Nejlepších 10 receptů na jehněčí aneb kvalitní maso vyžaduje péči

Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.

Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.

Jehněčí maso je výborným zdrojem bílkovin. Je také zdrojem minerálů a stopových prvků, zejména zinku. Dále významným zdrojem železa a mědi.

Jak na to? Odpověď je skryta v těchto 5 skvělých receptech na velikonoční jehněčí!

 

Velikonoční jehněčí kýta

INGREDIENCE

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 220 °C. Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  • Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
  • Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  • Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
  • Podáváme s brambory politými výpečkem. Výborně se také hodí špenát z kopřiv.
Recept na jehněčí kýtu
foto zdroj: google.com

Velikonoční jehněčí guláš

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčího
  • 3 mrkve
  • 3 papriky
  • 0,5 kg brambor
  • hrst bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
  • Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho. Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
  • Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
  • Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Recept na jehněčí gulíš
foto zdroj: google.com

Velikonoční jehněčí hřbet

INGREDIENCE

  • jehněčí hřbet
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1/4 l vývaru
  • 2 snítky brusinčí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

POSTUP

  • Předehřeji troubu na 220 °C.
  • Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran.
  • Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě.
  • Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, do šťávy přisypeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med a přiklopíme.
  • Pečeme 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
  • Hřbet vyjmeme, přikrytý necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku.
  • Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.
Recept na jehněčí hřbet
foto zdroj: pinterest.com

Kromě brambor je k jehněčímu výborná i bramborová kaše.

Jehněčí žebra

INGREDIENCE

  • 1kg jehněčích žebírek
  • 3 chilli papričky
  • brusinky
  • 3 stroužky česneku
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř
  • snítky brusinčí
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
  • Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
  • Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
  • Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny.  Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
  • Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.
Recept na jehněčí žebra
foto zdroj: pinterest.com

Jehněčí kotlety

INGREDIENCE

  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • petrželka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
  • Česnek, pepř a sekanou petrželku promíchíme a směsí potřeme kotlety.
  • Necháme v lednici uležet přes noc.
  • Troubu předehřejte na 220º C. Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
  • Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte 5 minut.
  • Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
  • Servírujrme s bramborovouo kaší.
Recept na jehněčí kotlety
foto zdroj: google.com

Pečená jehněčí kýta na česneku

POSTUP :

  • 2 kg jehněčí kýta
  • 3 lžíce olivový olej
  • 40 stroužek česnek čerstvý mladý
  • 6 snítka tymián čerstvý
  • sůl na dochucení
  • pepř mletý na dochucení

INGREDIENCE :

  • Předehřejeme troubu na 240 °C.
  • Jehněčí kýtu vložíme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme stranou.
  • Jednotlivé stroužky česneku od sebe oddělíme, ale neloupeme je.
  • Přidáme je k jehněčí kýtě, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme hodinu a půl za občasného podlévání vypečenou šťávou.
  • Troubu vypneme, pekáč přikryjeme alobalem a necháme odpočinout v chladnoucí troubě po dobu 10 minut.
  • Jehněčí kýtu rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s upečenými stroužky česneku, vypečenou šťávou a vařenými novými bramborami.

Pečená jehněčí kýta na česneku

zdroj : foodnetwork.co.uk

Jehněčí guláš z marinovaného masa

INGREDIENCE :

  • 300 g jehněčího masa z kýty
  • 400 g jehněčího masa z plece
  • 80 ml oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření divočina
  • 120 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 120 g žampionů
  • 500 ml červeného vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 špetky soli a pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce petrželky – nasekané

POSTUP :

  • Maso nakrájíme na kostky a dáme do uzavíratelné, nízké misky, přidáme olej, koření, prolisovaný česnek.
  • Maso dobře promícháme a necháme přes noc marinovat.
  • Oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme s nakrájenou slaninou, přidáme maso i s marinádou a zprudka vše orestujeme.
  •  Zalijeme vínem, vývarem a dusíme hodinu a půl, nebo dokud není maso měkké.
  •  30 minut před koncem dušení přidáme k masu nakrájené houby a na kolečka nakrájenou mrkev.
  • Maso podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody.
  • Hotové guláš posypeme nasekanou petrželkou.

Jehněčí guláš z marinovaného masa

zdroj : fieldandflower.co.uk

Velikonoční jehněčí žebra na medu

INGREDIENCE :

  • 1 kg jehněčích žeber
  • olej
  • 2 česnek
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové koření
  • 2 ks hřebíček
  • sůl a pepř mletý
  • 2 lžičky pálivé papriky

POSTUP :

  • Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
  • Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
  • Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
  • Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.

Velikonoční jehněčí žebra na medu

zdroj :howtobbqright.com

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

INGREDIENCE :

  • 1 kg jehněčí kotlety
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks velké cibule
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

POSTUP :

  • Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
  • Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
  • Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
  • Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
  • Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
  • Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
  • Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
  • Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
  • Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
  • Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovouu kaší, avokádovým salátem.

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

zdroj : vibrantmethod.com

Jehněčí hřbet na červeném víně

INGREDIENCE :

  • 750 g jehněčího hřbetu
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření a černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • mletý pepř a sůl
  • snítka rozmarýnu

POSTUP :

  • Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
  • Maso očistíme, osolíme, opepříme.
  • Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
  • Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
  • Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
  • Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
  • Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
  • Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
  • Šťávu propasírujeme a dochutíme.

Jehněčí hřbet na červeném víně

zdroj : foodtolove.com.au

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.

Jehněčí maso a jeho přednosti

Maso se z celého kusu porcuje podobně jako u jiných zvířat a pro domácí přípravu je nejvhodnější:

  • jehněčí kýta
  • plec
  • hrud

Jehněčí maso je velmi kvalitní a má jemná a krátká svalová vlákna. Po správně provedené tepelné úpravě je měkké, šťavnaté a snadno stravitelné. Samotné jehněčí maso nemá žádnou výraznou chuť, proto se při přípravě používá různé koření a bylinky.

Příprava

Jehněčí maso je třeba nejdříve zbavit nadbytečných blan, případně i loje z větších kusů.

Kýtu a plec lze připravovat s kostí nebo vykostit. Vykostěnou kýtu je pak možné připravovat celou nebo se z ní dají nakrájet plátky různé velikosti podle potřeby receptu.

Stejný způsob je možné uplatnit i u plece. Hrudí se většinou plní nádivkou, proto se v něm jen prořízne otvor pro plnění.

Pokud zbudou okrojky masa, dobře se zpracují tak, že se umelou a zpracují na sekanou nebo karbanátky.

Maso můžeme předem na několik hodin nebo přes noc naložit do mléka, tak, jak se to třeba dělává u skopového masa. Maso zkřehne a ztratí případnou pachuť a vůni. Protože se však jedná o mladé maso, tak tento postup není nutný. Maso nakládáme do marinády pouze tehdy, pokud je chceme marinádou dochutit.

Jak jehněčí tepelně upravovat

Jehněčí maso se hodí pro pečení, kde je ovšem pilně podléváme a přeléváme vypečenou šťávou, abychom docílili šťavnaté pečínky. Kromě toho je samozřejmě možné je dusit, opět dostatečně podlité.

Řízky nakrájené z vykostěné kýty je možné smažit obalené v trojobalu nebo těstíčku.

Můžeme je i grilovat a to buď na domácím grilu nebo v případě příznivého počasí i venku. Plec s kostí nebo vykostěnou a podle potřeby i nakrájenou na plátky, můžeme péci nebo dusit. Jehněčí hrudí naplněné nádivkou pečeme zakryté v troubě a před dokončením pečení odkryjeme, aby se vytvořila na povrchu masa kůrčička.

Jaké koření na jehněčí?

Typická bylina pro přípravu jehněčího masa je:

  • rozmarýn
  • šalvěj
  • měsi podobající se známému provensálskému koření

O velikonocích již mohou být k dispozici domácí zelené bylinky, především:

  • mladé lístky kopřiv
  • fialek
  • šťovíku

a dalších, které dodají masu domácí příchuť. Z doma pěstovaných se pak využívá především:

  • řeřicha
  • pažitka

Z koření pak používáme samozřejmě sůl a můžeme přikořenit kmínem, pepřem, paprikou nebo některou z kořenících směsí. Čerstvými zelenými bylinkami nešetříme při přípravě nádivky do plněného jehněčího masa.

Jehněčí maso můžeme péci nebo dusit s řadou přísad. Nejčastější je tato zelenina:

  • kořenová zelenina
  • zelenina plodová
  • brokolice
  • raný květák, rané kedlubny

Nemusíme váhat ani v případě, že máme rádi houby, i ty jsou vhodné při přípravě jehněčího masa. K jehněčímu masu můžeme přidat i kousek jiného masa nebo některý ze sýrů. Maso při pečení nebo dušení podléváme:

  • vývarem
  • vodou
  • smetanou ke šlehání
  • zakysanou smetanou
  • bílým vínem

Jaká se k němu hodí příloha?

K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí:

  • vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob
  • americké brambory
  • bramborová kaše

Tip na závěr:

K jehněčímu se také hodí šafrán, zázvor a kurkuma. Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.

Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 2 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00