Pečení vánočního cukroví je sice krásná, ale také náročná tradice.
Chcete si od pečení na chvilku odpočinout?
Vyzkoušejte naše recepty na vosí hnízda!
Připravte si je nejen tradičně s vaječným likérem, ale také v ořechové, kakaové či kokosové variantě.
Jejich příprava je velmi snadná a rychlá!
Vosí hnízda s vaječným koňakem
Klasické nepečené vánoční cukroví, které je oblíbené především u mužské části populace.
Ingredience:
- 1 balíček piškotů na spodní část úlů
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 2 PL mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 4 PL másla
- 1 PL kakaového prášku
- 2 PL rumu
- 3 PL vaječného koňaku
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Připravte si přibližně 35 piškotů jako základy pro včelí úly.
- Zbytek piškotů rozemelte a smíchejte s mletými ořechy.
- Přidejte vejce, máslo, rum a kakaový prášek.
- Vše důkladně smíchejte dohromady a vypracujte v těsto.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 3 hodiny do ledničky.
- Následně vychlazené těsto postupně vtlačujte do formičky na vosí hnízda.
- Prstem či obrácenou stranou vařečky udělejte do těsta důlek a vyplňte vaječným likérem.
- Na závěr přiklopte piškotem a úlek opatrně vyklopte z formičky.
- Skladujte v chladu a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Láká vás vánoční cukroví bez pečení? Vyzkoušejte další varianty!
Tradiční kakaová vosí hnízda
Jste zastánci staré české klasiky? Tento recept je právě pro vás!
Ingredience
- 600 g piškotů
- 240 g cukru moučka
- 240 g másla
- 8 PL mléka
- 8 PL rumu
- 4 PL kakaa
- 1 balíček piškotů na spodní část úlů
Náplň
- 240 g cukru moučka
- 240 g másla
- 4 žloutky
- 4 kapky rumové tresti
Postup
- Z ingrediencí si za pomoci kuchyňského mixéru připravte hladké těsto.
- Suroviny na náplň mixujte, dokud se nespojí do hladkého krému.
- Formičky na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a těsto do nich vtlačte.
- V těstu udělejte důlek, prstem nebo koncem vařečky, a vyplňte ho krémem.
- Úl uzavřete celým piškotem.
- Vyjměte úly z formiček a nechejte je ztuhnout v lednici.

Včelí úly s vanilkou
Nedáte dopustit na vanilkovou příchuť? Klidně ji přidejte i do tohoto druhu vánočního cukroví.
Ingredience
- 200 g rozemletých piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g másla
- 2 PL kakaa
- 4 PL rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 balíček piškotů na spodní část úlů
Náplň
- 120 g másla
- 2 PL moučkového cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Všechny ingredience na těsto míchejte tak dlouho, dokud z nich nevznikne těsto.
- Formičky vysypte trochou moučkového cukru, aby se na ně těsto nelepilo.
- Na krém vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a extraktem z vanilky.
- Těsto vtlačte do formiček, udělejte do něj důlky, které následně naplňte vanilkovým krémem.
- Vosí hnízda uzavřete celým piškotem, vyklopte a ponechejte v lednici nebo na jiném chladném místě.

Hledáte další nápady, jak při vánočním pečení využít vanilku? Kromě receptů na vosí hnízda ji využijete i v těch na vanilkové rohlíčky.
Citronové vánoční úlky
Netradiční varianta tohoto oblíbeného nepečeného cukroví se svěží citronovou chutí. Vyzkoušejte, uvidíte, že si pochutnáte!
Ingredience:
Základ úlků
- 1 šálek hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 6 PL másla
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Úlky
- 200 g piškotů
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/2 šálku másla
- 3 čajové lžičky kakaového prášku
- 1 bílek
- 3 čajové lžičky slazeného kondenzovaného mléka
Náplň
- 1/3 šálku másla
- 1 žloutek
- 4 PL moučkového cukru
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 čajová lžička medu
Postup:
- V samostatné míse prosejte mouku s práškem do pečiva.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do krémové konzistence.
- Přidejte žloutek a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Všlehejte citronovou šťávu a na závěr přidejte též suché přísady.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladnout do chladničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte základy pro včelí úly.
- Pečte přibližně 10 minut.
- Pomocí mixéru či robotu rozmixujte piškoty na prášek.
- Přidejte moučkový cukr a kakaový prášek a pulzováním vše spojte.
- Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka.
- Následně všlehejte též bílek a kondenzované mléko.
- Nádobu se směsí přikryjte a dejte na 30 minut do chladničky.
- V mezidobě si připravte náplň.
- Vložte všechny ingredience, tedy máslo, žloutek, cukr, citronovou šťávu a med, do mísy a vyšlehejte dohladka.
- Formičky na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a vtlačte do nich vychlazené těsto.
- V těstu následně udělejte důlek a ten vyplňte citronovou náplní.
- Na závěr úl uzavřete upečenou základnou.
- Úly z formiček vyjměte a vložte do chladničky ztuhnout.
- Před podávání lze vosí hnízda posypat moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Bílá hnízda s mandlemi a kokosem
Chcete zkusit něco nevšedního? Pak je tato světlá varianta s mandlemi a kokosem právě pro vás.
Ingredience
- 50 g mletého kokosu
- 50 g mletých mandlí
- 100 g práškového cukru
- 80 g másla
- 2 PL rumu
- 1 balíček piškotů na spodní část úlů
Náplň
- 100 ml kokosové smetany
- 100 g krupicového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
Postup
- Smíchejte dohromady kokos, mandle, moučkový cukr a rozemleté piškoty.
- Přidejte rum a změklé máslo a vypracujte těsto.
- Pokud se těsto příliš lepí, přidejte více strouhaného kokosu.
- Těsto nechejte odležet alespoň půl hodiny v lednici.
- V mezidobě si připravte náplň. Ingredience na krém smíchejte v hrnci, přiveďte k varu a krátce povařte.
- Formičky na vosí hnízda vysypte kokosem.
- Poté těsto vyndejte a za pomoci lžíce vytvarujte kuličku
- Kuličky vtlačte do formiček a koncem vařečky do nich udělejte důlek.
- Důlek následně naplňte vychladlým krémem.
- Uzavřete vosí hnízda celými piškoty a dejte chladit do lednice.

Ořechové včelí úly
Milujete ořechy? Pak musíte vyzkoušet i tento vynikající recept na ořechovou variantu úlů. Kombinace vlašských a lískových ořechů jim dodává lahodnou chuť.
Ingredience
- 100 g vlašských ořechů namletých najemno
- 100 g lískových ořechů namletých najemno
- 200 g cukru moučka
- 2 PL kakaa
- 2 PL rumu
- 1 balíček piškotů na spodní část úlů
Náplň
- 120 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 3 PL rumu
Postup
- Smíchejte namleté ořechy, cukr a kakao.
- Přidávejte rum a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto
- Dejte ho na půl hodiny uležet do lednice.
- Ingredience na krém, tedy máslo, cukr a rum, vyšlehejte do hladka.
- Těsto vyndejte z lednice a za pomoci lžíce z něj udělejte kuličky.
- Kuličky vtlačte do formiček vysypaných cukrem.
- Druhou stranou vařečky udělejte do těsta důlek a naplňte ho krémem.
- Potom na konec úlu přitiskněte celý piškot a včelí úlky jsou hotové.

Bezlepkové vánoční úlky
Máte bezlepkovou dietu? Ani tak se nemusíte tohoto oblíbeného cukroví vzdávat.
Ingredience
- 180 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 200 g mletých bezlepkových piškotů
- 2 PL kakaa
- 3 PL rumu
- 1 balíček bezlepkových piškotů na spodní část úlů
Náplň
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 1 PL másla
- 1 čajová lžička rumu
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Smíchejte všechny ingredience, dokud nebudou mít konzistenci těsta.
- Těsto dejte na hodinu vychladit do ledničky.
- Plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem dejte vařit zhruba hodinu do tlakového hrnce.
- Následně karamel ušlehejte se lžící másla a lžičkou rumu do krému.
- Formičky si vysypte trochou moučkového cukru, aby se k nim těsto nepřilepilo.
- Naplňte formičky vychlazeným těstem a uprostřed udělejte důlek.
- Každý úl naplňte karamelovým krémem, uzavřete piškotem a vyklopte.

Nemůžete či nechte konzumovat klasické vánoční pečivo? Vyzkoušejte také další recepty na bezlepkové cukroví.
Netradiční hnízda s matcha krémem
Nejčastěji se k plnění hnízd používá krém připravený z vaječného koňaku. Zkuste změnu a alkohol nahraďte zdravější variantou v podobě zeleného matcha čaje.
Ingredience:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička kakaového prášku
- 1 bílek
- 1 čajová lžička rumu
- 1 sáček piškotů
Matcha krém
- 90 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 PL prášku matcha
- 1 PL mléka
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto s výjimkou piškotů, tedy mleté ořechy, cukr, kakao, bílek a rum.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 30 minut do ledničky.
- V mezidobě si připravte matcha krém.
- S pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence.
- Přidejte matcha prášek a míchejte, dokud se vše důkladně nespojí.
- Na závěr přidejte též mléko a míchejte, dokud nevznikne hladké krém.
- Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a vložte do ní malý kousek vychlazeného těsta.
- Prstem do těsta následně udělejte otvor a opatrně jej vyplňte matcha krémem.
- Nakonec hnízdo uzavřete piškotem, který jste pomazali též malým množstvím matcha krému.

Chcete si upéct další zelené cukroví? Inspirujte se našimi recepty na matcha vánoční pečivo!
Tipy a rady na závěr
Vosí hnízda nebo též včelí úly se dají připravovat v mnoha rozmanitých variantách. Těsto můžete různě upravovat a obměňovat podle vašich chuťových preferencí.
Základem většiny receptů na vosí hnízda jsou suché ingredience v podobě piškotů nebo jiných oblíbených oplatek, cukr a ořechy. Pokud máte rádi čokoládové tyčinky Margot, lze úly připravit i z nich. Stačí tyčinku rozmačkat a přidat do těsta místo rozdrcených piškotů.
Mokré ingredience, nejčastěji se používá rum a vaječný koňak, můžete zaměnit například za amaretto nebo griotku. Použít lze i rostlinné mléko. Již připravená hnízda lze na závěr přelít rozehřátou čokoládou nebo jinou polevou, ozdobit mletými ořechy či kokosem a podobně.