Vejce jsou mnohem zdravější, než se dlouhá léta myslelo.
Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků.
Pojďme si proto představit rozmanité recepty na vajíčkovou pomazánku.
Je zdravá, chutná a skvěle zasytí!
Konzumovat ji můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Vajíčková pomazánka nejen na chlebíčky
Žádná domácí oslava se neobejde bez chlebíčků. Vyzkoušejte náš recept na tuto snadnou a chutnou pomazánku! Uvidíte, že chlebíčky brzy zmizí z talíře.
Ingredience:
- 8 vajec
- 200 g smetanového taveného sýra
- 3/4 šálku majonézy
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička cukru
- 1/2 čajové lžičky sušené mleté cibule
- sůl, pepř
Postup:
- Uvařte vejce natvrdo.
- V mezidobě v misce smíchejte smetanový sýr a majonézu, důkladně promíchejte, příkladně použijte ruční šlehač.
- Přidejte prolisovaný česnek, cukr, cibulový prášek, sůl a pepř.
- Všechny ingredience opět důkladně promíchejte.
- Uvařená vejce oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Velikost kousků uzpůsobte na základě vašich preferencí.
- Nakrájená vajíčka přimíchejte do misky.
Tuto pomazánku podávejte na chlebíčcích, ozdobenou čerstvými bylinkami či plátky zeleniny.

Domácí vajíčková pomazánka s tvarohem
Základní recept obsahuje pouze tymián či pažitku, ale fantazii se meze nekladou a můžete chuť pomazánky zvýraznit i dalšími bylinkami, například rozmarýnem, koprem, řeřichou či bazalkou.
Ingredience:
- 4 vejce
- 1/2 šálku tvarohu
- 3 PL čerstvého tymiánu či pažitky
- sůl, pepř
- čerstvé špenátové listy na ozdobu
Postup:
- Uvařte si vejce natvrdo.
- V misce v mezidobě smíchejte ostatní ingredience, tedy tvaroh, koření a bylinky.
- Následně přidejte na kousky nakrájená uvařená a oloupaná vajíčka.
- Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby ještě dosolte.
Tvarohovou pomazánku s vejci servírujte na čerstvém či opečeném pečivu ozdobenou lístky špenátu.

Vaječná pomazánka se šunkou a celerem
Nejen milovníky masa a uzenin potěší tato verze pomazánky ozvláštněná o šunku. Kromě šunky ale lze použít i další uzeniny, například tvrdé salámy, které pokrmu dodají intenzivnější chuť.
Ingredience:
- 3 vejce
- 200 g šunky
- 2 PL řapíkatého celeru
- 1 šálek majonézy
- 1 PL hořčice
- 2 čajové lžičky najemno nakrájené cibule
- sůl, pepř
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo.
- Šunku a řapíkatý celer si nakrájejte na drobné kousky či nudličky.
- Následně uvařená vejce oloupejte, omyjte a nakrájejte na kousky.
- Všechny nakrájené ingredience smíchejte v misce.
- Přidejte majonézu, hořčici, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte.
- Dejte na chvilku do chladničky.

Vajíčková pomazánka chutná skvěle především s čerstvým pečivem. Upečte si k ní křupavé domácí bagety!
Objevte podobné tipy
Tuňáková pomazánka s vejci
Vejce tvoří úžasnou kombinaci nejen se šunkou či zeleninou, ale překvapivě také s rybami. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 2 vejce
- 150 g tuňáka v konzervě
- 3-4 PL majonézy
- 2 PL nadrobno nasekané červené cibule
- kopr
- sůl, pepř
Postup:
- Uvařte si vejce natvrdo.
- V mezidobě vyndejte tuňáka z konzervy, odstraňte z něj olej či šťávu a prsty ho rozdrobte tak, aby jednotlivé kousky nezůstaly slepené.
- Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte.
- Následně je smíchejte v misce s tuňákem, cibulí, majonézou a koprem.
- Vše důkladně promíchejte, v případě potřeby přidejte více majonézy.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka s tuňákem chutná skvěle nejen na pečivu, ale také na salátu.

