Velikonoční recepty s jehněčím masem

Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.

Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.

Jak na to? Odpověď je skryta v těchto 5 skvělých receptech na velikonoční jehněčí!

Jehněčí maso a jeho přednosti

Maso se z celého kusu porcuje podobně jako u jiných zvířat a pro domácí přípravu je nejvhodnější:

  • jehněčí kýta
  • plec
  • hrud

Jehněčí maso je velmi kvalitní a má jemná a krátká svalová vlákna. Po správně provedené tepelné úpravě je měkké, šťavnaté a snadno stravitelné. Samotné jehněčí maso nemá žádnou výraznou chuť, proto se při přípravě používá různé koření a bylinky.

Jehněčí maso a jeho příprava

Jehněčí maso je třeba nejdříve zbavit nadbytečných blan, případně i loje z větších kusů.

Kýtu a plec lze připravovat s kostí nebo vykostit. Vykostěnou kýtu je pak možné připravovat celou nebo se z ní dají nakrájet plátky různé velikosti podle potřeby receptu.

Stejný způsob je možné uplatnit i u plece. Hrudí se většinou plní nádivkou, proto se v něm jen prořízne otvor pro plnění.

Pokud zbudou okrojky masa, dobře se zpracují tak, že se umelou a zpracují na sekanou nebo karbanátky.

Maso můžeme předem na několik hodin nebo přes noc naložit do mléka, tak, jak se to třeba dělává u skopového masa. Maso zkřehne a ztratí případnou pachuť a vůni. Protože se však jedná o mladé maso, tak tento postup není nutný. Maso nakládáme do marinády pouze tehdy, pokud je chceme marinádou dochutit.

Jehněčí maso a jeho tepelná úprava

Jehněčí maso se hodí pro pečení, kde je ovšem pilně podléváme a přeléváme vypečenou šťávou, abychom docílili šťavnaté pečínky. Kromě toho je samozřejmě možné je dusit, opět dostatečně podlité.

Řízky nakrájené z vykostěné kýty je možné smažit obalené v trojobalu nebo těstíčku.

Můžeme je i grilovat a to buď na domácím grilu nebo v případě příznivého počasí i venku. Plec s kostí nebo vykostěnou a podle potřeby i nakrájenou na plátky, můžeme péci nebo dusit. Jehněčí hrudí naplněné nádivkou pečeme zakryté v troubě a před dokončením pečení odkryjeme, aby se vytvořila na povrchu masa kůrčička.

Jehněčí maso a koření

Typická bylina pro přípravu jehněčího masa je:

  • rozmarýn
  • šalvěj
  • měsi podobající se známému provensálskému koření

O velikonocích již mohou být k dispozici domácí zelené bylinky, především:

  • mladé lístky kopřiv
  • fialek
  • šťovíku

a dalších, které dodají masu domácí příchuť. Z doma pěstovaných se pak využívá především:

  • řeřicha
  • pažitka

Z koření pak používáme samozřejmě sůl a můžeme přikořenit kmínem, pepřem, paprikou nebo některou z kořenících směsí. Čerstvými zelenými bylinkami nešetříme při přípravě nádivky do plněného jehněčího masa.

Jehněčí maso a přísady

Jehněčí maso můžeme péci nebo dusit s řadou přísad. Nejčastější je tato zelenina:

  • kořenová zelenina
  • zelenina plodová
  • brokolice
  • raný květák, rané kedlubny

Nemusíme váhat ani v případě, že máme rádi houby, i ty jsou vhodné při přípravě jehněčího masa. K jehněčímu masu můžeme přidat i kousek jiného masa nebo některý ze sýrů. Maso při pečení nebo dušení podléváme:

  • vývarem
  • vodou
  • smetanou ke šlehání
  • zakysanou smetanou
  • bílým vínem

Jehněčí maso a přílohy

K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí:

  • vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob
  • americké brambory
  • bramborová kaše

 

Jehněčí kýta

INGREDIENCE

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  2. Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
  3. Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  4. Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
  5. Podáváme s brambory politými výpečkem. Výborně se také hodí špenát z kopřiv.
Recept na jehněčí kýtu
foto zdroj: google.com

Jehněčí guláš

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčího
  • 3 mrkve
  • 3 papriky
  • 0,5 kg brambor
  • hrst bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
  3. Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho. Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
  4. Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
  5. Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Recept na jehněčí gulíš
foto zdroj: google.com

Jehněčí hřbet

INGREDIENCE

  • jehněčí hřbet
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1/4 l vývaru
  • 2 snítky brusinčí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřeji troubu na 220 °C.
  2. Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran.
  3. Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě.
  4. Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, do šťávy přisypeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med a přiklopíme.
  5. Pečeme 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
  6. Hřbet vyjmeme, přikrytý necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku.
  7. Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.
Recept na jehněčí hřbet
foto zdroj: pinterest.com

Kromě brambor je k jehněčímu výborná i bramborová kaše.

Jehněčí žebra

INGREDIENCE

  • 1kg jehněčích žebírek
  • 3 chilli papričky
  • brusinky
  • 3 stroužky česneku
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř
  • snítky brusinčí
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
  2. Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
  3. Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
  4. Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny.  Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
  5. Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.
Recept na jehněčí žebra
foto zdroj: pinterest.com

Jehněčí kotlety

INGREDIENCE

  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • petrželka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
  2. Česnek, pepř a sekanou petrželku promíchíme a směsí potřeme kotlety.
  3. Necháme v lednici uležet přes noc.
  4. Troubu předehřejte na 220º C. Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
  5. Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte 5 minut.
  6. Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
  7. Servírujrme s bramborovouo kaší.
Recept na jehněčí kotlety
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

K jehněčímu se také hodí šafrán, zázvor a kurkuma. Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.

Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *