8 nejlepších receptů na včelí úly aneb nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví je sice krásná, ale také náročná tradice.

Chcete si od pečení na chvilku odpočinout?

Vyzkoušejte naše recepty na vosí hnízda!

Připravte si je nejen tradičně s vaječným likérem, ale také v ořechové, kakaové či kokosové variantě.

Jejich příprava je velmi snadná a rychlá!

Vosí hnízda s vaječným koňakem

Klasické nepečené vánoční cukroví, které je oblíbené především u mužské části populace.  

Ingredience:

  • 1 balíček piškotů na spodní část úlů
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 2 PL mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 4 PL másla
  • 1 PL kakaového prášku
  • 2 PL rumu
  • 3 PL vaječného koňaku
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Připravte si přibližně 35 piškotů jako základy pro včelí úly.
  2. Zbytek piškotů rozemelte a smíchejte s mletými ořechy.
  3. Přidejte vejce, máslo, rum a kakaový prášek.
  4. Vše důkladně smíchejte dohromady a vypracujte v těsto.
  5. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 3 hodiny do ledničky.
  6. Následně vychlazené těsto postupně vtlačujte do formičky na vosí hnízda.
  7. Prstem či obrácenou stranou vařečky udělejte do těsta důlek a vyplňte vaječným likérem.
  8. Na závěr přiklopte piškotem a úlek opatrně vyklopte z formičky.
  9. Skladujte v chladu a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční úlky plněné vaječným koňakem.
zdroj: catvusa.com

Láká vás vánoční cukroví bez pečení? Vyzkoušejte další varianty!

Tradiční kakaová vosí hnízda

Jste zastánci staré české klasiky? Tento recept je právě pro vás!

Ingredience

  • 600 g piškotů
  • 240 g cukru moučka
  • 240 g másla
  • 8 PL mléka
  • 8 PL rumu
  • 4 PL kakaa
  • 1 balíček piškotů na spodní část úlů

Náplň

  • 240 g cukru moučka
  • 240 g másla
  • 4 žloutky
  • 4 kapky rumové tresti

Postup

  1. Z ingrediencí si za pomoci kuchyňského mixéru připravte hladké těsto.
  2. Suroviny na náplň mixujte, dokud se nespojí do hladkého krému.
  3. Formičky na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a těsto do nich vtlačte.
  4. V těstu udělejte důlek, prstem nebo koncem vařečky, a vyplňte ho krémem.
  5. Úl uzavřete celým piškotem.
  6. Vyjměte úly z formiček a nechejte je ztuhnout v lednici.
Tradiční kakaková hnízda.
Zdroj: guidilo.com

Včelí úly s vanilkou

Nedáte dopustit na vanilkovou příchuť? Klidně ji přidejte i do tohoto druhu vánočního cukroví.

Ingredience

  • 200 g rozemletých piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 PL kakaa
  • 4 PL rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 balíček piškotů na spodní část úlů

Náplň

  • 120 g másla
  • 2 PL moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto míchejte tak dlouho, dokud z nich nevznikne těsto.
  2. Formičky vysypte trochou moučkového cukru, aby se na ně těsto nelepilo.
  3. Na krém vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a extraktem z vanilky.
  4. Těsto vtlačte do formiček, udělejte do něj důlky, které následně naplňte vanilkovým krémem.
  5. Vosí hnízda uzavřete celým piškotem, vyklopte a ponechejte v lednici nebo na jiném chladném místě.
Vánoční úlky s vanilkou.
Zdroj: czechinthekitchen.com

Hledáte další nápady, jak při vánočním pečení využít vanilku? Kromě receptů na vosí hnízda ji využijete i v těch na vanilkové rohlíčky.

Citronové vánoční úlky

Netradiční varianta tohoto oblíbeného nepečeného cukroví se svěží citronovou chutí. Vyzkoušejte, uvidíte, že si pochutnáte!

Ingredience:

Základ úlků

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 6 PL másla
  • 1 čajová lžička citronové šťávy

Úlky

  • 200 g piškotů
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 3 čajové lžičky kakaového prášku
  • 1 bílek
  • 3 čajové lžičky slazeného kondenzovaného mléka

Náplň

  • 1/3 šálku másla
  • 1 žloutek
  • 4 PL moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 čajová lžička medu

Postup:

  1. V samostatné míse prosejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do krémové konzistence.
  3. Přidejte žloutek a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  4. Všlehejte citronovou šťávu a na závěr přidejte též suché přísady.
  5. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladnout do chladničky.
  6. Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  7. Vychlazené těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte základy pro včelí úly.
  8. Pečte přibližně 10 minut.
  9. Pomocí mixéru či robotu rozmixujte piškoty na prášek.
  10. Přidejte moučkový cukr a kakaový prášek a pulzováním vše spojte.
  11. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka.
  12. Následně všlehejte též bílek a kondenzované mléko.
  13. Nádobu se směsí přikryjte a dejte na 30 minut do chladničky.
  14. V mezidobě si připravte náplň.
  15. Vložte všechny ingredience, tedy máslo, žloutek, cukr, citronovou šťávu a med, do mísy a vyšlehejte dohladka.
  16. Formičky na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a vtlačte do nich vychlazené těsto.
  17. V těstu následně udělejte důlek a ten vyplňte citronovou náplní.
  18. Na závěr úl uzavřete upečenou základnou.
  19. Úly z formiček vyjměte a vložte do chladničky ztuhnout.
  20. Před podávání lze vosí hnízda posypat moučkovým cukrem.
Vánoční nepečení cukroví ve tvaru včelích úlků.
zdroj: diaryofmadhausfrau.com

Bílá hnízda s mandlemi a kokosem

Chcete zkusit něco nevšedního? Pak je tato světlá varianta s mandlemi a kokosem právě pro vás.

Ingredience

  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g másla
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček piškotů na spodní část úlů

Náplň

  • 100 ml kokosové smetany
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Smíchejte dohromady kokos, mandle, moučkový cukr a rozemleté piškoty.
  2. Přidejte rum a změklé máslo a vypracujte těsto.
  3. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte více strouhaného kokosu.
  4. Těsto nechejte odležet alespoň půl hodiny v lednici.
  5. V mezidobě si připravte náplň. Ingredience na krém smíchejte v hrnci, přiveďte k varu a krátce povařte.
  6. Formičky na vosí hnízda vysypte kokosem.
  7. Poté těsto vyndejte a za pomoci lžíce vytvarujte kuličku
  8. Kuličky vtlačte do formiček a koncem vařečky do nich udělejte důlek.
  9. Důlek následně naplňte vychladlým krémem.
  10. Uzavřete vosí hnízda celými piškoty a dejte chladit do lednice.
Světlá hnízda s kokosem a mandlemi.
Zdroj: pinterest.com

Ořechové včelí úly

Milujete ořechy? Pak musíte vyzkoušet i tento vynikající recept na ořechovou variantu úlů. Kombinace vlašských a lískových ořechů jim dodává lahodnou chuť.

Ingredience

  • 100 g vlašských ořechů namletých najemno
  • 100 g lískových ořechů namletých najemno
  • 200 g cukru moučka
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček piškotů na spodní část úlů

Náplň

  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 PL rumu

Postup

  1. Smíchejte namleté ořechy, cukr a kakao.
  2. Přidávejte rum a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto 
  3. Dejte ho na půl hodiny uležet do lednice. 
  4. Ingredience na krém, tedy máslo, cukr a rum, vyšlehejte do hladka.
  5. Těsto vyndejte z lednice a za pomoci lžíce z něj udělejte kuličky. 
  6. Kuličky vtlačte do formiček vysypaných cukrem.
  7. Druhou stranou vařečky udělejte do těsta důlek a naplňte ho krémem. 
  8. Potom na konec úlu přitiskněte celý piškot a včelí úlky jsou hotové.  
Včelí úly naaranžované na lískooříškových skořápkách
Zdroj: photoricalfood.com

Bezlepkové vánoční úlky

Máte bezlepkovou dietu? Ani tak se nemusíte tohoto oblíbeného cukroví vzdávat.

Ingredience

  • 180 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 200 g mletých bezlepkových piškotů
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL rumu
  • 1 balíček bezlepkových piškotů na spodní část úlů

Náplň

  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 PL másla
  • 1 čajová lžička rumu

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte všechny ingredience, dokud nebudou mít konzistenci těsta.
  2. Těsto dejte na hodinu vychladit do ledničky.
  3. Plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem dejte vařit zhruba hodinu do tlakového hrnce.
  4. Následně karamel ušlehejte se lžící másla a lžičkou rumu do krému.
  5. Formičky si vysypte trochou moučkového cukru, aby se k nim těsto nepřilepilo.
  6. Naplňte formičky vychlazeným těstem a uprostřed udělejte důlek.
  7. Každý úl naplňte karamelovým krémem, uzavřete piškotem a vyklopte.
Vánoční hnízda bez lepku plněná karamelovým krémem.
Zdroj: thefooddictator.com

Nemůžete či nechte konzumovat klasické vánoční pečivo? Vyzkoušejte také další recepty na bezlepkové cukroví.

Netradiční hnízda s matcha krémem

Nejčastěji se k plnění hnízd používá krém připravený z vaječného koňaku. Zkuste změnu a alkohol nahraďte zdravější variantou v podobě zeleného matcha čaje.

Ingredience:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička kakaového prášku
  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička rumu
  • 1 sáček piškotů

Matcha krém

  • 90 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 PL prášku matcha
  • 1 PL  mléka

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto s výjimkou piškotů, tedy mleté ořechy, cukr, kakao, bílek a rum.
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 30 minut do ledničky.
  3. V mezidobě si připravte matcha krém.
  4. S pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence.
  5. Přidejte matcha prášek a míchejte, dokud se vše důkladně nespojí.
  6. Na závěr přidejte též mléko a míchejte, dokud nevznikne hladké krém.
  7. Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a vložte do ní malý kousek vychlazeného těsta.
  8. Prstem do těsta následně udělejte otvor a opatrně jej vyplňte matcha krémem.
  9. Nakonec hnízdo uzavřete piškotem, který jste pomazali též malým množstvím matcha krému.
Netradiční hnízda s matcha krémem.
Zdroj: juliarecipes.com

Chcete si upéct další zelené cukroví? Inspirujte se našimi recepty na matcha vánoční pečivo!

Tipy a rady na závěr

Vosí hnízda nebo též včelí úly se dají připravovat v mnoha rozmanitých variantách. Těsto můžete různě upravovat a obměňovat podle vašich chuťových preferencí.

Základem většiny receptů na vosí hnízda jsou suché ingredience v podobě piškotů nebo jiných oblíbených oplatek, cukr a ořechy. Pokud máte rádi čokoládové tyčinky Margot, lze úly připravit i z nich. Stačí tyčinku rozmačkat a přidat do těsta místo rozdrcených piškotů.

Mokré ingredience, nejčastěji se používá rum a vaječný koňak, můžete zaměnit například za amaretto nebo griotku. Použít lze i rostlinné mléko. Již připravená hnízda lze na závěr přelít rozehřátou čokoládou nebo jinou polevou, ozdobit mletými ořechy či kokosem a podobně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X