Luxusní recepty na tlačenku z vajec 5x jinak. Pochutnejte si na ní nejen o Velikonocích!

Už jste někdy vyzkoušeli tuto pochoutku, která se tradičně připravuje o Velikonocích ze zbylých vajec?

Máme pro vás recepty na skvělou vaječnou tlačenku v 5 různých variantách!

Skvěle vypadá a ještě lépe chutná.

Vyzkoušejte verzi se špenátem, krabími tyčinkami či celými vejci.

Je to lahůdka!

Tlačenka z vajec se špenátem

Ochutnejte tuto vynikající vajíčkovou tlačenku se špenátem a sýrem cottage, kterou si dle našeho návodu jednoduše připraví úplně každý!

Ingredience

  • 20 g másla
  • 1 jarní cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • 390 g čerstvého listového špenátu
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • 150 g cottage
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Postup

  1. Na přípravu tlačenky osmahněte na másle nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek.
  2. Přidejte špenát a nechte krátce povařit.
  3. Želatinu nechte nabobtnat asi v 70 ml smetany na vaření po dobu cca 10 minut.
  4. Zbylou smetanu nechte v kastrůlku zahřát (nevařte), přidejte nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahřívejte (nevařte) až do úplného rozpuštění želatiny.
  5. Do ještě teplé smetanovo-želatinové směsi metličkou vmíchejte cottage a důkladně prošlehejte.
  6. Ochuťte solí a pepřem.
  7. Ručně vmíchejte špenátovou směs.
  8. Formu na srnčí hřbet vyložte mikrotenovou fólií.
  9. Polovinu želatinové směsi nalijte do formy.
  10. Na směs položte celá vejce do řady vedle sebe a zalijte je zbylou želatinovou směsí.
  11. Tlačenku odložte nejméně na 2 hodiny do chladničky.
  12. Ztuhlou tlačenku vyklopte z formy, odstraňte mikrotenovou fólii a podávejte s opečenými toasty nebo jiným pečivem.
Vajíčková tlačenka se špenátem a sýrem cottage servírovaná na talířku s opečenými plátky toastového chleba.
www.dobruchut.aktuality.sk

Velikonoční vajíčková tlačenka

Tato pestrá a chutná tlačenka je ideálním předkrmem, který si můžete připravit nejen na Velikonoce. Užijte si ji!

Ingredience

  • 200 g měkkého salámu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 sklenice sterilizované zeleniny ve sladkokyselém nálevu
  • 250 g majonézy
  • 3 PL mleté ​​želatiny
  • olej k vymazání formy

Postup

  1. Želatinu nasypte do 200 ml studené vody a nechte ji nabobtnat.
  2. Salám, vejce a sterilizovanou zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
  3. Nabobtnalou želatinu zahřívejte (nejlépe v horké vodní lázni), dokud se nerozpustí.
  4. Do teplé želatiny vmíchejte salám, vejce, zeleninu a majonézu.
  5. Směs nalijte do olejem vymazané formy na srnčí hřbet a dejte do chladu ztuhnout.
  6. Před podáváním vyklopte a nakrájejte.
Tlačenka z vajec a zeleniny ozdobená plátky vajec, paprikami a čerstvými bylinkami.
www.cas.sk

Vyzkoušejte také našich 5 nejlepších receptů na zapékaná vajíčka nejen k snídani. Inspirujte se!

Tlačenka z vajec s česnekem a krabími tyčinkami

Fantastická vaječná tlačenka s česnekem, krabími tyčinkami a hráškem vás nadchne! Není to úplně tradiční zpracování, ale o to je lepší.

Ingredience

  • 150 g majonézy
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
  • 4 lžíce hrášku
  • 5 ks vajec
  • 150 g krabích tyčinek
  • 4 stroužky česneku
  • podle chuti pažitka
  • podle chuti pepř
  • podle chuti sůl

Postup

  1. Vajíčka uvařte natvrdo.
  2. Nakrájejte je na malé kousky nebo promačkejte přes mřížku, kterou používáte na salát.
  3. Přidejte na kousky nakrájené krabí tyčinky, prolisovaný česnek, majonézu, nasekanou pažitku, sůl a pepř.
  4. Želatinu připravte podle návodu na obalu a zalijte připravenou směs.
  5. Připravenou hmotu navrstvěte do formy, kterou jste vyložili potravinářskou fólií a nechte zatuhnout v chladničce.
Vajíčková tlačenka s česnekem, krabími tyčinkami a hráškem ozdobená plátky ředkvičky a čerstvou bylinkou.
www.najrecept.sk

Vaječná tlačenka s kapií a šunkou

Zajímavá a krásná variace ruských vajec, která bude ozdobou vašich obložených mís! Vyzkoušejte ji a už nebudete chtít jinou.

