Dusíme maso 6x jinak aneb inspirujte se našimi recepty na luxusní oběd či večeři!

Přemýšlíte, co si připravit o víkendu k obědu?

Máme pro vás skvělé recepty na dušené maso, které si zamiluje celá vaše rodina!

Vyzkoušejte variantu s kuřecím, telecím nebo třeba hovězím masem.

Ať už si vyberete jakkoli, bude to nezapomenutelná pochoutka!

Dušená kuřecí stehna s žampiony a pórkem

Ochutnejte tento pokrm, který vás během chladných dní krásně zahřeje a je skvělý jako perfektní oběd či večeře pro celou rodinu!

Ingredience

  • 2 velké nebo 3 střední pórky, pouze bílé části
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky papriky
  • olivový olej ve spreji
  • 8 kousků (cca 1,2 kg) kuřecích stehen s kostí a bez kůže, nakrájených
  • 1 lžíce másla
  • 230 g žampionů, nakrájených na čtvrtky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 3 lžíce sherry

Postup

  1. Pórek dobře opláchněte a oddělte jednotlivé vrstvy, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné nečistoty.
  2. Nakrájejte na půlměsíce silné asi 0,5 cm.
  3. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  4. Smíchejte dohromady 1 a 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře a papriku a okořeňte všechny strany kuřete.
  5. Rozpalte velký hrnec (nebo pánev) vhodný do trouby na vysokém plameni.
  6. Až bude hrnec rozpálený, přidejte olivový olej a opékejte kuře po dávkách ze všech stran, asi 5 minut z každé strany, podle potřeby upravte teplotu.
  7. Odstavte a opakujte se zbývajícím kuřecím masem.
  8. Dejte stranou.
  9. Snižte plamen na středně nízký a přidejte máslo.
  10. Když máslo začne pěnit, přidejte pórek a restujte za stálého míchání do změknutí asi 6 až 8 minut.
  11. Přidejte žampiony, 1/4 lžičky soli, promíchejte a vařte přikryté 5 minut.
  12. Míchejte, dokud nepustí šťávu.
  13. Přisypte mouku, vmíchejte kuřecí vývar a sherry a 2 až 3 minuty poduste.
  14. Vraťte kuře do hrnce, nalijte na něj omáčku z žampionů a cherry a pečte v troubě zakryté 40 až 50 minut, dokud nebude maso propečené a měkké.
  15. Dobrou chuť!
Kuřecí maso s žampiony a zelenou zeleninou servírované na talíři s vidličkou.
www.skinnytaste.com

Máme pro vás i dalších 6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nebude moci odolat. Vyzkoušejte!

Osso Buco

Už jste někdy vyzkoušeli tuto italskou klasiku ze šťavnatého dušeného telecího s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku? Ne? Chyba! Je to lahůdka!

Ingredience

Na Osso Buco:

  • 115 g pancetty, nakrájené na 0,5 cm kostky
  • 1,1 až 1,4 kg telecí kližky (4 až 6 kusů o tloušťce 5 až 8 cm)
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve (0,5 cm kostky)
  • 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru (0,5 cm kostky)
  • 1 střední cibule (0,5 cm kostičky)
  • 2 lžíce nasekaného česneku (asi 4 stroužky)
  • 3 až 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1 až 2 šálky kuřecího nebo telecího vývaru
  • hladká mouka na poprášení masa
  • sůl a pepř dle chuti

Na gremolatu:

  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
  2. Nechte rozpálit hrnec vhodný do trouby (nebo velkou pánev) na sporáku na středním plameni asi 5 minut.
  3. Přidejte do hrnce pancettu, restujte a občas promíchejte.
  4. Když je pancetta křupavá a většina tuku je vypálená (asi 5 minut restování), vyjměte pancettu na talíř pokrytý papírovou utěrkou a dejte stranou.
  5. V případě potřeby slijte z pánve všechen tuk kromě dvou lžic.
  6. Mouku dejte do mělké mísy nebo hlubokého talíře.
  7. Telecí maso dobře osolte a opepřete, obalte ji v mouce, setřeste přebytek a maso přidejte do rozpáleného tuku v hrnci.
  8. Zvyšte plamen na středně vysoký a opečte maso z každé strany, dokud nebude dobře zhnědlé (asi 5 minut z každé strany).
  9. Vyjměte maso na talíř, dejte stranou.
  10. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer do hrnce.
  11. Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí asi 5 minut), a přidejte česnek a tymián.
  12. Pokračujte v restování, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 10 minut).
  13. Vraťte maso do hrnce a poté přidejte tolik vývaru, aby přesahoval o něco více než do poloviny masa.
  14. Přiveďte k varu.
  15. Zakryjte hrnec a vložte ho do trouby.
  16. Pečte, dokud není maso měkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  17. Smíchejte ingredience na gremolatu a dejte je do samostatné malé servírovací misky.
  18. Podávejte Osso Buco servírované na rizotu nebo polentě.
  19. Posypte gremolatou.
Dušené telecí s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku, servírované na bramborové kaši se zeleninkou.
www.simplyrecipes.com

Dušené jehněčí kolínko v rajčatové omáčce

Tento recept je jednoduchý a přitom tak luxusní! Jehněčí kolínka dušená velmi pomalu v troubě v  rajčatové omáčce, která dodá masu spoustu lahodné chuti, budou to nejlepší, co jste za poslední rok jedli!

Ingredience

  • 6 jehněčích kolínek
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 střední mrkve, oloupané a jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1 plechovka (425 g) rajčatové omáčky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 šálek červeného vína
  • bramborová kaše, k podávání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  2. Jehněčí kolínka osolte a opepřete.
  3. Ve velkém hrnci (nebo pánvi) vhodném do trouby rozehřejte olej.
  4. Přidejte jehněčí maso a opékejte celé dozlatova, asi 4 minuty z každé strany.
  5. Podle potřeby pracujte v dávkách.
  6. Vyjměte jehněčí maso z hrnce a položte na talíř.
  7. V hrnci rozpusťte na středním plameni 2 lžíce másla.
  8. Přidejte cibuli a mrkev a restujte do měkka, 4 minuty.
  9. Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, ještě 1 minutu, poté přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  10. Zalijte vývarem a rajčatovou omáčkou a poté vraťte jehněčí kolínka do hrnce.
  11. Přidejte rozmarýn a přiveďte k varu.
  12. Přikryjte a přendejte do trouby.
  13. Pečte, dokud jehněčí kolínka zcela nezměknou, 2 hodiny.
  14. Vyjměte jehněčí maso z hrnce a položte na prkénko.
  15. Zabalte maso do alobalu, abyste ho udrželi teplé.
  16. Rozmarýn vyhoďte.
  17. Vraťte hrnec na sporák na střední teplotu.
  18. Přidejte víno a přiveďte k varu.
  19. Snižte teplotu a nechte vařit do zhoustnutí, 10 minut.
  20. Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla.
  21. Jehněčí maso podávejte s bramborovou kaší a lžící omáčky navrch.
Jehněčí maso v omáčce z rajčat a vína s tymiánem.
www.delish.com

Krůtí stehna dušená v jablečném moštu

Krůtí stehýnka dušená se zeleninou v jablečném moštu jsou snadná na přípravu a zároveň se jedná o výtečnou záležitost, kterou si oblíbí celá vaše rodina!

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 krůtí stehna
  • 115 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na cca centimetrové kostky
  • 2 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kostky
  • 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na centimetrové kostky
  • 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 šálky jablečného moštu
  • 1–1 a ½ šálku krůtího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 celé hřebíčky
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl a čerstvě drcený pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
  2. Zahřejte široký hrnec s těžkým dnem vhodný do trouby na středním až středně vysokém plameni.
  3. Krůtí stehna osušte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Přidejte do hrnce olej a poté krůtí stehna.
  5. Vařte asi 8-10 minut na první straně nebo dokud dobře nezhnědnou.
  6. Otočte a vařte dalších 10–15 minut, nebo dokud ze všech stran nebudou krásně zlaté.
  7. Odstraňte z pánve.
  8. Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte do hrnce pancettu.
  9. Vařte celkem 10–15 minut, teplotu upravujte podle potřeby, nebo dokud se tuk nerozpustí a pancetta nebude křupavá.
  10. Vyjměte pancettu z pánve pomocí děrované lžíce.
  11. Nechte si v hrnci zbylý tuk.
  12. Přidejte do hnrce mrkev, řapíkatý celer a cibuli.
  13. Dochuťte solí.
  14. Restujte na středním plameni za občasného míchání asi 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  15. Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
  16. Přidejte krůtu a pancettu zpět do hrnce.
  17. Zalijte jablečným moštem a dostatečným množstvím vývaru, aby tekutina dosahala do  ⅔ krůtích stehen.
  18. Přidejte bobkový list, hřebíček a tymián.
  19. Přikryjeme poklicí a dejte do trouby.
  20. Pečte 45 minut, odkryjte a pečte dalších 15–20 minut, nebo dokud nejtlustší část krůtího masa nezaznamená na teploměru 70 °C.
  21. Krůtí stehýnka přendejte na talíř a zakryjte alobalem, aby zůstala teplá.
  22. Tekutinu z dušení přeceďte.
  23. Zeleninu a pancettu nevyhazujte, nechte si ji k servírování.
  24. Lžící odstraňte tuk z horní části zcezené tekutiny.
  25. Přecezenou tekutinu vraťte do hrnce a přiveďte k varu.
  26. Vařte do zhoustnutí a zredukujte asi na 2 šálky.
  27. V případě potřeby dokořeňte.
  28. Krůtí stehýnka podávejte s omáčkou a odloženou zeleninovou směsí.
  29. Jako příloha je skvělá bramborová kaše.
  30. Užijte si to!
Dvě krůtí stehýnka servírovaná na talíři a ozdobená bylinkami.
www.mythreeseasons.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Vyzkoušejte je všechny!

Hovězí na víně s žampiony

Nikdo neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, který se rozplývá v ústech! Hovězí maso dušené se zeleninou, žampiony a  vínem je oblíbená pochoutka a až ji ochutnáte, pochopíte proč.

Ingredience

  • 2,3 kg hovězího předního masa, nakrájeného na 7 – 10 cm kousky ( velké tučné kousky odřízněte)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 šálky červeného vína (například pinot noir)
  • 500 g žampionů, nakrájených na čtvrtiny
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Maso osušte a ze všech stran bohatě osolte a opepřete.
  3. Ve velké pánvi nebo v hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej, dokud se nezačne třpytit.
  4. V malých dávkách opékejte maso ze všech stran.
  5. Asi 2 minuty na každou stranu.
  6. Maso dejte stranou.
  7. Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli, mrkev a bobkový list.
  8. Opékejte, dokud mrkev a cibule nezměknou, asi 5 minut.
  9. Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
  10. Vmíchejte rajčatový protlak.
  11. Přisypte mouku a míchejte, dokud se nevstřebá.
  12. Pomalu vmíchejte víno a přidejte houby.
  13. Vložte maso zpět do pánve v jedné vrstvě.
  14. Maso by mělo sedět těsně nad hladinou tekutiny.
  15. Aby bylo dobré, nechcete, aby bylo celé ponořené v tekutině.
  16. Tymián vložte mezi kousky masa a pokrm přiveďte k varu.
  17. Přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
  18. Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
  19. Maso by se mělo po dokončení jemně rozpadat.
  20. Podávejte na lůžku bramborové kaše a s trochou zeleniny.
Hovězí maso připravované se zeleninou, žampiony a  vínem, servírované v pánvi a posypané čerstvými bylinkami.
www.themodernproper.com

Pikantní vepřová plec na jablkách

Vepřové maso a jablka jsou oblíbenou kombinací. V tomto receptu je sladkost ovoce vyvážena pikantním kořením jako je zázvor, hořčice a kajenský pepř. Vyzkoušejte tuto delikatesu i u vás doma!

Ingredience

  • 1 lžička celých semínek koriandru
  • 4 lžičky soli plus na dochucení
  • 2 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 lžičky hořčičného prášku
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • cca 1,3 kg vepřové pleci s kostí
  • 2 střední jablka, nakrájená na kostičky
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku medu

Postup

  1. Semínka koriandru opečte na malé suché pánvi na středním plameni a převalujte je na pánvi, aby se nepřipálila, dokud nebudou voňavá.
  2. Krátce zchlaďte, poté rozdrťte v mlýnku na koření nebo v hmoždíři.
  3. Smíchejte koriandr, sůl, zázvor, hořčici, černý pepř a kajenský pepř v malé misce.
  4. Ostrým nožem obkreslete tukové švy masa a kolem kosti, abyste vytvořili řadu hlubokých řezů na obou stranách, aniž byste úplně oddělili svaly.
  5. Vyřízněte jakýkoli vnější tuk sérií řezů ve vzdálenosti  2,5 cm od sebe.
  6. Maso otřete po celém povrchu utěrkou, masírujte ho mezi svaly a ze všech stran.
  7. Vložte maso do hrnce vhodného do trouby nebo vysoké pánve.
  8. Zakryjte a nechte v chladu alespoň 12 hodin a až 3 dny.
  9. Maso vyjměte z lednice a před vařením ho nechte 1 až 1 a 1/2 hodiny uležet při pokojové teplotě.
  10. Umístěte stojan do středu trouby a zahřejte na 150 ° C.
  11. Odkryjte vepřové maso a přidejte jablka a cibuli.
  12. Smíchejte ocet a med s 1 šálkem vody a nalijte na maso.
  13. Pevně ​​přikryjte a pečte, dokud maso nezměkne, 2-1/2 až 3 hodiny.
  14. Ponechte tekutinu a jablka v hrnci a přeneste maso na plech s okrajem, aby mírně vychladlo.
  15. Maso rozdělte na velké kousky a odstraňte a vyhoďte všechen tuk.
  16. Z vývaru seberte tuk.
  17. Vraťte maso do hrnce a kousky naskládejte do jedné vrstvy.
  18. Zvyšte teplotu trouby na 220 °C.
  19. Vepřové maso pečte odkryté (během pečení jednou otočte), dokud povrch pěkně nezhnědne, asi 40 minut.
  20. Podávejte s jablky a omáčkou a podle chuti dochuťte solí.
Vepřové maso servírované na talíři s bramborovou kaší a příborem.
www.finecooking.com

Doporučujeme vyzkoušet i našich 6 vynikajících receptů s trhaným masem. Která varianta se stane vaším favoritem?

A jaký recept byl ten váš TOP? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X