7 nejlepších polévek z ryb! Jaká bude vaší nejoblíbenější?

Polévky jsou grunt!

A my pro vás dnes máme recepty na rybí polévky 7x jinak.

Je libo tradiční vánoční s kaprem nebo raději něco ,,šmrncovnějšího“?

U nás si vybere každý!

Vánoční rybí polévka s kaprem

Výborná varianta pro ty, kteří nechtějí kapra během štědrovečerní večeře pouze jako hlavní chod!

INGREDIENCE

  • 2 kapři
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 kuličky pepře
  • bobkový list

POSTUP

  • Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar.
  • Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
  • Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky.
  • Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
  • Omyjeme a vložíme do studené osolené vody.
  • Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
  • Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
  • Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
  • Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
  • Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.
Polévka z kapra a zeleniny servírovaná v hlubokém talíři.
www.dailycookingquest.com

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!

Francouzská tradiční bujabéza

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na bujabézu, díky kterému si ji můžete snadno připravit i u vás doma. Tato rybí polévka je plná čerstvých mořských plodů a chutného vývaru. Skvěle funguje jako večeře o všedních dnech, ale i jako slavnostní prokrm!

INGREDIENCE

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 bulva fenyklu, oříznutá a nakrájená
  • ¾ šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • ½ šálku nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1 šálek nakrájených červených brambor
  • 2 a ½ šálků nakrájených čerstvých rajčat, oloupaných
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky nitek šafránu
  • 3 snítky tymiánu
  • 4 šálky rybího vývaru nebo vývaru z mořských plodů
  • 600 g vykostěné ryby (např. treska, halibut, kanic červený nebo mořský okoun), nakrájené na 5 cm kousky
  • 2 – 3 malé humří ocasy (asi 110 g každý), rozpůlené
  • 15 krevet
  • 340 g škeblí
  • 250 g slávek
  • 6 hřebenatek

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
  • Restujeme cibuli, řapíkatý celer, mrkev, brambory a fenykl 8 minut.
  • Přidáme česnek, nakrájená rajčata, bobkový list, tymián a šafrán.
  • Vaříme a mícháme dalších 8 minut.
  • Přilijeme vývar a mírně přivedeme k varu, až polévka trochu zhoustne a brambory téměř nezměknou.
  • Přidáme rybu, snížíme teplotu a vaříme 2 minuty.
  • Přídáme korýše, vaříme doměkka, odkryté, asi 5 minut nebo déle, dokud nejsou zcela uvařené.
  • V případě potřeby dochutíme solí a černým pepřem.
  • Dobrou chuť!
Polévka z ryby a mořských plodů servírovaná v hlubokém talíři.
www.poshjournal.com

Rybí polévka z tresky

Rybí polévku si můžete dopřát i v případě, že nemáte rádi kapry. Vyzkoušejte například následující variantu z tresky a kořenové zeleniny s krutonky!

INGREDIENCE

  • 400 – 500 g filé z tresky
  • mrkev, petržel, kousek celeru
  • cibule
  • petrželová nať
  • 1 stroužek česneku
  • máslo
  • sůl, pepř, může být muškátový oříšek
  • krutonky

POSTUP

  • Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
  • Nejdříve jí lehce osmahneme na másle, jako jsme zvyklí u klasické zeleninové polévky.
  • Poté přidáme filé (ujistíme se, že v něm nejsou kosti), zalijeme vodou a okořeníme dle chuti.
  • Česnek utřeme a dodáme do polévky.
  • Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou maso i zelenina měkké.
  • Při servírování dozdobíme petrželovou natí a krutony.
Polévka z ryby a zeleniny servírovaná v hlubokém talíři se lžící.
www.myhoneysplace.com

Lososová polévka se zeleninou

Na tuto snadnou polévka z lososa potřebujete jen jednoduché ingredience a hotovou ji máte za něco málo přes 20 minut! Jemné, téměř krémové kousky lososa ve vynikajícím vývaru s bramborami, mrkví, čerstvým koprem a trochou citrónové šťávy vám v ústech vytvoří naprosto luxusní explozi chutí.

