Oblíbená vajíčka po studenu 3x jinak

Vejce se běžně používají k přípravě samostatných jídel, do polévek nebo zavářek či při pečení moučníků.

Široké použití však mají i ve studené kuchyni, kde se z nich dají připravit i různé lahůdky.

Ze syrových vajec vyrábíme majonézy nebo studené omáčky, ale pro přípravu jídel pro studené občerstvení, přesnídávku nebo večeři používáme především vejce vařená.

Inspirujte se našimi 3 recepty na studené pokrmy s vejci.

Jednoduchá plněná vejce

Rychlé a chutné pohoštění nebo večeře.

INGREDIENCE

  • 6 ks vajec natvrdo
  • 100 g sýru gouda
  • 20 g změklého másla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Uvaříme vejce natvrdo  asi 8-10 minut.
  2. Rozpůlíme oloupaná vejce a vyjmeme z nich žloutky.
  3. V misce je utřeme se sýrem, změklým máslem a hořčicí.
  4. Ochutíme paprikou, solí a pepřem a vyšleháme do pěny.
  5. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme.

Plněná vejcezdroj: www.tablespoon.com

Vajíčkový salát

Klasika která nikdy nezevšední.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • 8 vajec
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce nakrájené jarní cibulky nebo pažitky
  • sůl, pepř dle chuti

POSTUP

  1. Vejce uvaříme natvrdo asi 8-10 minut.
  2. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou.
  3. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky.
  4. Vložíme do misky, přidáme majonézu, bílý jogurt, hořčici.
  5. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku.
  6. Promícháme, osolíme a opepříme.
  7. Podáváme s pečivem.

Vajíčkový salátzdroj: www.kitchme.com

Vajíčková tlačenka

INGREDIENCE

  • 200 g šunky
  • 6 kusů vajec uvařených na tvrdo
  • 1 sklenice sterilizované zeleninové směsi
  • lžíce sterilizované kukuřice
  • 250 g majonézy
  • 3 lžíce práškové želatiny
  • l lžička hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  1. Želatinu nasypeme do 200 ml studené vody a necháme nabobtnat.
  2. Šunku, natvrdo uvařená vejce, kukuřici a zeleninu sterilovanou ve sladkokyselém nálevu nakrájíme na kostičky.
  3. Nabobtnalou želatinu zahřejeme (nejlépe ve vodní lázni), až se rozpustí.
  4. Do teplé želatiny vmícháme šunku, vejce, zeleninu, hořčici a majonézu.
  5. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  6. Směs nalijeme do olejem vytřené formy.
  7. Necháme v chladu ztuhnout minimálně 3
  8. hodiny a vyklopíme.

Vajíčková tlačenkazdroj: prozeny.cz

Co říkáte na naše recepty, chutná? Máte také dobrý nápad na využití vajec natvrdo ve studených pokrmů? Podělte se s námi v komentářích.

Pokud chcete spíše teplé jídlo z vajíček, vyzkoušejte smažené či zapékané vajíčkové pokrmy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.