Vaříme, dusíme a pečeme maso

Potřebujete zdravě připravit maso? Je známo, že nejzdravější je maso vařené, dušené a pečené.

Ve spoustě receptů se maso jednoduše smaží. Je to rychlá a dobrá pochoutka, ale všichni víme, že ne zrovna nejzdravější.

Proto jsme pro vás, kteří raději volí zdravější cestu, připravili speciální článek!

O čem tedy bude řeč? Právě o vaření, dušení a pečení. Připravíme si stejný kus vepřového podle 3 různých receptů!

Na jaké recepty se můžete těšit?

Vařené maso

Vařit můžeme všechny druhy masa. My jsme vybrali, jak už výše zmiňujeme, vepřové.

INGREDIENCE

  • vepřová kýta
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • bobkový list

POSTUP

  1. Maso vkládáme vždy až ve chvíli, kdy voda vaří. Pokud chceme pouze silný vývar, můžeme vložit maso do studené vody
  2. Vroucí vodu přiměřeně osolíme a podle vlastní chuti přidáváme koření. Vaříme do změknutí. V tlakovém hrnci to však bude mnohem rychlejší.
  3. Servírujeme s bramborem a zeleninou, abychom dodrželi dietní charakter pokrmu.
Když už vepřové, zkusme ho uvařit na vodě.
zdroj: pinterest.com
Tip : Vepřové maso z bůčku nebo plece se většinou podává jako studený nářez.

Dušené maso

Dusit můžeme také všechny druhy masa a čas potřebný k dušení se samozřejmě řídí jeho druhem a kvalitou.

INGREDIENCE

  • 1 vepřová kýta
  • 3/4 kg mrkve
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka / bazalka / tymián / oregáno podle chuti
  • kmín

POSTUP

  1. Dušení masa se podobá úpravě masa v páře. Na maso působí horký vzduch a pára z horké tekutiny, proto ho v průběhu dušení podléváme přiměřeným množstvím horké vody nebo vývaru. Nikdy na maso nelijeme studenou vodu, protože maso pak tvrdne.
  2. Maso očistíme a méně šťavnaté maso můžeme špikovat proužky slaniny, uzeniny nebo zeleniny.
  3. Kostičky osolíme, okořeníme podle chuti a opečeme na troše tuku.
  4. Potom ho vložíme do hrnce, podlijeme a dusíme na plotně 20 minut.
  5. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme dalších zhruba 20 minut.
  6. Servírujeme s bramborem, posypané zelenými bylinkami.
Vepřové dusíme většinou se zeleninou
zdroj: pinterest.com

Pečené maso

Pečení je výborná a zdravá forma pro ty, kteří milují křupavé maso na povrchu a jemné vevnitř.

INGREDIENCE

  • vepřová kýta na plátky
  • čili, kari, pepř dle chuti a preferencí
  • 1 cuketa na kolečka
  • 1 žlutá a 1 oranžová paprika na proužky
  • 1 limetka

POSTUP

  1. Při pečení působí na maso horký vzduch, proto očištěné, osolené a podle potřeby okořeněné maso vkládáme do předem dobře vyhřáté trouby, aby se vytvořila ochranná vrstva a maso zůstalo šťavnaté.
  2. Plátky vepřového okořeníme a zprudka opečeme na oleji z obou stran.
  3. Vložíme do pečící nádoby spolu se zeleninou, zakapeme sojovou omáčkou, okořeníme i papriky.
  4. Aby se maso nepřipálilo, podléváme ho podle potřeby pouze velmi malým množstvím horké vody nebo vývaru, a to na dno nádoby, nikoliv na maso.
  5. Pokud chceme mít kůrku masa zvlášť dobře vypečenou, potíráme povrch masa rozehřátým sádlem nebo olejem.

  Pečené vepřoé maso se zeleninou je klasika na nedělní stůl

Některé druhy pečeného masa doporučujeme zasypat těsně před dokončením strouhaným sýrem. Pro více informací o této kombinaci se podívejte na naše 4 recepty na pečené maso se sýrem.

Jak obvykle upravujete maso? Dejte nám vědět v komentáři pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00