Skvělé recepty pro jednoho – pochutnáte si i sami

Občas se stává, že v domácnosti zůstává jen jedna osoba.

Jestliže se jedná o jen krátké několikadenní období, tak to různými způsoby zvládne i ten, kdo si umí uvařit pouze čaj.

Ale pokud někdo zůstává sám déle, pak je lepší si osvojit alespoň nejnutnější zásady vaření a připravovat si čerstvou stravu sám.

Při dobré organizaci, troše fantazie a s přibývajícími zkušenostmi lze vaření zvládnout bez velkých časových nároků a finančních nákladů.

Inspirujte se našimi recepty pro jednoho!

Koprová polévka s vejcem pro jednoho

Klasika českých kuchyní, chutná koprová polévka s vejcem.

Kopr má příjemnou chuť a je současně lehce stravitelný, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, uvolňuje křeče a uklidňuje nervy.

Navíc chrání před infekcemi a posiluje imunitní systém.

INGREDIENCE :

  • 1 velká brambora
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička hladké mouka
  • sekaný kopr
  • sůl
  • kmín
  • 1 – 2  lžíce octu
  • 1 lžíce cukru

POSTUP :

  1. Bramboru oloupeme a pokrájíme na malé kostky.
  2. Dáme do hrnce s vodou osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka.
  3. Smetanu rozředíme mlékem a přidáme mouku.
  4. Smetanovou směs nalijeme do brambor (brambory necedíme) a za stálého míchání povaříme.
  5. Dochutíme sekaným koprem, octem a cukrem.
  6. Podáváme s vařenými vejci.

Koprová polévka pro jednoho s vejcem

zdroj : bohynekuchyne.cz

Těstoviny s kuřecím masem pro jednoho

Svou oblibu si tento pokrm získal především kvůli své jednoduché přípravě, výborné chuti a také kvůli tomu, že jej celý připravíte jen v jednom hrnci.

INGREDIENCE :

  • 1 ks kuřecích prsou nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 80 g těstovin Penne
  • 25 g strouhaného parmazánu
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • špetka muškátového oříšku
  • sekaná petrželka
  • sůl

POSTUP :

  1. Do hrnce si nalijeme trochu oleje a orestujeme kuřecí prsa.
  2. Přidáme rozmačkaný stroužek česneku, muškátový oříšek a necháme asi jednu minutku restovat společně s kuřecím masem.
  3. Následně přidáme vývar, těstoviny, smetanu a vše přivedeme k varu.
  4. Poté přikryjeme hrnec pokličkou, snížíme teplotu a vaříme přibližně 15 – 20 minut.
  5. Po uplynutí doby ochutnáme těstoviny, zda jsou již měkké, plotýnku vypneme a přimícháme parmazán.
  6. Na talíři ozdobíme ještě petrželkou.

Hlavní jídlo těstoviny s kuřecím masem pro jednoho

zdroj : 6yes.net

Moučník pro jednoho

Máte rádi jahody?

Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce, ale chcete něco odlehčeného a méně kalorického, co lze připravit celkem snadno?

K výrobě této zmrzliny nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, ani speciální náčiní.

INGREDEINCE :

  • 500g jahod
  • 250g tvarohu (vanička)
  • 2 lžíce medu
  • 50 – 100g moučkového cukru (nebo třtinový jemně mletý)
  • 100ml smetany na šlehání
  • Citronová šťáva na dochucení

POSTUP :

  1. Jahody očistíme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka s tvarohem.
  2. Přidýme med, cukr dle chuti a zašleháme smetanu.
  3. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou.
  4. Směs dáme do nádobky celou ztuhnout do mrazáku.
  5. V průběhu tuhnutí je dobré ji několikrát promíchat.
  6. Tvořte kopečky a podáváme v mističce.
 TIP : Pokud chcete zmrzlinu udělat dietnější, můžete místo smetany použít mléko. Místo cukru můžete k jahodám rozmixovat banán. Obsahuje velké množství přirozených cukrů, nebude pak potřeba zmrzlinu doslazovat. Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete použít mražené a zmrzlinu udělat v robotu. Výhodou je, že bude hned hotová. 

Moučník pro jednoho domácí jahodová zmrzlina

zdroj : eat-drink-love.com

Pokud vaříte sami pro sebe, rozhodně se vyplácí plánovat si nákupy, nekupovat zbytečně moc potravin a naučit se je správně uskladňovat.

Pokud přece jenom nakoupíte více potravin, můžete uvařit pro více strávníků a pozvat své přátelé na chutnou večeři o několika chodech včetně dezertu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.