Vaříte jen pro sebe?
Dochází vám nápady?
Pak jste tu správně!
Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty pro jednoho, které si zamilujete.
Užijte si luxusní burger, skvělý pohár s ovocem a zmrzlinou nebo třeba zapékanou rýži s houbovou omáčkou.
Zapékaná rýže s žampiony a česnekem
Vynikající zapékané žampiony, rýže a česnek v domácí smetanové omáčce si zamilujete! Je to perfektní jídlo pro jednoho, které si navíc připravíte raz dva.
INGREDIENCE
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- ¼ šálku nakrájené cibule
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 110 g nakrájených žamiponů
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky černého pepře
- ⅓ šálku kuřecího vývaru
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ šálku nevařené dlouhozrnné rýže
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni.
- Přidejte cibuli a za častého míchání asi 2 minuty restujte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte dalších 30 sekund.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte do pánve ½ lžíce olivového oleje.
- Přidejte žampiony, ¼ lžičky soli a pepř.
- Žampiony vařte 5-7 minut za občasného míchání.
- Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Sundejte pánev z plotny a vmíchejte hustou smetanu, zakysanou smetanu, ¼ lžičky soli a sušený rozmarýn.
- Nevařenou rýži nasypte do zapékací misky o rozměrech 10 x 15 cm nebo 13 x 13 cm.
- Nalijte smetanovou omáčku na rýži a jemně promíchejte.
- Zapékací mísu položte na pečicí plech s okrajem a mísu pevně zakryjte alobalem.
- Pečte 40 minut a vychutnejte si horké.

Máme pro vás také vynikající recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?
Špagety s olivovým olejem a česnekem
Tento snadný recept na špagety se stane vaší oblíbenou večeří, zejména pokud zrovna nemáte čas vyvářet. V Itálii se tomuto pokrmu říká aglio e olio, což v překladu znamená těstoviny s olivovým olejem a česnekem.
INGREDIENCE
- 56 g špaget
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2–3 lžíce strouhaného parmazánu
- čerstvě mletý černý pepř
POSTUP
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
- Přidejte špagety a vařte do al dente.
- Zatímco se špagety vaří, rozehřejte olivový olej na středně mírném plameni.
- Přidejte česnek a nechte ho restovat do změknutí a dozlatova (možná budete muset snížit plamen, aby nezhnědl příliš rychle).
- Jakmile jsou špagety uvařené, sceďte je a ponechte si asi 1 polévkovou lžíci škrobové těstovinové vody.
- Přidejte špagety do pánve s olejem a česnekem.
- Prohazujte špagety, dokud nebudou obaleny olivovým olejem a česnekem.
- Pokud jsou špagety příliš suché, přidejte trochu vody, která vám zůstala z vaření špaget.
- Přidejte petrželku a nastrouhaný sýr, promíchejte a podávejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Ovocný pohár se zmrzlinou a sněhovými pusinkami
Máme pro vás naprosto luxusní dezert, který si užijete i sami! Tento snadný zmrzlinový pohár s čerstvými ostružinami, sněhovými pusinkami a domácími zavařovanými broskvemi je tak dobrý, že budete rádi, že se o něj nemusíte s nikým dělit.
INGREDIENCE
- 2 kopečky vanilkové zmrzliny (nebo zmrzliny s vaší oblíbenou příchutí)
- malá hrst čerstvých ostružin
- 3 – 4 sněhové pusinky, nahrubo rozdrobené
- oplatka a šlehačka k podávání
Na zavařované broskve (cca 500 ml):
- 1,2-1,4 kg broskví, zbavených pecek, nahrubo nasekaných
- 150 g moučkového cukru
- Šťáva z 1 citronu
- velká špetka mletého zázvoru
- 1 lžička vanilkové pasty (volitelně)
POSTUP
- Troubu rozehřejte na 180º Celsia.
- Nakrájené broskve dejte na pekáč se zbytkem ingredienc na zavařované broskve a pečte 25–30 minut, dokud nebudou broskve měkké a trochu karamelizované.
- Ovoce lehce rozdrťte vidličkou.
- Broskve a šťávu z nich přendejte do čisté misky nebo sklenice a nechte vychladnout.
- Zakryjte a dejte do lednice, dokud nebudete připraveni je použít.
- Do sklenice dejte 2 polévkové lžíce vychlazených broskví.
- Navrch dejte pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, pár ostružin a třetinu rozdrobených pusinek.
- Opakujte s broskvemi, ostružinami, zmrzlinou a polovinou zbylých pusinek.
- Ozdobte oplatkou, šlehačkou a zbytkem pusinek.
- Užijte si to!