Ingredience

  • 1 sklenice sterilizované zeleniny (hrášek, mrkev)
  • 1/2 sklenice sterilizované kapie
  • 250 g šunky
  • 1 sklenice tatarské omáčky
  • podle chuti sůl a mletý pepř
  • 8 vajec
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
  • 150 ml nálevu ze sterilizované zeleniny
  • 150 ml zeleninového vývaru

Postup

  1. Vajíčka vložte do vroucí vody a povařte zhruba 10 minut (na tvrdo).
  2. Formu na chléb nebo srnčí hřbet vystlete potravinářskou fólií (dno i boky).
  3. Sterilizovanou zeleninu sceďte tak, abyste nálev zachytili do sklenice a vložte ji do větší misky.
  4. K hrášku a mrkvi přidejte kapii, na kostičky nakrájenou šunku, tatarskou omáčku a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Vše spolu dobře promíchejte.
  6. Oloupaná vajíčka promačkejte k zelenině přes kráječ na brambory (jako do bramborového salátu).
  7. Opatrně zamíchejte, aby žloutky nezanikly.
  8. Do rendlíku nalijte 150 ml zeleninového vývaru a zahřívejte.
  9. Těsně před varem odstavte z plamene a přidejte celý balíček želatiny.
  10. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí a nakonec přilijte nálev ze sterilizované zeleniny.
  11. Zchlazenou želatinovou směs nalijte do misky s vajíčky a zeleninou a opatrně zamíchejte.
  12. Směs na vajíčkovou tlačenku poté navrstvěte do formy a přejeďte vařečkou, aby se rovnoměrně rozložila.
  13. Tlačenku ve formě uložte do chladu na několik hodím – ideálně přes noc.
  14. Servírujte ji nakrájenou na krásné mozaikové plátky.
Tlačenka z vajec a zeleniny servírovaná na talíři s vedle položeným chlebem a malým platem vajec.
www.receptynaobed.sk

Tlačenka plněná celými vejci

Připravte si tuto jednoduchou a efektní tlačenku, která je plněná zeleninou, salámem a celými vejci. Pochutná si na ní celá vaše rodina!

Ingredience

  • 10 vajíček
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkve
  • 5 kyselých okurek
  • hrst čerstvého nebo mraženého hrachu
  • 200 ml majonézy
  • 200 g jemného salámu
  • 1 dcl láku z kyselých okurek
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 40 g želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky

Postup

  1. Mrkev nakrájejte na malé kostičky a pár minut povařte v osolené vodě.
  2. Na závěr vaření přidejte do vody i mražený nebo čerstvý hrách, aby trochu změkl.
  3. Slijte a nechte vychladnout.
  4. Vejce uvařte natvrdo (nevařte je více než 10 minut, aby si zachovaly pěknou barvu žloutku) a po vychladnutí je oloupejte.
  5. 4 nakrájejte na menší kostičky, 6 nechte vcelku, budou tvořit střed tlačenky.
  6. Na menší kostičky nařežte i okurky a jemný salám.
  7. Ve větší míse smíchejte zeleninu, salám a nakrájená vajíčka s majonézou, přidejte pažitku, osolte a opepřete.
  8. Ve vývaru si rozpusťte želatinu (dle návodu na obalu).
  9. Smíchejte s vajíčkovo-zeleninovou směsí, rozdělte do 2 forem na srnčí hřbet, do středu vložte po celé délce forem vajíčka vcelku a nechte přes v noc ztuhnout v chladničce.
Tlačenka plněná zeleninou, salámem a celými vejci servírovaná na skleněném tácu a ozdobená čerstvými bylinkami.
www.coolinari.sk

Máme pro vás také originální recepty na vaječný salát
6x jinak, které prostě musíte ochutnat!

Co říkáte na naše recepty, chutná? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X