Kedlubny jsou vynikající zeleninou nejen pro svoji chuť, ale obsahují i řadu tělu prospěšných látek. Je tedy škoda, že jejich použití v kuchyni není tak pestré, jak by mohlo být.
Navíc mají tu výhodu, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu a tak si je můžeme dopřávat v kuchyni téměř po celý rok.
Proto jsme pro vás vybrali super recepty z kedluben. Sami se přesvědčíte, že lze kedlubny připravit v podobě příloh, polévek, salátů ale i hlavních jídel.
Kedlubnová omáčka
INGREDIENCE
- 1-2 kedlubny
- máslo
- sůl, pepř
- hladká mouka
- 3/4 l mléko
- smetana
- voda
POSTUP
- Kedlubny si nastrouháme na hrubo. V kastrůlku je osmahneme lehce na másle a necháme dusit s trochou vody (aby byly kedlubny ponořené).
- Osolíme, opepříme, můžeme přidat vegetu a dusíme dokud není kedlubna měkká.
- Přilijeme mléko a trochu smetany. Povaříme, zahustíme rozšlehanou moukou s vodou a ještě necháme cca 5 minut vařit.
- Podáváme s vařenými brambory, vařeným vejcem nebo opečeným párkem.
zdroj: goodtoknow.co.uk
Objevte podobné tipy
Kedlubnová polévka
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 6 středních kedluben, oloupaných a na kostičky
- 2 lžíce mouky
- špetka papriky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 šálek šlehačky
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce jemně sekané petrželky
POSTUP
- Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu. Přidejte kedlubnu a dobře promíchejte. Přilijte 1-2 lžíce vody a nechte pod pokličkou vařit.
- Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila. Vařte asi 20 minut, dokud kedlubna nezměkne.
- Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody.
- Přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte. Nalijte vývar, promíchejte a přiveďte opět k varu.
- Na závěr přidejte obě smetany, sůl, pepř a už jen dostatečně nechte zahřát.
- Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou.
zdroj: gastronomersguide.com
Kedlubnový salát
INGREDIENCE
- 400 g kedlubny
- 1 velká mrkev
- 1 hrst sekaného koriandru
- 1 hrst sekané petrželky
- 6 lístků sekané máty
- 70 g majonézy
- 3 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička červeného vinného octa
- trocha citronové šťávy
- špetka soli a pepře
POSTUP
- Ve velké míse pořádně promíchejte nebo ušlehejte ingredience na dresink (majonéza, hořčice, ocet, citron, sůl, pepř)
- Oloupejte kedlubny a mrkev a nastrouhejte je na hrubo. Přidejte je spolu s koriandrem, petrželkou a mátou k dresinku.
- Vše řádně promíchejte a můžete servírovat.
zdroj: food52.com
Dušené kedlubny s máslem
INGREDIENCE
- 1800 g kedlubny
- 150 ml voda
- 150 g másla
- sůl
POSTUP
- Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky nebo kostky. Dáme do kastrůlku zalijeme vodou a přidáme polovinu másla (75 g) a sůl. Dusíme pod pokličkou do měkka
- Slijeme vodu a vmícháme zbytek másla. Můžeme posypat oblíbenými bylinkami a pepřem.
- Můžeme servírovat jako jednoduchou večeři nebo jako přílohu k masu.
zdroj: classic-recipes.com
Smažené kedlubny
INGREDIENCE
- 500 g kedlubny
- sůl, pepř
- 2 lžíce mouky
- 1 vejce
- strouhanka
- 30 g margarín (nesolený) nebo olej
POSTUP
- Olupejte kedlubny a nakrájejte asi na 1cm plátky. Osolte a opepřete plátky kedlubny z obou stran.
- Obalte v trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka).
- Na pánvi rozehřejte margarín nebo olej a smažte plátky cca 3-5 minut z každé strany.
- Osmažené kedlubny přendávejte na talíř s papírovým ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje.
- Servírujte teplé. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory s tatarkou nebo zeleninový salát.
zdroj: marions-kochbuch.com
Tip: Zajímá vás, jak na výběr pánví na indukci? Mrkněte na naši recenzi.
Koupili jste dřevnaté kedlubny a nedají se kvůli tomu jíst? Zkuste je vyvařit do měkka. Vodu z kedlubny použijte jako základ na zeleninovou polévku. Slitou kedlubnu rozmixujte, smíchejte s vločkami a tuto směs připravte jako klasické karbanátky.
Zaujaly vás tyto zeleninové recepty z kedluben? Máme pro vás tip na další oblíbené smažené recepty ze zeleniny.