Ryby jsou v jídelníčku velmi důležité

Ryba patří mezi ty pokrmy, které buď milujete nebo nenávidíte. Rybí maso může někomu smrdět rybinou, ale to se dá snadno vyřešit. Stačí umýt, očistit a bohatě zakápnout citrónovou šťávou. Zápach nebude tak znatelný. A další úpravou se zcela vytratí. Ryby jsou velmi zdravé. Proto jsou tolik oblíbené u redukčních diet. Je však všeobecně známo, že odborníci doporučují konzumaci rybího masa 2x týdně. Jedině tak do sebe dostanete veškeré živiny.

Rybí maso je zdrojem velmi kvalitních bílkovin a přitom má většinou velmi nízký obsah tuku. U mořských ryb je pro nás důležitý obsah jódu a omega 3 mastných kyselin. Velice důležité látky pro správný chod našeho mozku.

Velmi dlouho bylo na našem trhu k dostání pouze filé zpracovávané z tresek, pak přibyly makrely a po nich pangasius, což je druh mořského okouna. Při postupně se rozšiřujícím sortimentu mořských ryb se již můžeme setkat i s rybami, které bychom si rádi připravili, ale ne vždy víme jak na to. Můžete se inspirovat našimi recepty.

Losos na másle

Stal se jednou z nejvíce dostupných ryb na našich pultech. Vyznačuje se růžovou barvou masa. řadíme jej mezi tučnější ryby, stále však přináší mnoho dobrého do našeho stravování.

Ingredience

  • 4 kusy lososa
  • sůl
  • citrón
  • kmín
  • olivový olej
  • oregáno
  • bazalka

Postup

  1. Lososa očistíme, omyjeme a zakápneme na dvacet minut čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Poté jej osolíme, okmínujeme a posypeme bylinkami.
  2. Vložíme na rozpálenou pánev, na kterou jsme kápli kávovou lžičku oleje. Rybu prvně přidržíme vařečkou, aby se nezkroutila a poté smažíme cca 5 minut z každé strany. Po otočení položíme plátek másla navrch porce.
  3. Rybu lehce polijeme zbylou citronovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami s máslem.

 

losos s máslem

Makrela na grilu

V našich končinách velmi oblíbená ryba. Nejčastější úprava je ta na grilu. A tu si dnes představíme.

Ingredience

  • makrela
  • cibule
  • fenykl
  • rajče
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup

  1.  Zeleninu nakrájíme na menší kousky. Z alobalu vytvoříme misku a doprostřed ní, položíme kousky zeleniny. Na to osolenou a opepřenou makrelu. Posypeme plátky česneku. Zakápneme olejem.
  2. Vytvoříme balíček, který grilujeme nad žhavými uhlíky cca 20 minut.
  3. Podáváme buď přímo v misce nebo na talíři s pečivem.

grilovaná makrela

Pomazánka z uzené makrely

Ingredience

  • 350 g uzené makrely
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • cibule
  • 1 pomazánkové máslo

Postup

  1. Z makrely stáhneme pouze maso. To vložíme do mixéru. Přidáme cibuli, máslo a hořčici a nasekáme na jemno. Poté ještě vyšleháme. Lehce osolíme a opepříme.
  2. Podáváme vychlazené, namazané na pečivu a ozdobené tím, co kdo má rád.
rybí pomazánka z makrely
Zdroj: recepty.cz

Platýs na grilu

Ryba s bílým masem. Nesnese příliš koření a ochucení. Zde platí čím méně, tím více.

Ingredience

  • platýs
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 1 dcl oleje

Postup

  1. Umytého platýse osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.
  2. Obalíme v mouce a deset minut z každé strany grilujeme při nízké teplotě.
  3. Servírujeme teplé se salátem a zeleninou.

Grilovaný platýs

Rybí pomazánka ze sardinek

Sardinky, malé rybičky namačkané těsně na sebe v uzavřené konzervě. Dokáží hotové zázraky s vaším tělem. Snižují např. krevní tlak a udržují srdce v dobrém chodu.

Ingredience

  • 1 balení sardinek
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • lžíce hořčice
  • cibule
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 sterilované okurky

Postup

  1. Sardinky vyšleháme do pěny s máslem a hořčicí.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno, vejce a okurky na drobné kousky. Přidáme k základu
  3. Osolíme opepříme a zamícháme. Necháme chvíli odležet a servírujeme.
Sardinková pomazánka
Zdroj: receptyonline.cz

Připravené pokrmy z ryb podáváme ihned po dokončení přípravy. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory, rýže nebo kuskus. Doplňujeme zeleninovou oblohou nebo saláty.

Pokud už nechcete rybu ani vidět, zkuste uvařit houbový tatarák.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Rybi by měli být součástí každého týdne v jídelníčku, jsou zdravé a chutné když je člověk umí šikovně upravit:) Neucítíte ani rybinu, když to někomu hodně vadí:)A také jsou dietní?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *