Novoroční oběd je posledním svátečním jídlem vánočních svátků a současně prvním svátečním jídlem nového kalendářního roku.
Dáme si na něm proto záležet.
Připravili jsme si pro vás 5 tradičních receptů na novoroční oběd, které jsou jednoduché a chutné.
Chcete vědět, které to jsou?
Tak pojďme na to!
Vepřová pečeně s mrkví a houbami
Štěstí na Nový rok přináší prasátko, tedy vepřové maso. Vyzkoušejte tento recept na pečení na houbách a mrkvi s bramborami, který je nejen snadný na přípravu, ale i velmi chutný.
INGREDIENCE
- 800 g vepřové pečeně
- 400 g mladé mrkve
- 200 g směsi hub
- 600 g brambor
- sůl
- mletý pepř
- 60 g másla
- cibule
- slunečnicový olej
- čerstvý rozmarýn
POSTUP
- Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle.
- Potom maso přendáme do zapékací mísy, podlijeme vodou a pečeme při 170 stupních Celsia.
- Mezitím nakrájíme cibuli, mrkev, houby a opékáme je na másle asi tři minuty.Dochutíme solí, pepřem a přidáme do zapékací mísy k masu.
- Spolu pečeme asi 80 minut.
- Brambory omyjeme, dáme na plech, osolíme a pokapeme olejem.
- Pečeme je v troubě spolu s masem asi 45 minut.
- Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou, s houbami, čerstvým rozmarýnem a pečenými bramborami.
Vyzkoušejte i naše recepty na znojemskou omáčku nejen z hovězí pečeně. Pochutnáte si!
Kroupová polévka s uzeným masem
Jednoduchý a rychlý recept, který se perfektně hodí na Novoroční oběd. Navíc obsahuje spoustu zeleniny, která vám dodá potřebné živiny.
INGREDIENCE
- 150 g ječných krup
- 1 cibule
- 1 menší pórek
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 brambory
- 200 g uzeného masa
- pepř černý mletý
- sůl
- majoránka
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Mrkev, celer, pórek, brambory a uzené maso nakrájíme a přidáme do hrnce k cibuli a vše krátce restujeme.
- Přidáme promyté kroupy a také je krátce opečeme.
- Přilijeme vodu a vaříme, až budou kroupy i zelenina měkké.
- Polévku dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Dobrou chuť!
Objevte podobné tipy
Čočka na kyselo
Čočka by u vás neměla na Nový rok chybět. Traduje se totiž, že vám přinese v příštím roce dostatek peněz. A navíc i skvěle chutná. Máme pro vás jednoduchý recept na čočku na kyselo, kterou servírujte společně s volským okem a klobáskou.
INGREDIENCE
- 300 g čočky
- 30 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 1 bobkový list
- ocet dle chuti
- sůl dle chuti
POSTUP
- Přebereme čočku, omyjeme a namočíme na 2 hodiny do studené vody.
- Ve stejné vodě ji pak uvaříme doměkka s bobkovým listem.
- Osolíme, zahustíme cibulovou jíškou a dochutíme octem.
- Servírujeme s volským okem a s upečenou klobásou.
Vyzkoušejte i naše další luxusní čočkové recepty v různých obměnách. Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.
Pečené vepřové koleno
Kdo z nás by nemiloval vepřové koleno! Sice se nejedná o úplně nejzdravější pokrm, ale proč na Nový rok neudělat výjimku. Připravte si ho podle našeho snadného receptu.
INGREDIENCE
- 5 l vody
- 200 g soli
- 40 g krystalového cukru
- 4 zadní vepřová kolena
- 25 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 8 stroužků česneku
- strouhaný křen
- plnotučná hořčice
- kyselé okurky
- řemeslný chléb
POSTUP
- Ve vodě rozmícháme sůl spolu s cukrem.
- Na kolenou nařežeme kolem dokola kůži.
- Pokud odložíme maso na 30 minut do mrazničky, tak se bude kůže snáze krájet.
- Kolena přendáme do solného roztoku a přidáme černý pepř, nové koření, bobkové listy a prolisovaný česnek.
- Necháme alespoň 3 dny marinovat v chladničce.
- Pokud kolena nejsou celá potopená, tak je pravidelně otáčíme.
- Marinovaná kolena vyjmeme z roztoku na plech a podlité vodou pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 5,5 hodiny.
- Následně troubu nastavíme na 230 ° C na horký vzduch nebo gril a dopečeme do křupava.
- Z měkkého masa před servírováním vytáhneme menší kost a podáváme ideálně na prkýnku s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.
Novoroční česnečka v chlebu
Česnečka je grunt a určitě ji po náročných oslavách Nového roku uvítáte. Servírujte ji v chlebu a s pořádnou dávkou sýra a úspěch je zaručen!
INGREDIENCE
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- 1 hlávka česneku
- svazek jarní cibulky
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 200 g krémového sýra
- 6 brambor
- 2 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl
- strouhaná mozzarella
- strouhaný čedar
- bochník chleba
POSTUP
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku.
- Přimícháme mouku a dobře ji rozmícháme, aby nevznikly hrudky.
- Potom přilijeme vodu, ostatní prolisovaný česnek, koření, sůl a přivedeme k varu.
- Následně přidáme na kousky pokrájené brambory a krémový sýr a počkáme, až se brambory uvaří.
- Chléb prořízneme ve 2/3 a vnitřek vyjmeme.
- Dáme na pár minut do vyhřáté trouby zkřupavět, po vyjmutí posypeme spodek strouhaným sýrem a přilijeme uvařenou polévku.
- Vrch posypeme pořádným množstvím sýra a ozdobíme jarní cibulkou.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Jak se vydařil novoroční oběd? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!