Vepřový burger s modrým sýrem
Jedno z nejlepších jídel, které si můžete jednoduše a rychle připravit jen sami pro sebe, je rozhodně burger. Máme pro vás recept na neodolatelný burger s vepřovým masem, modrým sýrem, sladkou hruškou a listovou zeleninou.
INGREDIENCE
- 1 zralá sladká hruška
- 50 g mixu špenátu, rukoly a řeřichy
- 150 g mletého vepřového masa
- 1 hamburgerová bulka
- 30 g modrého sýra
- extra panenský olivový olej
- červený vinný ocet
- černý pepř a sůl dle chuti
POSTUP
- Hrušku podélně rozkrojte co nejjemněji.
- Jemně promíchejte s listy salátu, trochu pokapejte extra panenským olivovým olejem a červeným vinným octem a posypte špetkou černého pepře.
- Mleté vepřové maso čistýma rukama promíchejte se špetkou pepře a soli a poté vytvarujte placku o tloušťce 1 cm.
- Potřete 1 lžičkou olivového oleje a dejte na velkou nepřilnavou pánev na vysokou teplotu na 2 minuty.
- Hamburgerovou bulku rozpůlte a opečte vedle masa.
- Vyjměte bulku z pánve, až zezlátne.
- Otočte burger a po 2 minutách vedle něj rozdrobte modrý sýr, aby se rozpustil.
- Přesuňte burger na rozpuštěný sýr a promíchejte, aby se burger se sýrem spojil.
- Takto připravený burger položte na spodní část hamburgerové bulky.
- Na něj naskládajte tolik hrušek a salátu, kolik bulka pojme, přiklopte horní částí bulky a užijte si to!

Připravili jsme si pro vás i dalších 5 luxusních receptů na domácí hamburgery, které budou vždy lepší než kupované polotovary!
Restované vepřové maso s rýží
Luxusní pokrm, který je snadný na přípravu, skvěle chutná a navíc se skvěle vaří i pro jednu osobu. Mleté vepřové maso je dokonale ochucené, orestované spolu se zeleninou a podávané s výbornou omáčkou a rýží. Připravte si tuto pochoutku za méně než 30 minut!
INGREDIENCE
- ½ lžíce olivového oleje
- 110 g mletého vepřového masa
- ⅛ lžičky soli
- ¼ šálku nakrájených žampionů
- ¼ šálku nakrájené cibule
- 1 malá mrkev, nakrájená
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- ⅛ lžičky mletého zázvoru
- 1 šálek špenátu
- 1 lžíce sójové omáčky
- ½ lžičky jablečného octa
- ⅛ lžičky hrubě mletého černého pepře
- 1 šálek vařené rýže
POSTUP
- Zahřejte olej v pánvi na středně vysokém plameni.
- Do pánve přidejte mleté vepřové maso a posypte ho solí.
- Restujte za častého míchání až do úplného uvaření, 4 minuty.
- Vyjměte vepřové maso z pánve a dejte ho stranou.
- Do pánve přidejte žampiony, cibuli a nakrájenou mrkev.
- Restujte za občasného míchání 2 minuty.
- Přidejte česnek a zázvor a restujte za stálého míchání 30 sekund.
- Vmíchejte špenát, sójovou omáčku, jablečný ocet a pepř.
- Vařte za stálého míchání, dokud špenát nezvadne.
- Vmíchejte uvařené vepřové maso.
- Podávejte s rýží.

Pokud vaříte sami pro sebe, rozhodně se vyplácí plánovat si nákupy, nekupovat zbytečně moc potravin a naučit se je správně uskladňovat.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!