Nenašli jste recept na přípravu rybích polívek, který by o Vánocích sedl celé rodině?
Pojďme si jich několik představit a třeba najděte svého favorita, ať už z kapra či tresky.
Inspirujte se našimi recepty!
Vánoční rybí polévka s kaprem
Výborná varianta pro ty, kteří nechtějí kapra pouze jako hlavní chod.
INGREDIENCE
- 2 kapři
- sůl
- 1 cibule
- 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 stroužek česneku
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
POSTUP
- Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
- Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky. Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
- Omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
- Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
- Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
- Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
- Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.

Objevte podobné tipy
Rybí polévka z tresky
Rybí polévku si můžete dopřát i v případě, že nemáte rádi kapry.
INGREDIENCE
- 400 – 500 g filé z tresky
- mrkev, petržel, kousek celeru
- cibule
- petrželová nať
- 1 stroužek česneku
- máslo
- sůl, pepř, může být muškátový oříšek
- krutonky
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
- Nejdříve jí lehce osmahneme na másle, jako jsme zvyklí u klasické zeleninové polévky.
- Poté přidáme filé (ujistíme se, že v něm nejsou kosti), zalijeme vodou a okořeníme dle chuti. Česnek utřeme a dodáme do polévky.
- Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou maso i zelenina měkké.
- Při servírování dozdobíme petrželovou natí a krutony.

Krémová rybí polévka
Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je pravděpodobně bílá neboli krémová rybí polévka.
INGREDIENCE
- maso a odřezky 1 kapra
- mrkev, petržel, kousek celeru
- cibule
- máslo
- bobkový list, nové koření
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- smetana na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Maso a odřezky očistíme a dáme vařit spolu s polovinou nahrubo nakrájené zeleniny asi v 1,5 – 2 litrech vody, dle toho, jak silnou polévku chceme. Vaříme asi 20 minut.
- Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na drobno a na másle osmahneme. Ke konci posypeme moukou.
- Z vývaru vytáhneme odřezky a ponecháme jen maso.
- Vývar i smaženou zeleninu spojíme a dále vaříme spolu s ostatním kořením dalších 20 minut.
- Přidáme smetanu.
- Osolíme a opepříme dle své chuti.
- Při servírování můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.

Rybí polévka s houbami
Když dostanete o Vánocích chuť na houby…
INGREDIENCE
- 15 dkg hub
- kmín, sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany
- rybí vývar
- rybí maso
POSTUP
- Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a podusíme doměkka.
- Udušené houby zaprášíme moukou, mírně osmahneme, podlijeme studeným rybím vývarem (nebo trochou vody) a 10 minut povaříme.
- Pak dolijeme zbytkem vývaru a přidáme obrané rybí maso.
- Pro ozvláštnění chuti polévky můžeme přidat i trochu bílého vína.
- Polévku zjemníme smetanou, ale dále už nevaříme.
- Servírujeme ozdobené petrželkou nebo celerovou natí.
Pokud jste spíše milovníky hub a ryby byste nejraději vynechali, můžete o Vánocích zkusit polévku ze sušených hub.

Rybí polévka z filé
Můžete si vychutnat klasickou nebo krémovou variantu. Je to na vás.
INGREDIENCE
- 500 g filé
- mrkev, petržel
- cibule
- celerová nať
- 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (pokud nemáme, můžeme využít kostku bujónu)
- nové koření, bobkový list
- sůl, pepř
- krupice na zahuštění
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
- Filé nakrájíme na menší kousky.
- Začneme jí smažit ve větším hrnci na másle a jakmile nám začne zlátnout, přisypeme zhruba dvě lžíce krupice.
- Přidáme rybí filé a zalijeme vývarem, případně vodou, do které přidáme bujón. Pro opravdu silnou chuť lze zkombinovat.
- Vhodíme koření, osolíme a opepříme.
- Vaříme asi 15 – 20 minut.
- Při servírování lze posypat celerovou natí, kdo má rád, může si dodat i krutony.
Pokud chcete polévku více do krémova, můžete místo krupice použít k zahuštění mouku a do polévky ke konci vaření dodat smetanu.

A co na druhý chod? Zůstaňte třeba u ryb a zkuste rybí filety.
Máte už vybráno? Která rybí polévka bude letos vonět u vás? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!