Výborné recepty na polévky na Vánoce na jednom místě! Pochutnejte si, než rozbalíte dárky

Polévka by na Vánoce prostě neměla chybět!

Zejména proto, že má za úkol vzbudit chuťové buňky a připravit žaludek na další chod.

Dle tradice se do polévek přidávají i kroupy a luštěniny, především pak hrách. Tím byl zajištěn dostatek peněz a úrody na další rok.

Inspirujte se následujícími recepty na vánoční polévky!

Vánoční hrachová polévka

Štědrý den je VELKÝ den v České republice, máme štědrovečerní večeři a večer otevíráme dárky. Ke štědrovečerní tabuli patří i lahodné jídlo, jaké je tento recept na tradiční polévku z hrachu.

Co budeme potřebovat

  • 250 g zeleného hrášku, přes noc namočený a scezený
  • 1 velká mrkev, nahrubo nakrájená
  • 2 celerové tyčinky s listy, nakrájené nahrubo
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1,5 l vody
  • Kostka zeleninového bujónu
  • 150 g mraženého hrášku
  • chleba na krutony
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  • Ve velkém hrnci smíchejte hrášek, mrkev, celer, cibuli, česnek, majoránku a vodu.
  • Přiveďte k varu, ztlumte a přikryté vařte asi 1 hodinu. Hrášek by měl být velmi měkký.
  • Po hodině vaření přidejte bujón a vařte dalších 10-15 minut, aby se chutě propojily.
  • Polévku rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vody.
  • Rozmixovanou polévku vrátíme do hrnce a přidáme mražený hrášek, pouze prohřejeme.
  • Zatímco se polévka vaří, nakrájejte plátky chleba na kostky.
  • Vložíme je do mísy a smícháme s olejem.
  • Kostky chleba rozložte na plech a opékejte do zlatova
  • Polévku podávejte s krutony navrchu.

Krutony do polévky si můžete připravit i podle nás! Přečtěte si o tomto křupavém doplňku do každé polévky!

Krémová a lahodná polévka ze žlutého hrachu s mrkví.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Tradiční rybí vánoční polévka

Recept na poctivou polévku, která ctí vánoční tradici.

Co budeme potřebovat

  • 1 rybí hlava
  • mlíčí
  • jikry
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1/4 pórku
  • 2 lžíce másla
  • hladká mouka
  • 2 hrsti petrželky
  • sůl

Postup

  1. Rybí hlavu uvaříme v 1,5 l vody.
  2. Jakmile je měkká, vyndáme ji a obereme maso.
  3. Maso vrátíme do polévky.
  4. Přidáme mlíčí a jikry.
  5. Vaříme přibližně 15 minut.
  6. Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Z másla a mouky vytvoříme jíšku.
  9. Dáme do polévky a chvíli vaříme.
  10. Polévku dochutíme solí a ozdobíme petrželkou.
  11. Podáváme.

Aby rybí maso bylo opravdu jemné a křehké se postará kvalitní pomalý hrnec. Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší recenzi!

Lahodná polévka z ryby a zeleniny.
Zdroj: honest-food.net

Vánoční polévka z kapra

Voňavá a výživná polévka s kaprem je jako stvořená k rodinné večeři. Polévka má bohatou chuť. Pokud máte rádi hustější polévky, přidejte trochu jáhel nebo rýže.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg kapra
  • 250 g filetu z kapra
  • 2 l vody
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 5-6 ks brambor
  • Kopr – podle chuti
  • Petržel – podle chuti
  • 2-3 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • Sůl – podle chuti
  • špetka papriky

