Nejlepší polévky na Vánoce na jednom místě: inspirujte se!

Že polévka je grunt věděli již naši prarodiče.

Nejen proto by neměla chybět na štědrovečerní tabuli. Polévka má za úkol vzbudit chuťové buňky a připravit žaludek na další chod.

Pokud si na vícechodové menu nepotrpíte, podávejte polévku k obědu a večer zahajte rovnou salátem s kaprem.

Na mnoha stolech bude podávána tradiční rybí polévka, ale možností je více.

Dle tradice se do polévek přidávají i kroupy a luštěniny, především pak hrách. Tím byl zajištěn dostatek peněz a úrody na další rok.

Inspirujte se následujícími recepty na vánoční polévky!

Tradiční rybí vánoční polévka

Recept na poctivou polévku, která ctí vánoční tradici.

INGREDIENCE

  • 1 rybí hlava
  • mlíčí
  • jikry
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1/4 pórku
  • 2 lžíce másla
  • hladká mouka
  • 2 hrsti petrželky
  • sůl

POSTUP

  1. Rybí hlavu uvaříme v 1,5 l vody.
  2. Jakmile je měkká, vyndáme ji a obereme maso.
  3. Maso vrátíme do polévky.
  4. Přidáme mlíčí a jikry.
  5. Vaříme přibližně 15 minut.
  6. Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Z másla a mouky vytvoříme jíšku.
  9. Dáme do polévky a chvíli vaříme.
  10. Polévku dochutíme solí a ozdobíme petrželkou.
  11. Podáváme.

Hotový recept na skvělou vánoční rybí polévku

Kuřecí vánoční polévka

Polévka s kapáním tak, jak by ji uvařila babička.

INGREDIENCE

  • 1 kuřecí stehno
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 kostka masoxu
  • hrst pažitky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

POSTUP

  1. Kuřecí stehno dáme do vody a přivedeme k varu.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu.
  3. Jakmile je stehno měkké, vyndáme jej.
  4. Maso obereme a vložíme zpět do polévky.
  5. Dochutíme masoxem.
  6. Polohrubou mouku promícháme s vajíčkem a osolíme.
  7. Necháme ztuhnout v mrazáku.
  8. Kapání nastrouháme do vařící polévky.
  9. Dozdobíme petrželkou a podáváme.

Hotový recept na nejlepší vánoční kuřecí polévku

Vánoční slepičí polévka

Polévka s rýží, co zachutná i dětem.

INGREDIENCE

  • 1 slepice
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1/2 pórku
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • hrst petrželky
  • 1 sáček uvařené rýže

POSTUP

  1. Zeleninu pokrájíme na kousky.
  2. Slepici s cibulí dáme do vody a vaříme doměkka.
  3. Slepici vyndáme, obereme a maso dáme zpět do polévky.
  4. Přidáme zbytek zeleniny a vaříme, dokud nezměkne.
  5. Dochutíme česnekem a solí.
  6. Vmícháme uvařenou rýži a ozdobíme nasekanou petrželkou.
  7. Podáváme.

vánoční polévky recepty

Představili jsme vám tři vánoční polévky, které se dobře vyjímají u štědrovečerní večeře a nebo na boží hod.

Do polévek se hodí játrové knedlíčky, kapání, krutony, rýže nebo i těstoviny. Polévka by však neměla být příliš sytá.

Polévku podáváme na slavnostním servisu tak, aby vynikla atmosféra vánoc.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.