Nejlepší vánoční štola: recepty po kterých se budete olizovat

Kromě vánočního cukroví se na vánoční svátky připravují také kynuté moučníky z tučnějšího těsta, které podáváme k snídani nebo svačině.

Velmi dlouhou tradici má u nás pletená vánočka. Kromě vánočky se často připravoval také závin neboli štrůdl.

Vánoční štola je něco mezi vánočkou a závinem, protože se připravuje z kynutého těsta, nesplétá se z pramenů a plní se nádivkou.

1. Kynutá vánoční štola

Recept na tradiční vánoční pečivo pocházející z Německa. Příprava je nenáročná a a můžeme ji zjednodušeně přirovnat tak trochu k české vánočce.

INGREDIENCE :

na kvásek

  • 100 ml vlažné vody
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 150 g

zbylé suroviny na těsto :

  • 70 ml vody
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 ks vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 360 g hladké mouky
  • 80 g změklého másla
  • 80 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g sekaných mandlí

POSTUP :

  • Suroviny na kvásek v míse dobře rozmícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut na teplejším místě kynout.
  • Přidáme ostatní suroviny spolu s  rozinkami, kandovaným ovocem a mandlemi, vše přisypeme k těstu a opět dobře promícháme.
  • Necháme vykynout.
  • Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly (na dvě štoly).
  • Každý díl rozválíme na obdélníky se středem tenčím a okraji silnějšími.
  • Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu okraji a složený střed promáčkneme hřbetem ruky tak, aby se štola nerozvinovala.
  • Necháme dál na plechu nakynout ještě cca 45 minut.
  • Potřeme máslem a upečeme na 200° asi 25 – 30 minut.
  • Ještě horkou upečenou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Kynutá vánoční štola

zdroj : schoenesleben.ch

2. Vánoční štola s marcipánem

Pokud přidáte do těsta štoly marcipán, štola bude velmi chutná a navíc s naprosto jedinečnou vůní.

INGREDIENCE :

  • 500 g hladké mouky
  • 220 g cukru moučky + asi 30 g na závěrečné pocukrování
  • 140 g změklého másla + 50 g na potření před pečením
  • 150 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
  • 150 g kandovaného ovoce nasekaného na kousky
  • 3 celá vejce
  • 60 g rozinek namočených v rumu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžičku citronové kůry
  • ořechy
  • marcipán

POSTUP:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ušleháme vejce s cukrem a následně postupně přidáváme mouku, máslo, tvaroh, citrónovou kůru a prášek do pečiva.
  • Ručně těsto zpracujeme
  • Do těsta  zapracujeme ořechy, rozinky, kandované ovoce.
  • Pomocí válečku těsto vyválíme asi na 1 cm silný plátek, který budeme rolovat.
  • Na plát vložíme marcipán uválený do menšího válečku.
  • Zarolujeme, jako bychom balili miminko do zavinovačky.
  • Nakonec štolu potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
  • Pečeme asi 40 minut.
  • Ještě teplou štolu bohatě zasypeme cukrem.

Vánoční štola s marcipánem

zdroj : beasglutenfrei.blogspot.com

3. Tvarohová vánoční štola

Víte že, pravidelná konzumace mandlí zlepšuje imunitní systém,  nervovou soustavu, deprese a únavu. Mají pozitivní účinek na srdce a cévy, jsou dobrým protiopatřením proti rakovině.

INGREDIENCE :

  • 150 g cukru moučka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g kandované pomerančové kůry
  • 2 vejce
  • 50 g rozinek
  • 1 kypřící prášek
  • 125 g másla
  • 100 g mandlí
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 ml rumu
  • máslo na potření
  • cukr moučka na posypání

POSTUP:

  • Rozinky namočíme do rumu.
  • Mandle nasekáme.
  • Kandovanou pomerančovou kůru nakrájíme na malé kousky.
  • Mouku s kypřícím práškem prosejeme na vál.
  • Do středu uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce.
  • Přidáme ostatní suroviny tvaroh, cukr, pokrájené máslo, mandle, vanilkový cukr, rozinky máčené v rumu a pomerančovou kůru.
  • Rukama vypracujeme tuhé těsto, které necháme 1/2 hodiny rozležet.
  • Potom z něj vytvarujeme štolu.
  • Moučník pečeme při 180°C asi 1 hodinu.
  • Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční štola s tvarohem

zdroj : daskochrezept.de

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 2 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00