Kedlubny jsou vynikající zeleninou nejen pro svoji chuť, ale obsahují i řadu tělu prospěšných látek.
Navíc mají tu výhodu, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu a tak si je můžeme dopřávat v kuchyni téměř po celý rok.
Proto jsme pro vás tentokrát připravili 12 luxusních receptů s kedlubnem!
Sami se přesvědčíte, že lze kedlubny připravit v podobě příloh, polévek, salátů, ale i hlavních jídel.
Nakládané kedlubny s česnekem a zázvorem
Vynikající naložené kedlubny, které se hodí mít vždy při ruce! Můžete je použít do sendvičů či salátů nebo je konzumovat jen tak samotné.
INGREDIENCE
- 680 – 900 g kedluben (jedna velká nebo dvě malé)
- hrst listů řapíkatého celeru
- 500 ml jablečného octa
- 500 ml vody
- 1 lžička hořčičných semínek
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce hrubé soli
- 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, rozpůlené
- 1/2 čajové lžičky drceného černého pepře
POSTUP
- Umyjte a osušte tři půllitrové zavařovací sklenice a víčka.
- Dejte stranou.
- Vyčistěte a ořízněte kedlubny a ujistěte se, že jste odstranili všechna místa, kde byly předtím připevněny malé stonky.
- Mandolínou nebo velmi ostrým nožem nakrájejte kedlubny na tenké tyčinky.
- Tyčinky rovnoměrně rozdělte do sklenic spolu s listy řapíkatého celeru, černým pepřem, zázvorem a česnekem.
- Smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a hořčičná semínka ve středním hrnci a přiveďte k varu.
- Jakmile se lák vyvaří, stáhněte ho z ohně a tekutinou opatrně zalijte kedlubny ve sklenicích.
- Na sklenice našroubujte víčka nechte je stát na pultu, dokud nevychladnou.
- Po vychladnutí dejte do lednice.
- Kedlubny budou připraveny ke konzumaci za 24 hodin a lze je skladovat v lednici až 2 měsíce.

Kedlubnová omáčka
Připravte si tuto jednoduchou smetanovou omáčku z kedlubny, která je výživná a skvěle zasytí.
INGREDIENCE
- 1-2 kedlubny
- máslo
- sůl, pepř
- hladká mouka
- 3/4 l mléka
- smetana
- voda
POSTUP
- Kedlubny si nastrouhejte na hrubo.
- V kastrůlku je osmahněte lehce na másle a nechte dusit s trochou vody (aby byly kedlubny ponořené).
- Osolte, opepřete, můžete přidat vegetu a duste, dokud není kedlubna měkká.
- Přilijte mléko a trochu smetany.
- Povařte, zahustěte rozšlehanou moukou s vodou a ještě nechte cca 5 minut vařit.
- Podávejte s vařenými brambory, vařeným vejcem nebo opečeným párkem.

Připravili jsme si pro vás i nejlepší recepty na vepřové se smetanou. Vyzkoušejte je všechny!
Kedlubnová polévka se zakysanou smetanou
Není nic lepšího než poctivá domácí polévka. A to obzvláště během chladných dní a večerů. Proč nevyzkoušet variantu s kedlubnou a zakysanou smetanou? Je to lahůdka!
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 6 středních kedluben, oloupaných a na kostičky
- 2 lžíce mouky
- špetka papriky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 šálek šlehačky
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce jemně sekané petrželky
POSTUP
- Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu.
- Přidejte kedlubnu a dobře promíchejte.
- Přilijte 1-2 lžíce vody a nechte pod pokličkou vařit.
- Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila.
- Vařte asi 20 minut, dokud kedlubna nezměkne.
- Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody.
- Přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte.
- Nalijte vývar, promíchejte a přiveďte opět k varu.
- Na závěr přidejte obě smetany, sůl, pepř a už jen dostatečně nechte zahřát.
- Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Vyzkoušejte také našich 6 dalších lahodných receptů na zdravé a chutné polévky z kedlubny. Načerpejte inspiraci!
Vietnamský salát s kuřecím masem, mrkví a kedlubnou
Tento recept je snadný na přípravu a zároveň je osvěžující, chutný a lehký. Obsahuje kedlubny, mrkev, kuřecí maso a čerstvé bylinky, což vytváří luxusní a zdravou kombinaci, která vás ohromí!
INGREDIENCE
Na salát:
- 2,5 cm kousek zázvoru
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 200 g kuřete, bez kostí a kůže
- 2 střední kedlubny, přibližně 700 g
- 1 velká mrkev
- 6 snítek máty, umytých a otrhaných
- 8 snítek koriandru, omytých a otrhaných
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 šálku drcených pražených arašídů
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
Na zálivku:
- ½ šálku cukru
- 1/2 šálku limetkové šťávy
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 1 lžíce česneku, jemně nasekaného
- 2 červené chilli papričky, jemně nasekané
POSTUP
- Oloupejte zázvor.
- Vodu v hrnci přiveďte k varu.
- Přidejte 1 lžičku soli, zázvor a kuře.
- Vodu opět přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na nízkou.
- Hrnec přikryjte a kuře vařte 15-25 minut v závislosti na tloušťce masa.
- Kuře přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Když kuře dostatečně vychladne, natrhejte ho na malé kousky.
- Z kedlubny odstraňte stonky.
- Odřízněte konce a vyhoďte.
- K odstranění slupky použijte škrabku na zeleninu.
- Zeleninu omyjte a poté osušte papírovou utěrkou.
- Každou kedlubnu rozkrojte napůl.
- Ve velké misce nastrouhejte kedlubny pomocí mandolíny s jemnou čepelí.
- Po dokončení oddělte kousky pomocí prstů.
- Oloupejte mrkev.
- Nakrájejte na malé části.
- Ve střední misce nakrájejte mrkev pomocí stejné mandolíny.
- K nakrájeným kedlubnám přidejte 1 lžičku soli.
- K nakrájené mrkvi přidejte 1/2 lžičky soli.
- Naplňte obě misky studenou vodou.
- Zeleninu promíchejte, aby se spojila se slanou vodou.
- Zeleninu nechte 5 minut máčet ve vodě.
- Nakrájenou zeleninu přendejte do velkého cedníku a slijte vodu.
- Pomocí odstředivky na salát odstraňte zbývající vodu.
- Mátu a koriandr nasekejte nahrubo.
- V malé misce smíchejte cukr, limetkovou šťávu a rybí omáčku tak,aby se cukr rozpustil.
- Přidejte nasekaný česnek a chilli a promíchejte.
- Nakrájené kedlubny a mrkev přendejte do velké mísy.
- Přidejte nakrájené kuře a promíchejte.
- Přidejte mletý černý pepř a čerstvé bylinky.
- Chcete-li podávat, přeneste štědrou část salátu na talíř.
- Navrch dejte lžíci drcených pražených arašídů a posypte praženými sezamovými semínky.
- Podávejte s dresinkem.

Smažené kedlubny
Pokud už vás klasické řízky nebaví, vyzkoušejte tuto variantu z kedluben. Je to skvělá vegetariánská alternativa k masovým řízkům a navíc moc dobře chutná!
INGREDIENCE
- 500 g kedlubny
- sůl, pepř
- 2 lžíce mouky
- 1 vejce
- strouhanka
- 30 g margarínu (nesoleného) nebo olej
POSTUP
- Oloupejte kedlubny a nakrájejte asi na 1cm plátky.
- Osolte a opepřete plátky kedlubny z obou stran.
- Obalte v trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka).
- Na pánvi rozehřejte margarín nebo olej a smažte plátky cca 3-5 minut z každé strany.
- Osmažené kedlubny přendávejte na talíř s papírovým ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje.
- Servírujte teplé.
- Jako příloha jsou vhodné pečené brambory s tatarkou nebo zeleninový salát.

Gratinovaný kedluben s parmazánem
Jednoduchý recept na zapékané kedlubny, do kterého můžete dle chuti přidat třeba slaninu, cibuli i česnek. Na brambory si ani nevzpomenete!
INGREDIENCE
- 500 g kedlubny, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 85 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
POSTUP
- Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky 3-4 kedlubny.
- Potřete zapékací mísu o rozměrech 20×20 cm olivovým olejem a poté na na dno navrstvěte plátky kedlubny.
- Posypte parmazánem a poté zakápněte smetanou ke šlehání.
- Tento postup opakujte pro tolik vrstev, abyste spotřebovali všechny plátky kedlubny.
- Ve třetí vrstvě jsem přidejte trochu čerstvého mletého černého pepře a posypte mořskou solí.
- Nakonec potřete horní plátky zbylou smetanou, opepřete, osolte a posypte zbývajícím parmazánem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C 60 minut.
- Pokud chcete nádherný křupavý vršek, zapněte gril na posledních 5 minut.
- Před podáváním nechte alespoň 10 minut odležet.

Vyzkoušejte také naše recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?
Objevte podobné tipy
Dušená zelenina
Vynikající dušená kedlubna s řapíkatým celerem, paprikou, mrkví a cuketou je perfektní pro zahřátí a doplnění potřebných vitamínů během podzimních a zimních dní. Skvěle se hodí třeba k vařené rýži nebo čerstvému chlebu.
INGREDIENCE
- 1 velká kedlubna, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 2 jarní cibulky, nakrájené
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené
- 1/2 střední červené papriky, nakrájené
- 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1 střední cuketa, nakrájená
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn)
- 1-2 kostky zeleninového bujonu plus 4 šálky vody nebo 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička italského koření
- kajenský pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Na zahuštění:
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a restujte do měkka, asi 2 minuty.
- Vmíchejte česnek, jarní cibulku, papriku, řapíkatý celer, mrkev, cuketu, kedlubnu a čerstvé bylinky; za stálého míchání vařte další minutu.
- Přidejte bujon, zeleninový vývar nebo vodu, italské koření, sušenou cibuli a česnek a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 25 minut.
- Přidejte kajenský pepř a sůl podle chuti.
- Vytvořte kaši z kukuřičného škrobu rozpuštěním 1 lžíce kukuřičného škrobu ve 2 lžících studené vody.
- Zatímco se vše dusí, přidejte do hrnce kašičku, pokrm báječně zhoustne.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kedlubnové zelí
Když si opět budete doma dělat vepřové výpečky, zkuste k nim tentokrát podávat tuto kapustu, která je upravena na způsob kysaného zelí. Příjemně vás překvapí!
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 3 šalotky (nebo 2 střední cibule)
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 – 600 g kedlubny
- sůl
- drcený kmín
- k dochucení cukr a ocet
POSTUP
- Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli.
- Když je šalotka nebo cibule hotová, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška.
- Kedluben oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte ho do základu a ochuťte vše solí a drceným kmínem.
- Duste pod pokličkou asi 10 – 15 minut nebo do změknutí.
- V případě potřeby lehce podlijte horkou vodou.
- Když je kedlubnové zelí hotové, můžete ho dochutit trochou cukru a octa.

