Polévka by na Vánoce prostě neměla chybět!
Zejména proto, že má za úkol vzbudit chuťové buňky a připravit žaludek na další chod.
Dle tradice se do polévek přidávají i kroupy a luštěniny, především pak hrách. Tím byl zajištěn dostatek peněz a úrody na další rok.
Inspirujte se následujícími recepty na vánoční polévky!
Vánoční hrachová polévka
Štědrý den je VELKÝ den v České republice, máme štědrovečerní večeři a večer otevíráme dárky. Ke štědrovečerní tabuli patří i lahodné jídlo, jaké je tento recept na tradiční polévku z hrachu.
Co budeme potřebovat
- 250 g zeleného hrášku, přes noc namočený a scezený
- 1 velká mrkev, nahrubo nakrájená
- 2 celerové tyčinky s listy, nakrájené nahrubo
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
- 1 lžička sušené majoránky
- 1,5 l vody
- Kostka zeleninového bujónu
- 150 g mraženého hrášku
- chleba na krutony
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velkém hrnci smíchejte hrášek, mrkev, celer, cibuli, česnek, majoránku a vodu.
- Přiveďte k varu, ztlumte a přikryté vařte asi 1 hodinu. Hrášek by měl být velmi měkký.
- Po hodině vaření přidejte bujón a vařte dalších 10-15 minut, aby se chutě propojily.
- Polévku rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vody.
- Rozmixovanou polévku vrátíme do hrnce a přidáme mražený hrášek, pouze prohřejeme.
- Zatímco se polévka vaří, nakrájejte plátky chleba na kostky.
- Vložíme je do mísy a smícháme s olejem.
- Kostky chleba rozložte na plech a opékejte do zlatova
- Polévku podávejte s krutony navrchu.
Krutony do polévky si můžete připravit i podle nás! Přečtěte si o tomto křupavém doplňku do každé polévky!

Tradiční rybí vánoční polévka
Recept na poctivou polévku, která ctí vánoční tradici.
Co budeme potřebovat
- 1 rybí hlava
- mlíčí
- jikry
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1/4 pórku
- 2 lžíce másla
- hladká mouka
- 2 hrsti petrželky
- sůl
Postup
- Rybí hlavu uvaříme v 1,5 l vody.
- Jakmile je měkká, vyndáme ji a obereme maso.
- Maso vrátíme do polévky.
- Přidáme mlíčí a jikry.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
- Vaříme doměkka.
- Z másla a mouky vytvoříme jíšku.
- Dáme do polévky a chvíli vaříme.
- Polévku dochutíme solí a ozdobíme petrželkou.
- Podáváme.
Aby rybí maso bylo opravdu jemné a křehké se postará kvalitní pomalý hrnec. Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší recenzi!

Objevte podobné tipy
Vánoční polévka z kapra
Voňavá a výživná polévka s kaprem je jako stvořená k rodinné večeři. Polévka má bohatou chuť. Pokud máte rádi hustější polévky, přidejte trochu jáhel nebo rýže.
Co budeme potřebovat
- 1 kg kapra
- 250 g filetu z kapra
- 2 l vody
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 5-6 ks brambor
- Kopr – podle chuti
- Petržel – podle chuti
- 2-3 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- Sůl – podle chuti
- špetka papriky
Postup
- Pečlivě omyjte ryby, odstraňte šupiny. Odstraňte žábry.
- Rybí hlavu a filet vložte do hlubokého hrnce a naplňte je dvěma litry studené vody.
- Hrnec dejte na plotnu, vývar přiveďte k varu.
- Rybí vývar vařte 30 minut na mírnou teplotu.
- Poté hotovou rybu a filet vyjmeme z vývaru.
- Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte na kostičky.
- Do vroucího rybího vývaru přidejte nakrájené brambory.
- Zeleninu vařte 5-7 minut.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky.
- Do polévky s kaprem přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a pokračujte ve vaření, dokud zelenina nezměkne.
- Ke konci vaření přidejte do rybí polévky bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekaný kopr a petržel.
- Polévku osolíme a dochutíme kořením.
- Polévku vařte další 1-2 minuty, vypněte oheň.
- Uvařené rybí filé oddělte od kostí. Nalijte polévku na talíře nebo vývar.
- Na každý talíř přidejte porci filetu z kapra.
Jak víme z kapra nemusí být jen polévka. Připravte si i tyto lahodné kapří pochoutky!

Kuřecí vánoční polévka
Polévka s masem z kuřete a s kapáním tak, jak by ji uvařila babička.
Co budeme potřebovat
- 1 kuřecí stehno
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kostka masoxu
- hrst pažitky
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- špetka soli
Postup
- Kuřecí stehno dáme do vody a přivedeme k varu.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu.
- Jakmile je stehno měkké, vyndáme jej.
- Maso obereme a vložíme zpět do polévky.
- Dochutíme masoxem.
- Polohrubou mouku promícháme s vajíčkem a osolíme.
- Necháme ztuhnout v mrazáku.
- Kapání nastrouháme do vařící polévky.
- Dozdobíme petrželkou a podáváme.
Do polévky se hodí játrové knedlíčky, kapání, krutony, rýže nebo i těstoviny. Polévka by však neměla být příliš sytá.

(NE)tradiční vánoční tradice ve světě
- Vánoční kuře
Vánoce jsou především o jídle a v Japonsku je toto jídlo spojeno se třemi písmeny: KFC. Lidé se hrnou do amerického řetězce rychlého občerstvení KFC, aby jedli smažené kuřecí maso. Tradice pojídání „(smaženého) vánočního kuřete“ sahá až do marketingové kampaně v roce 1974. - Šťastná čísla
Od konce 19. století rozdává španělská národní loterie největší možnou výhru v loterii. To se stalo obrovskou společenskou událostí a obvykle 22. prosince se lidé scházejí s desítkami losů v ruce, každý ve velké naději, že budou jedním ze šťastných výherců.
- Vánoční poleno
V případě, že nejste příznivci vánočních stromků, můžeme vás zaujmout tradice vánočního polena. V mnoha částech Španělska nosí dárky Tió de Nadal neboli vánoční poleno – kus dřeva, který často zdobí obličej a nožky.
- Košťata a mopy
V Norsku Vánoce znamenají schování mopů a košťat – ne proto, že by se lidem nechtělo uklízet, ale proto, že Norové jsou trochu pověrčiví a chtějí zabránit zlým duchům, kteří se té noci vrátí na Zemi, aby ukradli košťata a jezdili po nich na vánočním nebi. - Vánoční pavouci
Věřte tomu nebo ne, existuje něco jako vánoční pavouk. Na Ukrajině zdobí vánoční stromky pavučiny, o kterých se říká, že přinášejí štěstí. Příběh, který se k této tradici pojí, vypráví o chudé ženě, která si nemohla dovolit ozdoby, kterými by si ozdobila stromeček. Druhý den ráno se probudila a její strom byl pokrytý pavučinami, které ve slunečním světle vypadaly jako třpytící se ozdoby. - Kačer Donald
Důležitou švédskou tradicí je vánoční „speciál kačera Donalda“. Tento hodinový televizní pořad se vysílá na Štědrý den v 15:00 a všechny slavnosti jsou naplánovány kolem něj, aby ho mohly rodiny sledovat společně.