Bezkonkurenční recepty s králičím masem 10x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Králičí maso je velmi jemné, s vysokým obsahem bílkovin, takže se skvěle hodí i na dietní pokrmy.

Inspirujte se našimi TOP recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte!

Máme pro vás pečené i dušené varianty.

Užijte si to!

Králík na hořčici

Hořčice je skvělé dochucovadlo, které lze přidat i do omáček a různých jiných pokrmů. A králík pečený v krémové hořčičné omáčce se slaninkou je naprostá delikatesa. Přesvědčte se sami!

INGREDIENCE

  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 100 g slaniny
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml bílého vína
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Smíchejte smetanu, hořčici a máslo pokojové teploty.
  2. Přidejte tymián, osolte, opepřete.
  3. Vložte králíka a slaninu na nudličky do pekáče a pokryjte jej připravenou směsí.
  4. Podlijte vínem.
  5. Pečte cca 50 minut na 200°C.
  6. Maso vyndejte na talíř.
  7. Pokud je to nutné, vytvořte si z mouky jíšku a tu přidejte do omáčky.
  8. Není to však nutné.
  9. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem.
Králičí stehně v hořčičné omáčce servírované na talíři.
www.farmison.com

Pečený králík na zelenině

Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a velmi chutný. Skvěle se hodí na speciální oslavy nebo jako sváteční oběd, protože i krásně vypadá.

INGREDIENCE

  • 2 střední králíci (naporcujte je nebo požádejte o naporcování svého řezníka)
  • 6-7 velkých mrkví, nakrájených na kolečka
  • 3 velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 1 paprika, rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 200 g žampionů
  • 10 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
  • 10 čerstvých nebo suchých bobkových listů
  • 5 snítek čerstvého rozmarýnu
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky  
  • 3 polévkové lžíce soli + více
  • 3 lžíce černého pepře
  • 1 šálek bílého vína
  • 3-4 šálky vody (převařené a teplé)
  • 1 šálek oleje
  • nasekaná petrželka

POSTUP

  1. Den předem opláchněte králičí maso pod studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
  2. Dejte do lednice.
  3. Ráno vodu vylijte, králíka opláchněte a hrnec znovu naplňte studenou vodou, přidejte králíka a nechte ho sedět ve vodě minimálně 12 hodin..
  4. Králíka vyjměte z vody a položte ho na papírové ubrousky, aby okapaly.
  5. Zakryjte papírovou utěrkou, aby králík pořádně uschl.
  6. Poté jej přeneste do velkého hrnce.
  7. Do velké pánve na středním plameni přidejte 1/2 hrnku oleje.
  8. Když je olej horký, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 7 minut, dokud cibule nezezlátne, přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 8- 10 minut.
  9. Přidejte nakrájenou papriku, česnek a houby a podle potřeby sůl a pepř.
  10. Vařte dalších 5-7 minut.
  11. Smíchejte 3 lžíce soli, 3 lžíce pepře a 3 lžíce mouky a přidejte ke králíkovi, dobře promíchejte, přidjte sůl a pepř a promíchejte.
  12. Na velké pánvi zahřejte 1/2 šálku oleje.
  13. Když je olej horký, přidejte na pánev králíka v jedné vrstvě a opékejte z každé strany 5-7 minut do zlatova.
  14. Přendejte do misky a opakujte se zbytkem králíka.
  15. Jakmile je králík opečený a zelenina orestovaná, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  16. Připravte si holandskou troubu nebo zapékací mísu o objemu 10 litrů.
  17. První spodní vrstva je vrstva opečeného králičího masa, na ni dejte vrstvu restované zeleniny, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
  18. Přidejte další vrstvu králíka, poté opět zelenina, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
  19. Přilijte 1 šálek vína a 3 šálky vody.
  20. Navrch položte 3 snítky rozmarýnu, přikryjte pokličkou a dejte do trouby.  
  21. Pečte 1 hodinu a 20 minut.
  22. Vyjměte z trouby, vyhoďte snítky rozmarýnu, ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a zbylými snítkami čerstvého rozmarýnu.
Kus králíka na zelenině servírovaný na talíři.
www.sweetandsavorymeals.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na pečeného králíka. Zaručeně si pochutnáte!

Králičí stehýnka ve slanině

Není nic lepšího než maso připravované na pivu! A co teprve tento recept na králíka dušeného v omáčce z piva a javorového sirupu. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 500 g malých brambor
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 králičí stehna
  • 8 plátků slaniny
  • 8 snítek tymiánu
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 1 lžička medu

Na salát:

  • 1 hrst rukoly
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl dle chuti
  • tymián na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C,
  2. Omyjte brambory, podélně rozpůlte a dochuťte solí a pepřem.
  3. Na grilovací pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, opečte brambory a vložte je do zapékací mísy.
  4. Králíka opláchněte, osušte a každé králičí stehno obalte 2-3 plátky slaniny.
  5. Na každé králičí stehno přidejte 2 snítky tymiánu, svažte kuchyňským provázkem a dochuťte pepřem.
  6. Na grilovací pánvi opečte králičí stehýnka ze všech stran a přidejte do pekáče.
  7. Zbylý olej smíchejte v misce s hořčicí a medem a směsí pokapejte králičí stehýnka.
  8. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut.
  9. Na salát opláchněte bylinky, okrájejte a nahrubo nasekejte.
  10. Citronovou šťávu smíchejte v misce s jogurtem, olivovým olejem a 2-3 lžícemi vody a dochuťte cukrem a solí.
  11. Salát naaranžujte na talíře a pokapejte dresinkem.
  12. Na talíř položte brambory a králičí stehýnka a podávejte ozdobené tymiánem.
Kus králíka obalený ve slanině a servírovaný s čerstvým salátkem a bramborami na talíři.
www,eatsmarter.com

Králík na paprice

Paprika dokáže vylepšit a ozvláštnit nejeden pokrm. Nejinak je tomu i u králíka. Zkuste si uvařit tohoto luxusního králíka na paprice a uvidíte, že potěšíte všechny strávníky u vás doma.

INGREDIENCE

  • králík
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • 100 g slaniny
  • 250 ml smetany na vaření
  • kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel
  • celý pepř
  • bobkový list
  • kuličky nového koření
  • sladká mletá paprika
  • stroužek česneku
  • 4 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Králíka naporcujte.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na jemno a na trošce oleje zpěňte dozlatova.
  3. Zeleninu také pokrájejte a přidejte do hrnce.
  4. Lehce osmahněte.
  5. Nakonec vložte jednotlivé porce králíka, hojně zasypte sladkou paprikou a zprudka opečte ze všech stran.
  6. Zalijte horkou vodou, přidejte utřený česnek a duste do změknutí.
  7. Poté maso vyjměte, omáčku přeceďte a zahustěte smetanou smíchanou se 4 lžícemi mouky.
  8. Pokud je potřeba, omáčku dochuťte.
  9. Podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.
Králičí stehno v omáčce servírované na talíři s těstovinami.
www.varecha.pravda.sk

Máme pro vás také luxusní recepty s vepřovým masem na paprice 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Králík dušený na červeném víně

Králík skvěle chutná i v omáčce z červeného vína s čerstvými bylinkami. Tento pokrm se skvěle hodí na víkendový oběd!

INGREDIENCE

  • 750 ml červeného vína
  • 1⁄4 šálku červeného vinného octa
  • 2 a 1⁄4 polévkové lžíce cukru
  • 1 králík (900 – 1400 g), nakrájený na 8 kusů
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1⁄4 hrnku hladké mouky
  • 1⁄4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 16 stroužků česneku, rozdrcených
  • 16 listů šalvěje
  • 6 snítek rozmarýnu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  2. V misce smíchejte víno, ocet a cukr a odložte stranou.
  3. Králíka osolte a opepřete podle chuti.
  4. Na talíř dejte mouku.
  5. Obalte králíka v mouce; setřeste přebytek.
  6. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  7. Králíka smažte, jednou otočte, dokud ze všech stran nezhnědne, asi 6 minut z každé strany.
  8. Přeneste králíka do hluboké zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm.
  9. Přidejte česnek do pánve a restujte za stálého míchání dozlatova 3-4 minuty.
  10. Nalijte směs vína do pánve.
  11. Povařte a lžící seškrábejte zhnědlé kousky.
  12. Přelijte omáčkou králíka.
  13. Navrch nasypte šalvěj a rozmarýn.
  14. Zakryjte alobalem a vložte do trouby.
  15. Duste do měkka, asi 45 minut.
  16. Odkryjte, zvyšte teplotu na 230° a pokračujte v pečení.
  17. Podlévejte králíka, dokud omáčka nezhoustne, ještě asi 25 minut.
  18. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  19. Podávejte s křupavým chlebem nebo s širokými vaječnými nudlemi.
Králík v omáčce z červeného vína s čerstvými bylinkami servírovaný v pekáči se lžící a s vedle položenými kusy opečeného chleba.
www.saveur.com

Králík po italsku

Tento vydatný králičí pokrm pochází z ostrova Ischia u pobřeží Neapole a je to skvělé jídlo na zahřátí. Podávejte ho s bramborami a sezónní zeleninou.

INGREDIENCE

  • 2 králíci
  • 1 celá hlava česneku, rozkrojená na polovinu
  • 300 g šalotky, nakrájené na plátky
  • 1 chilli papričku, rozkrojená podélně napůl
  • 500 ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 g rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 svazek petrželky, nasekané nahrubo
  • 1 svazek bazalky, nahrubo nasekané
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Naporcujte králíky na kousky.
  2. Všechny kousky osolte, opepřete a lehce poprášte trochou mouky.
  3. Kousky králíka orestujte na pánvi na vysokém ohni s trochou olivového oleje.
  4. Když je dozlatova, odstavte králíka stranou a vylijte olej z pánve.
  5. Nalijte do pánve trochu extra panenského olivového oleje a přidejte česnek, šalotku a chilli.
  6. Restujte několik minut, dokud šalotka nezezlátne.
  7. Kousky králíka opět vložte do pánve a zalijte bílým vínem.
  8. Asi po 5 minutách přidejte rajčata a zeleninový vývar.
  9. Nechte vařit na středním plameni asi 20 minut.
  10. Přidejte bylinky a pokračujte ve vaření na vysoké teplotě, dokud nezískáte hustou omáčku, asi dalších 30 minut.
  11. Ozdobte lístky bazalky a snítkami rozmarýnu a podávejte.
Kusy králíka v omáčce servírované v míse a ozdobené čerstvými bylinkami.
www.sweetandsavorymeals.com

Klasický králík na smetaně jako od babičky

Co tradičnějšího ještě uvařit než králíka na smetaně? Vyzkoušjte toto poměrně rychlé a dobré jídlo, které se hodí i na Velikonoce.

INGREDIENCE

  • 1 králík
  • 1 kelímek sladké smetany
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • hladká mouka
  • sádlo

POSTUP

  1. Králíka omyjte a naporcujte.
  2. Maso osolte a opepřete.
  3. V kastrolu osmažte na tuku nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte králičí maso a opečte.
  4. Posypte mletou paprikou, podlijte a duste doměkka.
  5. Jakmile je králičí maso hotové, zahustěte šťávu smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku.
  6. Povařte ještě chvíli a můžete podávat s houskovým knedlíkem.
Kusy králíka ve smetanové omáčce servírované na talíři.
www.simplyrecipes.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na kuřecí maso na smetaně, na kterých si zaručeně pochutnáte!

Pečený králík na česneku

Připravte si tento recept, který je oblíbený v mnoha českých kuchyních. Protože je králíčí maso velmi libové, je vhodné k němu přidat plátky vepřového bůčku, které pokrmu dodají šťavnatost a dokonalou chuť.

INGREDIENCE

  • 1 celý králík (2,5 – 3 kg)
  • 450 g vepřového bůčku, bez kůže a kostí
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku (120 ml) vody

POSTUP

  1. Očistěte králíka od zbývajících chlupů, opláchněte vodou a osušte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte.
  4. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3–4 cm a osolte ho.
  5. Králíka potřete ze všech stran česnekem a solí.
  6. Do zapékací mísy položte kousky vepřového bůčku a navrch dejte cibuli.
  7. Králíka položte na připravený základ.
  8. Nalijte na králíka asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
  9. Zakryjte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Po hodině víko sejměte.
  11. Pečte dalších 60–90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečínku polili.
  12. Králík se začne péct (ne dusit).
  13. Během této doby kontrolujte, aby se maso nepřepeklo, a každých 10-15 minut jej podlévejte šťávou.
  14. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík a bůček hotový.
Kus králíke na talíři se špenátem a bramborovými knedlíky s vedle položenou vidličkou a slánkou.
www.cooklikeczechs.com

Zkuste si připravit i další zajímavé recepty na králíka na česneku, ať už jako chutný oběd či lehká večeře. Překvapte své blízké i přátelé a vykouzlete jim skvělé pochoutky, za které vás budou zbožňovat!

Svíčková z králíka

Svíčková omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky vůbec. Pokud se jí nechcete zříci ani o Velikonocích a přitom chcete dodržet velikonoční zvyky, připravte si svíčkovou z králíka.

INGREDIENCE

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 lžíce sádla
  • trochu sušeného tymiánu
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany

POSTUP

  1. Králíka omyjte a naporcujte na jednotlivé porce.
  2. Maso osolte.
  3. Do hrnce dejte na tuk omytou a nastrouhanou mrkev, petržel, celer a nakrájenou cibuli a chvíli osmažte, až zavoní.
  4. Pak přidejte porce králíka a dochuťte pepřem, novým kořením, tymiánem.
  5. Přidejte bobkový list a jalovec.
  6. Podlijte a duste doměkka.
  7. Jak je maso hotové, vyjměte ho z hrnce, zároveň vyjměte i koření, a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  8. Pak ji zahustěte smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku.
  9. Omáčku dobře provařte, aby ztratila svoji moučnou chuť.
  10. Vráťte králíka zpátky do omáčky a prohřejte.
  11. Podávejte tradičně s houskovým knedlíkem.
Kusy králíka v omáčce, servírované na pánvi s vedle položenými houbami a česnekem.
www.philosokitchen.com

Králík na pivu

Není nic lepšího než maso připravované na pivu! A co teprve tento recept na králíka dušeného v omáčce z piva a javorového sirupu. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 4 králičí stehna
  • 1/4 šálku (55 g) másla
  • 10 jarních cibulek, nakrájených
  • 340 ml světlého piva (pale ale)
  • 280 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce (30 ml) javorového sirupu

POSTUP

  1. Ve velké pánvi nebo hrnci na středním plameni orestujte králičí stehýnka na másle.
  2. Přidejte jarní cibulku a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte pivo, vývar a javorový sirup.
  4. Přiveďte k varu.
  5. Přikryjte a vařte na středním plameni hodinu a půl nebo dokud maso nezměkne.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Podávejte s těstovinami.
Kusy králíka dušené v omáčce z piva a javorového sirupu, servírované na talíři s vedle položenou sklenicí piva a talířem pečených brambor.
www.ricardocuisine.com

Tipy, jak připravit králíka

Králičí maso obsahuje velké množství bílkovin, přitom je málo tučné. Je proto vhodné i jako dietní pokrm.

Králíka v obchodě pořídíme již staženého a vykuchaného, takže základní příprava se omezí na běžné očištění a naporcování. Porcujeme na zadní stehna, 2-3 porce ze hřbetu a přední stehna.

Králíka nejčastěji pečeme, můžeme ho i dusit, před přípravou marinovat. Jestliže potřebujeme zvětšit objem porce, tak ho připravujeme s nádivkou. Mladého králíka, což je koupený králík téměř vždy, můžeme i smažit.

Při přípravě méně porcí a rozdělení králíka na dvě jídla, můžeme ze zadních stehen a hřbetu vykrájet malá filátka, ty upravit jako špíz a zbytek králíka pak upéct nebo podusit, případně připravit bílou kyselou polévku.

Doufáme, že vám naše recepty s králíkem zachutnají! 

Dobrou chuť! 🙂 

Komentáře
  1. Chtěl jsem si udělat „Králičí ragů s hořčicí“, kde v igrediencích je také položka 3 lžíce plnotučné hořčice, ale bohužel v postupu o hořčici už není nikde ani zmínka. Co tedy s ní, to jí mám k hotovému dát zvlášť v mističce jako k párku? To asi ne, že?

    1. Taky jsem si toho všiml.
      Pokud by se měla chuť hořčice dostat do masa, musela by se do hrnce dát na začátku dušení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X