INGREDIENCE

  • extra panenský olivový olej
  • 4 jarní cibulky, nakrájené
  • ½ zelené papriky, nakrájená
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 30 g čerstvého kopru, ​​nakrájeného
  • 5 šálků kuřecího vývaru
  • 500 g brambor, nakrájených na tenká kolečka (nejlepší je použít mandolínu)
  • 1 mrkev, nakrájená na tenká kolečka (použijte mandolínu)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¾ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl a černý pepř
  • 500 g filet z lososa, bez kůže, nakrájený na velké kousky
  • kůra a šťáva z 1 citronu

POSTUP

  • Zahřejeme 2 lžíce extra panenského olivového oleje ve velkém hrnci.
  • Přidáme jarní cibulku, papriku a česnek a restujeme na středním plameni za častého míchání, dokud nezavoní (asi 3 minuty).
  • Přidáme polovinu čerstvého kopru a mícháme dalších 30 sekund.
  • Nyní přidáme vývar, brambory a mrkev.
  • Přidáme koření a dochutíme solí a černým pepřem.
  • Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na střední a vaříme 5 až 6 minut, nebo dokud brambory a mrkev nezměknou.
  • Lososa osolíme a jemně přidáme do hrnce s vroucí polévkou.
  • Snížíme teplotu a vaříme, dokud nebude losos hotový, asi 3 až 5 minut.   
  • Vmícháme citronovou kůru a šťávu a zbývající kopr.
  • Polévku nandáme do servírovacích misek.
  • Podáváme s vaším oblíbeným křupavým chlebem.
Polévka z lososa a zeleniny servírovaná v hlubokém talíři se lžící.
www.themediterraneandish.com

Máme pro vás také nejlepší lososové recepty na 7 způsobů! Jsou rychlé, zdravé a výživné.

Krémová rybí polévka

Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je pravděpodobně bílá neboli krémová rybí polévka. Je krásně hutná a vydatná a skvěle vás zahřeje!

INGREDIENCE

  • maso a odřezky z 1 kapra
  • mrkev, petržel, kousek celeru
  • cibule
  • máslo
  • bobkový list, nové koření
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Maso a odřezky očistíme a dáme vařit spolu s polovinou nahrubo nakrájené zeleniny asi v 1,5 – 2 litrech vody, dle toho, jak silnou polévku chceme.
  • Vaříme asi 20 minut.
  • Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na drobno a na másle osmahneme.
  • Ke konci posypeme moukou.
  • Z vývaru vytáhneme odřezky a ponecháme jen maso.
  • Vývar i smaženou zeleninu spojíme a dále vaříme spolu s ostatním kořením dalších 20 minut.
  • Přidáme smetanu.
  • Osolíme a opepříme dle své chuti.
  • Při servírování můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.
Porce smetanové polévky z ryby dozdobená petrželkou.
www.yummly.com

Rybí polévka z filé

Rybí filé je nejlevnější varianta ryby, kterou si můžete pořídit. A i z něj jde připravit luxusní polévka! Vychutnejte si klasickou nebo krémovou variantu. Je to na vás!

INGREDIENCE

  • 500 g filé
  • mrkev, petržel
  • cibule
  • celerová nať
  • 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (pokud nemáme, můžeme využít kostku bujónu)
  • nové koření, bobkový list
  • sůl, pepř
  • krupice na zahuštění

POSTUP

  • Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobno.
  • Filé nakrájíme na menší kousky.
  • Začneme jí smažit ve větším hrnci na másle a jakmile nám začne zlátnout, přisypeme zhruba dvě lžíce krupice.
  • Přidáme rybí filé a zalijeme vývarem, případně vodou, do které přidáme bujón.
  • Pro opravdu silnou chuť lze zkombinovat.
  • Vhodíme koření, osolíme a opepříme.
  • Vaříme asi 15 – 20 minut.
  • Při servírování lze posypat celerovou natí, kdo má rád, může si dodat i krutony.
  • Pokud chcete polévku více do krémova, můžete místo krupice použít k zahuštění mouku a do polévky ke konci vaření dodat smetanu.
Hrnek s polévkou z ryby s ponořenou lžící.
www.dominicancooking.com

Norská rybí polévka

Vyzkoušejte tuto tradiční norskou rybí polévku za chladného podzimního dne. Krásně vás zahřeje!

INGREDIENCE

  • 200 filetu z tresky
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l rybího vývaru
  • 0,5 citronu
  • 2 žloužky
  • 1 dl smetany ke šlehání
  • sůl
  • pažitka, čerstvá
  • 1 plátek celeru
  • 0,5 lžičky kari
  • 0,25 lžičky cayenského pepře

POSTUP

  • Rybu nakrájíme na kostičky, dále nakrájíme na kostičky i polovinu mrkve, celer a petržel.
  • Nakrájíme na plátky zbývající množství mrkve.
  • Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a přidáme rybí vývar.
  • Polévku mícháme do hladka.
  • Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a necháme cca 15 minut vařit.
  • Vyjmeme zeleninu z polévky.
  • Citronovou šťávu promícháme s kari, kajenským pepřem, žloutkem a smetanou a přidáme do polévky.
  • Přidáme rybu, plátky mrkve a necháme polévku dusit, dokud se ryba neprovaří, cca 5 minut.
  • Dochutíme solí.
  • Polévku posypeme pažitkou a podáváme s chlebem.
Krémová polévka z ryb servírovaná v mističce a ozdobená pažitkou.
www.fromnorway.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X