Jednoduché variace z brokolice

Brokolice prakticky v žádném ročním období nechybí v nabídce českých obchodů.

Máme tak okamžitě k dispozici zeleninu, z níž lze uvařit chutná polévka, nákyp, krém či salát.

Naše recepty s brokolicí vás možná inspirují k přípravě zajímavých pokrmů, kterými můžete zpestřit svůj jídelníček.

Brokolice a její význam pro lidský organismus

Některé studie potvrzují, že brokolice ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům a funguje i jako ochrana před rakovinou. Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B1, B9 a B2 a také na provitamín A. Z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Současně z ní získáváme vlákninu pro správné fungování střev.

1. Brokolicový krém

Smetana brokolicovou krémovou polévku zjemní, muškátový oříšek a česnek jí dodají typickou chuť.

INGREDIENCE:

  • 1 brokolice
  • sůl
  • lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 ml sladké smetany

POSTUP:

  1. Připravíme si brokolici – omyjeme ji a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  2. Spotřebujeme také košťály, které oloupeme a nakrájíme na kostky.
  3. Vezmeme hlubší hrnec, nalijeme do něho vodu a do ní dáme vařit brokolici doměkka společně s nakrájeným česnekem.
  4. Uvařenou brokolici rozmixujeme tyčovým mixérem.
  5. Dochutíme solí a muškátovým oříškem, pepřem a přilijeme smetanu.
  6. Krátce povaříme a můžeme servírovat.

Hotový recept na brokolicový krém

zdroj: epicurious.com

Víte, že muškátový oříšek podporuje chuť k jídlu, tlumí břišní bolesti a křeče? Používá se také ke zmírnění průjmů nebo nadýmání.

Brokolici jde také zapékat. Jedná o poměrně rychlou přípravu jídla, která vám nezabere příliš času.

2. Zapečená brokolice se šunkou a sýrem

Nebojte se experimentovat. Brokolici můžete totiž doplnit dušenou šunkou a tvrdým sýrem a zapéci. Získáte vydatný pokrm na oběd nebo teplou večeři.

INGREDIENCE:

  • 1 brokolice
  • 250 g dušené šunky
  • 250 g tvrdého sýru – Eidam, Ementál
  • 1 vejce
  • 2 kelímky smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • máslo nebo olej

POSTUP:

  1. Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem, na dno dáme uvařenou brokolici, nakrájenou šunku a navrch strouhaný sýr.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zalijeme sladkou smetanou.
  5. Vše dáme zapéci do předehřáté trouby na 180 °C.

Hotový recept na zapečenou brokolici

zdroj: mrsdash.com

3. Brokolicová polévka s mrkví a sýrem

Kromě brokolicového krému se smetanou lze uvařit i brokolicovou polévku doplněnou jinou zeleninou. Použít můžeme mrkev i řapíkatý celer, které doplníme strouhaným čedarem.

INGREDIENCE:

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 brambory
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaného čedaru

POSTUP:

  1. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  2. Přidáme utřený česnek a ještě chvíli restujeme.
  3. Zeleninu osolíme a opepříme a zasypeme moukou.
  4. Zalijeme vodou a mlékem a přidáme omyté, oloupané a nakrájené brambory a vaříme.
  5. Po chvíli přidáme k bramborám vařit také na růžičky rozbranou brokolici a pokračujeme ve varu.
  6. Ke konci varu, když je zelenina již měkká, přidáme nastrouhaný čedar a necháme ho rozpustit.

Hotový recept na brokolicovou polévku se sýrem

zdroj: gimmesomeoven.com

Víte, že sýr Niva obsahuje 50 % tuku v sušině? Je napodobeninou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Modrozelená barva sýru přitom připomíná úrodnou louku – nivu. Tento sýr jsme použili i při přípravě následujícího receptu na brokolicový salát.

4. Brokolicový salát s nivou

Tento salát doplníme bílým jogurtem, a to nejlépe v BIO kvalitě.

INGREDIENCE:

  • 1 brokolice
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 3 větší rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 120 g sýru Niva
  • mletý pepř
  • sůl
  • česnek

POSTUP:

  1. Na růžičky rozebranou brokolici uvaříme ve vařící vodě doměkka.
  2. Vezmeme salátovou mísku, do níž nakrájíme rajčata a okurku.
  3. Přidáme uvařenou brokolici.
  4. Osolíme, opepříme, dochutíme rozetřeným česnekem.
  5. Vše zalijeme jogurtem a doplníme strouhanou nivou.

Hotový recept na brokolicový salát s nivou

zdroj: divaliciousrecipes.com

Jestliže jste se dali na hubnutí a pečlivě hlídáte jednotlivé kalorie, které sníte, vyzkoušejte následující recept na brokolicový nákyp.

5. Brokolicový nákyp se sýrem

Pro jeho přípravu si nachystejte tvrdý sýr s malým obsahem tuku v sušině – například 30% Eidam.

INGREDIENCE:

  • 50 g Eidamu 30%
  • 300 g brambor
  • 2 vejce
  • 10 ml oleje
  • 600 g brokolice
  • 40 ml mléka

POSTUP:

  1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky, které uvaříme doměkka v osolené vodě.
  2. Zapékací misku vymažeme olejem, dáme do ní růžičky brokolice a zalijeme vejcem rozšlehané v mléce.
  3. Osolíme a posypeme sýrem.
  4. Dáme zapéci do trouby dozlatova.
  5. Podáváme s brambory.

Hotový recept na brokolicový nákyp

zdroj: anitalianinmykitchen.com

K zapékané brokolici nebo brokolicovému nákypu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši. I když i brokolice je zelenina, nezapomínáme na oblohu z čerstvé zeleniny nebo na zeleninové saláty.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *