Kedlubnové variace – recepty z kedluben, které si zamilujete

Kedlubny jsou vynikající zeleninou nejen pro svoji chuť, ale obsahují i řadu tělu prospěšných látek. Je tedy škoda, že jejich použití v kuchyni není tak pestré, jak by mohlo být.

Proto jsme pro vás vybrali super recepty z kedluben. Sami se přesvědčíte, že lze kedlubny připravit v podobě příloh, polévek, salátů ale i hlavních jídel.

Kedlubny mají tu výhodu, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu a tak si je můžeme dopřávat v kuchyni téměř po celý rok.

Kedlubny v obchodě vybíráme bez poškozených hlíz. Snažíme se vybírat kedlubny s čerstvými, neoschlými listy, můžeme se tak vyhnout dřevnaté kedlubně.

V obchodě můžeme narazit na zelenou i červenou kedlubnu. Chuťově v nich není  žádný rozdíl. Barevnost však může oživit kedlubnový salát, který pak bude lahodit nejen žaludku, ale i oku.

Recepty z kedluben jsou zdravé, rychlé a jednoduché. Ani začátečník se tak nemusí bát jejich přípravy. Nachystejte si vařečky a pojďme se na ně podívat.

Co se v článku dozvíte?

Kedlubnová omáčka

INGREDIENCE

  • 1-2 kedlubny
  • máslo
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • 3/4l mléko
  • smetana
  • voda

POSTUP

  1. Kedlubny si nastrouháme na hrubo. V kastrůlku je osmahneme lehce na másle a necháme dusit s trochou vody (aby byly kedlubny ponořené).
  2. Osolíme, opepříme, můžeme přidat vegetu a dusíme dokud není kedlubna měkká.
  3. Přilijeme mléko a trochu smetany. Povaříme, zahustíme rozšlehanou moukou s vodou a ještě necháme cca 5 minut vařit.
  4. Podáváme s vařenými brambory, vařeným vejcem nebo opečeným párkem.

hotový recept na kedlubnovou omáčku

zdroj: goodtoknow.co.uk

Kedlubnová polévka

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 6 středních kedluben, oloupaných a na kostičky
  • 2 lžíce mouky
  • špetka papriky
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 šálek šlehačky
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 2 lžíce jemně sekané petrželky

POSTUP

  1. Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu. Přidejte kedlubnu a dobře promíchejte. Přilijte 1-2 lžíce vody a nechte pod pokličkou vařit. Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila. Vařte asi 20 minut, dokud kedlubna nezměkne.
  2. Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody.
  3. Přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte. Nalijte vývar, promíchejte a přiveďte opět k varu.
  4. Na závěr přidejte obě smetany, sůl, pepř a už jen dostatečně nechte zahřát.
  5. Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou.

hotový recept na kedlubnovou polévku                                           Zdroj: gastronomersguide.com

Kedlubnový salát

INGREDIENCE

  • 400g kedlubny
  • 1 velká mrkev
  • 1 hrst sekaného koriandru
  • 1 hrst sekané petrželky
  • 6 lístků sekané máty
  • 70g majonézy
  • 3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • trocha citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Ve velké míse pořádně promíchejte nebo ušlehejte ingredience na dresink (majonéza, hořčice, ocet, citron, sůl, pepř)
  2. Oloupejte kedlubny a mrkev a nastrouhejte je na hrubo. Přidejte je spolu s koriandrem, petrželkou a mátou k dresinku.
  3. Vše řádně promíchejte a můžete servírovat.

Hotový recept na kedlubnový salát

Zdroj: food52.com

Dušené kedlubny s máslem

INGREDIENCE

  • 1800g kedlubny
  • 150ml voda
  • 150g másla
  • sůl

POSTUP

  1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky nebo kostky. Dáme do kastrůlku zalijeme vodou a přidáme polovinu másla (75g) a sůl. Dusíme pod pokličkou do měkka
  2. Slijeme vodu a vmícháme zbytek másla. Můžeme posypat oblíbenými bylinkami a pepřem.
  3. Můžeme servírovat jako jednoduchou večeři nebo jako přílohu k masu.

Hotový recept na dušené kedlubny s máslem

Zdroj: classic-recipes.com

Smažené kedlubny

INGREDIENCE

  • 500g kedlubny
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • 30g margarín (nesolený) nebo olej

POSTUP

  1. Olupejte kedlubny a nakrájejte asi na 1cm plátky. Osolte a opepřete plátky kedlubny z obou stran.
  2. Obalte v trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka).
  3. Na pánvi rozehřejte margarín nebo olej a smažte plátky cca 3-5 minut z každé strany.
  4. Osmažené kedlubny přendávejte na talíř s papírovým ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje.
  5. Servírujte teplé. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory s tatarkou nebo zeleninový salát.

Hotový recept na smažené kedlubny

Zdroj: marions-kochbuch.com

Koupily jste dřevnaté kedlubny a nedají se kvůli tomu jíst? Zkuste je vyvařit do měkka. Vodu z kedlubny použijte jako základ na zeleninovou polévku. Slitou kedlubnu rozmixujte, smíchejte s vločkami a tuto směs připravte jako klasické karbanátky.

Zaujaly Vás recepty z kedluben? Máme pro Vás tip ještě na velmi oblíbené kedlubnové zelí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *