Velikonoční recepty s jehněčím masem

Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.

Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.

Jak na to? Odpověď je skryta v těchto 5 skvělých receptech na velikonoční jehněčí!

Jehněčí maso a jeho přednosti

Maso se z celého kusu porcuje podobně jako u jiných zvířat a pro domácí přípravu je nejvhodnější:

  • jehněčí kýta
  • plec
  • hrud

Jehněčí maso je velmi kvalitní a má jemná a krátká svalová vlákna. Po správně provedené tepelné úpravě je měkké, šťavnaté a snadno stravitelné. Samotné jehněčí maso nemá žádnou výraznou chuť, proto se při přípravě používá různé koření a bylinky.

Jehněčí maso a jeho příprava

Jehněčí maso je třeba nejdříve zbavit nadbytečných blan, případně i loje z větších kusů.

Kýtu a plec lze připravovat s kostí nebo vykostit. Vykostěnou kýtu je pak možné připravovat celou nebo se z ní dají nakrájet plátky různé velikosti podle potřeby receptu.

Stejný způsob je možné uplatnit i u plece. Hrudí se většinou plní nádivkou, proto se v něm jen prořízne otvor pro plnění.

Pokud zbudou okrojky masa, dobře se zpracují tak, že se umelou a zpracují na sekanou nebo karbanátky.

Maso můžeme předem na několik hodin nebo přes noc naložit do mléka, tak, jak se to třeba dělává u skopového masa. Maso zkřehne a ztratí případnou pachuť a vůni. Protože se však jedná o mladé maso, tak tento postup není nutný. Maso nakládáme do marinády pouze tehdy, pokud je chceme marinádou dochutit.

Jehněčí maso a jeho tepelná úprava

Jehněčí maso se hodí pro pečení, kde je ovšem pilně podléváme a přeléváme vypečenou šťávou, abychom docílili šťavnaté pečínky. Kromě toho je samozřejmě možné je dusit, opět dostatečně podlité.

Řízky nakrájené z vykostěné kýty je možné smažit obalené v trojobalu nebo těstíčku.

Můžeme je i grilovat a to buď na domácím grilu nebo v případě příznivého počasí i venku. Plec s kostí nebo vykostěnou a podle potřeby i nakrájenou na plátky, můžeme péci nebo dusit. Jehněčí hrudí naplněné nádivkou pečeme zakryté v troubě a před dokončením pečení odkryjeme, aby se vytvořila na povrchu masa kůrčička.

Jehněčí maso a koření

Typická bylina pro přípravu jehněčího masa je:

  • rozmarýn
  • šalvěj
  • měsi podobající se známému provensálskému koření

O velikonocích již mohou být k dispozici domácí zelené bylinky, především:

  • mladé lístky kopřiv
  • fialek
  • šťovíku

a dalších, které dodají masu domácí příchuť. Z doma pěstovaných se pak využívá především:

  • řeřicha
  • pažitka

Z koření pak používáme samozřejmě sůl a můžeme přikořenit kmínem, pepřem, paprikou nebo některou z kořenících směsí. Čerstvými zelenými bylinkami nešetříme při přípravě nádivky do plněného jehněčího masa.

Jehněčí maso a přísady

Jehněčí maso můžeme péci nebo dusit s řadou přísad. Nejčastější je tato zelenina:

  • kořenová zelenina
  • zelenina plodová
  • brokolice
  • raný květák, rané kedlubny

Nemusíme váhat ani v případě, že máme rádi houby, i ty jsou vhodné při přípravě jehněčího masa. K jehněčímu masu můžeme přidat i kousek jiného masa nebo některý ze sýrů. Maso při pečení nebo dušení podléváme:

  • vývarem
  • vodou
  • smetanou ke šlehání
  • zakysanou smetanou
  • bílým vínem

Jehněčí maso a přílohy

K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí:

  • vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob
  • americké brambory
  • bramborová kaše

 

Jehněčí kýta

INGREDIENCE

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  2. Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
  3. Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  4. Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
  5. Podáváme s brambory politými výpečkem. Výborně se také hodí špenát z kopřiv.
Recept na jehněčí kýtu
foto zdroj: google.com

Jehněčí guláš

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčího
  • 3 mrkve
  • 3 papriky
  • 0,5 kg brambor
  • hrst bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
  3. Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho. Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
  4. Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
  5. Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Recept na jehněčí gulíš
foto zdroj: google.com

Jehněčí hřbet

INGREDIENCE

  • jehněčí hřbet
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1/4 l vývaru
  • 2 snítky brusinčí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřeji troubu na 220 °C.
  2. Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran.
  3. Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě.
  4. Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, do šťávy přisypeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med a přiklopíme.
  5. Pečeme 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
  6. Hřbet vyjmeme, přikrytý necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku.
  7. Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.
Recept na jehněčí hřbet
foto zdroj: pinterest.com

Kromě brambor je k jehněčímu výborná i bramborová kaše.

Jehněčí žebra

INGREDIENCE

  • 1kg jehněčích žebírek
  • 3 chilli papričky
  • brusinky
  • 3 stroužky česneku
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř
  • snítky brusinčí
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
  2. Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
  3. Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
  4. Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny.  Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
  5. Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.
Recept na jehněčí žebra
foto zdroj: pinterest.com

Jehněčí kotlety

INGREDIENCE

  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • petrželka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
  2. Česnek, pepř a sekanou petrželku promíchíme a směsí potřeme kotlety.
  3. Necháme v lednici uležet přes noc.
  4. Troubu předehřejte na 220º C. Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
  5. Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte 5 minut.
  6. Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
  7. Servírujrme s bramborovouo kaší.
Recept na jehněčí kotlety
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

K jehněčímu se také hodí šafrán, zázvor a kurkuma. Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.

Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Sdílejte svým přátelům

3 (60%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *