Upečte si vlastní vánoční perníček: inspirace do vaší kuchyně!

Vánoce konečně přicházejí.

Úklid je rozplánován, vánoční dárky nakoupeny a bezpečně schovány, k dokonalé domácí pohodě zbývá „jen“ napéci cukroví.

Co nesmí na žádném svátečním stole chybět jsou jednoznačně voňavé vánoční perníčky.

Víte, jak na ně? Pokud ne, po přečtení našich receptů a tipů jistě budete.

Tradiční vánoční perníčky

Základem každých perníčků je správné těsto. My jsme zvolili to pravé, tradiční. Tak, aby byly skutečně ozdobou svátečního stolu.

INGREDIENCE

  • 700 g hladké mouky
  • 200 g sádla (popř. másla nebo Hery)
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 4 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
  2. Zabalíme do folie a necháme v lednici minimálně den uležet.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Pečeme přibližně 10 minut.
  6. Necháme vychladnout a zdobíme.
Vánoční perníkové vločky s bílým zdobením
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Vánoční medové perníčky

Vyzkoušejte recept tak, jak pekla vaše prababička. Navíc provoníte celou kuchyni a perníčky budou ihned měkké. Nebojte se, nejde o nic složitého.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do perníku

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí s výjimkou žloutků vypracujeme těsto.
  2. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Po vyndání z trouby ihned potřeme žloutky s trochou vody.
  6. Necháme vychladnout a zdobíme.
Zdobený vánoční perníček ve tvaru srdce
Zdroj: mojaprzystan-ila.blogspot.com

Hned měkké perníčky

Jsou sice nejoblíbenějším a nejčastějším cukrovím na vánočním stole, někdy ale dokáží svou tvrdostí potrápit naše zuby. Můžeme se tomu ale vyhnout, a to i bez uležení.

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g rozměklého másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedlé sody
  • lžička kypřicího prášku

POSTUP

  1. Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny, do nich pak přidáme vejce, med a máslo.
  2. Vše zpracujeme do těsta.
  3. Necháme v lednici odpočinout ideálně přes noc, můžeme s ním však pracovat i dříve.
  4. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme zvolené tvary. Ty pak pokládáme na pečicím papírem vyložený plech.
  5. Děláme dostatečné mezery, perníčky mírně nakynou.
  6. Vkládáme do předem rozehřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 7 minut. Jakmile zlátnou, vytahujeme.
  7. Ozdobte tak, jak jste zvyklí.

Častý problém, proč jsou perníčky tvrdé, je ten, že do receptu přidáváte v dobré víře med. To je ale špatně, nikdy nedávejte více, než je předepsaná dávka.

Pokud se stane, že jsou perníčky tvrdé, ještě to nevzdávejte! Dejte je do krabice a k nim vložte rozkrojené jablko a uzavřete. Perníčky nasáknout vlhkost z jablka a změknou!

Ozdobené vánoční perníčky naaranžované se skořicí
Zdroj: 10awesome.com

Bezlepkové medové perníčky

I lidé s celiakií chtějí mlsat. Dopřejte jim to!

INGREDIENCE

  • 400 g bezlepkové mouky oblíbené značky (možno použít také pohankovou)
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g rozměklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce teplého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • perníkové koření (pokud nemáme, tak lžičku mleté skořice a lžičku mletého hřebíčku)

POSTUP

  1. Všechny sypké suroviny smícháme v míse.
  2. Přidáme med, máslo a vejce a zpracujeme do jednolité hmoty.
  3. Těsto necháme odpočinout, klidně i přes noc.
  4. Na pomoučeném válu (i zde musíme použít bezlepkovou mouku) rozválíme těsto na tenké plátky a vykrajujeme zvolené vánoční tvary a pokládáme na pečicím papírem vyložený plech.
  5. Před pečením potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
  6. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 5 minut – jakmile zlátnou, vytahujeme.
Perníková srdíčka různě zdobená bílou polevou
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Perníkové chaloupky

Kdo neměl rád pohádku o perníkové chaloupce?

INGREDIENCE

Na perník:

  • vybereme si některý z výše uvedených receptů – množství připravíme ze dvou dávek

Na zdobení:

  • bílá poleva (vlastní nebo koupená)
  • barevná poleva
  • želé bonbóny
  • jiné bonbóny
  • různý posyp

POSTUP

  1. Těsto zpracujeme dle vybraného receptu.
  2. Vykrajujeme tvary určené pro části perníkové chaloupky – lze zakoupit v obchodech s kuchyňskými potřebami. Pokud nám zbude více těsta, můžeme vykrajovat další tvary, případně můžeme vykrajovat malé hvězdičky a srdíčka, kterými pak dozdobíme chaloupku.
  3. Pečeme určenou dobu.
  4. Po upečení nazdobíme dle svých představ. Nemusíme použít pouze klasické polevy, využít můžeme také různé bonbóny a barevné posypy. Vše připevňujeme vtlačením do polevy.
  5. Počkáme, až zdobení zaschne a slepíme jednotlivé kousky k sobě polevou.

Každý má jinou představu, jak by taková perníková chaloupka měla vypadat. Pokud ale nevíte, jak začít, můžete se inspirovat ozdobnými prvky z chaloupek v naší galerii.

Poleva na vánoční perníčky

Jaké by to byly perníčky bez bílkové polevy. Hrajte si s tvary a zapojte do zdobení celou rodinu.

INGREDIENCE

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • možné použít barvivo

POSTUP

  1. Všechny ingredience společně vyšleháme.
  2. Poleva je hotová, ve chvíli, kdy dosáhneme tužší konzistence.
  3. Zdobíme.
TIP: Polevu si můžeme připravit i předem a uchováváme zmraženou.

Tři minuty před zdobením vyndáme a jdeme na věc.

Kreativní zdobení vánočních perníčků barevnou polevou
Zdroj: creativemarket.com

Zdobení vánočních perníčků

Zlatým hřebem přípravy perníčků je jejich zdobení. Inspirovat se můžeme tradičními postupy nebo i vlastní fantazií.

Bílá poleva

Potřebovat budete především zdobící sáček. Ten naplníme polevou (viz recept výše) a vyzkoušíme si nejprve pár tahů na méně povedeném perníčku. Vždy skvěle funguje udělat tečku a postupně ji protáhnout.

Správnou konzistenci ozkoušíte také tak, že naberete polevu na lžičku. Nesmí vám z ní stékat, ale pomalu odkapávat.

Pokud nemáte klasický zdobící sáček, můžete si vystačit i s obyčejným pevnějším. U sáčku odstřihněte růžek, ale opatrně! Nejdříve odstřihněte kousíček, pokud bude linka moc tenká, můžete přistřihnout více.

Obecně platí, čím tenčí linkou „kreslíte“ na perníčky, tím křehčí a vánočnější vzhled jim dodáte. Pěkně vypadá kombinace tenkých linek a malých teček.

Těmi opravdu povedenými můžete dokonce ozdobit vánoční stromeček – stačí jim napíchnout dírku pro háček.

Vánoční perníčky různých tvarů nazdobené bílou polevou
Zdroj: flickr.com

Barevná poleva

Nechcete jen bílou barvu? Není nic snadnějšího, než si pořídit potravinářské barvivo. K Vánocům doporučujeme zelenou a červenou barvu.

Barvivo přidejte do bílé polevy, i zde se můžete řídit výše uvedeným postupem. Nemusíte všechnu polevu obarvit stejně, naopak, rozdělte hmotu do několika misek a obarvěte každou jinak. Ponechejte si i trochu bílé na detaily, případně na podklad.

Uvidíte, jak tím své cukroví oživíte!

Barevně nazdobené perníčky s vánočním motivem
Zdroj: happyholiday21.com

Kombinace polevy s kuličkami

Perníčky můžete dozdobit také kuličkami, ideálně zlatými nebo stříbrnými. Načerpejte inspiraci:

Hotové perníčky skladujeme uložené v krabicích a ve vlhčím prostředí, aby zvláčněly.

Ideální doba na uležení jsou 2 týdny předem. Pokud jsme včasnou přípravu zanedbali, nemusíme si trhat vlasy a postupujeme podle receptu perníky raz dva.

Komentáře

  1. Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.

  2. Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)

  3. Papriky pěstuji asi 40 roků. Za tu dobu jsem vyskoušel nejméně 40 – 50 druhů a celkem s dobrým výsledkem. Letos jsem zasel asi 5 semen odrůdy Samuraj F1. Jaké bylo moje překvapení, kyž první zralá paprika měřila 26 cm na délku a téměř 14 cm na šířku. Její stěny měly kolem 4 mm. Chuťově čerstvá je opravdu dobrá. A co mne překvapilo ještě více je to, že na rostlině jsou 3-4 plody. Doporučuji ji všem, kteří pěstují papriky i když cena je kolem 34 Kč.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.