Smažené placičky z kedlubny
Intenzivní, někdy ostrá nebo hořká chuť kedlubny se při vaření úžasně zjemní. A bude ještě lahodnější, když si ji usmažíte v podobě těchto placek. Strouhání a rychlé smažení úžasně podtrhne sladkou chuť kedlubny. Placičky můžete podávat samostatně jako předkrm či jako lehký oběd se salátem a křupavým chlebem. Doplňte je créme fraîche, salsou či zakysanou smetanou.
INGREDIENCE
- 2 kedlubny
- 1 velké vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- 1 šálek řepkového oleje
POSTUP
- Kedlubny oloupejte.
- Nastrouhejte je nahrubo do misky.
- Nastrouhanou kedlubnu přendejte z mísy na dvojitou vrstvu čistých kuchyňských utěrek.
- Zvedněte rohy utěrek, stočte je k sobě a vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Vejce rozklepněte do velké mísy a důkladně je promíchejte vidličkou.
- Do směsi pridejte mouku a sůl a důkladně promíchejte.
- Zahřejte vrstvu oleje (asi 0,5 cm) ve velké pánvi na středně vysokém plameni, dokud se olej nebude třpytit, když pánví kroužíte.
- Trochu těsta vloženého do pánve by mělo okamžitě prskat.
- Do pánve naneste pořádné lžíce těsta a vzniklé hromádky trochu zplošťte zadní částí lžíce.
- Do velké pánve by se vám měly vejít asi čtyři placky najednou.
- Částečně zakryjte a smažte, dokud placky na jedné straně nezhnědnou, 2 až 3 minuty, otočte, znovu částečně přikryjte a smažte, dokud nebudou měkké a na obou stranách opečené.
- Přendejte placky na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odkapaly.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Ihned podávejte.

Chutné placičky si můžete připravit z různých ingrediencí. Máme pro vás mimo jiné i recepty na placky ze zelí 5x jinak. Snadné, rychlé a výživné!
Maďarské plněné kedlubny
Kedlubny se dají i skvěle plnit jako třeba v tomto receptu, kde náplň tvoří mleté maso. Můžete použít hovězí, vepřové, telecí i jehněčí maso a vždy to bude delikatesa!
INGREDIENCE
- 6 středních kedluben
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 500 g mletého hovězího masa (můžete použít i jiné mleté maso
- 2 velká vejce
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- sůl, podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1 a 1/2 šálku vývaru dle výběru
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Kedlubny vařte 20 minut.
- Nechte vychladnout, dokud se s nimi nedá manipulovat.
- Odloupněte pevnou vnější slupku.
- Odřízněte kousek kořenového konce, aby stály rovně.
- Odřízněte vršky, které si uchovejte a vydlabejte dužinu, ponechte alespoň 0,5 cm stěnu.
- Dužinu nakrájejte najemno.
- Na střední pánvi orestujte cibuli a nakrájenou, vydlabanou kedlubnu na 1 a 1/2 lžíci másla, dokud nezměkne.
- Přendejte do velké mísy a smíchejte s mletým masem, 2 velkými vejci, jemně nasekaným stroužkem česneku a podle chuti osolte a opepřete.
- Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Nastříkejte zapékací misku olejem ve spreji.
- Vydlabané kedlubny naplňte masovou směsí, vložte do zapékací mísy a poklaďte vršky kedluben.
- Kedlubny zalijte 1 a 1/2 šálky vývaru dle výběru.
- Pečte 40 až 50 minut nebo do změknutí.
- Kedlubny vyjměte na servírovací talíř a udržujte v teple.
- Odstraňte tuk ze šťávy z pánve.
- Vidličkou promíchejte 1 šálek zakysané smetany se 2 lžícemi hladké mouky.
- Za stálého šlehání promíchejte s několika naběračkami horké šťávy z pánve.
- Do zbylé šťávy z pánve nalijte zakysanou smetanu a vařte do zhoustnutí.
- V případě potřeby dochuťte.
- Plněné kedlubny podávejte s omáčkou.

Kedlubnové hranolky
Kořeněné hranolky z kedlubny jsou vynikající alternativou k tradičním bramborovým hranolkům. Vychutnejte si je buď samotné nebo s vaším oblíbeným dipem. Ať tak či onak, tyto domácí pečené hranolky jsou prostě mňam!
INGREDIENCE
- cca 1,2 kg oloupané kedlubny, asi 2 střední až velké (cca 2 kg, když nejsou oloupané)
- 3 lžíce avokádového oleje
- 1 lžička sušeného česneku (volitelně)
- 1 lžička sušeného chilli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ¾ lžičky soli
- nakrájená jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu (volitelně)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Mezitím si připravte kedlubny.
- Pokud mají připojené stonky/listy, můžete je odstranit a zlikvidovat.
- Odstraňte tuhý konec.
- Každou kedlubnu opatrně rozkrojte napůl, vyjměte jádro (je-li to nutné) a oloupejte.
- Každou polovinu otočte dolů, aby byla velká plochá část na povrchu a nakrájejte na cca centimetrové plátky.
- Poté tyto plátky nakrájejte na hranolky o tloušťce asi 1 centimetr.
- Kedlubnové hranolky vložte do čisté utěrky, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
- Dejte je do misky a promíchejte s 2,5 lžícemi avokádového oleje, sušeným česnekem (pokud používáte), sušeným chilli, černým pepřem a solí, aby byly dobře potažené olejem a kořením.
- Vymažte velký plech (nebo dvě menší) zbývající ½ lžíce avokádového oleje.
- Hranolky položte na připravený plech a rozložte je do jedné vrstvy.
- Pečte 15 minut, poté vyjměte plech z trouby a hranolky otočte na druhou stranu (opět se snažte zajistit, aby byly hranolky v pěkné rovnoměrné vrstvě, aby se pěkně propekly).
- Plech vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení hranolků dalších 15 minut, nebo dokud nejsou hranolky zvenčí zlatavě hnědé a uvnitř měkké.
- Kedlubnové hranolky přendejte do servírovací misky.
- Pokud chcete, ozdobte jarní cibulkou.
- Podávejte!

Možná se vám budou hodit i naše recepty na vynikající přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!
Dušené vepřové maso s kedlubnem
Tato dušená vepřová směs obsahuje jemnou vepřovou plec spolu s tou nejlepší podzimní zeleninou a ovocem. Batáty, kedlubny, fazolky a jablka vytváří spolu s masem dokonalou kombinaci chutí, které nikdo neodolá!
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,3 kg vepřové plece bez kosti (přebytečný tuk odstraňte a maso nakrájejte na 5 cm kousky)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mleté hořčice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 šálek suchého cideru
- 3 lžíce jablečného octa
- ½ kila batátů, oloupaných a nakrájených na kousky o velikosti sousta
- 500 g kedlubny, oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta
- 2 střední pevná sladká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
- 1 šálek zelených fazolek, nakrájených na 2,5 cm kousky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 160 °C a posuňte rošt do spodní střední polohy.
- Vepřovou plec osušte papírovými utěrkami a dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci vhodném do trouby na středně vysoké teplotě.
- Postupně do hrnce přidejte vepřové maso a opékejte ze všech stran, 2 až 3 minuty z každé strany.
- Opečené maso dejte do mísy.
- Snižte plamen a z hrnce vylijte všechen tuk kromě 2 polévkových lžic.
- Přidejte cibuli a opékejte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, sušenou šalvěj, sušený tymián, mletou hořčici, muškátový oříšek a kajenský pepř.
- Za stálého míchání restujte do rozvonění asi 1 minutu.
- Přidejte vepřové maso a veškerou šťávu z mísy zpět do hrnce.
- Přidejte vývar a cider.
- Přiveďte k varu, seškrábněte všechny další hnědé kousky ze dna hrnce, přikryjte a vložte do trouby na 2 hodiny.
- Vyjměte hrnec z trouby a přidejte ocet, batáty, kedlubny a jablka.
- Zakryjte a vložte zpět do trouby na dalších třicet minut.
- Hrnec opět vyndejte z trouby a přidejte zelené fazolky.
- Zakryjte a vložte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.

Koupili jste dřevnaté kedlubny a nedají se kvůli tomu jíst? Zkuste je vyvařit do měkka. Vodu z kedlubny použijte jako základ na zeleninovou polévku. Slitou kedlubnu rozmixujte, smíchejte s vločkami a tuto směs připravte jako klasické karbanátky.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Nezapomeňte nám napsat do komentářů!