Tradiční polévky z ryb: těch 5 nejlepších

Nenašli jste recept na přípravu rybích polívek, který by o Vánocích sedl celé rodině?

Pojďme si jich několik představit a třeba najděte svého favorita, ať už z kapra či tresky.

Inspirujte se našimi recepty!

Vánoční rybí polévka s kaprem

Výborná varianta pro ty, kteří nechtějí kapra pouze jako hlavní chod.

INGREDIENCE

  • 2 kapři
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 kuličky pepře
  • bobkový list

POSTUP

  1. Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
  2. Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky. Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
  3. Omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
  4. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
  5. Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
  6. Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
  7. Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.
Rybí polévka s kaprem a zeleninou na talíři
zdroj: dailycookingquest.com

Rybí polévka z tresky

Rybí polévku si můžete dopřát i v případě, že nemáte rádi kapry.

INGREDIENCE

  • 400 – 500 g filé z tresky
  • mrkev, petržel, kousek celeru
  • cibule
  • petrželová nať
  • 1 stroužek česneku
  • máslo
  • sůl, pepř, může být muškátový oříšek
  • krutonky

POSTUP

  1. Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
  2. Nejdříve jí lehce osmahneme na másle, jako jsme zvyklí u klasické zeleninové polévky.
  3. Poté přidáme filé (ujistíme se, že v něm nejsou kosti), zalijeme vodou a okořeníme dle chuti. Česnek utřeme a dodáme do polévky.
  4. Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou maso i zelenina měkké.
  5. Při servírování dozdobíme petrželovou natí a krutony.
Rybí polévka z tresky na talíři s lžící
zdroj: myhoneysplace.com

Krémová rybí polévka

Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je pravděpodobně bílá neboli krémová rybí polévka.

INGREDIENCE

  • maso a odřezky 1 kapra
  • mrkev, petržel, kousek celeru
  • cibule
  • máslo
  • bobkový list, nové koření
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Maso a odřezky očistíme a dáme vařit spolu s polovinou nahrubo nakrájené zeleniny asi v 1,5 – 2 litrech vody, dle toho, jak silnou polévku chceme. Vaříme asi 20 minut.
  2. Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na drobno a na másle osmahneme. Ke konci posypeme moukou.
  3. Z vývaru vytáhneme odřezky a ponecháme jen maso.
  4. Vývar i smaženou zeleninu spojíme a dále vaříme spolu s ostatním kořením dalších 20 minut.
  5. Přidáme smetanu.
  6. Osolíme a opepříme dle své chuti.
  7. Při servírování můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.
Porce krémové rybí polévky dozdobené petrželkou
zdroj: yummly.com

Rybí polévka s houbami

Když dostanete o Vánocích chuť na houby…

INGREDIENCE

  • 15 dkg hub
  • kmín, sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany
  • rybí vývar
  • rybí maso

POSTUP

  1. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a podusíme doměkka.
  2. Udušené houby zaprášíme moukou, mírně osmahneme, podlijeme studeným rybím vývarem (nebo trochou vody) a 10 minut povaříme.
  3. Pak dolijeme zbytkem vývaru a přidáme obrané rybí maso.
  4. Pro ozvláštnění chuti polévky můžeme přidat i trochu bílého vína.
  5. Polévku zjemníme smetanou, ale dále už nevaříme.
  6. Servírujeme ozdobené petrželkou nebo celerovou natí.

Pokud jste spíše milovníky hub a ryby byste nejraději vynechali, můžete o Vánocích zkusit polévku ze sušených hub.

Rybí polévka s houbami v servírovací míse
zdroj: stenoodie.com

Rybí polévka z filé

Můžete si vychutnat klasickou nebo krémovou variantu. Je to na vás.

INGREDIENCE

  • 500 g filé
  • mrkev, petržel
  • cibule
  • celerová nať
  • 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (pokud nemáme, můžeme využít kostku bujónu)
  • nové koření, bobkový list
  • sůl, pepř
  • krupice na zahuštění

POSTUP

  1. Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
  2. Filé nakrájíme na menší kousky.
  3. Začneme jí smažit ve větším hrnci na másle a jakmile nám začne zlátnout, přisypeme zhruba dvě lžíce krupice.
  4. Přidáme rybí filé a zalijeme vývarem, případně vodou, do které přidáme bujón. Pro opravdu silnou chuť lze zkombinovat.
  5. Vhodíme koření, osolíme a opepříme.
  6. Vaříme asi 15 – 20 minut.
  7. Při servírování lze posypat celerovou natí, kdo má rád, může si dodat i krutony.

Pokud chcete polévku více do krémova, můžete místo krupice použít k zahuštění mouku a do polévky ke konci vaření dodat smetanu.

Hrnek s polévkou z filé s ponořenou lžící
zdroj: dominicancooking.com

A co na druhý chod? Zůstaňte třeba u ryb a zkuste rybí filety.

Máte už vybráno? Která rybí polévka bude letos vonět u vás? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.