Ty nejlepší recepty na pomazánky s vejci

Pomazánky nejsou jen vzpomínka na školku.

Moderní pomazánka je efektivní způsob zpestření a obohacení jídelníčku.

Zde jsou recepty na 5 snadných pomazánek s vejci, které si zamilujete!

Vejce a jeho příprava do pomazánky

Do pomazánky přidáváme vejce nejčastěji vařená. Ale výborné pomazánky jsou i s vejci míchanými neboli smaženými.

 Tvarohová pomazánka s vejci

INGREDIENCE

  • vanička tvarohu
  • 4 vařená vejce
  • 3 lžíce másla (nebo pomazánkového másla)
  • sůl, kmín
  • pažitka

 

POSTUP

  1. Osolíme a našleháme tvaroh.
  2. Přidáme nadrobno nakrájená vejce.
  3. Přimícháme máslo, kmín a nasekanou pažitku.
  4. Servírujeme se světlým nebo tmavým pečivem a kolečky salátové okurky.

Tvarohová pomazánka s vejcem se výborně hodí k celozrnnému pečivu

Vejce lze upotřebit i v rybí pomazánce.

Škvarková pomazánka s vejci

INGREDIENCE

  • 200 g škvarků
  • 2 vejce
  • 2 cibulky
  • 2 nakládané okurky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Škvarky umeleme najemno v mlýnku na maso a pak smícháme s ostatními surovinami.
  2. Škvarkovou pomazánku servírujeme s čerstvým pečivem.
  • Vejce zjemní chuť škvarkové pomazánky.

Pro česnekovou pomazánku zkuste tento recept.

Drožďová pomazánka s vejci

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 3 kostky droždí
  • sůl, pepř
  • 3 vejce
  • cibulka

POSTUP

  1. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přisypte rozdrobené droždí, osolíme a opepříme.
  3. Mícháme další tři minuty, až droždí začne vonět.
  4. Do směsi přimícháme vejce a za stálého míchání počkáme až se srazí.
  5. Servírovat můžeme rovnou nebo i za studena, nejlépe s čerstvou petrželkou.
  • Recept na báječnou drožďovou pomazánku s vejci

 

Ředkvičková pomazánka s vejci

INGREDIENCE

  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g tvarohu, lučiny nebo pomazánkového másla
  • 4 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g rostlinného tuku

POSTUP

  1. Tuk vyšleháme s měkkým tvarohem a vejcem natvrdo.
  2. Přidáme nastrouhané ředkvičky, citronovou šťávu, sůl.
  3. Vše zlehka promícháme.
  4. Servírujeme například s celozrnným pečivem a salátem.
  • Radkvičky a vejce v pomazánce je výborný recept na zdravou odpoledn svačinu.

Vaječný žloutek má mnoho životně důležitých živin – tabulka je k dospozici zde.

Tuňáková pomazánka s vejcem

INGREDIENCE

  • 300 g tuňáka
  • 50 g majonézy
  • citronová šťáva
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 cibulka
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • pažitka

POSTUP

  1. V míse dobře promíchejte maso tuňáka s majonézou a cibulkou.
  2. Přidáme nadrobno nastrouhaná vejce natvrdo, citronovou šťávu a pomazánkové máslo.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Pomazánku servírujeme s pečivem a pažitkou.
  • Tuňák a vejce je prověřená kombinace.

 

Tip na závěr: Vejce do pomazánky vaříme asi 7 minut.  Aby se lépe loupala, tak je ihned po uvaření vložíme do studené vody. Oloupaná vejce do pomazánky krájíme na plátky nebo na kostičky. Dobrým pomocníkem při tvorbě malých kostiček je kolečko používané na brambory při výrobě bramborového salátu a pro opravdu drobné kousky pak ostré struhadlo. Vejce také někdy do pomazánky používáme tak, že vyloupneme žloutky, rozetřeme je s některou základní surovinou do hladké hmoty a bílky pak nasekáme spolu s ostatními ingrediencemi.

Uvařeno, namazáno? Podělte se s námi o své dojmy v sekci komentářů pod článkem!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *