Přemýšlíte, co si připravit o víkendu k obědu?
Máme pro vás skvělé recepty na dušené maso, které si zamiluje celá vaše rodina!
Vyzkoušejte variantu s kuřecím, telecím nebo třeba hovězím masem.
Ať už si vyberete jakkoli, bude to nezapomenutelná pochoutka!
Dušená kuřecí stehna s žampiony a pórkem
Ochutnejte tento pokrm, který vás během chladných dní krásně zahřeje a je skvělý jako perfektní oběd či večeře pro celou rodinu!
Ingredience
- 2 velké nebo 3 střední pórky, pouze bílé části
- 1 a 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžičky papriky
- olivový olej ve spreji
- 8 kousků (cca 1,2 kg) kuřecích stehen s kostí a bez kůže, nakrájených
- 1 lžíce másla
- 230 g žampionů, nakrájených na čtvrtky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 3 lžíce sherry
Postup
- Pórek dobře opláchněte a oddělte jednotlivé vrstvy, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné nečistoty.
- Nakrájejte na půlměsíce silné asi 0,5 cm.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Smíchejte dohromady 1 a 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře a papriku a okořeňte všechny strany kuřete.
- Rozpalte velký hrnec (nebo pánev) vhodný do trouby na vysokém plameni.
- Až bude hrnec rozpálený, přidejte olivový olej a opékejte kuře po dávkách ze všech stran, asi 5 minut z každé strany, podle potřeby upravte teplotu.
- Odstavte a opakujte se zbývajícím kuřecím masem.
- Dejte stranou.
- Snižte plamen na středně nízký a přidejte máslo.
- Když máslo začne pěnit, přidejte pórek a restujte za stálého míchání do změknutí asi 6 až 8 minut.
- Přidejte žampiony, 1/4 lžičky soli, promíchejte a vařte přikryté 5 minut.
- Míchejte, dokud nepustí šťávu.
- Přisypte mouku, vmíchejte kuřecí vývar a sherry a 2 až 3 minuty poduste.
- Vraťte kuře do hrnce, nalijte na něj omáčku z žampionů a cherry a pečte v troubě zakryté 40 až 50 minut, dokud nebude maso propečené a měkké.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i dalších 6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nebude moci odolat. Vyzkoušejte!
Osso Buco
Už jste někdy vyzkoušeli tuto italskou klasiku ze šťavnatého dušeného telecího s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku? Ne? Chyba! Je to lahůdka!
Ingredience
Na Osso Buco:
- 115 g pancetty, nakrájené na 0,5 cm kostky
- 1,1 až 1,4 kg telecí kližky (4 až 6 kusů o tloušťce 5 až 8 cm)
- 1/2 šálku nakrájené mrkve (0,5 cm kostky)
- 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru (0,5 cm kostky)
- 1 střední cibule (0,5 cm kostičky)
- 2 lžíce nasekaného česneku (asi 4 stroužky)
- 3 až 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 až 2 šálky kuřecího nebo telecího vývaru
- hladká mouka na poprášení masa
- sůl a pepř dle chuti
Na gremolatu:
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
- Nechte rozpálit hrnec vhodný do trouby (nebo velkou pánev) na sporáku na středním plameni asi 5 minut.
- Přidejte do hrnce pancettu, restujte a občas promíchejte.
- Když je pancetta křupavá a většina tuku je vypálená (asi 5 minut restování), vyjměte pancettu na talíř pokrytý papírovou utěrkou a dejte stranou.
- V případě potřeby slijte z pánve všechen tuk kromě dvou lžic.
- Mouku dejte do mělké mísy nebo hlubokého talíře.
- Telecí maso dobře osolte a opepřete, obalte ji v mouce, setřeste přebytek a maso přidejte do rozpáleného tuku v hrnci.
- Zvyšte plamen na středně vysoký a opečte maso z každé strany, dokud nebude dobře zhnědlé (asi 5 minut z každé strany).
- Vyjměte maso na talíř, dejte stranou.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer do hrnce.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí asi 5 minut), a přidejte česnek a tymián.
- Pokračujte v restování, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 10 minut).
- Vraťte maso do hrnce a poté přidejte tolik vývaru, aby přesahoval o něco více než do poloviny masa.
- Přiveďte k varu.
- Zakryjte hrnec a vložte ho do trouby.
- Pečte, dokud není maso měkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Smíchejte ingredience na gremolatu a dejte je do samostatné malé servírovací misky.
- Podávejte Osso Buco servírované na rizotu nebo polentě.
- Posypte gremolatou.

Dušené jehněčí kolínko v rajčatové omáčce
Tento recept je jednoduchý a přitom tak luxusní! Jehněčí kolínka dušená velmi pomalu v troubě v rajčatové omáčce, která dodá masu spoustu lahodné chuti, budou to nejlepší, co jste za poslední rok jedli!
Ingredience
- 6 jehněčích kolínek
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená
- 2 střední mrkve, oloupané a jemně nakrájené
- 3 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1 plechovka (425 g) rajčatové omáčky
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 šálek červeného vína
- bramborová kaše, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 175° Celsia.
- Jehněčí kolínka osolte a opepřete.
- Ve velkém hrnci (nebo pánvi) vhodném do trouby rozehřejte olej.
- Přidejte jehněčí maso a opékejte celé dozlatova, asi 4 minuty z každé strany.
- Podle potřeby pracujte v dávkách.
- Vyjměte jehněčí maso z hrnce a položte na talíř.
- V hrnci rozpusťte na středním plameni 2 lžíce másla.
- Přidejte cibuli a mrkev a restujte do měkka, 4 minuty.
- Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, ještě 1 minutu, poté přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
- Zalijte vývarem a rajčatovou omáčkou a poté vraťte jehněčí kolínka do hrnce.
- Přidejte rozmarýn a přiveďte k varu.
- Přikryjte a přendejte do trouby.
- Pečte, dokud jehněčí kolínka zcela nezměknou, 2 hodiny.
- Vyjměte jehněčí maso z hrnce a položte na prkénko.
- Zabalte maso do alobalu, abyste ho udrželi teplé.
- Rozmarýn vyhoďte.
- Vraťte hrnec na sporák na střední teplotu.
- Přidejte víno a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte vařit do zhoustnutí, 10 minut.
- Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla.
- Jehněčí maso podávejte s bramborovou kaší a lžící omáčky navrch.

Objevte podobné tipy
Krůtí stehna dušená v jablečném moštu
Krůtí stehýnka dušená se zeleninou v jablečném moštu jsou snadná na přípravu a zároveň se jedná o výtečnou záležitost, kterou si oblíbí celá vaše rodina!
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 krůtí stehna
- 115 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na cca centimetrové kostky
- 2 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kostky
- 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na centimetrové kostky
- 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 šálky jablečného moštu
- 1–1 a ½ šálku krůtího vývaru
- 1 bobkový list
- 2 celé hřebíčky
- 2 snítky tymiánu
- sůl a čerstvě drcený pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
- Zahřejte široký hrnec s těžkým dnem vhodný do trouby na středním až středně vysokém plameni.
- Krůtí stehna osušte a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte do hrnce olej a poté krůtí stehna.
- Vařte asi 8-10 minut na první straně nebo dokud dobře nezhnědnou.
- Otočte a vařte dalších 10–15 minut, nebo dokud ze všech stran nebudou krásně zlaté.
- Odstraňte z pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte do hrnce pancettu.
- Vařte celkem 10–15 minut, teplotu upravujte podle potřeby, nebo dokud se tuk nerozpustí a pancetta nebude křupavá.
- Vyjměte pancettu z pánve pomocí děrované lžíce.
- Nechte si v hrnci zbylý tuk.
- Přidejte do hnrce mrkev, řapíkatý celer a cibuli.
- Dochuťte solí.
- Restujte na středním plameni za občasného míchání asi 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
- Přidejte krůtu a pancettu zpět do hrnce.
- Zalijte jablečným moštem a dostatečným množstvím vývaru, aby tekutina dosahala do ⅔ krůtích stehen.
- Přidejte bobkový list, hřebíček a tymián.
- Přikryjeme poklicí a dejte do trouby.
- Pečte 45 minut, odkryjte a pečte dalších 15–20 minut, nebo dokud nejtlustší část krůtího masa nezaznamená na teploměru 70 °C.
- Krůtí stehýnka přendejte na talíř a zakryjte alobalem, aby zůstala teplá.
- Tekutinu z dušení přeceďte.
- Zeleninu a pancettu nevyhazujte, nechte si ji k servírování.
- Lžící odstraňte tuk z horní části zcezené tekutiny.
- Přecezenou tekutinu vraťte do hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte do zhoustnutí a zredukujte asi na 2 šálky.
- V případě potřeby dokořeňte.
- Krůtí stehýnka podávejte s omáčkou a odloženou zeleninovou směsí.
- Jako příloha je skvělá bramborová kaše.
- Užijte si to!

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Vyzkoušejte je všechny!
Hovězí na víně s žampiony
Nikdo neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, který se rozplývá v ústech! Hovězí maso dušené se zeleninou, žampiony a vínem je oblíbená pochoutka a až ji ochutnáte, pochopíte proč.
Ingredience
- 2,3 kg hovězího předního masa, nakrájeného na 7 – 10 cm kousky ( velké tučné kousky odřízněte)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce soli
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 šálky červeného vína (například pinot noir)
- 500 g žampionů, nakrájených na čtvrtiny
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Maso osušte a ze všech stran bohatě osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi nebo v hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej, dokud se nezačne třpytit.
- V malých dávkách opékejte maso ze všech stran.
- Asi 2 minuty na každou stranu.
- Maso dejte stranou.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli, mrkev a bobkový list.
- Opékejte, dokud mrkev a cibule nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak.
- Přisypte mouku a míchejte, dokud se nevstřebá.
- Pomalu vmíchejte víno a přidejte houby.
- Vložte maso zpět do pánve v jedné vrstvě.
- Maso by mělo sedět těsně nad hladinou tekutiny.
- Aby bylo dobré, nechcete, aby bylo celé ponořené v tekutině.
- Tymián vložte mezi kousky masa a pokrm přiveďte k varu.
- Přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
- Maso by se mělo po dokončení jemně rozpadat.
- Podávejte na lůžku bramborové kaše a s trochou zeleniny.

Pikantní vepřová plec na jablkách
Vepřové maso a jablka jsou oblíbenou kombinací. V tomto receptu je sladkost ovoce vyvážena pikantním kořením jako je zázvor, hořčice a kajenský pepř. Vyzkoušejte tuto delikatesu i u vás doma!
Ingredience
- 1 lžička celých semínek koriandru
- 4 lžičky soli plus na dochucení
- 2 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky hořčičného prášku
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- cca 1,3 kg vepřové pleci s kostí
- 2 střední jablka, nakrájená na kostičky
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku medu
Postup
- Semínka koriandru opečte na malé suché pánvi na středním plameni a převalujte je na pánvi, aby se nepřipálila, dokud nebudou voňavá.
- Krátce zchlaďte, poté rozdrťte v mlýnku na koření nebo v hmoždíři.
- Smíchejte koriandr, sůl, zázvor, hořčici, černý pepř a kajenský pepř v malé misce.
- Ostrým nožem obkreslete tukové švy masa a kolem kosti, abyste vytvořili řadu hlubokých řezů na obou stranách, aniž byste úplně oddělili svaly.
- Vyřízněte jakýkoli vnější tuk sérií řezů ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
- Maso otřete po celém povrchu utěrkou, masírujte ho mezi svaly a ze všech stran.
- Vložte maso do hrnce vhodného do trouby nebo vysoké pánve.
- Zakryjte a nechte v chladu alespoň 12 hodin a až 3 dny.
- Maso vyjměte z lednice a před vařením ho nechte 1 až 1 a 1/2 hodiny uležet při pokojové teplotě.
- Umístěte stojan do středu trouby a zahřejte na 150 ° C.
- Odkryjte vepřové maso a přidejte jablka a cibuli.
- Smíchejte ocet a med s 1 šálkem vody a nalijte na maso.
- Pevně přikryjte a pečte, dokud maso nezměkne, 2-1/2 až 3 hodiny.
- Ponechte tekutinu a jablka v hrnci a přeneste maso na plech s okrajem, aby mírně vychladlo.
- Maso rozdělte na velké kousky a odstraňte a vyhoďte všechen tuk.
- Z vývaru seberte tuk.
- Vraťte maso do hrnce a kousky naskládejte do jedné vrstvy.
- Zvyšte teplotu trouby na 220 °C.
- Vepřové maso pečte odkryté (během pečení jednou otočte), dokud povrch pěkně nezhnědne, asi 40 minut.
- Podávejte s jablky a omáčkou a podle chuti dochuťte solí.

Doporučujeme vyzkoušet i našich 6 vynikajících receptů s trhaným masem. Která varianta se stane vaším favoritem?
A jaký recept byl ten váš TOP? Napište nám do komentářů!