Poctivé recepty na vdolky z kynutého i nekynutého těsta

Vdolky nebo vdolečky jsou nejen masopustní pochoutkou podobně, jako je tomu v případě koblih. 

Nacházejí využití jako hlavní chod, nebo jako hutný dezert po obědě. 

Druhů těchto moučníků nalezneme hned několik. 

My si ale představíme ty nejznámější a nejoblíbenější recepty na vdolky.

Nejlepší bavorské vdolečky

Jedny z nejlepších kynutých specialit nasladko. Takové jsou bavorské vdolky s povidly.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • hrnek mléka
  • 25 g droždí
  • 25 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na ozdobu vdolečků:

  • sklenice švestkových povidel
  • tvaroh/šlehačka

POSTUP

  1. Do mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí.
  2. Necháme na teplém místě kynout.
  3. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přidáme rozkvedlaný kvásek.
  4. Přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby bylo pružné.
  5. Necháme pod utěrkou kynout další hodinu.
  6. Rozválíme těsto na tloušťku 2 cm a vykrajujeme kolečka.
  7. Kromě klasického kulatého tvaru můžeme použít i jiné tvary na neplněné moučníky a spojit jich několik na sebe nebo těsto zpracovat ručně do různých válečků, které můžeme i proplétat.
  8. Tvary necháme ještě asi 10 minut na stole kynout a pak je osmažíme na oleji po obou stranách při zavřené pokličce.
  9. Vdolečky ozdobíme kopečkem povidel a čepičkou z tvarohu.
Ochutnejte tento recept na bavorské vdolky s povidly.
chefkoch.de

Slané vdolky s mákem

Ovšem musíme zmínit i slanou obměnu vdolků s mákem, které jsou velice oblíbené.

INGREDIENCE

  • 7 a ½ hrnku chlebové mouky
  • 5 lžiček soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 hrnky vody

K naplnění:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • mák na posyp
  • vejce na potření

POSTUP

  • Do mísy si nasypeme mouku, přidáme k ní sůl, nalijeme vlažnou vodu a do ní dáme sušené droždí se lžičkou cukru.
  • Poté důkladně vypracujeme hutné těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu. 
  • Následně si těsto vyválíme na placku, vykrojíme kolečka pomocí skleničky, středy vdolků zploštíme, přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout alespoň půl hodiny.
  • Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme.
  • Poté vdolky potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků dáme osmaženou cibuli a vše zasypeme mákem.
  • Vdolky dáme péci na 230 °C. 
  • Pečeme asi 12-15 minut.
Recept na makové vdolky naslano.
vikilinka.com

Vlčnovské vdolečky z trouby

Vyzkoušet můžete i recept na vdolky, které lze připravit také podle původní receptury pečené v troubě.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g kvasnic
  • 50 ml mléka
  • 50 g cukru
  • kelímek sladké šlehačky
  • 30 g sádla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička rumu
  • asi 50 g másla na potření
  • 250 g másla na tukové těsto
  • 100 g hladké mouky na tukové těsto

POSTUP

  1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, tři lžíce mouky, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové.
  2. Změklé máslo promísíme s moukou, důkladně ručně uhněteme a necháme vychladit.
  3. Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, šlehačku, rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké pružné těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout další hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce.
  5. Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého.
  6. Tukové těsto položíme polovinu těsta kynutého, druhou přeložíme a těsto rozválíme.
  7. Potom spojené těsto přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Rozválíme a přeložíme na třetiny ještě 2x.
  8. Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka.
  9. Rozdělíme na čtverečky velké jako dlaň a do každého vložíme kuličku tvarohu. Kuličky dobře zabalíme a klademe spojem dolů.
  10. Prstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.
  11. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 250 °C.
  12. Potom ještě horké potíráme máslem.
  13. Smaženou variantu připravujeme bez drobenky a smažíme na oleji po obou stranách do zezlatavění, nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Výborné vlčnovské vdolky na smažený způsob.
craftbeering.com

Máte obecně rádi moučníky s povidly? Zkuste recept na naše posvícenské koláče.

Nejlepší kynuté vdolky od babičky

Hledáte recept na vdolky, které se pokaždé povedou? Máme skvělý tip. Ověřené pohoštění pro každou návštěvu.

INGREDIENCE

  • 500 g mouky
  • ½ balíčku čerstvého droždí 
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  •  sůl
  • 2 vejce
  • cukr na obalení
  • olej na smažení

POSTUP

  • Do mísy si nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do důlku nadrobíme droždí, lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. 
  • Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
  • Po 10 minutách přidáme rozpuštěné máslo, zbytek cukru, mléka, vejce a špetku soli. 
  • Vše důkladně prohněteme, těsto opět přikryjeme a necháme kynout na teplém místě dalších 30 minut.
  • Pak z těsta uděláme váleček a rozdělíme jej na 12 kusů. 
  • Z každého kousku uděláme kouli, kterou zploštíme, aby byla placka uprostřed nejtenčí. 
  • Vdolky skládáme na pomoučený vál, opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 10 minut.
  • Poté vdolky smažíme v dostatečném množství rozpáleného tuku z obou stran zhruba 5-7 minut dozlatova.
Kynuté vdolečky jsou náramné zejména s povidly a tvarohem
genussregion-oberfranken.de

Jogurtové vdolky bez kynutí

Nemáte čas čekat, až těsto vzejde? Máme pro vás alternativu, jíž jsou smažené vdolky bez kynutí. 

INGREDIENCE

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • olej na smažení

K podávání:

  • zakysaná smetana
  • ovoce

POSTUP

  • Vejce si smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme jogurt a zamícháme. 
  • Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem. 
  • Z hustšího těsta tvoříme v nižší vrstvě rozpáleného oleje vdolky, které smažíme z každé strany dozlatova asi minutu.
  • Podáváme se zakysanou smetanou a oblíbeným ovocem.
Jogurtové vdolečky se zakysanou smetanou a ovocem.
bunch.woolworths.com.au

Ocenit také můžete recepty na sladké lívanečky. Na výběr jsou kynuté i nekynuté.

Domácí vdolky z brambor

Už jste někdy zkoušeli vdolky z bramborového těsta? Jsou jistě hutnější, ale také výživnější. 

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g brambor vařených ve slupce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vajíčko
  • ½ čerstvého droždí
  • 1 dl mléka
  • marmeláda

POSTUP

  • Do vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. 
  • Do mísy si dáme mouku, nastrouháme brambory, přidáme sůl, zbytek cukru, vejce a přidáme vykynutý kvásek. 
  • Těsto vypracujeme a necháme kynout asi hodinu. 
  • To pak vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, která uprostřed zploštíme. 
  • Smažíme na rozpáleném tuku z každé strany dozlatova. 
  • Podáváme s marmeládou, ale můžeme přidat i tvaroh, šlehačku nebo zakysanou smetanu.
Bramborové vdolečky podomácku.
receptik.interez.sk

Proč se vlastně vdolkům říká vdolky? Možná k tomu vedlo vytvoření důlku, který je uprostřed moučníku. Ten je tam záměrně, aby došlo ke snazšímu propečení středu a zároveň, aby se zde udržela náplň. 

Na rozdíl od koblih se tedy vdolečky neplní, ale náplň se pokládá na ně. Zde patří tradičně tvaroh, povidla, ale také zakysaná smetana, šlehačka, marmeláda, nebo dokonce med a skořice. 

Těsto je typicky kynuté, ale dnes se již dočkalo i snažších obměn, kde lze využít kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Dočkáte se tak podobného zpracování za zlomek času. 

Sic jsou v dnešních časech recepty na vdolky potažmo smažené, dle našich babiček se pekly na mřížce. 

A který z receptů oslovil nejvíce vás? Jak se vám to povedlo? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.