Polévky jsou grunt!
A my pro vás dnes máme recepty na rybí polévky 7x jinak.
Je libo tradiční vánoční s kaprem nebo raději něco ,,šmrncovnějšího“?
U nás si vybere každý!
Vánoční rybí polévka s kaprem
Výborná varianta pro ty, kteří nechtějí kapra během štědrovečerní večeře pouze jako hlavní chod!
INGREDIENCE
- 2 kapři
- sůl
- 1 cibule
- 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 stroužek česneku
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
POSTUP
- Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar.
- Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
- Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky.
- Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
- Omyjeme a vložíme do studené osolené vody.
- Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
- Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
- Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
- Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
- Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!
Francouzská tradiční bujabéza
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na bujabézu, díky kterému si ji můžete snadno připravit i u vás doma. Tato rybí polévka je plná čerstvých mořských plodů a chutného vývaru. Skvěle funguje jako večeře o všedních dnech, ale i jako slavnostní prokrm!
INGREDIENCE
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 bulva fenyklu, oříznutá a nakrájená
- ¾ šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
- ½ šálku nakrájené mrkve
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 šálek nakrájených červených brambor
- 2 a ½ šálků nakrájených čerstvých rajčat, oloupaných
- 1 bobkový list
- ½ lžičky nitek šafránu
- 3 snítky tymiánu
- 4 šálky rybího vývaru nebo vývaru z mořských plodů
- 600 g vykostěné ryby (např. treska, halibut, kanic červený nebo mořský okoun), nakrájené na 5 cm kousky
- 2 – 3 malé humří ocasy (asi 110 g každý), rozpůlené
- 15 krevet
- 340 g škeblí
- 250 g slávek
- 6 hřebenatek
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
- Restujeme cibuli, řapíkatý celer, mrkev, brambory a fenykl 8 minut.
- Přidáme česnek, nakrájená rajčata, bobkový list, tymián a šafrán.
- Vaříme a mícháme dalších 8 minut.
- Přilijeme vývar a mírně přivedeme k varu, až polévka trochu zhoustne a brambory téměř nezměknou.
- Přidáme rybu, snížíme teplotu a vaříme 2 minuty.
- Přídáme korýše, vaříme doměkka, odkryté, asi 5 minut nebo déle, dokud nejsou zcela uvařené.
- V případě potřeby dochutíme solí a černým pepřem.
- Dobrou chuť!

Rybí polévka z tresky
Rybí polévku si můžete dopřát i v případě, že nemáte rádi kapry. Vyzkoušejte například následující variantu z tresky a kořenové zeleniny s krutonky!
INGREDIENCE
- 400 – 500 g filé z tresky
- mrkev, petržel, kousek celeru
- cibule
- petrželová nať
- 1 stroužek česneku
- máslo
- sůl, pepř, může být muškátový oříšek
- krutonky
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
- Nejdříve jí lehce osmahneme na másle, jako jsme zvyklí u klasické zeleninové polévky.
- Poté přidáme filé (ujistíme se, že v něm nejsou kosti), zalijeme vodou a okořeníme dle chuti.
- Česnek utřeme a dodáme do polévky.
- Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou maso i zelenina měkké.
- Při servírování dozdobíme petrželovou natí a krutony.

Objevte podobné tipy
Lososová polévka se zeleninou
Na tuto snadnou polévka z lososa potřebujete jen jednoduché ingredience a hotovou ji máte za něco málo přes 20 minut! Jemné, téměř krémové kousky lososa ve vynikajícím vývaru s bramborami, mrkví, čerstvým koprem a trochou citrónové šťávy vám v ústech vytvoří naprosto luxusní explozi chutí.
INGREDIENCE
- extra panenský olivový olej
- 4 jarní cibulky, nakrájené
- ½ zelené papriky, nakrájená
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 30 g čerstvého kopru, nakrájeného
- 5 šálků kuřecího vývaru
- 500 g brambor, nakrájených na tenká kolečka (nejlepší je použít mandolínu)
- 1 mrkev, nakrájená na tenká kolečka (použijte mandolínu)
- 1 lžička sušeného oregana
- ¾ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl a černý pepř
- 500 g filet z lososa, bez kůže, nakrájený na velké kousky
- kůra a šťáva z 1 citronu
POSTUP
- Zahřejeme 2 lžíce extra panenského olivového oleje ve velkém hrnci.
- Přidáme jarní cibulku, papriku a česnek a restujeme na středním plameni za častého míchání, dokud nezavoní (asi 3 minuty).
- Přidáme polovinu čerstvého kopru a mícháme dalších 30 sekund.
- Nyní přidáme vývar, brambory a mrkev.
- Přidáme koření a dochutíme solí a černým pepřem.
- Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na střední a vaříme 5 až 6 minut, nebo dokud brambory a mrkev nezměknou.
- Lososa osolíme a jemně přidáme do hrnce s vroucí polévkou.
- Snížíme teplotu a vaříme, dokud nebude losos hotový, asi 3 až 5 minut.
- Vmícháme citronovou kůru a šťávu a zbývající kopr.
- Polévku nandáme do servírovacích misek.
- Podáváme s vaším oblíbeným křupavým chlebem.

Máme pro vás také nejlepší lososové recepty na 7 způsobů! Jsou rychlé, zdravé a výživné.
Krémová rybí polévka
Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je pravděpodobně bílá neboli krémová rybí polévka. Je krásně hutná a vydatná a skvěle vás zahřeje!
INGREDIENCE
- maso a odřezky z 1 kapra
- mrkev, petržel, kousek celeru
- cibule
- máslo
- bobkový list, nové koření
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- smetana na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Maso a odřezky očistíme a dáme vařit spolu s polovinou nahrubo nakrájené zeleniny asi v 1,5 – 2 litrech vody, dle toho, jak silnou polévku chceme.
- Vaříme asi 20 minut.
- Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na drobno a na másle osmahneme.
- Ke konci posypeme moukou.
- Z vývaru vytáhneme odřezky a ponecháme jen maso.
- Vývar i smaženou zeleninu spojíme a dále vaříme spolu s ostatním kořením dalších 20 minut.
- Přidáme smetanu.
- Osolíme a opepříme dle své chuti.
- Při servírování můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.

Rybí polévka z filé
Rybí filé je nejlevnější varianta ryby, kterou si můžete pořídit. A i z něj jde připravit luxusní polévka! Vychutnejte si klasickou nebo krémovou variantu. Je to na vás!
INGREDIENCE
- 500 g filé
- mrkev, petržel
- cibule
- celerová nať
- 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (pokud nemáme, můžeme využít kostku bujónu)
- nové koření, bobkový list
- sůl, pepř
- krupice na zahuštění
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
- Filé nakrájíme na menší kousky.
- Začneme jí smažit ve větším hrnci na másle a jakmile nám začne zlátnout, přisypeme zhruba dvě lžíce krupice.
- Přidáme rybí filé a zalijeme vývarem, případně vodou, do které přidáme bujón.
- Pro opravdu silnou chuť lze zkombinovat.
- Vhodíme koření, osolíme a opepříme.
- Vaříme asi 15 – 20 minut.
- Při servírování lze posypat celerovou natí, kdo má rád, může si dodat i krutony.
- Pokud chcete polévku více do krémova, můžete místo krupice použít k zahuštění mouku a do polévky ke konci vaření dodat smetanu.

Norská rybí polévka
Vyzkoušejte tuto tradiční norskou rybí polévku za chladného podzimního dne. Krásně vás zahřeje!
INGREDIENCE
- 200 filetu z tresky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l rybího vývaru
- 0,5 citronu
- 2 žloužky
- 1 dl smetany ke šlehání
- sůl
- pažitka, čerstvá
- 1 plátek celeru
- 0,5 lžičky kari
- 0,25 lžičky cayenského pepře
POSTUP
- Rybu nakrájíme na kostičky, dále nakrájíme na kostičky i polovinu mrkve, celer a petržel.
- Nakrájíme na plátky zbývající množství mrkve.
- Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a přidáme rybí vývar.
- Polévku mícháme do hladka.
- Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a necháme cca 15 minut vařit.
- Vyjmeme zeleninu z polévky.
- Citronovou šťávu promícháme s kari, kajenským pepřem, žloutkem a smetanou a přidáme do polévky.
- Přidáme rybu, plátky mrkve a necháme polévku dusit, dokud se ryba neprovaří, cca 5 minut.
- Dochutíme solí.
- Polévku posypeme pažitkou a podáváme s chlebem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!