Vynikající recepty ze špenátu: zdravě, rychle a chutně

Což takhle dát si špenát?

Na čerstvý listový špenát je ještě brzy, ale mražený špenátový protlak je dostupný téměř vždy a téměř všude.

Při kuchyňské úpravě to zdaleka nemusí být jen známá hromádka špenátu, brambor a volského oka, kterou si všichni pamatují ze školní jídelny.

Konec konců, pojďte se přesvědčit sami.

Inspirujte se našimi recepty se špenátem!

Špenátová polévka s krutony

INGREDIENCE

  • 400 g mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
  • špetka mletého kmínu
  • 150 ml smetany
  • 1-2 lžičky škrobové moučky
  • sůl a mletý pepř
  • 1 bageta + lžíce másla

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  2. Přidáme špenát a dusíme pod poklicí, dokud se špenát nerozpustí.
  3. V předehřáté troubě opečeme s trochou másla bagetu nakrájenou na kostičky.
  4. Ke špenátu přilijeme horký vývar
  5. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem.
  6. Nakonec zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a krátce povaříme, asi 2 minuty.
  7. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a stáhneme z ohně.
  8. Podáváme s opečenými krutonky.

Špenátová polévka s krutonyzdroj: Martha Stewart

Dušený špenát

Nejlepší je určitě připravit čerstvý špenát, ale v zimě vezmeme za vděk i špenátem v mražené podobě. Je snadno dostupný, levný a během chvilky z něj vykouzlíme rychlý a chutný oběd.

INGREDIENCE

  • 400 g mraženého špenátového protlaku
  • 1 -2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 400 ml vývaru

POSTUP

  1. Zmrazený špenátový protlak necháme částečně rozmrazit.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
  3. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit.
  4. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme jíšku.
  5. Tu pak trochu zředíme vývarem, dobře rozmícháme a povaříme.
  6. Dále přidáme částečně rozmražený špenát, prolisovaný česnek, sůl a dusíme do úplného rozmrazení špenátu.
  7. Nakonec přidáme smetanu a vejce, které necháme za stálého míchání srazit.
  8. Dušený špenát podáváme jako přílohu k upečenému masu a knedlíkům nebo k vařeným bramborám s vejcem.

Dušený špenátzdroj: bonvivani.sk

Špenátová roláda z mladého špenátu

INGREDIENCE

  • 300 g lístků mladého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 100 g vepřové šunky
  • 100 g tvrdého sýra na plátky
  • 100 g lučiny

POSTUP

  1. Špenátové lístky důkladně opereme a necháme okapat.
  2. Pokrájíme je na malé kousky.
  3. Žloutky pošleháme se solamylem, prolisovaným česnekem, přidáme sůl, pepř, sníh z bílků a špenát.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozetřeme připravenou směs a při 160 °C pečeme asi 15 minut.
  5. Z plátu odstraníme pečicí papír.
  6. Po celé ploše ho potřeme lučinou a rozložíme plátky šunky a sýra, zarolujeme do rolády.
  7. Takto necháme vychladnout.
  8. Špenátovou roládu krájíme na kousky.

Špenátová roláda z mladého špenátuzdroj: foodandmyplate.wordpress.com

Špenátové smoothie

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, a to ještě ideálně chutným, rychlým a snadným způsobem, rozmixovaný špenát s ovocem je to pravé řešení.

INGREDIENCE

  • hrst baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 pomeranč nebo kiwi
  • slunečnicová semínka

POSTUP

  1. Špenát opláchneme pod teplou tekoucí vodou a vložíme do smoothie makeru nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2. Dál přidáme banán a pomeranč (je možné jej zaměnit i za kiwi).
  3. Dolijeme vodou a přisypeme slunečnicová semínka.
  4. Vše rozmixujeme do hladka.

Špenátové smoothiezdroj: mycookingdiary.cz

Špenátová pomazánka

Zdravé, rychlé a chutné občerstvení v podobě této pomazánky.

INGREDIENCE

  • středně velká mísa listů špenátu
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • oregano
  • sůl

POSTUP

  1. Z mladých špenátových listů vyřízneme tuhé řapíky a na sítu je pomalu prolijeme vařící vodou.
  2. Necháme dobře okapat a vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Nakrájíme nadrobno a smícháme s tvarohem, pár nakrájenými lístky oregana, špetkou soli a olivovým olejem.
  4. Česneku dáme dle jeho síly jeden až dva stroužky.
  5. Promícháme a ideálně dáme na půl hodiny do lednice.

Špenátová pomazánkazdroj: receptydetem.cz

Krémové špenátové rizoto s hráškem

INGREDIENCE

  • 1 lžička olivového oleje
  • 50 g kulatozrnné rýže
  • 125 ml polotučného mléka
  • 1/2 lžičky sušené zeleniny
  • 80 g mraženého listového špenátu
  • 70 g mraženého hrášku
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř

POSTUP

    1. V pánvi zahřejeme olej a na něm opečeme rýži.
    1. Přidáme mražený špenát, promícháme, osolíme a přidáme sušenou zeleninu.
    1. Podlijeme trochou mléka a pomalu pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Průběžně mícháme a podléváme.
    1. Vystačit by mělo 125 ml mléka, ale v případě potřeby použijte i více.
    1. Na poslední dvě minuty přidáme mražený hrášek, promícháme a necháme společně podusit.
  1. Podáváme posypané sýrem.

Krémové špenátové rizoto s hráškemzdroj: buonasarah.com

Špenátové palačinky s ricottou, rajčátky a bazalkou

Tímto receptem zabodujete u svých nejbližších. Tento špenátový pokrm zaujme především svými chuťovými, ale i vizuálními vjemy.

Vyzkoušejte s námi recept na lehkou a zdravou večeři v podobě špenátových palačinek s ricottou, rajčátky a bazalkou.

INGREDIENCE – palačinky

  • 1 šálek baby špenátových listů
  • 1,5 šálku mléka
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje (plus máslo či olej na pánev)
  • 1 polévková lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • 1 šálek špaldové mouky

INGREDIENCE – náplň

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3-4 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 šálky čerstvého sýru ricotta
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmesánu
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

POSTUP

  1. Špenát, mléko, vejce, máslo a bazalku rozmixujeme. Přidáme mouku a lžičku soli, promícháme. Necháme 20 minut odpočinout.
  2. Těsto dobře promícháme a na rozpáleném oleji postupně opékáme palačinky.
  3. V malé pánvi rozehřejeme olej, přidáme rajčata a česnek, ochutíme solí, pepřem a necháme zpěnit 5-6 minut dokud česnek nezačne vonět a rajčata nezměknou.
  4. Promícháme ricottu, parmasán a bazalku.
  5. Servírování palačinek: ricottu natřeme na polovinu palačinky, ozdobíme připravenými rajčaty a překryjeme zbývající částí palačinky. Na rozpálené pánvi krátce ohřejeme palačinky z obou stran a ihned podáváme.

Recept na palačinky se špenátem, ricottou, rajčaty a bazalkou

Tip: Palačinky budou nadýchanější, přidáte-li 0,5 dcl piva přímo do palačinkového těsta.

Špenátové lasagne s houbami a ricottou

Špenát se výborně hodí také k těstovinám. V kombinaci se sýrem, houbami a rajčatovým pyré tvoří výborný základ špenátových lasagní.

Vyzkoušejte vegetariánský recept na lasagne se špenátem, čerstvými houbami a ricottou. 

INGREDIENCE

  • 20 plátků těstovin lasagne
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájených žampiónů
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3 šálky sýru ricotta
  • 2/3 šálku strouhaného tvrdého sýru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 vejce
  • 3 šálky mozzarelly
  • 3 šálky rajčatového pyré
  • 1 šálek nastrouhaného Parmezánu

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Do osolené vařící vody vložíme lasagne a vaříme 8-10 minut, dokud nejsou al dente, scedíme.
  3. Na pánvi osmažíme na olivovém oleji žampióny, cibuli a česnek. Do osolené vařící vody vložíme špenát a vaříme 5 minut. Následně scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a špenát nakrájíme. Necháme vychladnout.
  4. V míse smícháme ricottu, nastrouhaný tvrdý sýr, špenát, sůl, oregáno, bazalku, pepř a vejce. Přidáme vychladlou směs hub. Mixujeme nízkou rychlostí po dobu 1 minuty.
  5. Na dno pekáčku položíme těstovinové lasagne. Přelijeme třetinou připravené směsi. Přesypeme 1 šálkem mozzarelly a 1/3 šálku parmezánu. Na sýrovou vrstvu naneseme 1 šálek rajčatové směsi. Takto vrstvíme ještě dvakrát.
  6. Pekáček překryjeme hliníkovou fólií a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě.

Hotový recept na excelentní špenátové lasagne, s houbami a ricottou

Tip: Místo čerstvého špenátu lze použít mražený špenát. Nechte jej povolit a poduste na pánvi, vychladlý pak použijte v receptu stejně jako čerstvý.

Nejen pro přípravu oblíbených pochoutek ze špenátu můžete využít pánve Woll – ty nejlepší najdete v naší recenzi.

Kuřecí roláda se špenátem

Nejlepší kombinace na nedělní oběd? Bílkoviny, vitamíny a vláknina.

INGREDIENCE

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nakrájená
  • 2 stroužky česneku (na drobno nakrájený)
  • 1/2 kg špenátu
  • 1/2 šálku piniových oříšků (pražených)
  • 1 šálek sýru feta (rozdrobený)
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka červené papriky
  • 4 kuřecí prsa (vykostěná, bez kůže)
  • petrželka a plátek citrónu na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Náplň: na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na drobno nakrájenou šalotku, česnek a restujeme na mírném plameni 3 min. Postupně přidáváme špenát. Ochutíme solí a pepřem.
  3. Špenát vložíme do mísy spolu s piniovými oříšky, rozdrobeným sýrem feta, citrónovou kůrou, sůl a čerstvě pomletý pepř. Vše důkladně promícháme.
  4. Roláda: kuřecí prsa překrojíme tak, aby nám vznikly tenčí pláty masa, ochutíme solí a čerstvě pomletým pepřem. Náplň si rozdělíme a poklademe jí všechny vzniklé pláty kuřecího masa. Vytvoříme roládu, kterou pojistíme kuchyňským provázkem a převážeme. Takto postupujeme s dalšími plátky masa.
  5. Opékáme ze všech stran po dobu 6-8 minut.
  6. Dopékáme 5-10 minut v troubě. Necháme 5 minut odpočinout.
Hotový recept na kuřecí roládu se špenátem a sýrem
zdroj: flickr.com

Ze špenátu připravujeme taky velmi často oblíbené špenátové lívanečky, špenátové palačinky a špenátové omelety.

Můžeme jim také plnit různá těsta nebo maso. nebo ho přidáváme jako další surovinu při výrobě smažených špenátových řízků, špenátových karbanátků a špenátových placiček.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.