Zelenina na polévku sice bývá po celý rok, ale v zimním období se musíme spokojit se zeleninou skladovanou, mraženou, nakládanou nebo sušenou.
Proto je letní období pro zeleninové polévky nejvýhodnější a měli bychom se snažit toho co nejvíce využít.
Polévka se dá uvařit z kterékoliv zeleniny, nejchutnější bývají polévky z různých směsí, ale stejně dobré jsou i z jednotlivých druhů zeleniny.
Inspirujte se našimi recepty na polévky ze zeleniny!
Dýňová polévka
Obliba dýňové polévky vzrůstá, je lahodná a vhodná i pro diabetiky nebo vegetariány, pokud máslo nahradíte olejem.
INGREDIENCE :
- 1 kg dýně
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 900 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 300 ml mléka
- sůl a pepř
- smetana, petržel a dýňové semínka na ozdobu
POSTUP :
- Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky.
- Rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně.
- Vše dusíme 2–3 minuty.
- Pak přidáme, osolte a opepříme, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry.
- Vaříme na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
- Polévku po částech rozmixujeme dohladka.
- Přidejte mléko a mírně prohřejeme.
- Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky a petrželí.
.zdroj : raratheme.com
Objevte podobné tipy
Brokolicová polévka
Jak přesvědčit děti aby jedly brokolici ? Jednoduše, uvařte jim tuto polévku.
INGREDIENCE :
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml smetany na vaření 12%
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 plátky toastového chleba
- 2 lžíce másla
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- pepř
POSTUP :
- Brokolici omyjeme a natrháme na jednotlivé růžičky.
- V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice).
- Okořeníme muškátovým oříškem a pět minut smažíme.
- Pak přidáme růžice brokolice a vývar.
- Hrnec přikryjeme a všechno osm minut vaříme, až brokolice změkne.
- Mezitím nakrájíme toastový chléb na kostičky, pokryjeme trochou másla a dáme péct na 180 °C dozlatova.
- Odebereme část uvařené brokolice z polévky.
- Hotovou polévku rozmixujeme do hladka a zjemníme smetanou.
- Vložíme zpět brokolici a mírně provaříme.
- Podáváme s pečenými krutony.
zdroj : eatingwell.com
Květáková polévka
Milujete květák, ale v podobě smaženého moc neprospívá vašemu žaludku a je vám po něm těžko ? Tak zkuste jemná krémovou polévku potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.
INGREDEINCE :
- 1 květák
- máslo
- 150 ml smetany
- muškátový květ
- petrželka
- sůl a pepř
POSTUP :
- Očištěný, omytý a na růžičky rozebraný květák uvaříme ve slané vodě.
- Vyjmeme část květáku (kterou vrátíme jako ozdobu do talířů) a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Povaříme a zjemníme smetanou.
- Dochutíme muškátovým květem a posekanou petrželkou, kterou můžeme polévku ozdobit.
zdroj : verywellfit.com
Česneková polévka se sýrem
Klasika kterou podávají ve většině českých hospůdkách a restauracích, tak proč ji nezkust připravit doma ?
INGREDIENCE :
- 10 stroužků česneku
- 100 g tvrdého sýra
- 1 lžíce majoránky
- 100 g šunky
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1000 ml kuřecího vývaru
- pepř
- sůl
- 2 krajíce chleba na krutony
POSTUP :
- Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme.
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme šunku pokrájenou na menší kostičky.
- Vše krátce osmahneme.
- Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidáme česnek.
- Brambory pokrájíme na kostičky a přidejte do vroucího vývaru.
- Vaříme 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké.
- Polévku dochutíme majoránkou, případně pepřem a solí.
- Na oleji osmahneme na kostičky rozkrájené krajíce chleba.
- Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.
- Na talíř připravíme kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou.
- Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce.
zdroj : czechcuisine.net
Mrkvová polévka
Taky patříte k lidem, kteří nemají příliš v oblibě nahrubo nakrájenou zeleninu, která plave v polévce ? Tak zkuste tuto mrkvovou polévku v podobě hladkého krému, nebudete litovat.
INGREDIENCE :
- 500 g mrkve
- 1 kus cibule
- 1 l drůbežího vývaru
- 1 lžíce římského kmínu
- 2 lžíce másla
- med dle chuti
- citronová šťáva
- sůl a pepř
- bylinky
POSTUP :
- Mrkev nakrájíme na stejně velké kousky a cibuli na drobno.
- Mrkev opečeme do dozlatova na másle, pak přidáme cibuli a koření a ještě chvilku opékáme.
- Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme, dokud mrkev nezměkne.
- Tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujeme dohladka, a pokud je třeba, dochutíme medem nebo citronovou šťávou.
- Podáváme posypané oblíbenými zelenými bylinkami.
zdroj : hsnstore.com
Mrkev má velmi příznivý účinek na organismus zvyšuje odolnost organismu, chrání tělo před volnými radikály, podporuje zdravý růst a vývoj, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zrak , posiluje sliznice v těle, urychluje hojení ran, pomáhá při zácpě, ale i průjmu.
Hrášková polévka
INGREDIENCE :
- 300 g hrášku (čerstvý lepší, může být i mražený)
- 2 střední brambory
- 150 g slaniny
- 1 litr vývaru
- 1 cibule
- smetana
- česnek
- pepř a sůl
- toustový chléb na krutony
POSTUP :
- Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě a necháme okapat.
- Mezi tím na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a 50 g slaniny.
- Přidáme hrášek (4 lžíce si dáme stranou) a na kostičky nakrájené brambory.
- Orestujeme a po chvíli přilijeme vývar, přidáme česnek, pepř a sůl.
- Po změknutí brambor polévku odstavíme z ohně a rozmixujeme dohladka.
- Na zjemnění chutě přidáme smetanu a necháme přejít varem.
- Po dochucení na talíři ozdobíme opečenou slaninou, přisypeme zbytek hrášku a z toustového chleba krutony.
zdroj : kitchen.nine.com.au
Z mrkve, celeru nebo petržele můžeme vařit samostatné polévky. Výborné jsou z nich polévky krémové, kdy povařenou zeleninu rozmixujeme a doplníme mlékem nebo smetanou.
Z červené řepy se vaří většinou různé sladkokyselé polévky. Také z ní můžeme uvařit spolu s další zeleninou letní boršč bez masa. Polévku je možné uvařit téměř z každé zeleniny.
Může to být polévka z ředkviček, kedluben, zelených natí včetně kopru, listového špenátu, zeleného hrášku, kukuřice nebo zelených fazolkových lusků. Použít lze i salátové okurky nebo hlávkový salát.