Oblíbená vejce po studenu 3x jinak

Vejce se běžně používají k přípravě samostatných jídel, do polévek nebo zavářek či při pečení moučníků. Široké použití však mají i ve studené kuchyni, kde se z nich dají připravit i různé lahůdky. Ze syrových vajec vyrábíme majonézy nebo studené omáčky, ale pro přípravu jídel pro studené občerstvení, přesnídávku nebo večeři používáme především vejce vařená.

Velmi často se dozvídáme, že vejce jsou naším nepřítelem z důvodu obsahu vyšší hladiny cholesterolu. V jednom žloutku je obsaženo tolik cholesterolu, kolik bychom měli sníst za jeden den. V poslední době ale vajíčka postupně dostávají v našem jídelníčku zelenou. Kromě cholesterolu totiž obsahují vejce řadu zdraví prospěšných látek  kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny. Obsahují také některé vitaminy (A, B1, B2, B3, B6) a minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a do zdravého jídelníčku tedy patří. Ve vejcích jsou obsaženy i takové látky, které pomáhají škodlivost cholesterolu zase snižovat. Pokud nemáte potíže s vysokou hladinou cholesterolu, můžete si bez obav dopřát asi 4 celá vejce za týden. Pokud vysokou hladinu cholesterolu v krvi již máte, jezte raději 2 kusy týdně a nejlépe jako součást pokrmu.

1. Jednoduchá plněná vejce

Rychlé a chutné pohoštění nebo večeře.

INGREDIENCE :

  • 6 ks vajec natvrdo
  • 100 g sýru gouda
  • 20 g změklého másla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl, pepř

POSTUP :

  1. Uvaříme vejce natvrdo  asi 8-10minut.
  2. Rozpůlíme oloupaná vejce a vyjmeme z nich žloutky.
  3. V misce je utřeme se sýrem, změklým máslem a hořčicí.
  4. Ochutíme paprikou, solí a pepřem a vyšleháme do pěny.
  5. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme.

Plněná vejcezdroj : www.tablespoon.com

2. Vajíčkový salát

Klasika která nikdy nezevšední.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 8 vajec
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce nakrájené jarní cibulky nebo pažitky
  • sůl, pepř dle chuti

POSTUP :

  1. Vejce uvaříme natvrdo asi 8-10 minut.
  2. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou.
  3. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky.
  4. Vložíme do misky, přidáme majonézu, bílý jogurt, hořčici.
  5. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku.
  6. Promícháme, osolíme a opepříme.
  7. Podáváme s pečivem.

Vajíčkový salátzdroj : www.kitchme.com

3. Vajíčková tlačenka

INGREDIENCE :

  • 200g šunky
  • 6 kusů vajec uvařených na tvrdo
  • 1 sklenice sterilizované zeleninové směsi
  • lžíce sterilizované kukuřice
  • 250g majonézy
  • 3 lžíce práškové želatiny
  • l lžička hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP :

  1. Želatinu nasypeme do 200 ml studené vody a necháme nabobtnat.
  2. Šunku, natvrdo uvařená vejce, kukuřici a zeleninu sterilovanou ve sladkokyselém nálevu nakrájíme na kostičky.
  3. Nabobtnalou želatinu zahřejeme (nejlépe ve vodní lázni), až se rozpustí.
  4. Do teplé želatiny vmícháme šunku, vejce, zeleninu, hořčici a majonézu.
  5. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  6. Směs nalijeme do olejem vytřené formy.
  7. Necháme v chladu ztuhnout minimálně 3
  8. hodiny a vyklopíme.

Vajíčková tlačenkazdroj : prozeny.cz

Vařenými vejci velmi často doplňujeme nebo zdobíme obložené mísy či chlebíčky nebo jiné výrobky, ale to není hlavní použití vařených vajec ve studené kuchyni. Vařená vejce využíváme nejčastěji ve vaječných pomazánkách, ve vaječných salátech,  ve vaječném aspiku, ve vaječných mísách.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *