Už jste někdy vyzkoušeli tuto pochoutku, která se tradičně připravuje o Velikonocích ze zbylých vajec?
Máme pro vás recepty na skvělou vaječnou tlačenku v 5 různých variantách!
Skvěle vypadá a ještě lépe chutná.
Vyzkoušejte verzi se špenátem, krabími tyčinkami či celými vejci.
Je to lahůdka!
Tlačenka z vajec se špenátem
Ochutnejte tuto vynikající vajíčkovou tlačenku se špenátem a sýrem cottage, kterou si dle našeho návodu jednoduše připraví úplně každý!
Ingredience
- 20 g másla
- 1 jarní cibulka
- 3 stroužky česneku
- 390 g čerstvého listového špenátu
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
- 400 ml smetany na vaření
- sůl a černý pepř dle chuti
- 150 g cottage
- 5 vajec uvařených natvrdo
Postup
- Na přípravu tlačenky osmahněte na másle nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek.
- Přidejte špenát a nechte krátce povařit.
- Želatinu nechte nabobtnat asi v 70 ml smetany na vaření po dobu cca 10 minut.
- Zbylou smetanu nechte v kastrůlku zahřát (nevařte), přidejte nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahřívejte (nevařte) až do úplného rozpuštění želatiny.
- Do ještě teplé smetanovo-želatinové směsi metličkou vmíchejte cottage a důkladně prošlehejte.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Ručně vmíchejte špenátovou směs.
- Formu na srnčí hřbet vyložte mikrotenovou fólií.
- Polovinu želatinové směsi nalijte do formy.
- Na směs položte celá vejce do řady vedle sebe a zalijte je zbylou želatinovou směsí.
- Tlačenku odložte nejméně na 2 hodiny do chladničky.
- Ztuhlou tlačenku vyklopte z formy, odstraňte mikrotenovou fólii a podávejte s opečenými toasty nebo jiným pečivem.

Velikonoční vajíčková tlačenka
Tato pestrá a chutná tlačenka je ideálním předkrmem, který si můžete připravit nejen na Velikonoce. Užijte si ji!
Ingredience
- 200 g měkkého salámu
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 1 sklenice sterilizované zeleniny ve sladkokyselém nálevu
- 250 g majonézy
- 3 PL mleté želatiny
- olej k vymazání formy
Postup
- Želatinu nasypte do 200 ml studené vody a nechte ji nabobtnat.
- Salám, vejce a sterilizovanou zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
- Nabobtnalou želatinu zahřívejte (nejlépe v horké vodní lázni), dokud se nerozpustí.
- Do teplé želatiny vmíchejte salám, vejce, zeleninu a majonézu.
- Směs nalijte do olejem vymazané formy na srnčí hřbet a dejte do chladu ztuhnout.
- Před podáváním vyklopte a nakrájejte.

Vyzkoušejte také našich 5 nejlepších receptů na zapékaná vajíčka nejen k snídani. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Tlačenka z vajec s česnekem a krabími tyčinkami
Fantastická vaječná tlačenka s česnekem, krabími tyčinkami a hráškem vás nadchne! Není to úplně tradiční zpracování, ale o to je lepší.
Ingredience
- 150 g majonézy
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
- 4 lžíce hrášku
- 5 ks vajec
- 150 g krabích tyčinek
- 4 stroužky česneku
- podle chuti pažitka
- podle chuti pepř
- podle chuti sůl
Postup
- Vajíčka uvařte natvrdo.
- Nakrájejte je na malé kousky nebo promačkejte přes mřížku, kterou používáte na salát.
- Přidejte na kousky nakrájené krabí tyčinky, prolisovaný česnek, majonézu, nasekanou pažitku, sůl a pepř.
- Želatinu připravte podle návodu na obalu a zalijte připravenou směs.
- Připravenou hmotu navrstvěte do formy, kterou jste vyložili potravinářskou fólií a nechte zatuhnout v chladničce.

Vaječná tlačenka s kapií a šunkou
Zajímavá a krásná variace ruských vajec, která bude ozdobou vašich obložených mís! Vyzkoušejte ji a už nebudete chtít jinou.
Ingredience
- 1 sklenice sterilizované zeleniny (hrášek, mrkev)
- 1/2 sklenice sterilizované kapie
- 250 g šunky
- 1 sklenice tatarské omáčky
- podle chuti sůl a mletý pepř
- 8 vajec
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
- 150 ml nálevu ze sterilizované zeleniny
- 150 ml zeleninového vývaru
Postup
- Vajíčka vložte do vroucí vody a povařte zhruba 10 minut (na tvrdo).
- Formu na chléb nebo srnčí hřbet vystlete potravinářskou fólií (dno i boky).
- Sterilizovanou zeleninu sceďte tak, abyste nálev zachytili do sklenice a vložte ji do větší misky.
- K hrášku a mrkvi přidejte kapii, na kostičky nakrájenou šunku, tatarskou omáčku a podle chuti osolte a opepřete.
- Vše spolu dobře promíchejte.
- Oloupaná vajíčka promačkejte k zelenině přes kráječ na brambory (jako do bramborového salátu).
- Opatrně zamíchejte, aby žloutky nezanikly.
- Do rendlíku nalijte 150 ml zeleninového vývaru a zahřívejte.
- Těsně před varem odstavte z plamene a přidejte celý balíček želatiny.
- Míchejte, dokud se želatina nerozpustí a nakonec přilijte nálev ze sterilizované zeleniny.
- Zchlazenou želatinovou směs nalijte do misky s vajíčky a zeleninou a opatrně zamíchejte.
- Směs na vajíčkovou tlačenku poté navrstvěte do formy a přejeďte vařečkou, aby se rovnoměrně rozložila.
- Tlačenku ve formě uložte do chladu na několik hodím – ideálně přes noc.
- Servírujte ji nakrájenou na krásné mozaikové plátky.

Tlačenka plněná celými vejci
Připravte si tuto jednoduchou a efektní tlačenku, která je plněná zeleninou, salámem a celými vejci. Pochutná si na ní celá vaše rodina!
Ingredience
- 10 vajíček
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 2 mrkve
- 5 kyselých okurek
- hrst čerstvého nebo mraženého hrachu
- 200 ml majonézy
- 200 g jemného salámu
- 1 dcl láku z kyselých okurek
- hrst nasekané pažitky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 40 g želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky
Postup
- Mrkev nakrájejte na malé kostičky a pár minut povařte v osolené vodě.
- Na závěr vaření přidejte do vody i mražený nebo čerstvý hrách, aby trochu změkl.
- Slijte a nechte vychladnout.
- Vejce uvařte natvrdo (nevařte je více než 10 minut, aby si zachovaly pěknou barvu žloutku) a po vychladnutí je oloupejte.
- 4 nakrájejte na menší kostičky, 6 nechte vcelku, budou tvořit střed tlačenky.
- Na menší kostičky nařežte i okurky a jemný salám.
- Ve větší míse smíchejte zeleninu, salám a nakrájená vajíčka s majonézou, přidejte pažitku, osolte a opepřete.
- Ve vývaru si rozpusťte želatinu (dle návodu na obalu).
- Smíchejte s vajíčkovo-zeleninovou směsí, rozdělte do 2 forem na srnčí hřbet, do středu vložte po celé délce forem vajíčka vcelku a nechte přes v noc ztuhnout v chladničce.

Máme pro vás také originální recepty na vaječný salát
6x jinak, které prostě musíte ochutnat!
Co říkáte na naše recepty, chutná? Napište nám do komentářů!