Nejlepší recepty na vánoční perníčky

Vánoce konečně přicházejí. Úklid je rozplánován, vánoční dárky nakoupeny a bezpečně schovány, k dokonalé domácí pohodě zbývá „jen“ napéci cukroví. Co nesmí na žádném svátečním stole chybět jsou jednoznačně voňavé vánoční perníčky.

Možná vás překvapí, že s původní tradicí vánoc mají pramálo společného. První perníčky zavítaly do našich domovů ve 14. století, z pekárny v Norimberku. Šlechta si je rychle oblíbila a po čase přestaly být výsadou bohatých a zdomácněly. Dnes je využíváme nejen jako vánoční cukroví, ale i jako dekoraci například při zdobení stromečku.

Tak jako u všech populárních receptů se objevilo mnoho variací. Vánoční perníčky mohou být:

  • tradiční
  • medové
  • hned měkké
  • zdobené polevou
  • zdravé
  • a další

1. Těsto na vánoční perníčky – úspěch zaručen

Základem každých perníčků je správné těsto. My jsme zvolili to pravé, tradiční. Tak, aby byly skutečně ozdobou svátečního stolu.

INGREDIENCE

  • 700 g hladké mouky
  • 200 g sádla (popř. másla nebo Hery)
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 4 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
  2. Zabalíme do folie a necháme v lednici minimálně den uležet.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Pečeme přibližně 10 minut.
  6. Necháme vychladnout a zdobíme.

Hotové chutné vánoční perníčky - recept na nejlepší těsto.

2. Vánoční medové perníčky – staročeská tradice

Vyzkoušejte recept tak, jak pekla vaše prababička. Navíc provoníte celou kuchyni a perníčky budou ihned měkké. Nebojte se, nejde o nic složitého.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do perníku

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí s výjimkou žloutků vypracujeme těsto.
  2. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Po vyndání z trouby ihned potřeme žloutky s trochou vody.
  6. Necháme vychladnout a zdobíme.

Hotový recept na vynikající medové perníčky.

3. Poleva na vánoční perníčky – tečka na závěr

Jaké by to byly perníčky bez bílkové polevy. Hrajte si s tvary a zapojte do zdobení celou rodinu.

INGREDIENCE

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP

  1. Všechny ingredience společně vyšleháme.
  2. Poleva je hotová, ve chvíli, kdy dosáhneme tužší konzistence.
  3. Zdobíme.

Nejlepší hotový recept na polevu na vánoční perníčky.

Tip: polevu si můžeme připravit i předem a uchováváme zamraženou. Tři minuty před zdobením vyndáme a jdeme na věc.

Zdobení vánočních perníčků

Zlatým hřebem přípravy perníčků je jejich zdobení. Inspirovat se můžeme tradičními postupy nebo i vlastní fantazií. Potřebovat budete především zdobící sáček. Ten naplníme polevou a vyzkoušíme si nejprve pár tahů na méně povedeném perníčku. Vždy skvěle funguje udělat tečku a postupně ji protáhnout.

Podívejte se, jak zdobí perníčky na blogu Kitchenette.

 

Představili jsme vám osvědčené postupy, jak na vánoční perníčky.

Hotové perníčky skladujeme uložené v krabicích a ve vlhčím prostředí, aby zvláčněly.

Ideální doba na uležení jsou 2 týdny předem. Pokud jsme včasnou přípravu zanedbali, nemusíme si trhat vlasy a postupujeme podle receptu perníky raz dva.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.

  • Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)

  • Papriky pěstuji asi 40 roků. Za tu dobu jsem vyskoušel nejméně 40 – 50 druhů a celkem s dobrým výsledkem. Letos jsem zasel asi 5 semen odrůdy Samuraj F1. Jaké bylo moje překvapení, kyž první zralá paprika měřila 26 cm na délku a téměř 14 cm na šířku. Její stěny měly kolem 4 mm. Chuťově čerstvá je opravdu dobrá. A co mne překvapilo ještě více je to, že na rostlině jsou 3-4 plody. Doporučuji ji všem, kteří pěstují papriky i když cena je kolem 34 Kč.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *