Potřebujete zdravě připravit maso? Je známo, že nejzdravější je maso vařené, dušené a pečené.
Ve spoustě receptů se maso jednoduše smaží. Je to rychlá a dobrá pochoutka, ale všichni víme, že ne zrovna nejzdravější.
Proto jsme pro vás, kteří raději volí zdravější cestu, připravili speciální článek!
O čem tedy bude řeč? Právě o vaření, dušení a pečení. Připravíme si stejný kus vepřového podle 3 různých receptů!
Vařené maso
Vařit můžeme všechny druhy masa. My jsme vybrali, jak už výše zmiňujeme, vepřové.
INGREDIENCE
- vepřová kýta
- sůl, pepř
- 5 stroužků česneku
- bobkový list
POSTUP
- Maso vkládáme vždy až ve chvíli, kdy voda vaří. Pokud chceme pouze silný vývar, můžeme vložit maso do studené vody
- Vroucí vodu přiměřeně osolíme a podle vlastní chuti přidáváme koření. Vaříme do změknutí. V tlakovém hrnci to však bude mnohem rychlejší.
- Servírujeme s bramborem a zeleninou, abychom dodrželi dietní charakter pokrmu.

Objevte podobné tipy
Dušené maso
Dusit můžeme také všechny druhy masa a čas potřebný k dušení se samozřejmě řídí jeho druhem a kvalitou.
INGREDIENCE
- 1 vepřová kýta
- 3/4 kg mrkve
- sůl, pepř
- 2 lžíce oleje
- majoránka / bazalka / tymián / oregáno podle chuti
- kmín
POSTUP
- Dušení masa se podobá úpravě masa v páře. Na maso působí horký vzduch a pára z horké tekutiny, proto ho v průběhu dušení podléváme přiměřeným množstvím horké vody nebo vývaru. Nikdy na maso nelijeme studenou vodu, protože maso pak tvrdne.
- Maso očistíme a méně šťavnaté maso můžeme špikovat proužky slaniny, uzeniny nebo zeleniny.
- Kostičky osolíme, okořeníme podle chuti a opečeme na troše tuku.
- Potom ho vložíme do hrnce, podlijeme a dusíme na plotně 20 minut.
- Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme dalších zhruba 20 minut.
- Servírujeme s bramborem, posypané zelenými bylinkami.

Pečené maso
Pečení je výborná a zdravá forma pro ty, kteří milují křupavé maso na povrchu a jemné vevnitř.
INGREDIENCE
- vepřová kýta na plátky
- čili, kari, pepř dle chuti a preferencí
- 1 cuketa na kolečka
- 1 žlutá a 1 oranžová paprika na proužky
- 1 limetka
POSTUP
- Při pečení působí na maso horký vzduch, proto očištěné, osolené a podle potřeby okořeněné maso vkládáme do předem dobře vyhřáté trouby, aby se vytvořila ochranná vrstva a maso zůstalo šťavnaté.
- Plátky vepřového okořeníme a zprudka opečeme na oleji z obou stran.
- Vložíme do pečící nádoby spolu se zeleninou, zakapeme sojovou omáčkou, okořeníme i papriky.
- Aby se maso nepřipálilo, podléváme ho podle potřeby pouze velmi malým množstvím horké vody nebo vývaru, a to na dno nádoby, nikoliv na maso.
- Pokud chceme mít kůrku masa zvlášť dobře vypečenou, potíráme povrch masa rozehřátým sádlem nebo olejem.
Některé druhy pečeného masa doporučujeme zasypat těsně před dokončením strouhaným sýrem. Pro více informací o této kombinaci se podívejte na naše 4 recepty na pečené maso se sýrem.
Jak obvykle upravujete maso? Dejte nám vědět v komentáři pod článkem!