Nejlepších 10 receptů na jehněčí aneb kvalitní maso vyžaduje péči

Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.

Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.

Jehněčí maso je výborným zdrojem bílkovin. Je také zdrojem minerálů a stopových prvků, zejména zinku. Dále významným zdrojem železa a mědi.

Jak na to? Odpověď je skryta v těchto 5 skvělých receptech na velikonoční jehněčí!

Velikonoční jehněčí kýta

INGREDIENCE

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 220 °C. Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  • Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
  • Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  • Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
  • Podáváme s brambory politými výpečkem. Výborně se také hodí špenát z kopřiv.

Recept na jehněčí kýtu

Velikonoční jehněčí guláš

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčího
  • 3 mrkve
  • 3 papriky
  • 0,5 kg brambor
  • hrst bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
  • Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho. Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
  • Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
  • Hotový guláš ozdobíme bazalkou.

Recept na jehněčí gulíš

Velikonoční jehněčí hřbet

INGREDIENCE

  • jehněčí hřbet
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1/4 l vývaru
  • 2 snítky brusinčí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

POSTUP

  • Předehřeji troubu na 220 °C.
  • Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran.
  • Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě.
  • Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, do šťávy přisypeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med a přiklopíme.
  • Pečeme 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
  • Hřbet vyjmeme, přikrytý necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku.
  • Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.

Recept na jehněčí hřbet

Jehněčí žebra

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčích žebírek
  • 3 chilli papričky
  • brusinky
  • 3 stroužky česneku
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř
  • snítky brusinčí
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
  • Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
  • Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
  • Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny.  Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
  • Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.

Recept na jehněčí žebra

Jehněčí kotlety

INGREDIENCE

  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • petrželka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
  • Česnek, pepř a sekanou petrželku promíchíme a směsí potřeme kotlety.
  • Necháme v lednici uležet přes noc.
  • Troubu předehřejte na 220º C. Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
  • Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte 5 minut.
  • Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
  • Servírujrme s bramborovouo kaší.

Recept na jehněčí kotlety

Pečená jehněčí kýta na česneku

POSTUP

  • 2 kg jehněčí kýta
  • 3 lžíce olivový olej
  • 40 stroužek česnek čerstvý mladý
  • 6 snítka tymián čerstvý
  • sůl na dochucení
  • pepř mletý na dochucení

INGREDIENCE

  • Předehřejeme troubu na 240 °C.
  • Jehněčí kýtu vložíme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme stranou.
  • Jednotlivé stroužky česneku od sebe oddělíme, ale neloupeme je.
  • Přidáme je k jehněčí kýtě, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme hodinu a půl za občasného podlévání vypečenou šťávou.
  • Troubu vypneme, pekáč přikryjeme alobalem a necháme odpočinout v chladnoucí troubě po dobu 10 minut.
  • Jehněčí kýtu rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s upečenými stroužky česneku, vypečenou šťávou a vařenými novými bramborami.

Pečená jehněčí kýta na česnekuzdroj: foodnetwork.co.uk

Jehněčí guláš z marinovaného masa

INGREDIENCE

  • 300 g jehněčího masa z kýty
  • 400 g jehněčího masa z plece
  • 80 ml oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření divočina
  • 120 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 120 g žampionů
  • 500 ml červeného vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 špetky soli a pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce petrželky – nasekané

POSTUP

  • Maso nakrájíme na kostky a dáme do uzavíratelné, nízké misky, přidáme olej, koření, prolisovaný česnek.
  • Maso dobře promícháme a necháme přes noc marinovat.
  • Oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme s nakrájenou slaninou, přidáme maso i s marinádou a zprudka vše orestujeme.
  •  Zalijeme vínem, vývarem a dusíme hodinu a půl, nebo dokud není maso měkké.
  •  30 minut před koncem dušení přidáme k masu nakrájené houby a na kolečka nakrájenou mrkev.
  • Maso podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody.
  • Hotové guláš posypeme nasekanou petrželkou.

Jehněčí guláš z marinovaného masazdroj: fieldandflower.co.uk

Velikonoční jehněčí žebra na medu

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčích žeber
  • olej
  • 2 česnek
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové koření
  • 2 ks hřebíček
  • sůl a pepř mletý
  • 2 lžičky pálivé papriky

POSTUP

  • Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
  • Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
  • Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
  • Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.

Velikonoční jehněčí žebra na meduzdroj: howtobbqright.com

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčí kotlety
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks velké cibule
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

POSTUP

  • Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
  • Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
  • Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
  • Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
  • Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
  • Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
  • Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
  • Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
  • Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
  • Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovou kaší, avokádovým salátem.

Jehněčí kotlety na rozmarýnuzdroj: vibrantmethod.com

Jehněčí hřbet na červeném víně

INGREDIENCE

  • 750 g jehněčího hřbetu
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření a černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • mletý pepř a sůl
  • snítka rozmarýnu

POSTUP

  • Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
  • Maso očistíme, osolíme, opepříme.
  • Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
  • Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
  • Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
  • Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
  • Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
  • Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
  • Šťávu propasírujeme a dochutíme.

Jehněčí hřbet na červeném vínězdroj: foodtolove.com.au

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.

K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob, americké brambory či bramborová kaše

Na okořenění doporučujeme šafrán, zázvor a kurkuma. Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.

Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.