Chystání vánočního cukroví je velmi oblíbená česká tradice.
Pokud si od pečení chcete chvíli odpočinout zkuste některé z nepečených druhů.
Znáte tradiční recept na vosí hnízda neboli včelí úly?
Vyrobte si je nejen s vaječným likérem, ale třeba v ořechové, kakaové nebo kokosové variantě.
Inspirujte se našimi recepty.
Tradiční kakaová vosí hnízda
Jste zastánci staré české klasiky? Tento recept je právě pro vás
Zvolte formičky na vosí hnízda střední velikost. Koupit můžete jak buclaté, tak i tenké provedení.
INGREDIENCE
- 600 g piškotů
- 240 g cukru moučka
- 240 g másla
- 8 lžic mléka
- 8 lžic tmavého rumu
- 4 lžíce kakaa
- celé piškoty
ŽLOUTKOVÝ KRÉM DO VOSÍCH HNÍZD
- 240 g cukru moučka
- 240 g másla
- 4 žloutky
- 4 kapky rumové tresti
POSTUP
- Z ingrediencí si připravte hladké těsto za pomoci kuchyňského mixéru.
- Suroviny na náplň mixujte dokud se nespojí do hladkého krému.
- Formičky na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a těsto do nich vtlačte.
- V těstu udělejte prohloubení např. koncem vařečky a vyplňte ho krémem.
- Úl zadělejte celým piškotem.
- Vyjměte úly z formiček a nechejte je ztuhnout v lednici.

Objevte podobné tipy
Včelí úly s vanilkou
Nedáte dopustit na vanilkovou příchuť? Klidně ji přidejte i do vosích hnízd.
Vanilková vosí hnízda u nás sice nejsou až tak tradiční, ale jakmile je ochutnáte, nebudete dělat jiné.
INGREDIENCE
- 200 g rozemletých piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- balíček piškotů na spodní část úlů
VANILKOVÝ KRÉM
- 120 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Všechny ingredience míchejte tak dlouho, dokud z nich nevznikne těsto.
- Formičky si vysypte trochou cukru, aby se na ně těsto nelepilo.
- Těsto napěchujte do formiček, udělejte do něj důlky, úly vyklopte a odložte je stranou.
- Na krém vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a extraktem z vanilky
- Vosí hnízda plňte krémem, dejte na ně celý piškot a cukroví ponechejte v lednici nebo na jiném chladném místě.

Hledáte další recepty s vanilkou? Inspirujte se recepty na vanilkové rohlíčky.
Bílá vosí hnízda s mandlemi
Chcete zkusit něco nevšedního? Pak jsou světlá, kokosová vosí hnízda právě pro vás.
INGREDIENCE
- 50 g mletého kokosu
- 50 g mletých mandlí
- 100 g práškového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce rumu
- 50 g rozemletých piškotů
KOKOSOVÁ NÁPLŇ DO VOSÍCH HNÍZD
- 100 ml kokosové smetany
- 100 g krupicového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
POSTUP
- Smíchejte dohromady kokos, mandle, moučkový cukr a rozemleté piškoty.
- Přidejte rum a změklé máslo a vypracujte těsto.
- Pokud se těsto příliš lepí, přidejte více strouhaného kokosu.
- Těsto nechejte odležet alespoň půl hodiny v lednici.
- Formičky na vosí hnízda si vysypte kokosem.
- Poté těsto vyndejte a za pomoci lžíce vytvarujte kuličku
- Kuličky napěchujte do formiček a koncem vařečky do nich udělejte díru.
- Formičku rozevřete a úly dejte stranou
- Ingredience na krém smíchejte v hrnci, přivěďte k varu a krátce povařte
- Nechte vychladnout a poté krém nalijte do úlů.
- Uzavřete je piškoty a dejte chladit do lednice.

Ořechová vosí hnízda
Jestliže milujete ořechy, určitě musíte vyzkoušet i tento vynikající recept na ořechové včelí úly. Jsou velmi snadná, ale chuťově překvapivá a okouzlující.
INGREDIENCE
- 100 g vlašských ořechů namletých najemno
- 100 g lískových ořechů namletých najemno
- 200 g cukru moučka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- celé piškoty
RUMOVÝ KRÉM
- 120 g másla
- 120 g práškového cukru
- 3 lžíce rumu
POSTUP
- Smíchejte ořechy, cukr a kakao.
- Přidávejte rum a promíchejte dokud nevznikne hladké těsto
- Dejte ho na chvíli uležet do lednice.
- Ingredience na krém vyšlehejte do hladka
- Těsto vyndejte z lednice a za pomoci lžíce z něj udělejte kuličky.
- Kuličky napěchujte do formiček vysypaných cukrem.
- Druhou stranou vařečky udělejte do kuliček otvor a naplňte ho krémem.
- Potom na konec úlu přitiskněte celý piškot a vánoční cukroví je hotové.

Bezlepkové včelí úly
Máte bezlepkovou dietu? Ani tak se nemusíte tohoto oblíbeného cukroví vzdávat.
INGREDIENCE
- 180 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 200 g mletých bezlepkových oplatků nebo piškotů
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce tmavého rumu
- celé bezlepkové piškoty
KARAMELOVÝ KRÉM
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžička rumu
POSTUP
- Udělejte si nejprve těsto. Smíchejte všechny ingredience, dokud nebudou mít konzistenci těsta.
- Formičky si vysypte trochou cukru, aby se k nim těsto nepřilepilo.
- Napěchujte těsto do formičky a uprostřed udělejte otvor.
- Úl vyklopte a dejte stranou.
- Stejně postupujte s dalšími úly .
- Plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem dejte vařit zhruba hodinu do tlakového hrnce.
- Karamel ušlehejte se lžící másla a lžičkou rumu do krému.
- Úly naplňte karamelovým krémem a uzavřete je bezlepkovými piškoty.

Máte raději pečené cukroví? Podívejte se na recepty na linecké.
Zajímavé tipy a rady
Těsto na úly můžete různě upravovat a obměňovat podle chuti.
Základem jsou suché ingredience -drcené piškoty, nebo jiné oblíbené oplatky a sušenky, ořechy, kokos apod.
Pokud například máte rádi čokoládové tyčinky Margot, připravte si vosí hnízda z Margotky – stačí ji rozmačkat a přidat do těsta místo rozdrcených piškotů.
Mokré ingredience – nejčastěji rum a mléko – můžete zaměnit za oblíbený likér ( výborné je například amaretto, nebo griotka) nebo můžete sáhnout po rostlinném mléce.
Stejné je to s náplněmi. Často se používá žloutkový krém, ale můžete použít jakýkoliv dle vaší chuti.
Výborná jsou vosí hnízda s vaječným likérem, nebo je lze naplnit třeba nugetou.
Úly můžete přelít rozehřátou čokoládou, nebo jinou polevou, ozdobit sypaním, čokoládovou rýží, mletými ořechy, kokosem apod.
Inspirujte se dalšími tipy na polevy a krémy.