Ohodnotili jsme ty nejoblíbenější indukční varné desky. Podívejte se, jak v testu obstály.
Pomazánka z avokáda a vajec
Podobně jako vejce, je i avokádo plné rozmanitých vitamínů, minerálů a také polynenasycených tuků, které pomáhají snižovat špatný cholesterol a naopak zvyšovat ten dobrý.
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 avokádo
- 2 PL majonézy
- 1 1/2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 řapíkatý celer
- 1 PL nasekané čerstvé pažitky nebo petrželky
- sůl, pepř
Postup:
- Avokádo oloupejte a vypeckujte.
- Následně ho v misce pomocí vidličky rozmačkejte a smíchejte s majonézou a citronovou šťávou.
- V mezidobě si uvařte vejce natvrdo.
- Do avokádové směsi přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a pažitku.
- Uvařená a oloupaná vejce rovněž nakrájejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Vše dochuťte solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka s avokádem může být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Nedílnou ingrediencí většiny pomazánek s vejci je majonéza. Připravte si vlastnoruční domácí majonézu! Budete si tak naprosto jisti nejen tím, z čeho je vyrobena, ale také tím, že je skutečně čerstvá.
Švédská vajíčková pomazánka
Proč má tato verze pomazánky v názvu skandinávský stát není zcela jasné. O tom, do jaké míry Seveřané tuto pomazánku skutečně konzumují, se dodnes vedou spory.
Ingredience:
- 8 vajec
- 1/2 šálku majonézy
- 1/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/4 šálku nakrájené červené cibule
- 1 PL hořčice
- 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 PL jablečného octa
- kopr
- sůl, pepř
Postup:
- Uvařte si vejce natvrdo, následně je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky.
- K vajíčkům v misce přidejte další ingredience, tedy nakrájený řapíkatý celer, červenou cibuli, hořčici, majonézu, jablečný ocet, citronovou šťávu a koření.
- Vše důkladně promíchejte.
- Před podáváním vložte alespoň na dobu jedné hodiny do ledničky.
Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu či v misce posypanou pažitkou.

Většina lidí vejce nejraději konzumuje natvrdo, jako míchaná nebo ve formě volského oka. Vejce se ale dají připravit i mnoha jinými způsoby, inspirujte se našimi recepty na vařená vajíčka 5krát jinak!
Proč zařadit vajíčka do svého jídelníčku?
Není to mnoho let zpátky, kdy byla vajíčka považována za poměrně nezdravou potravinu. Dlouho se totiž mylně myslelo, že jsou jedním z největších zdrojů tak zvaného špatného cholesterolu. Nové vědecké studie ale tuto hypotézu vyvrátily, vejce totiž obsahují kyselinu linolovou a lecitin, které přispívají ke snížení tohoto cholesterolu.
Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Dále obsahují celou paletu vitamínů, především vitamínů skupiny B, dále vitamínu C, D, E a K. Z minerálů v nich najdeme zejména železo a selen. Samozřejmě je lepší, pokud dáváte přednost konzumaci vajec pocházejících z bio farem. Vejce z velkochovů jsou sice levnější, ale někdy obsahují stopy hormonů a antibiotik.
Kolik vajíček denně jíst a čím našemu organismu prospívají?
Obecně se udává, že zdravý člověk může bez problémů jíst dvě vejce denně. Pravidelná konzumace má pro naše tělo řadu pozitivních účinků. Jedním z nich je například posílení našeho imunitního systému. Ve vejcích se nacházejí rovněž antioxidanty lutein a zeaxanthin, které výrazně zlepšují vidění a podporují zdraví očí.
Ženy konzumaci vajec ocení také vzhledem ke skutečnosti, že díky komplexu vitamínů B přispívají ke krásným a zdravým vlasům, nehtům a pokožce. V neposlední řadě jsou vhodná při dietě, neboť jsou skvělým spalovačem tuků.
Neskutečné množství variant vajíčkové pomazánky
Pro svou snadnost a oblíbenost existuje obrovské množství variant vaječné pomazánky. Kromě tvarohu či smetanového sýru můžete do pomazánky přidat jako základ máslo, sýr Cottage či ricottu. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, můžete majonézu nahradit jogurtem či zakysanou smetanou.
Ze zeleniny lze kromě řapíkatého celeru a cibule přidat do pomazánky také ředkvičky, mrkev či papriku. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete do pomazánky přidat prolisovaný česnek, pálivou papriku či chilli. Z exotičtějších ingrediencí poté existují například různé verze s kapary.