Vaříme, dusíme a pečeme maso

 

Zdravá úprava masa?

Nemusíte být žlučníkář, přesto víte, že smažení to není.

O čem tedy bude řeč? O vaření, dušení a pečení. Připravíme si stejný kus vepřového podle 3 různých receptů!

Vařené maso

Vařit můžeme všechny druhy masa včetně rybího.

Délka vaření OD NEJDELŠÍ PO NEJKRATŠÍ:

  • hovězí
  • skopové
  • vepřové
  • drůbež
  • ryby

INGREDIENCE

  • vepřová kýta
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • bobkový list

POSTUP

  1. Maso k vaření vkládáme vcelku vždy do vařící vody, tak se na povrchu masa srazí bílkoviny, které vytvoří ochrannou vrstvu zabraňující vylouhování masa do vody a maso je pak chutnější.
  2. Pouze v případě, že chceme mít silný vývar, vkládáme maso do studené vody.
  3. Vroucí vodu přiměřeně osolíme a podle vlastní chuti přidáváme koření. Vaříme do změknutí. V tlakovém hrnci to však bude mnohem rychlejší.
  4. Servírujeme s bramborem a zeleninou, abychom dodrželi dietní charakter pokrmu.
Když už vepřové, zkusme ho uvařit na vodě.
foto zdroj: pinterest.com

Vepřové maso z bůčku nebo plece se většinou podává jako studený nářez.

Dušené maso

Dusit můžeme všechny druhy masa a to:

  1. vcelku
  2. pokrájené na plátky
  3. kostky
  4. nudličky (jako v tomto receptu na vepřové nudličky)
  5. plněné
  6. přeložené na kapsy (například plněné kuřecí kapsy)
  7. svinuté do závitků (jako do tohoto havajského, z krůtího masa)

Čas potřebný k dušení se opět řídí druhem a kvalitou masa.

INGREDIENCE

  • 1 vepřová kýta
  • 3/4 kg mrkve
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka / bazalka / tymián / oregáno podle chuti
  • kmín

POSTUP

  1. Dušení masa se podobá úpravě masa v páře. Na maso působí horký vzduch a pára z horké tekutiny, proto ho v průběhu dušení podléváme přiměřeným množstvím horké vody nebo vývaru. Nikdy na maso nelijeme studenou vodu, protože maso pak tvrdne.
  2. Maso očistíme a méně šťavnaté maso můžeme špikovat proužky slaniny, uzeniny nebo zeleniny.
  3. Kostičky osolíme, okořeníme podle chuti a opečeme na troše tuku.
  4. Potom ho vložíme do hrnce, podlijeme a dusíme na plotně 20 minut.
  5. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme dalších zhruba 20 minut.
  6. Servírujeme s bramborem, posypané zelenými bylinkami.
Vepřové dusíme většinou se zeleninou
foto zdroj: pinterest.com

Pečené maso

O principu pečení se dočtete v tomto článku z wikipedie.

INGREDIENCE

  • vepřová kýta na plátky
  • čili, kari, pepř dle chuti a preferencí
  • 1 cuketa na kolečka
  • 1 žlutá a 1 oranžová paprika na proužky
  • 1 limetka

POSTUP

  1. Při pečení působí na maso horký vzduch, proto očištěné, osolené a podle potřeby okořeněné maso vkládáme do předem dobře vyhřáté trouby, aby se vytvořila ochranná vrstva a maso zůstalo šťavnaté.
  2. Plátky vepřového okořeníme a zprudka opečeme na oleji z obou stran.
  3. Vložíme do pečící nádoby spolu se zeleninou, zakapeme sojovou omáčkou, okořeníme i papriky.
  4. Aby se maso nepřipálilo, podléváme ho podle potřeby pouze velmi malým množstvím horké vody nebo vývaru, a to na dno nádoby, nikoliv na maso.
  5. Pokud chceme mít kůrku masa zvlášť dobře vypečenou, potíráme povrch masa rozehřátým sádlem nebo olejem.

 Pečené vepřoé maso se zeleninou je klasika na nedělní stůl

 

Tip na závěr: Rozhodujete-li se kterou úpravu masa zvolit, zjednodušeně lze říci, že vařené maso se hodí pro dietní režim, pečené pro nedělní oběd a dušené je někde uprostřed – lze ho konzumovat často, bez újmy na zdraví či na chuťovém prožitku.

Jak obvykle upravujete maso? Dejte nám vědět v komentáři pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *