Občas se stává, že v domácnosti zůstává jen jedna osoba.
Jestliže se jedná o jen krátké několikadenní období, tak to různými způsoby zvládne i ten, kdo si umí uvařit pouze čaj.
Ale pokud někdo zůstává sám déle, pak je lepší si osvojit alespoň nejnutnější zásady vaření a připravovat si čerstvou stravu sám.
Při dobré organizaci, troše fantazie a s přibývajícími zkušenostmi lze vaření zvládnout bez velkých časových nároků a finančních nákladů.
Inspirujte se našimi recepty pro jednoho!
Koprová polévka s vejcem pro jednoho
Klasika českých kuchyní, chutná koprová polévka s vejcem.
Kopr má příjemnou chuť a je současně lehce stravitelný, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, uvolňuje křeče a uklidňuje nervy.
Navíc chrání před infekcemi a posiluje imunitní systém.
INGREDIENCE
- 1 velká brambora
- 1 vejce uvařené na tvrdo
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 50 ml mléka
- 1 lžička hladké mouka
- sekaný kopr
- sůl
- kmín
- 1 – 2 lžíce octu
- 1 lžíce cukru
POSTUP
- Bramboru oloupeme a pokrájíme na malé kostky.
- Dáme do hrnce s vodou osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka.
- Smetanu rozředíme mlékem a přidáme mouku.
- Smetanovou směs nalijeme do brambor (brambory necedíme) a za stálého míchání povaříme.
- Dochutíme sekaným koprem, octem a cukrem.
- Podáváme s vařenými vejci.

Objevte podobné tipy
Těstoviny s kuřecím masem pro jednoho
Svou oblibu si tento pokrm získal především kvůli své jednoduché přípravě, výborné chuti a také kvůli tomu, že jej celý připravíte jen v jednom hrnci.
INGREDIENCE
- 1 ks kuřecích prsou nakrájené na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 50 ml smetany ke šlehání
- 80 g těstovin Penne
- 25 g strouhaného parmazánu
- 150 ml kuřecího vývaru
- špetka muškátového oříšku
- sekaná petrželka
- sůl
POSTUP
- Do hrnce si nalijeme trochu oleje a orestujeme kuřecí prsa.
- Přidáme rozmačkaný stroužek česneku, muškátový oříšek a necháme asi jednu minutku restovat společně s kuřecím masem.
- Následně přidáme vývar, těstoviny, smetanu a vše přivedeme k varu.
- Poté přikryjeme hrnec pokličkou, snížíme teplotu a vaříme přibližně 15 – 20 minut.
- Po uplynutí doby ochutnáme těstoviny, zda jsou již měkké, plotýnku vypneme a přimícháme parmazán.
- Na talíři ozdobíme ještě petrželkou.

Moučník pro jednoho
Máte rádi jahody?
Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce, ale chcete něco odlehčeného a méně kalorického, co lze připravit celkem snadno?
K výrobě této zmrzliny nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, ani speciální náčiní.
INGREDIENCE
- 500 g jahod
- 250 g tvarohu (vanička)
- 2 lžíce medu
- 50 – 100 g moučkového cukru (nebo třtinový jemně mletý)
- 100 ml smetany na šlehání
- Citronová šťáva na dochucení
POSTUP
- Jahody očistíme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka s tvarohem.
- Přidýme med, cukr dle chuti a zašleháme smetanu.
- Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou.
- Směs dáme do nádobky celou ztuhnout do mrazáku.
- V průběhu tuhnutí je dobré ji několikrát promíchat.
- Tvořte kopečky a podáváme v mističce.

Pokud vaříte sami pro sebe, rozhodně se vyplácí plánovat si nákupy, nekupovat zbytečně moc potravin a naučit se je správně uskladňovat.
Pokud přece jenom nakoupíte více potravin, můžete uvařit pro více strávníků a pozvat své přátelé na chutnou večeři o několika chodech včetně dezertu.