Vaření v páře je zdravý a přitom velmi úsporný způsob přípravy pokrmů, byť u nás zatím ne příliš rozšířený.
Tento způsob pochází z Číny, kde se používá již tisíce let. Hlavní výhodou je rychlost přípravy a uchování chuti, aroma a barvy všech ingrediencí v mnohem větší míře než při klasickém vaření ve vodě.
V tomto článku se můžete inspirovat hned 3 recepty na vaření v páře.
Kynutý houskový knedlík v páře
INGREDIENCE
- 250 ml mléka
- 250 g hrubé mouky
- 0.5 lžičky soli
- 2 ks housky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 ks vejce
- 30 g droždí
POSTUP
- V míse nebo domácí pekárně smícháme všechny suroviny kromě nakrájených housek.
- Necháme v teple asi 45 minut nakynout.
- Přidáme houskové kostky a pořádně propracujeme.
- Těsto na houskové knedlíky necháme kynout dalších 15 minut.
- Těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme stejně velké šišky a necháme naposledy 15 minut kynout.
- Mezitím si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme asi 3 cm vody.
- Dovnitř dáme pařáček na ohřívání knedlíků a necháme vodu zavařit.
- Knedlíky dáme do pařáčku, přikryjeme poklicí a necháme v páře vařit 35 minut.
- Po uvaření knedlíky krájíme nití.
zdroj: slovakcooking.com
TIP : Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i ke kysanému zelí s masem upraveným pečením.
Objevte podobné tipy
Nové brambory v páře s bylinkami
U brambor uchováme vitamíny, které by se při klasickém vaření brambor ve vodě dostaly do vody a navíc pokud je zpestříme bylinkami připravíme z nich opravdovou lahůdku.
INGREDIENCE
- 1 kg nových brambor
- mořská sůl
na dresink
- 2 lžíce sekané zelené cibulky
- 1 -2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvé sekané petržele
- 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
POSTUP
- Brambory omyjeme.
- Do hrnce nalijeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lžičku kmínu.
- Pak do něj postavíme klasický pařák na knedlíky a narovnáme brambory, ty osolíme navrch dáme snítku petržele, přiklopíme pokličkou.
- Připravený hrnec postavíme na zdroj tepla, a když voda začne vřít ztlumíme zdroj na polovinu a zvolna vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
- Připravíme dresink.
- Na pánvi rozerhřejeme olivový olej, přidáme nasekaný česnek, orestujeme dozlatova.
- Přidáme k uvařeným bramborám spolu s bylinkami a kořením.
zdroj: rouxbe.com
Ovocné knedlíky v páře
Je oblíbeným letním jídlem, kdy je dostatek sezónního ovoce. Kdo by odolal šťavnatým a kyprým knedlíkům. Jsou jednoduché i na přípravu a hodí se do nich v podstatě jakékoliv ovoce.
INGREDIENCE
- 40 g droždí
- 600 g polohrubé mouky
- 5 lžic cukru
- 600 ml mléka
- 300 g hrubé mouky
- 1 ks vejce
- špetka soli
- máslo, cukr moučka na servírování
- ovoce dle chuti (jahody, meruňky, borůvky, švestky…)
POSTUP
- Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce cukru si připravíme klasický kvásek.
- Polohrubou a hrubou mouku se solí prosejeme, přidáme kvásek, vejce a zbytek vlažného mléka s cukrem.
- Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout.
- Na pomoučněném kuchyňském válu z těsta vyválíme slabší plát a vyřízneme kolečka.
- Do každého kolečka vložíme omytou osušené ovoce.
- Zpracujeme takto zbytek těsta.
- Těsto s ovocem zabalíme a necháme dalších 10 minut odpočívat.
- Připravené ovocené knedlíky vaříme nad parou 5 – 7 minut.
- Uvařené ovocné knedlíky posypeme cukrem moučka a polijeme rozpuštěným máslem.
zdroj: ceskatelevize.cz
Jídla připravená v páře nemusí být bez chuti. Stačí použít jednoduché triky, které potravinám dodají lahodnou chuť a vůni. Na vytváření páry nejčastěji používáme vodu, která nemá žádnou chuť, pokud ale přidáme aromatické byliny nebo vývar, víno či jinou tekutinu, která je schopná páru vytvořit, dodáme pokrmu zajímavou vůni a chuť. Pokud se Vám zdá i tento způsob dochucování nedostatečný, naučte se připravovat k jídlu omáčky.