Upečte si vánoční štolu: moučník, který na svátečním stole nesmí chybět

Kromě vánočního cukroví se na vánoční svátky připravují také kynuté moučníky z tučnějšího těsta, které podáváme k snídani nebo svačině.

Velmi dlouhou tradici má u nás pletená vánočka. Kromě vánočky se často připravoval také závin neboli štrúdl.

Vánoční štola je něco mezi vánočkou a závinem, protože se připravuje z kynutého těsta, nesplétá se z pramenů a plní se nádivkou.

Kynutá vánoční štola

Vezměme droždí a pojďme na to!

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukr
  • pár lžic rumu
  • kostka droždí
  • špetka soli

POSTUP

  • Jako první krok smícháme všechny sypké suroviny.
  • Přidáme nadrobené droždí, rozměklé máslo a ostatní suroviny (kromě vanilkového cukru).
  • Dáme si záležet, abychom vše velmi dobře promíchali.
  • Jakmile máme jednolité, dobře hnětené těsto, odložíme mísu s těstem na tmavé a teplé místo. Vymezte si na kynutí více času, minimálně dvě hodiny.
  • Poté těsto ještě jednou pořádně propracujeme a necháme ještě kynout (cca 30 minut).
  • Po kynutí vytvarujeme do podlouhlého oválu a položíme na pečicím papírem vyložený plech.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160° C asi 40 – 50 minut – stav kontrolujeme pomocí špejle.
  • Během pečení si připravíme trochu másla, které smícháme s vanilkovým cukrem.
  • Po vytažení z trouby připravenou směsí kynutou štolu potřeme.
  • Necháme kompletně vychladnout, zabalíme do alobalu či fólie a na 14 dní odložíme na chladné místo.
Kynutá vánoční štola naservírovaná na dřevěném prkně
Zdroj: schoenesleben.ch

Sváteční máslová štola

U této štoly hraje hlavní roli máslo.

INGREDIENCE

Ingredience jsou stejné jako u kynuté vánoční štoly, pouze s tím rozdílem, že do těsta použijeme 250 g másla. Také na potření celé štoly budeme potřebovat více másla (cca 100 g).

POSTUP

I u postupu se budeme řídit kynutou štolou, droždí však nejdříve nadrobíme do vlažného mléka, necháme trochu nakynout a hmotu pak smícháme s ostatními surovinami.

Hotovou štolu potřeme ještě v horkém stavu důkladně rozpuštěným máslem – tak se nám vsákne nejlépe. Poté obalíme ve směsi z moučkového a vanilkového cukru.

Rozkrojená máslová štola s rozinkami, naaranžovaná se skořicí, badyánem a sušeným pomerančem
Zdroj: natural-grainmills.com

Vánoční štola s marcipánem

Pokud přidáte do těsta štoly marcipán, štola bude velmi chutná a navíc s naprosto jedinečnou vůní.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 220 g cukru moučky + asi 30 g na závěrečné pocukrování
  • 140 g změklého másla + 50 g na potření před pečením
  • 150 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
  • 150 g kandovaného ovoce nasekaného na kousky
  • 3 celá vejce
  • 60 g rozinek namočených v rumu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžičku citronové kůry
  • ořechy
  • marcipán

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ušleháme vejce s cukrem a následně postupně přidáváme mouku, máslo, tvaroh, citrónovou kůru a prášek do pečiva.
  • Ručně těsto zpracujeme
  • Do těsta  zapracujeme ořechy, rozinky, kandované ovoce.
  • Pomocí válečku těsto vyválíme asi na 1 cm silný plátek, který budeme rolovat.
  • Na plát vložíme marcipán uválený do menšího válečku.
  • Zarolujeme, jako bychom balili miminko do zavinovačky.
  • Nakonec štolu potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
  • Pečeme asi 40 minut.
  • Ještě teplou štolu bohatě zasypeme cukrem.
Ukrojené dva plátky vánoční štoly s marcipánem, naaranžované s badyánem a skořicí
Zdroj: beasglutenfrei.blogspot.com

Tvarohová vánoční štola s mandlemi

Chuť mandlí k Vánocům prostě patří… tak si je dopřejme!

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
  • 150 g cukru
  • 150 g sekaných mandlí
  • 150 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • 2 ks vejce
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr
  • 3- 4 lžíce rumu
  • dle chuti: rozinky, kandované ovoce

Navíc budeme potřebovat rozpuštěné máslo (cca 50 g), vanilkový a moučkový cukr na konečné potření upečené štoly.

POSTUP

  • Smícháme sypké suroviny a poté k nim přidáváme ostatní ingredience.
  • Pokud máte rádi rozinky či kandované ovoce, můžete je do těsta zapracovat.
  • Vše pořádně smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v chladu.
  • Poté těsto lehce rozválíme a vytvarujeme z něj tvar štolu.
  • Tu pak položíme na pečicím papírem vyložený plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Délka pečení je asi 40 – 50 minut, stav kontrolujeme průběžně pomocí špejle.

Stejně jako u kynuté štoly, i tuto tvarohovou na konci pomažeme máslem a cukrem, zabalíme a necháme i několik týdnů odležet, abychom zajistili její vláčnost.

Částečně nakrájená vánoční štola s tvarohem a mandlemi
Zdroj: daskochrezept.de

Drážďanská štola

K upečení pravé drážďanské štoly se musíme řídit přesným poměrem ingrediencí. Jdete do toho?

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g hrozinek
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g pomerančové a citrónové kandované kůry
  • 80 g mandlí
  • 15 ml rumu
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru na posypání hotové štoly

POSTUP

Postup je stejný jako v receptech uvedených výše. Délku pečení odhadujeme dle své trouby a pomocí špejle.

TIP: Pokud chcete mít chuť rozinek a kandovaného ovoce výraznější, je dobré předem je namočit v rumu.
Rozkrojená drážďanská štola s vánoční dekorací okolo
Zdroj: 31daily.com

Historie vánoční štoly

Už podle výše uvedeného receptu vás jistě trklo, že vánoční štola bude mít kořeny v německy mluvicích zemích. A taky že ano.

Její historie spadá až do 14. století, tehdy ale nešlo o cukroví, které si lidé dělávali o vánočních svátcích, byla spíše jakýmsi druhem postního jídla, do kterého bylo zakázáno přidávat takové ingredience jako máslo či mléko.

Nejznámější variantou je drážďanská štola, jinak se ale připravovala po celém Německu a postupem času si každý region vytvořil svou typickou variantu.

Pro drážďanskou štolu je typické, že u ní bylo na konci 15. století povoleno používat k přípravě máslo, a to díky „Listu o másle“, který vydal na požádání tehdejší papež Inocence VIII.

Od té doby se do štol začaly přidávat chutnější suroviny a recept se různě vyvíjel až do 20. století.

A slyšeli jste již o obrovské štole vážící téměř 2 tuny? Ta byla upečena při příležitosti vojenské oslavy „Zeithainer Lustlager“, kterou pořádal August Silný. Ve spojitosti s touto událostí se konají výroční oslavy, nyní už přejmenované na „Slavnosti drážďanské vánoční štoly“. Jaká je hlavní obří pochoutka této akce si jistě umíte domyslet.

Vůz se štolou na Slavnostech drážďanské vánoční štoly
Zdroj: dresdner-striezel.de

Krom štoly na svátečním stole samozřejmě nesmí chybět vánoční cukroví, inspirujte se našimi recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.