Postup

  • Pečlivě omyjte ryby, odstraňte šupiny. Odstraňte žábry.
  • Rybí hlavu a filet vložte do hlubokého hrnce a naplňte je dvěma litry studené vody.
  • Hrnec dejte na plotnu, vývar přiveďte k varu.
  • Rybí vývar vařte 30 minut na mírnou teplotu.
  • Poté hotovou rybu a filet vyjmeme z vývaru.
  • Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte na kostičky.
  • Do vroucího rybího vývaru přidejte nakrájené brambory.
  • Zeleninu vařte 5-7 minut.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky.
  • Do polévky s kaprem přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a pokračujte ve vaření, dokud zelenina nezměkne.
  • Ke konci vaření přidejte do rybí polévky bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekaný kopr a petržel.
  • Polévku osolíme a dochutíme kořením.
  • Polévku vařte další 1-2 minuty, vypněte oheň.
  • Uvařené rybí filé oddělte od kostí. Nalijte polévku na talíře nebo vývar.
  • Na každý talíř přidejte porci filetu z kapra.

Jak víme z kapra nemusí být jen polévka. Připravte si i tyto lahodné kapří pochoutky!

Lahodná polévka z kapřího masa s koprem a zeleninou.
Zdroj: curiouscuisiniere.com

Kuřecí vánoční polévka

Polévka s masem z kuřete a s kapáním tak, jak by ji uvařila babička.

Co budeme potřebovat

  • 1 kuřecí stehno
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 kostka masoxu
  • hrst pažitky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

Postup

  1. Kuřecí stehno dáme do vody a přivedeme k varu.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu.
  3. Jakmile je stehno měkké, vyndáme jej.
  4. Maso obereme a vložíme zpět do polévky.
  5. Dochutíme masoxem.
  6. Polohrubou mouku promícháme s vajíčkem a osolíme.
  7. Necháme ztuhnout v mrazáku.
  8. Kapání nastrouháme do vařící polévky.
  9. Dozdobíme petrželkou a podáváme.

Do polévky se hodí játrové knedlíčky, kapání, krutony, rýže nebo i těstoviny. Polévka by však neměla být příliš sytá.

Lahodný vývar s nudlemi a kuřecím masem se zelninou.
Zdroj: aspicyperspective.com

(NE)tradiční vánoční tradice ve světě

  1. Vánoční kuře
    Vánoce jsou především o jídle a v Japonsku je toto jídlo spojeno se třemi písmeny: KFC. Lidé se hrnou do amerického řetězce rychlého občerstvení KFC, aby jedli smažené kuřecí maso. Tradice pojídání „(smaženého) vánočního kuřete“ sahá až do marketingové kampaně v roce 1974.
  2. Šťastná čísla
    Od konce 19. století rozdává španělská národní loterie největší možnou výhru v loterii. To se stalo obrovskou společenskou událostí a obvykle 22. prosince se lidé scházejí s desítkami losů v ruce, každý ve velké naději, že budou jedním ze šťastných výherců.
  1. Vánoční poleno
    V případě, že nejste příznivci vánočních stromků, můžeme vás zaujmout tradice vánočního polena. V mnoha částech Španělska nosí dárky Tió de Nadal neboli vánoční poleno – kus dřeva, který často zdobí obličej a nožky.
  1. Košťata a mopy
    V Norsku Vánoce znamenají schování mopů a košťat – ne proto, že by se lidem nechtělo uklízet, ale proto, že Norové jsou trochu pověrčiví a chtějí zabránit zlým duchům, kteří se té noci vrátí na Zemi, aby ukradli košťata a jezdili po nich na vánočním nebi.
  2. Vánoční pavouci
    Věřte tomu nebo ne, existuje něco jako vánoční pavouk. Na Ukrajině zdobí vánoční stromky pavučiny, o kterých se říká, že přinášejí štěstí. Příběh, který se k této tradici pojí, vypráví o chudé ženě, která si nemohla dovolit ozdoby, kterými by si ozdobila stromeček. Druhý den ráno se probudila a její strom byl pokrytý pavučinami, které ve slunečním světle vypadaly jako třpytící se ozdoby.
  3. Kačer Donald
    Důležitou švédskou tradicí je vánoční „speciál kačera Donalda“. Tento hodinový televizní pořad se vysílá na Štědrý den v 15:00 a všechny slavnosti jsou naplánovány kolem něj, aby ho mohly rodiny sledovat společně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X