Lehké a chutné polévky z čerstvé zeleniny

Zelenina na polévku sice bývá po celý rok, ale v zimním období se musíme spokojit se zeleninou skladovanou, mraženou, nakládanou nebo sušenou. Proto je letní období pro zeleninové polévky nejvýhodnější a měli bychom se snažit toho co nejvíce využít. Polévka se dá uvařit z kterékoliv zeleniny, nejchutnější bývají polévky z různých směsí, ale stejně dobré jsou i z jednotlivých druhů zeleniny.

1. Dýňová polévka

Obliba dýňové polévky vzrůstá, je lahodná a vhodná i pro diabetiky nebo vegetariány, pokud máslo nahradíte olejem.

INGREDIENCE :

  • 1 kg dýně
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 300 ml mléka
  • sůl a pepř
  • smetana, petržel a dýňové semínka na ozdobu

POSTUP :

  1. Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky.
  2. Rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně.
  3. Vše dusíme 2–3 minuty.
  4. Pak přidáme, osolte a opepříme, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry.
  5. Vaříme na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
  6. Polévku po částech rozmixujeme dohladka.
  7. Přidejte mléko a mírně prohřejeme.
  8. Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky a petrželí.

Dýňová polévka.zdroj : raratheme.com

2. Brokolicová polévka

Jak přesvědčit děti aby jedly brokolici ? Jednoduše, uvařte jim tuto polévku.

INGREDIENCE :

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany na vaření 12%
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 lžíce másla
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

POSTUP :

  1. Brokolici omyjeme a natrháme na jednotlivé růžičky.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice).
  3. Okořeníme muškátovým oříškem a pět minut smažíme.
  4. Pak přidáme růžice brokolice a vývar.
  5. Hrnec přikryjeme a všechno osm minut vaříme, až brokolice změkne.
  6. Mezitím nakrájíme toastový chléb na kostičky, pokryjeme trochou másla a dáme péct na 180 °C dozlatova.
  7. Odebereme část uvařené brokolice z polévky.
  8. Hotovou polévku rozmixujeme do hladka a zjemníme smetanou.
  9. Vložíme zpět brokolici a mírně provaříme.
  10. Podáváme s pečenými krutony.

Brokolicová polévka

zdroj : eatingwell.com

3. Květáková polévka

Milujete květák, ale v podobě smaženého moc neprospívá vašemu žaludku a je vám po něm těžko ? Tak zkuste jemná krémovou polévku potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.

INGREDEINCE :

  • 1 květák
  • máslo
  • 150 ml smetany
  • muškátový květ
  • petrželka
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Očištěný, omytý a na růžičky rozebraný květák uvaříme ve slané vodě.
  2. Vyjmeme část květáku (kterou vrátíme jako ozdobu do talířů) a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Povaříme a zjemníme smetanou.
  4. Dochutíme muškátovým květem a posekanou petrželkou, kterou můžeme polévku ozdobit.

Květáková polévka

zdroj : verywellfit.com

4. Česneková polévka se sýrem

Klasika kterou podávají ve většině českých hospůdkách a restauracích, tak proč ji nezkust připravit doma ?

INGREDIENCE :

  • 10 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce majoránky
  • 100 g šunky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl
  • 2 krajíce chleba na krutony

POSTUP :

  1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme.
  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme šunku pokrájenou na menší kostičky.
  3. Vše krátce osmahneme.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidáme česnek.
  5. Brambory pokrájíme na kostičky a přidejte do vroucího vývaru.
  6. Vaříme 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké.
  7. Polévku dochutíme majoránkou, případně pepřem a solí.
  8. Na oleji osmahneme na kostičky rozkrájené krajíce chleba.
  9. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.
  10. Na talíř připravíme kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou.
  11. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce.

Česneková polévka se sýremzdroj : czechcuisine.net

Mrkev má velmi příznivý účinek na organismus zvyšuje odolnost organismu, chrání tělo před volnými radikály, podporuje zdravý růst a vývoj, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zrak , posiluje sliznice v těle, urychluje hojení ran, pomáhá při zácpě, ale i průjmu.

5. Mrkvová polévka

Taky patříte k lidem, kteří nemají příliš v oblibě nahrubo nakrájenou zeleninu, která plave v polévce ?  Tak zkuste tuto mrkvovou polévku v podobě hladkého krému, nebudete litovat.

INGREDIENCE :

  • 500 g mrkve
  • 1 kus cibule
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 2 lžíce másla
  • med dle chuti
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • bylinky

POSTUP :

  1. Mrkev nakrájíme na stejně velké kousky a cibuli na drobno.
  2. Mrkev opečeme do dozlatova na másle, pak přidáme cibuli a koření a ještě chvilku opékáme.
  3. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme, dokud mrkev nezměkne.
  4. Tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujeme dohladka, a pokud je třeba, dochutíme medem nebo citronovou šťávou.
  5. Podáváme posypané oblíbenými zelenými bylinkami.

Mrkvová polévka

zdroj : hsnstore.com

6. Hrášková polévka

INGREDIENCE :

  • 300 g hrášku (čerstvý lepší, může být i mražený)
  • 2 střední brambory
  • 150 g slaniny
  • 1 litr vývaru
  • 1 cibule
  • smetana
  • česnek
  • pepř a sůl
  • toustový chléb na krutony

POSTUP :

  1. Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě a necháme okapat.
  2. Mezi tím na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a 50 g slaniny.
  3. Přidáme hrášek (4 lžíce si dáme stranou) a na kostičky nakrájené brambory.
  4. Orestujeme a po chvíli přilijeme vývar, přidáme česnek, pepř a sůl.
  5. Po změknutí brambor polévku odstavíme z ohně a rozmixujeme dohladka.
  6. Na zjemnění chutě přidáme smetanu a necháme přejít varem.
  7. Po dochucení na talíři ozdobíme opečenou slaninou, přisypeme zbytek hrášku a z toustového chleba krutony.

Hrášková polévka

zdroj : kitchen.nine.com.au

 

Z mrkve, celeru nebo petržele můžeme vařit samostatné polévky. Výborné jsou z nich polévky krémové, kdy povařenou zeleninu rozmixujeme a doplníme mlékem nebo smetanou. Z červené řepy se vaří většinou různé sladkokyselé polévky. Také z ní můžeme uvařit spolu s další zeleninou letní boršč bez masa. Polévku je možné uvařit téměř z každé zeleniny. Může to být polévka z ředkviček, kedluben, zelených natí včetně kopru, listového špenátu, zeleného hrášku, kukuřice nebo zelených fazolkových lusků. Použít lze i salátové okurky nebo hlávkový salát.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *