučkovým cukrem.

Linecké cukroví s žitnou moukou
zdroj: withthegrains.com

Vyzkoušejte také další druhy lineckého cukroví. Z mouky špaldové či s ořechy!

Proč péct vánoční cukroví ze žitné mouky?

Jednou z předností žitné mouka je to, že je mnohem výživnější než klasická bílá pšeničná mouka. Během mletí žita je daleko složitější oddělit klíčky a otruby od vnitřního živého pletiva.

Díky tomu si ale tato mouka uchovává mnohem více živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. I když není bezlepková, obsahuje lepku mnohem méně než pšenice a ječmen.

Žitná mouka je obecně doporučována jako prevence před vznikem celé řady zdravotních potíží, od vysokého krevního tlaku a obezity přes cukrovku až po rakovinu. V neposlední řadě je zároveň doporučována i při hubnutí, nemusíte tedy mít obavu, že byste po žitném cukroví výrazně přibrali na váze.

Kromě receptů na cukroví, které je pouze ze žitné mouky, můžete tuto mouku samozřejmě zkombinovat s běžnou moukou a přidat ji do vašich oblíbených klasických receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X