Recepty na špenát zdravě, rychle a chutně

Na čerstvý listový špenát je ještě brzy, ale mražený špenátový protlak je dostupný téměř vždy a téměř všude. Při kuchyňské úpravě to zdaleka nemusí být jen známá hromádka špenátu, brambor a volského oka, kterou si všichni pamatují ze školní jídelny. Ze špenátu se dá připravit polévka, dušený špenát jako příloha, roláda, omáčka, pomazánka, lívanečky či omelety, špenátová náplň, smažené špenátové řízky, placičky či karbanátky nebo špenátový nákyp. Kromě toho špenát dobře využijeme i do zapékaných pokrmů s brambory nebo těstovinami.

Špenát je potravina s nízkým obsahem energie, a také obsahuje vitamíny a minerály v nezanedbatelných koncentracích. Sice není na železo tak bohatý, jak se dříve mylně tvrdilo, ale přesto listová zelenina obsahuje železa více než jiné druhy. Navíc obsažený vitamin C zlepšuje jeho resorpci.

1. Špenátová polévka s krutony

INGREDIENCE :

  • 400 g mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
  • špetka mletého kmínu
  • 150 ml smetany
  • 1-2 lžičky škrobové moučky
  • sůl a mletý pepř
  • 1 bageta + lžíce másla

POSTUP :

  1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  2. Přidáme špenát a dusíme pod poklicí, dokud se špenát nerozpustí.
  3. V předehřáté troubě opečeme s trochou másla bagetu nakrájenou na kostičky.
  4. Ke špenátu přilijeme horký vývar
  5. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem.
  6. Nakonec zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a krátce povaříme, asi 2 minuty.
  7. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a stáhneme z ohně.
  8. Podáváme s opečenými krutonky.

Špenátová polévka s krutonyzdroj : Martha Stewart

2. Dušený špenát

Nejlepší je určitě připravit čerstvý špenát, ale v zimě vezmeme za vděk i špenátem v mražené podobě. Je snadno dostupný, levný a během chvilky z něj vykouzlíme rychlý a chutný oběd.

INGREDIENCE :

  • 400 g mraženého špenátového protlaku
  • 1 -2 vejce
  • 2 stroučky česneku
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 400 ml vývaru

POSTUP :

  1. Zmrazený špenátový protlak necháme částečně rozmrazit.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
  3. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit.
  4. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme jíšku.
  5. Tu pak trochu zředíme vývarem, dobře rozmícháme a povaříme.
  6. Dále přidáme částečně rozmražený špenát, prolisovaný česnek, sůl a dusíme do úplného rozmrazení špenátu.
  7. Nakonec přidáme smetanu a vejce, které necháme za stálého míchání srazit.
  8. Dušený špenát podáváme jako přílohu k upečenému masu a knedlíkům nebo k vařeným bramborám s vejcem.

Dušený špenát

zdroj : bonvivani.sk

3. Špenátová roláda z mladého špenátu

INGREDIENCE :

  • 300 g lístků mladého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 100 g vepřové šunky
  • 100 g tvrdého sýra na plátky
  • 100 g lučiny

POSTUP :

  1. Špenátové lístky důkladně opereme a necháme okapat.
  2. Pokrájíme je na malé kousky.
  3. Žloutky pošleháme se solamylem, prolisovaným česnekem, přidáme sůl, pepř, sníh z bílků a špenát.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozetřeme připravenou směs a při 160 °C pečeme asi 15 minut.
  5. Z plátu odstraníme pečicí papír.
  6. Po celé ploše ho potřeme lučinou a rozložíme plátky šunky a sýra, zarolujeme do rolády.
  7. Takto necháme vychladnout.
  8. Špenátovou roládu krájíme na kousky.

Špenátová roláda z mladého špenátu

zdroj : foodandmyplate.wordpress.com

4. Špenátové smoothie

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, a to ještě ideálně chutným, rychlým a snadným způsobem, rozmixovaný špenát s ovocem je to pravé řešení.

INGREDIENCE :

  • hrst baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 pomeranč nebo kiwi
  • slunečnicová semínka

POSTUP :

  1. Špenát opláchneme pod teplou tekoucí vodou a vložíme do smoothie makeru nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2. Dál přidáme banán a pomeranč (je možné jej zaměnit i za kiwi).
  3. Dolijeme vodou a přisypeme slunečnicová semínka.
  4. Vše rozmixujeme do hladka.

Špenátové smoothie

zdroj : mycookingdiary.cz

5. Špenátová pomazánka

Zdravé, rychlé a chutné občerstvení v podobě této pomazánky.

INGREDIENCE :

  • středně velká mísa listů špenátu
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • oregano
  • sůl

POSTUP :

  1. Z mladých špenátových listů vyřízneme tuhé řapíky a na sítu je pomalu prolijeme vařící vodou.
  2. Necháme dobře okapat a vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Nakrájíme nadrobno a smícháme s tvarohem, pár nakrájenými lístky oregana, špetkou soli a olivovým olejem.
  4. Česneku dáme dle jeho síly jeden až dva stroužky.
  5. Promícháme a ideálně dáme na půl hodiny do lednice.

Špenátová pomazánka

zdroj : receptydetem.cz

6. Krémové špenátové rizoto s hráškem

INGREDIENCE :

  • 1 lžička olivového oleje
  • 50 g kulatozrnné rýže
  • 125 ml polotučného mléka
  • 1/2 lžičky sušené zeleniny
  • 80 g mraženého listového špenátu
  • 70 g mraženého hrášku
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. V pánvi zahřejeme olej a na něm opečeme rýži.
  2. Přidáme mražený špenát, promícháme, osolíme a přidáme sušenou zeleninu.
  3. Podlijeme trochou mléka a pomalu pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Průběžně mícháme a podléváme.
  4. Vystačit by mělo 125 ml mléka, ale v případě potřeby použijte i více.
  5. Na poslední dvě minuty přidáme mražený hrášek, promícháme a necháme společně podusit.
  6. Podáváme posypané sýrem.

Krémové špenátové rizoto s hráškem

zdroj : buonasarah.com

Ze špenátu připravujeme taky velmi často oblíbené špenátové lívanečky, špenátové palačinky a špenátové omelety. Můžeme jim také plnit různá těsta nebo maso. nebo ho přidáváme jako další surovinu při výrobě smažených špenátových řízků, špenátových karbanátků a špenátových placiček.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *