Recepty na cukroví pro vegany, které nerozeznáte od toho tradičního

Vánoční nálada je v plném proudu.

Stále však nevíte, jaké veganské cukroví upéct, aby vám vydrželo po celé svátky?

Chcete pro rodinu připravit veganský dezert, který si zamilují, i když nejsou vegany?

Veganství vylučuje z jídelníčku živočišnou potravu, i přesto jsou recepty jednoduché, rychlé a hlavně chutné.

Pusťte se s námi do pečení i nepečení veganského vánočního cukroví.

Perníkové brownies s čokoládovou polevou

Čokoláda, skořice, vánoční koření.

Připravte si moučník, jehož kolébkou jsou Spojené státy americké. Právě tam patří mezi oblíbené vánoční pochoutky.

Upéct si však brownies i jako zdravé veganské cukroví. Stačí zvolit správné ingredience.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 hrnku kakaového prášku
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku mandlového mléka pokojové teploty
  • 2 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • špetka jemné mořské soli
  • 1 hrnek tmavé čokolády na polevu
  • 1/4 hrnku plnotučného kokosového mléka na polevu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Ve velké misce smíchejte mouku s jedlou sodou a špetkou soli.
  3. V další misce smíchejte kakaový prášek s javorovým sirupem, kokosovým olejem, jablečné pyré a veškeré koření.
  4. Do misky s kakaovým práškem, kokosovým olejem a jablečným pyré přidejte směs z první misky (mouku, jedlou sůl a špetku soli) a mandlové mléko. Těsto důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily dohromady.
  5. Vymažte si a vysypte plech a nalijte do něj těsto.
  6. Těsto pečte asi 20 až 23 minut.
  7. Upečené těsto nechejte vychladnout.
  8. Zatím si rozehřejte kokosové mléko určené na polevu a přidejte do něj čokoládu.
  9. Míchejte, dokud nebude čokoládová poleva bez hrudek.
  10. Čokoládovou polevu nalijte na vychlazené upečené brownies, nechejte ji ztuhnout, a potom brownies rozkrájejte.
americké brownies s čokoládovou polevou
Zdroj: vanillacrunnch.com

Cukroví z banánů pro vegany

Banánové sušenky jsou připraveny pouze ze 4 ingrediencí.

Jsou veganské, bez olejů. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Připravte si i další pochoutky z banánů. Jen třeba živočišné produkty nahraďte těmi rostlinnými (viz v závěru tohoto článku).

INGREDIENCE

  • 2 velmi zralé banány
  • 1/3 hrnku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Oloupejte banány a rozmačkejte je v misce. Přidejte k nim mandlové mléko a zamíchejte.
  • Přidejte mouku a prášek do pečiva. Míchejte do té doby, než se všechny suroviny nespojí a nevznikne husté těsto.
  • Za pomocí lžíce dávejte na plech s pečicím papírem kopečky těsta.
  • Sušenky pečte v troubě až 10 až 15 minut, dokud nezhnědnou po okrajích. 
měkké banánové cookies
Zdroj: elephantasticvegan.com

Nepečené vegan cukroví aneb cheesecake

Preferujete spíše nepečené veganské cukroví? Vyzkoušejte proslulý cheesecake.

Dezert tvoří dvě vrstvy, a to krusta a sýrová vrstva.

Existuje několik veganských verzí a my vám nyní jednu poskytneme.

INGREDIENCE NA KRUSTU

  • 1/2 hrnku raw mandlí
  • 1/4 hrnku sušeného kokosu
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 5 sušených datlí
  • 3 lžíce mandlového mléka
  • špetka jemné mořské soli

POSTUP

  1. Vyložte si kulatou formu na koláč pečicím papírem, nebo použijte silikonovou formu.
  2. Kuchyňským robotem na co největší otáčky rozmixujte ovesné vločky, vypeckované datle, sušený kokos, mandle a sůl.
  3. Snižte rychlost kuchyňského robota a přidejte mandlové mléko. Mixujte do té doby, než nevznikne lepkavá směs.
  4. Směs nalijte do formy a zatlačte ji třeba lžící, nebo prsty.

INGREDIENCE NA KRÉM

  • 1 hrnek raw kešu oříšků (přes noc namočené ve vodě)
  • 1/2 hrnku semoliny (vařené 10 minut)
  • 1/3 hrnku roztaveného kokosového oleje
  • ¼ hrnku mandlového mléka
  • ½ hrnku agávového sirupu

POSTUP

  1. Po dobu 10 minut vařte semolinu na středním ohni (nebo podle návodu na obalu).
  2. Pokud se objeví nějaké hrudky, rozmixujte ji ještě ručním mixérem.
  3. Semolinu nechejte vychladnout.
  4. Nechejte odkapat kešu oříšky a společně s mandlovým mlékem, kokosovým olejem a agávovým sirupem je rozmixujte.
  5. Vzniklou směs přidejte do semoliny a rozšlehejte.
  6. Šlehejte směs do té doby, než nevznikne hladký krém.
  7. Krém nalijte na krustu a rovnoměrně ho rozetřete.
  8. Vložte na minimálně 3 hodiny do mrazáku, ovšem ideálně přes noc.
TIP: Rozmixujte maliny společně se lžičkou agávového sirupu, abyste vytvořili pyré. Jakmile rozkrájíte cheesecake, ozdobte ho malinovým pyré a přidejte nahoru ještě čerstvé maliny.
nepečený cheesecake po vegansku
Zdroj: vanillacrunnch.com

Veganské perníčky bez lepku

Upéct si můžete i veganské bezlepkové cukroví. Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří.

Perníčky dokonce představují o vánočních svátcích nejoblíbenější a nejlepší veganské cukroví.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek raw mandlí
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 a 1/4 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku mandlového mléka
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Mandle rozmixujte tak, aby z nich byla mouka.
  3. Přidejte zbytek přísad a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Těsto rozválejte na zhruba 6 mm tlustý plát.
  5. Vykrajujte perníčky.
  6. Potom perníčky vložte na plech s pečicím papírem a pečte je 10 až 15 minut.
vánoční bezlepkové perníčky
Zdroj: simpleveganblog.com

Linecké vánoční cukroví pro vegany

Dokážete si představit vánoce bez lineckého? Upéct si ho můžete i jako veganské cukroví.

Ostatní členové nemají rádi veganskou verzi? Nevadí, můžete jim upéct i tradiční linecké cukroví.

INGREDIENCE

  • 450 g hladké mouky
  • 300 g ztuženého rostlinného tuku (například kakaová máslo)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce arašídového másla, nebo dva rozmačkané banány
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP

  1. Rozehřejte rostlinný tuk.
  2. Všechny suroviny smíchejte dohromady, dokud se nespojí v těsto.
  3. Těsto nechejte zhruba hodinu odležet, nejprve při pokojové teplotě. Po hodině ho dejte ještě na další půl hodinu do lednice.
  4. Z těsta si rozválejte plát vysoký zhruba 3 mm.
  5. Vykrajujte kolečka (či jiné tvary). V polovině vykrojeného cukroví udělejte ještě doprostřed díru vykrajovátkem.
  6. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  7. Plech vyložte pečicím papírem.
  8. Linecké pečte zhruba 5 minut.
  9. Cukroví bez vykrojených dírek natřete domácí marmeládou a na něj nalepte ty části s vykrojenou dírou uprostřed. 
linecké cukroví pro vegany
Zdroj: pinterest.com

Co se používá při pečení veganského cukroví?

Sladkosti a cukroví jako takové k Vánocům neodmyslitelně patří. Vzdát se jich nemusíte ani v případě, že patříte mezi vegany, protože existují i na veganské vánoční cukroví recepty.

Jestliže si chcete dopřát veganské cukroví. Recepty si můžete trochu poupravit. Klasické kravské mléko nahradíte alternativou z mandlí, sóji či pohanky. Místo vejce použijte sojovou mouku nebo lněné semínko. V některých receptech se klidně může tato ingredience vynechat.

Co se tuků týče, sáhněte vždy po těch rostlinného původu. Sehnat se jich dá v současné době nespočetné množství.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit