Poctivé recepty na vánoční štolu v 7 nejlepších variantách a triky, jak ji správně připravit!

K Vánocům patří nejen cukroví či vánočka, ale také další sladké pochutiny.

Máte rádi kynuté těsto, rozinky, kandované ovoce a mandle?

Vyzkoušejte naše recepty na vánoční štolu.

Uvidíte, že moučník oblíbený především u našich německy mluvících sousedů zachutná i vám!

Správně by se měla začít připravovat již tři týdny před svátky, není to ale nutné.

Pravá domácí vánoční štola

Tato varianta je tak chutná, že ingredience v receptu jsou rovnou uvedeny tak, abyste z něj připravili dva kusy tohoto tradičního vánočního pečiva.

Ingredience:

  • 850 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 300 g rozinek
  • 2 vejce
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 125 ml rumu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky kardamomu
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli

Na potření

  • 75 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Smíchejte rozinky, citronovou kůru, kandovanou pomerančovou kůru a kandovanou citronovou kůru s rumem a nasekanými mandlemi. Nechte louhovat nejméně hodinu.
  2. Prosátou mouku nasypte do mísy a prsty udělejte malý důlek.
  3. Do důlku rozdrobte droždí.
  4. Mléko krátce zahřejte a droždí následně zalijte asi dvěma lžícemi vlažného mléka.
  5. Přidejte špetku cukru a směs v důlku krátce promíchejte. Navrch nasypte trochu mouky.
  6. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 15-20 minut.
  7. Do mouky následně přidejte na malé kousky nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření.
  8. Nejprve vše krátce promíchejte a poté intenzivně pomocí kuchyňského robotu několik minut hněťte.
  9. V mezidobě do těsta postupně přidávejte mléko.
  10. Nakonec krátce vmíchejte směs ovoce, rumu a mandlí.
  11. Přikryjte a nechte na teplém místě odpočívat asi 30 minut.
  12. Předehřejte troubu na 200 °C.
  13. Těsto znovu prohněťte a rozdělte na dva stejné díly na dvě štoly.
  14. Z obou částí těsta vytvarujte podlouhlé bochníky.
  15. Pomocí válečku na těsto rozválejte první část těsta mírně naplocho.
  16. Těsto přeložte a vytvarujte štolu do požadovaného tvaru.
  17. Plech pokryjte alobalem a poté pečicím papírem.
  18. Štolu umístěte na plech a nechte ji ještě 30 minut kynout.
  19. Následně snižte teplotu trouby na 160 °C a vložte dovnitř štolu.
  20. Pečte asi 45-50 minut.
  21. Pokud se vám zdá, že štola během pečení příliš tmavne, překryjte ji alobalem.
  22. Ještě hořkou štolu po upečení potřete horkým rozpuštěným máslem.
  23. Po vychladnutí potřete štolu máslem ještě jednou a hustě posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční kynutý moučník plný mandlí, rozinek, kandovaného ovoce a koření s cukrovou polevou.
zdroj: einfachbacken.de

K svátkům samozřejmě patří nejen recepty na vánoční štolu, ale také na vánočku. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami!

Poctivá mandlová štola s tvarohem

I když většinou se tato vánoční pochoutka připravuje z čerstvého droždí, existují i varianty s práškem do pečiva. Tento recept je toho dokladem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 200 g másla
  • 180 g cukru
  • 120 g nasekaných mandlí
  • 2 vejce
  • 100 g rozinek
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • špetka kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • malé množství rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva

Na potření

  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Poté směs smíchejte s kořením, rumem, vejci, máslem a tvarohem a ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto.
  3. Vmíchejte kandované ovoce.
  4. Těsto vytvarujte do tvaru štoly.
  5. Předehřejte troubu na 175°C a plech vyložte pečicím papírem.
  6. Vánoční štola se peče přibližně po dobu 60 minut.
  7. Ještě horkou ji následně potřete rozpuštěným máslem a hustě posypte moučkovým cukrem.
Mandlová varianta oblíbeného vánočního moučníku připravovaná z tvarohu.
zdroj: gutekuche.at

Patříte mezi milovníky mandlí? Využijte je kromě štoly také při přípravě mandlového vánočního cukroví!

