Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.
Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.
Jehněčí maso je výborným zdrojem bílkovin. Je také zdrojem minerálů a stopových prvků, zejména zinku. Dále významným zdrojem železa a mědi.
Jak na to? Odpověď je skryta v těchto 5 skvělých receptech na velikonoční jehněčí!
Velikonoční jehněčí kýta
INGREDIENCE
- 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
- 4 stroužky česneku
- citronová šťáva
- rozmarýn
- 2 lžíce másla
- 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
- Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
- Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
- Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
- Podáváme s brambory politými výpečkem. Výborně se také hodí špenát z kopřiv.
Objevte podobné tipy
Velikonoční jehněčí guláš
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčího
- 3 mrkve
- 3 papriky
- 0,5 kg brambor
- hrst bazalky
- bobkový list
- 1 cibule
- sůl, pepř
- mletá paprika
- hrst černých oliv
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
- Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho. Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
- Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
- Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Velikonoční jehněčí hřbet
INGREDIENCE
- jehněčí hřbet
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- 4 snítky rozmarýnu
- 1/4 l vývaru
- 2 snítky brusinčí
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
POSTUP
- Předehřeji troubu na 220 °C.
- Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě.
- Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, do šťávy přisypeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med a přiklopíme.
- Pečeme 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
- Hřbet vyjmeme, přikrytý necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku.
- Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.
Jehněčí žebra
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčích žebírek
- 3 chilli papričky
- brusinky
- 3 stroužky česneku
- snítku rozmarýnu a tymiánu
- sůl, pepř
- snítky brusinčí
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
- Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
- Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
- Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny. Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
- Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.
Jehněčí kotlety
INGREDIENCE
- 8 jehněčích kotletek
- 1 citron
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- rozmarýn
- petrželka
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
- Česnek, pepř a sekanou petrželku promíchíme a směsí potřeme kotlety.
- Necháme v lednici uležet přes noc.
- Troubu předehřejte na 220º C. Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
- Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte 5 minut.
- Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
- Servírujrme s bramborovouo kaší.
Pečená jehněčí kýta na česneku
POSTUP
- 2 kg jehněčí kýta
- 3 lžíce olivový olej
- 40 stroužek česnek čerstvý mladý
- 6 snítka tymián čerstvý
- sůl na dochucení
- pepř mletý na dochucení
INGREDIENCE
- Předehřejeme troubu na 240 °C.
- Jehněčí kýtu vložíme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme stranou.
- Jednotlivé stroužky česneku od sebe oddělíme, ale neloupeme je.
- Přidáme je k jehněčí kýtě, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme hodinu a půl za občasného podlévání vypečenou šťávou.
- Troubu vypneme, pekáč přikryjeme alobalem a necháme odpočinout v chladnoucí troubě po dobu 10 minut.
- Jehněčí kýtu rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s upečenými stroužky česneku, vypečenou šťávou a vařenými novými bramborami.
zdroj: foodnetwork.co.uk
Jehněčí guláš z marinovaného masa
INGREDIENCE
- 300 g jehněčího masa z kýty
- 400 g jehněčího masa z plece
- 80 ml oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce koření divočina
- 120 g slaniny
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 1 lžíce rajského protlaku
- 120 g žampionů
- 500 ml červeného vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 3 špetky soli a pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce petrželky – nasekané
POSTUP
- Maso nakrájíme na kostky a dáme do uzavíratelné, nízké misky, přidáme olej, koření, prolisovaný česnek.
- Maso dobře promícháme a necháme přes noc marinovat.
- Oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme s nakrájenou slaninou, přidáme maso i s marinádou a zprudka vše orestujeme.
- Zalijeme vínem, vývarem a dusíme hodinu a půl, nebo dokud není maso měkké.
- 30 minut před koncem dušení přidáme k masu nakrájené houby a na kolečka nakrájenou mrkev.
- Maso podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody.
- Hotové guláš posypeme nasekanou petrželkou.
zdroj: fieldandflower.co.uk
Velikonoční jehněčí žebra na medu
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčích žeber
- olej
- 2 česnek
- 2 lžíce medu
- 2 ks cibule
- 2 ks bobkový list
- 4 ks nové koření
- 2 ks hřebíček
- sůl a pepř mletý
- 2 lžičky pálivé papriky
POSTUP
- Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
- Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
- Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
- Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
zdroj: howtobbqright.com
Jehněčí kotlety na rozmarýnu
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčí kotlety
- 3 lžíce oleje
- 150 g slaniny
- 500 ml vývaru
- 1 ks velké cibule
- 1 svazek rozmarýnu
- 1 palice česneku
- sůl a pepř
POSTUP
- Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
- Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
- Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
- Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
- Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
- Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
- Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
- Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
- Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
- Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovou kaší, avokádovým salátem.
zdroj: vibrantmethod.com
Jehněčí hřbet na červeném víně
INGREDIENCE
- 750 g jehněčího hřbetu
- 50 g másla
- 500 ml vývaru
- 300 ml červeného vína
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 6 kuliček nového koření a černého pepře
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- mletý pepř a sůl
- snítka rozmarýnu
POSTUP
- Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
- Maso očistíme, osolíme, opepříme.
- Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
- Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
- Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
- Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
- Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
- Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
- Šťávu propasírujeme a dochutíme.
zdroj: foodtolove.com.au
K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.
K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob, americké brambory či bramborová kaše
Na okořenění doporučujeme šafrán, zázvor a kurkuma. Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.
Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!