Nejlepší recepty na vánoční sušenky (5 různých variant)

Cukroví už máte poslepované a přemýšlíte, čím překvapit letos?

Nebo se naopak chystáte sladké na vánoční tabuli trochu odlehčit?

V obou případech je tu 5 nejlepších receptů na vánoční sušenky. Vánoční sušenky pečeme ze sušenkového těsta, které obsahuje méně tuku, takže jeho výsledná podoba je křehčí – jako sušenky.

Základní sušenkové těsto můžeme dobarvit či dochutit:

  • kakaem
  • ořechy a oříšky
  • kořením
  • strouhanou mrkví
  • citrusovou šťávou
  • ovesnými vločkami
  • sušeným nebo kandovaným ovocem

1. Vánoční máslové sušenky s kakaem

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g kakaa
  • 1 lžíce mléka

POSTUP

  • Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  •  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo.
  • Vše vyšleháme.
  • Vyválíme tenounký plát a vykrájíme sušenky, přeneseme na pečící papír a pečeme při teplotě 175ºC  asi 10 minut (nebo do změny barvy).
  • Necháme odležet 2 dny.

Vánoční sušenky jsou nejlepší s kakaem.

2. Vánoční sušenky s Nutellou

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka
  • 1 nutela / lískooříšková pomazánka

POSTUP

  • Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  •  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
  • Vše vyšleháme.
  • Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka, která překrojíme napůl.
  • Pečeme při teplotě 175ºC  do zrůžovění.
  • Půlkolečka spojujeme lískooříškovou pomazánkou a pak posypeme mletými ořechy.
  • Necháme odležet 2 dny.
Netradiční sušenky s nutelou návštěvu překvapí.
foto zdroj: pinterest.com

Výborné jsou také sušenky citronové!

3. Kokosové vánoční sušenky

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka
  • 150 g kokosu

POSTUP

  • Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  •  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
  • Vše vyšleháme.
  • Jemně vmícháme 100 g kokosu.
  • Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka.
  • Kolečka obalíme v kokosu.
  • Pečeme při teplotě 175ºC  asi 10 minut (do změny barvy kokosu).
  • Necháme odležet 3 dny.

Vánoční sušenky a kokos patří k sobě.

foto zdroj: pinterest.comVyzkoušejte také sušenky se slunečnicovými semínky!

4. Vánoční sušenky s marcipánem

INGREDIENCE

  • 240 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 4 lžíce rumu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g marcipánu

POSTUP

  • Příprava těsta je u těchto sušenek stejně jednoduchá jako u jiných druhů. Všechny ingredience si vyndáme předem z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  • Změklé maso umixujeme s ostatními ingrediencemi – moukou, cukrem, rumem. Těsto necháme v lednici alespoň dvě hodiny.
  • Těsto rozválíme na mírně pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a z toho vykrájíme kolečka.
  • Sušenky pečeme do růžova. Hned po upečení přiložíme na každou sušenku kolečko marcipánu, dobře tam přilne.
  • Ještě za tepla můžeme dozdobit kupovaným barevným posypem.
  • Necháme změknout 1-2 dny (nebo přes noc v koupelně).

Marcipán udělá z vánočních sušenek téměř dekorativní doplněk.

5. Ořechové vánoční sušenky

INGREDIENCE

  • 200 g drcených lískových oříšků
  • 250 g másla
  • 460 g hladké mouky
  • 100 ml medu
  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • 1 lžička jedlé sody

POSTUP

  • Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Vyšleháme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a medem.
  • Přidáme i vejce. Nakonec vmícháme sůl, sodu, mouku i drcené oříšky a rozinky. Směs pořádně promícháme.
  • Z těsta tvarujeme placičky. Pečeme 10 minut.
  • Po vychladnutí namáčíme v bílé polevě nebo necháme jen tak.
  • Necháme alespoň hodinu odležet.

Vánoční sušenky s ořechy jsou vydatné a oblíbené.

Lískové oříšky lze také nahradit levnějšími burskými oříšky nebo ovesnými vločkami.

Závěrečné tvarování

Sušenky vykrajujeme z vyválených plátů formičkami na vykrajování. Protože je sušenkové těsto méně tučné, tak plát vyválíme skutečně tenký. Můžeme péci i vícestupňové sušenky, kdy kombinujeme velikost tvarů, různost tvarů nebo odlišnou barevnost.

Sušenky, které budeme po upečení spojovat marmeládou nebo krémem bez následující celoplošné polevy můžeme péci již s otvorem uprostřed u poloviny sušenek. Pro tyto účely se dnes již vyrábějí vhodné formičky.

Sušenky můžeme snadno:

  • spojovat
  • polévat
  • namáčet
  • zdobit

Tip na závěr:

Sušenky sice nevyžadují mimořádná opatření při skladování, stačí, aby se nepolámaly a nezískaly jiné pachy. Pozor však na dobu potřebnou k jejich proležení, bývá uvedena u každého sušenkového receptu.
Povedly se? Podělte se s námi o své kulinářské zážitky v sekci komentářů pod článkem!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 12 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00