Tradiční kynutá vánoční štola

Původně se tato pochoutka připravovala pouze ze tří ingrediencí, v dnešní době ale dáváme přednost bohatosti chutí i vůní, které jí dají právě rozmanité suroviny.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukr
  • několik PL rumu
  • 42 g droždí
  • špetka soli

Na potření

  • 75 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Jako první krok smíchejte všechny sypké suroviny.
  2. Přidejte nadrobené droždí, měkké máslo a ostatní suroviny kromě vanilkového cukru.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Vypracované těsto překryjte čistou utěrkou a nechte alespoň dvě hodiny kynout na teplém místě.
  5. Poté těsto ještě jednou pořádně propracujte a nechte ještě dalších 30 minut kynut.
  6. Po kynutí vytvarujte těsto do podlouhlého bochníku a položte ho na pečicím papírem vyložený plech.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 160° C přibližně 40 – 50 minut.
  8. Během pečení si připravte trochu rozpuštěného másla, které smíchejte s vanilkovým cukrem.
  9. Po vytažení z trouby připravenou směsí štolu potřete máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Kynutá štola servírovaná na dřevěném prknýnku.
zdroj: schoenesleben.ch

Sváteční máslová štola se směsí voňavého koření

Ne každý recept musí kromě másla obsahovat i tvaroh.

Ingredience:

  • 500 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru
  • 175 ml mléka
  • 150 g rozinek
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 42 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička kardamomu
  • 70 ml rumu

Na potření

  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka

Postup:

  1. Rozinky, mandle a kandovanou kůru dejte na několik hodin namočit do rumu.
  2. Nejdříve si připravte z droždí, mléka a mouky kvásek, který dejte na teplé místo vykynout.
  3. Mezitím si v míse smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a koření.
  4. Když kvásek vzejde, přidejte ho kdo mísy.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Do těsta nakonec vmíchejte směs mandlí, rozinek a kandované kůry.
  7. Těsto znovu zpracujte.
  8. Následně překryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě přibližně hodinu odležet.
  9. Po uplynutí této doby z těsta vytvořte štolu a dejte ji na plech s pečicím papírem.
  10. Opět nechte ještě 30 minut kynout.
  11. V mezidobě si předehřejte troubu na 180°C.
  12. Štolu pečte přibližně po dobu 70-75 minut.
  13. Ihned po upečení povrch štoly přetřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční pochoutka z másla, kandovaného ovoce, mandlí a rozinek.
zdroj: chefkoch.de

Rum můžete použít nejen k namočení kandovaného ovoce, rozinek a mandlí, ale také při přípravě rozmanitých druhů rumového vánočního pečiva.

Vánoční tvarohová štola s marcipánem

Jednou z nejoblíbenějších variant je ta obohacená o marcipán. Vyzkoušejte, uvidíte, že si ji zamilujete!

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • 200 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 200 g rozinek
  • 1 vejce
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 75 g nasekaných mandlí
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 100 g marcipánu

Na potření

  • 25 g másla
  • 3-4 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Mouku a cukr dobře promíchejte a udělejte uprostřed směsi jamku.
  2. Droždí rozpusťte ve vlažném mléce a nalijte do jamky.
  3. Od okraje je zasypte malým množstvím mouky a nechte 15 až 20 minut stát.
  4. Přidejte ostatní přísady, kromě marcipánu, a ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu vypracujte a měkké hladké těsto.
  5. Nechte těsto přibližně hodinu a půl kynout.
  6. Následně těsto vyválejte, rozválejte marcipán a položte ho doprostřed těsta.
  7. Vytvarujte do tvaru štoly.
  8. Takto připravená vánoční štola by měla před vložením do trouby ještě dalších 20 minut kynout.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 150°C přibližně 35-45 minut.
  10. Teplou štolu po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Kynutá varianta štoly obohacená o marcipán.
zdroj: chefkoch.de

Pravá drážďanská štola

Při přípravě pravé drážďanské verze je důležité dodržet uvedený poměr ingrediencí.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g rozinek
  • 220 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 125 ml mléka
  • 100 g pomerančové a citrónové kandované kůry
  • 100 g mandlí
  • 6 PL rumu
  • 42 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na potření

  • 5 PL másla
  • 5 PL moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

  1. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, změklé máslo, sůl, mandle, rozinky a kandované ovoce, které jste předtím namočili v rumu.
  3. Přidejte vzešlý kvásek a těsto zadělejte.
  4. Vypracované těsto dejte na hodinu kynout na teplé místo.
  5. Poté vzniklé těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu propracujte a opět nechte hodinu odpočívat v teple.
  6. Následně z těsta vytvarujte tvar štoly.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C.
  8. Vánočná štolu dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočívat.
  9. Pečte přibližně 50-60 minut.
  10. Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Pravá drážďanská varianta vánočního moučníku.
zdroj: dresdnerstolle.com

Zdravá varianta klasické štoly

Tato vánoční pochoutka se dá připravit i ve zdravější podobě, díky které se nemusíte obávat, že se každý kousek projeví na vaší postavě.

Ingredience:

  • 300 g mletých ovesných vloček nebo celozrnné mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 300 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g kokosového oleje
  • 6 PL  javorového sirupu
  • 4 PL  mandlového mléka
  • 200 g nasekaných mandlí
  • 80 g sušených meruněk
  • 50 g sušených brusinek
  • 3 PL amaretta
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička kardamomu 
  • 1 a 1/2 čajové lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Nakrájejte sušené meruňky a brusinky.
  3. Smíchejte je s nasekanými mandlemi a amarettem, dejte stranou.
  4. Ovesné vločky dejte do mísy s rýžovou moukou, mletými mandlemi, práškem do pečiva a jedlou sodou.
  5. Vmíchejte ke směsi koření a nastrouhanou citronovou kůru.
  6. Ve druhé míse vyšlehejte vejce s nízkotučným tvarohem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a mandlovým mlékem.
  7. Přidejte tekuté přísady do mísy s moukou a dobře promíchejte.
  8. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte v těsto.
  9. Poté vmíchejte mandle a sušené ovoce.
  10. Z těsta vytvarujte typický tvar bochníku.
  11. Položte na plech vyložený pečicím papírem
  12. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut.
  13. Když vánoční štola vychladne, můžete ji posypat malým množstvím moučkového cukru, aby získala klasický vzhled.
Zdravá štola z ovesných vloček, mandlí,  sušených brusinek a meruněk.
zdroj: foodlovin.de

Nejen tento recept na vánoční štolu vám pomůže udělat vaše Vánoce zdravějšími. Upéct si můžete také mnoho variant zdravého cukroví!

Několik základních pravidel pro přípravu štoly

Originální recepty na vánoční štolu obsahují nejen přesný postup, který je při přípravě nutný dodržet, ale také několik kroků, které není radno vynechat, jinak s výsledkem nemusíte být zcela spokojeni.

  • Rozinky, kandované ovoce, kůru, mandle či ořechy je nutné před použitím naložit na několik hodin do rumu.
  • Pravá vánoční štola se připravuje z čerstvých kvasnic, nikoli sušených či prášku do pečiva.
  • Stejně jako při přípravě vánočky, je i v případě štoly nutné těsto velmi důkladně vypracovat ručně či za pomoci kuchyňského robota.
  • Mouku, polohrubou, hladkou či jakoukoli jinou před použitím prosejte.
  • Při pečení používejte opravdové máslo, nikoli jeho náhražky.
  • Pravá štola obsahuje též špetku koření, nejčastěji skořici, kardamom, muškátový oříšek a vanilku, použít lze i hřebíček.
  • Upečenou a vychladnutou štolu bychom správně měli zabalit do alobalu a na alespoň dva týdny uložit na chladné místo. Dojde tak ke správnému rozložení chutí.

Štola jako symbol Vánoc

Historie vánoční štoly sahá až do středověku. První štola byla pravděpodobně upečena v Drážďanech ve 14. století, odtud se brzy rozšířila po celém Německu. Receptů na vánoční štolu existuje obrovské množství, dá se říci, že každý region má svou vlastní variantu. Kromě Německa, je štola oblíbená též v Rakousku a Švýcarsku. Zajímavé je, že původně nebyla moučníkem, ale druhem postního jídla. 

Z tohoto důvodu rovněž v prvních recepturách chyběly některé typické ingredience jako máslo či mléko, peklo se pouze z mouky, vody a kvasnic. V 15. století papež zákaz používat máslo zrušil a receptura se během dalších staletí dále vyvíjela a obohacovala.

Typický tvar štoly má být připomínkou Ježíška v povijanu. Na začátku 18. století uspořádal August Silný v Drážďanech vojenskou oslavu „Zeithainer Lustlager“, při jejíž příležitosti byla upečena vánoční štola o váze 1800 kilogramů. Jako připomínka této akce se od roku 1994 pravidelně v sobotu před druhou adventní nedělí pořádají Slavnosti Drážďanské štoly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X