Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.
Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.
Připravili jsme si pro vás 10 luxusních receptů na jehněčí maso, podle kterých si ho zvládne připravit i úplný začátečník.
Tak pojďme na to!
Velikonoční jehněčí kýta
Luxusní oběd, který nezabere moc práce a přitom se jedná o takovou pochoutku. Ideální pokrm na Velikonoce!
INGREDIENCE
- 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
- 4 stroužky česneku
- citronová šťáva
- rozmarýn
- 2 lžíce másla
- 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 220 °C.
- Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
- Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
- Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
- Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
- Podáváme s brambory politými výpečkem.
- Výborně se také hodí špenát z kopřiv.

Možná se vám budou hodit i naše recepty na dobroty na Velikonoce, aneb pohoštění na poslední chvíli. Co hostům připravíte?
Jehněčí hřbet s houbovým ragú
Jehněčí maso a houby dušené s červeným vínem, česnekem a hovězím vývarem jsou neodolatelnou kombinací, která má tak krásnou hlubokou chuť, že vás jednoduše oslní!
INGREDIENCE
- 300 g celozrnných těstovin pappardelle
- 1 lžíce olivového oleje
- 350 g vykostěného jehněčího hřbetu, oříznutého a nakrájené hona cca centimetr silné medailonky
- 1/4 lžičky každé mořské soli a čerstvě mletého černého pepře
- 350 g různých druhů hub (například lišky, shiitake a žampiony), nahrubo nasekaných
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1/2 šálku suchého červeného vína
- 8 sušených rajčat,nakrájených na tenké plátky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
POSTUP
- Ve velké pánvi na středně vysoké teplotě rozehřejeme olej.
- Jehněčí ochutíme solí a pepřem.
- Maso dáme na pánev a opékáme, dokud z obou stran nezhnědne, asi 5 až 7 minut pro medium-rare nebo 7-9 minut pro medium. (V případě potřeby pracujeme po dávkách.)
- Jehněčí maso přendáme na talíř a přikryjeme, aby zůstalo teplé.
- Snížíme teplotu na střední, přidáme houby a restujeme za častého míchání, dokud nezhnědnou, asi 7 až 10 minut.
- Přidáme česnek a restujeme za stálého míchání, dokud nebude voňavý, 30 sekund.
- Přilijeme vývar a víno a seškrabneme opečené kousky ze dna pánve.
- Přivedeme k varu a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje o jednu třetinu, asi 3 minuty.
- Na pánev přidáme těstoviny.
- Přikryjeme a vaříme za občasného míchání, dokud těstoviny nejsou al dente, 4 až 5 minut.
- Do pánve vrátíme jehněčí maso a veškerou nahromaděnou šťávu a prohřejeme, asi 1 minutu.
- Přidáme rajčata a rozmarýn a promícháme.
- Dobrou chuť!

Velikonoční jehněčí guláš
Tento pokrm na vynikající guláš z jehněčího masa, zeleniny a černých oliv prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčího
- 3 mrkve
- 3 papriky
- 0,5 kg brambor
- hrst bazalky
- bobkový list
- 1 cibule
- sůl, pepř
- mletá paprika
- hrst černých oliv
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
- Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho.
- Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
- Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme.
- Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.
- Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
- Hotový guláš ozdobíme bazalkou.

Pečený jehněčí krk
Upečte si celý jehněčí krk s mrkví, nakládanou cibulkou a spoustou čerstvých bylinek, servírovaný na máslových fazolích. Je to opravdová delikatesa!
INGREDIENCE
- 1 středně velký celý jehněčí krk
- 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na poměrně velké kousky
- 6–8 nakládaných cibulek, nakrájených podélně na poloviny
- 2 celé stroužky česneku, neoloupané
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 bobkové listy (čerstvé, nesušené)
- ½ šálku vody
- sůl a černý pepř
- extra panenský olivový olej
- 1 konzerva máslových fazolí, scezených
- velká hrst petrželky, pouze listy
- 1 citron
- rukola, k podávání
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 160 stupňů Celsia.
- Mrkev a cibulku dáme do velkého pekáčku s pokličkou.
- Přidáme snítky tymiánu, rozmarýnu, bobkové listy a česnek, pokapeme lehce olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- Rozehřejeme pánev se silným dnem a přidáme trochu olivového oleje.
- Jehněčí krk osolíme a osmahneme na pánvi.
- Osmahnutý krk položíme na zeleninu v pekáčku, přidáme vodu, přiklopíme a pomalu pečeme čtyři hodiny.
- Jehněčí krk by se měl po čtyřech hodinách rozplývat v ústech.
- Nyní vmícháme máslové fazole (několik z nich rozmačkejte vidličkou) a pečeme odkryté další půl hodiny.
- Poté do zeleniny vymačkáme dužinu česneku, pokapeme ji citronovou šťávou a ochutnáte, zda potřebuje ještě sůl a pepř.
- Celý jehněčí krk naservírujemena fazole a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou smíchanou s jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
- Podávejte s pár lístky rukoly dochucených citrónovou šťávou a troškou olivového oleje.

Jak na výběr té správné trouby pro vestavbu? Inspirujte se naším testem!
Jehněčí žebra
Jehněčí žebírka s česnekem, chilli, brusinkami a čerstvými bylinkami jsou mnohem lepší než vaše oblíbená žebra, která se dáváte obvykle v restauraci. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčích žebírek
- 3 chilli papričky
- brusinky
- 3 stroužky česneku
- snítku rozmarýnu a tymiánu
- sůl, pepř
- snítky brusinčí
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
- Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
- Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
- Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny.
- Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
- Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.

Objevte podobné tipy
Jehněčí kotlety s citronem a česnekem
Jehněčí kotletky marinované ve směsi česneku, pepře a petrželky, pečené do měkka, jsou krásně šťavnaté a nemusíte se stydět je servírovat ani těm náročnějším hostům.
INGREDIENCE
- 8 jehněčích kotletek
- 1 citron
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- rozmarýn
- petrželka
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
- Česnek, pepř a sekanou petrželku promícháme a směsí potřeme kotlety.
- Necháme v lednici uležet přes noc.
- Troubu předehřejeme na 220º C.
- Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
- Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjeme a pečeme 5 minut.
- Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
- Servírujeme s bramborovou kaší.

Máme pro vás také luxusní recepty na zapékané kotletky na 6 různých způsobů. Vyzkoušejte je všechny!
Dušené jehněčí kolínko na červeném víně se zeleninou
Luxusní dlouho dušené maso na zelenině a červeném víně, které se vám rozplyne v ústech, můžete podávat třeba jako delikátní večeři či slavnostní oběd. Servírujte se zelenými fazolkami a polentou.
INGREDIENCE
- 6 jehněčích kolínek (celkem asi 2,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené
- 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 10 stroužků česneku, nasekaných
- 1 (750 ml) láhev suchého červeného vína
- 1 konzerva (800 ml) nakrájených rajčat se šťávou
- 400 ml kuřecího vývaru
- 400 ml hovězího vývaru
- 5 lžiček nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
POSTUP
- Kolínka posypeme solí a pepřem.
- V těžkém velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
- Po dávkách přidáváme kolínka do hrnce a restujeme dohněda ze všech stran, asi 8 minut.
- Přeneste kolínka do misky.
- Do hrnce přidáme cibuli, mrkev a česnek a restujeme dozlatova, asi 10 minut.
- Vmícháme všechny zbývající ingredience.
- Vrátíme kolínka do hrnce a zatlačíme dolů, aby se ponořily.
- Tekutinu přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Zakryjeme a dusíme, dokud maso nezměkne, asi 2 hodiny.
- Odkryjeme hrnec a dusíme, dokud maso nezměkne, asi o 30 minut déle.
- Přeneste kolínka na talíř a zakryjte potravinářskou fólií.
- Omáčku vařte v hrnci do zhoustnutí, asi 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte omáčku přes kolínka a servírujte.

Velikonoční jehněčí žebra na medu
Vyzkoušejte i další recept na jehněčí žebírka, tentokrát pečené v marinádě z medu, česneku a cibule. Zaručeně si pochutnáte!
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčích žeber
- olej
- 2 česnek
- 2 lžíce medu
- 2 ks cibule
- 2 ks bobkový list
- 4 ks nové koření
- 2 ks hřebíček
- sůl a pepř mletý
- 2 lžičky pálivé papriky
POSTUP
- Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
- Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
- Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
- Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.

Vyzkoušejte také našich 5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!
Jehněčí kotlety na rozmarýnu
Rozmarýn se k jehněčímu masu skvěle hodí, proto pro vás máme i následující recept. Maso pečené se slaninkou, cibulí, česnekem a rozmarýnem potěší vaše chuťové buňky a užije si ho celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 1 kg jehněčí kotlety
- 3 lžíce oleje
- 150 g slaniny
- 500 ml vývaru
- 1 ks velké cibule
- 1 svazek rozmarýnu
- 1 palice česneku
- sůl a pepř
POSTUP
- Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
- Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
- Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
- Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
- Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
- Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
- Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
- Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
- Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
- Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovou kaší, avokádovým salátem.

Jehněčí hřbet na červeném víně
Dušené jehněčí na červeném víně je oblíbenou pochoutkou, která je navíc neuvěřitelně jednoduchá na přípravu. Nevěříte? Tak pojďte vařit!
INGREDIENCE
- 750 g jehněčího hřbetu
- 50 g másla
- 500 ml vývaru
- 300 ml červeného vína
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 6 kuliček nového koření a černého pepře
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- mletý pepř a sůl
- snítka rozmarýnu
POSTUP
- Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
- Maso očistíme, osolíme, opepříme.
- Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
- Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
- Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
- Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
- Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
- Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
- Šťávu propasírujeme a dochutíme.

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby.
K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.
K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob, americké brambory či bramborová kaše.
Na okořenění doporučujeme šafrán, zázvor a kurkumu.
Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.
Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!