Cukroví už máte poslepované a přemýšlíte, čím překvapit letos?
Nebo se naopak chystáte sladké na vánoční tabuli trochu odlehčit?
V obou případech je tu 5 nejlepších receptů na vánoční sušenky.
Vánoční máslové sušenky s kakaem
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 250 g hery
- 3 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 80 g kakaa
- 1 lžíce mléka
POSTUP
- Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
- Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo.
- Vše vyšleháme.
- Vyválíme tenounký plát a vykrájíme sušenky, přeneseme na pečící papír a pečeme při teplotě 175ºC asi 10 minut (nebo do změny barvy).
- Necháme odležet 2 dny.
Vánoční sušenky s Nutellou
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 250 g hery
- 3 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mléka
- 1 nutela / lískooříšková pomazánka
POSTUP
- Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
- Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
- Vše vyšleháme.
- Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka, která překrojíme napůl.
- Pečeme při teplotě 175ºC do zrůžovění.
- Půlkolečka spojujeme lískooříškovou pomazánkou a pak posypeme mletými ořechy.
- Necháme odležet 2 dny.
Kokosové vánoční sušenky
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 250 g hery
- 3 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mléka
- 150 g kokosu
POSTUP
- Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
- Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
- Vše vyšleháme.
- Jemně vmícháme 100 g kokosu.
- Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka.
- Kolečka obalíme v kokosu.
- Pečeme při teplotě 175ºC asi 10 minut (do změny barvy kokosu).
- Necháme odležet 3 dny.
zdroj: pinterest.com
Objevte podobné tipy
Vánoční sušenky s marcipánem
INGREDIENCE
- 240 g másla
- 240 g hladké mouky
- 4 lžíce rumu
- 70 g moučkového cukru
- 100 g marcipánu
POSTUP
- Příprava těsta je u těchto sušenek stejně jednoduchá jako u jiných druhů. Všechny ingredience si vyndáme předem z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
- Změklé maso umixujeme s ostatními ingrediencemi – moukou, cukrem, rumem. Těsto necháme v lednici alespoň dvě hodiny.
- Těsto rozválíme na mírně pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a z toho vykrájíme kolečka.
- Sušenky pečeme do růžova. Hned po upečení přiložíme na každou sušenku kolečko marcipánu, dobře tam přilne.
- Ještě za tepla můžeme dozdobit kupovaným barevným posypem.
- Necháme změknout 1-2 dny (nebo přes noc v koupelně).
Ořechové vánoční sušenky
INGREDIENCE
- 200 g drcených lískových oříšků
- 250 g másla
- 460 g hladké mouky
- 100 ml medu
- 4 vejce
- 250 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- hrst rozinek
- 1 lžička jedlé sody
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Vyšleháme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a medem.
- Přidáme i vejce. Nakonec vmícháme sůl, sodu, mouku i drcené oříšky a rozinky. Směs pořádně promícháme.
- Z těsta tvarujeme placičky. Pečeme 10 minut.
- Po vychladnutí namáčíme v bílé polevě nebo necháme jen tak.
- Necháme alespoň hodinu odležet.
Lískové oříšky lze také nahradit levnějšími burskými oříšky nebo ovesnými vločkami.
Závěrečné tvarování
Sušenky vykrajujeme z vyválených plátů formičkami na vykrajování. Protože je sušenkové těsto méně tučné, tak plát vyválíme skutečně tenký. Můžeme péci i vícestupňové sušenky, kdy kombinujeme velikost tvarů, různost tvarů nebo odlišnou barevnost.
Sušenky, které budeme po upečení spojovat marmeládou nebo krémem bez následující celoplošné polevy můžeme péci již s otvorem uprostřed u poloviny sušenek. Pro tyto účely se dnes již vyrábějí vhodné formičky.
Sušenky můžeme snadno:
- spojovat
- polévat
- namáčet
- zdobit
Tip na závěr:
Sušenky sice nevyžadují mimořádná opatření při skladování, stačí, aby se nepolámaly a nezískaly jiné pachy. Pozor však na dobu potřebnou k jejich proležení, bývá uvedena u každého sušenkového receptu.
Povedly se sušenky a stále nemáte dost? Zkuste si vytvořit další vánoční cukroví podle našich receptů.