Že polévka je grunt věděli již naši prarodiče.
Nejen proto by neměla chybět na štědrovečerní tabuli. Polévka má za úkol vzbudit chuťové buňky a připravit žaludek na další chod.
Pokud si na vícechodové menu nepotrpíte, podávejte polévku k obědu a večer zahajte rovnou salátem s kaprem.
Na mnoha stolech bude podávána tradiční rybí polévka, ale možností je více.
Dle tradice se do polévek přidávají i kroupy a luštěniny, především pak hrách. Tím byl zajištěn dostatek peněz a úrody na další rok.
Inspirujte se následujícími recepty na vánoční polévky!
Tradiční rybí vánoční polévka
Recept na poctivou polévku, která ctí vánoční tradici.
INGREDIENCE
- 1 rybí hlava
- mlíčí
- jikry
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1/4 pórku
- 2 lžíce másla
- hladká mouka
- 2 hrsti petrželky
- sůl
POSTUP
- Rybí hlavu uvaříme v 1,5 l vody.
- Jakmile je měkká, vyndáme ji a obereme maso.
- Maso vrátíme do polévky.
- Přidáme mlíčí a jikry.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
- Vaříme doměkka.
- Z másla a mouky vytvoříme jíšku.
- Dáme do polévky a chvíli vaříme.
- Polévku dochutíme solí a ozdobíme petrželkou.
- Podáváme.
Objevte podobné tipy
Kuřecí vánoční polévka
Polévka s kapáním tak, jak by ji uvařila babička.
INGREDIENCE
- 1 kuřecí stehno
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kostka masoxu
- hrst pažitky
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- špetka soli
POSTUP
- Kuřecí stehno dáme do vody a přivedeme k varu.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu.
- Jakmile je stehno měkké, vyndáme jej.
- Maso obereme a vložíme zpět do polévky.
- Dochutíme masoxem.
- Polohrubou mouku promícháme s vajíčkem a osolíme.
- Necháme ztuhnout v mrazáku.
- Kapání nastrouháme do vařící polévky.
- Dozdobíme petrželkou a podáváme.
Vánoční slepičí polévka
Polévka s rýží, co zachutná i dětem.
INGREDIENCE
- 1 slepice
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 1/2 pórku
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- hrst petrželky
- 1 sáček uvařené rýže
POSTUP
- Zeleninu pokrájíme na kousky.
- Slepici s cibulí dáme do vody a vaříme doměkka.
- Slepici vyndáme, obereme a maso dáme zpět do polévky.
- Přidáme zbytek zeleniny a vaříme, dokud nezměkne.
- Dochutíme česnekem a solí.
- Vmícháme uvařenou rýži a ozdobíme nasekanou petrželkou.
- Podáváme.
Představili jsme vám tři vánoční polévky, které se dobře vyjímají u štědrovečerní večeře a nebo na boží hod.
Do polévek se hodí játrové knedlíčky, kapání, krutony, rýže nebo i těstoviny. Polévka by však neměla být příliš sytá.
Polévku podáváme na slavnostním servisu tak, aby vynikla atmosféra vánoc.