Bezkonkurenční recepty s králíkem: 10 různých způsobů

Králičí maso pochází ze zvířat, která jsou velmi rychle vykrmena pro použití v kuchyni.

Jejich maso je velmi jemné, s vysokým obsahem bílkovin a ze všech druhů masa obsahuje nejméně cholesterolu, takže se může použít pro dietní jídla nebo prostě jen pro zdravé stravování.

Poměrně nevýraznou chuť králičího masa nelze považovat za nevýhodu, protože umožňuje velmi pestré dochucování jídel s králičím masem.

Inspirujte se našimi 10 nejlepší recepty na králíka! 

Králík na slanině se smetanou

Králíka pečeme buď celého nebo ještě lépe rozporcovaného. Nejvhodnější pro pečení je hřbet a zadní stehna.

Na předních částech je méně masa, proto tyto části někdy upravujeme jiným způsobem.

Ingredience

  • 600 g králíka
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • cibule
  • petržel
  • celer
  • 4 kusy mrkve
  • bobkový list
  • nové koření
  • 80 g tuku (nejlépe sádlo)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citrónová šťáva
  • plnotučná hořčice
  • 250 ml zakysané smetany
  • cukr moučka

Postup

  1. Důležité je maso den dopředu naložit, aby natáhlo veškerou chuť. Králíka omyjeme, vložíme do pekáče a řádně osolíme a opepříme. Obložíme plátky slaniny a přidáme zbylé koření.
  2. Zeleninu nakrájíme na drobno a přidáme k masu.
  3. Přidáme tuk a dáme péct až do změknutí. Poté jej vyjmeme.
  4. Koření můžete vybrat anebo nechat. Záleží na chuti. Vše zmixujeme do hladka. Přilijeme mouku a krátce povaříme. Pokud je třeba, zahustíme moukou.
  5. Omáčku dochutíme cukrem, citrónovou šťávou a lžičkou hořčice.
  6. Podáváme s houskovým knedlíkem.
smetanová omáčka s králíkem
Zdroj jaktak.cz

Pečený králík na zelenině

Jídlo vařené v jednom hrnci je vždycky fajn. Skvěle chutná a ušetří váš čas při mytí nádobí. Tento recepty na králíka si zamilujete! 

Ingredience

  • králík
  • 2 karotky
  • 2 žluté mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 petržele
  • sůl
  • pepř
  • jalovec
  • bobkový list
  •  tymián
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 0,5 l vývaru
  • 0,5 l bílého vína

Postup

  1. Králíka omyjeme, naporcujeme.. Osolíme, přidáme bobkový list a posypeme drcenou směsí pepře a jalovce. Jednotlivé porce zprudka opečeme na troše oleje.
  2. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kousky, přidáme jalovec, tymián a lehce necháme zatáhnout na oleji. Přidáme rajčata, vývar a víno. Přivedeme k varu. Vložíme králíka a pečeme na 160°C cca 1,5 hodiny. Pravidelně podléváme.
  3. Podávat můžeme s knedlíkem, brambory nebo salátem.
Králík se zeleninou
zdroj toprecepty.cz

Králík na hořčici

Hořčice je výborným dochucovadlem. Nemusí se do ní pouze namáčet párek v rohlíku, ale lze ji přidat i do omáček a různých jiných pokrmů. 

Králičí maso pro zapékání je vždy dobré předem naporcovat. Při této příležitosti se mohou odstranit některé větší kosti, případně králík zcela vykostit.

Ingredience

  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 100 g slaniny
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml bílého vína
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • hladká mouka

Postup

  1. Smíchejte smetanu, hořčici a máslo pokojové teploty. Přidejte tymián, osolte, opepřete. Vložte králíka a slaninu na nudličky do pekáče a pokryjte jej připravenou směsí. Podlijte vínem. Pečte cca 50 minut na 200°C.
  2. Maso vyndejte na talíř. Pokud je to nutné, vytvořte si z mouky jíšku a tu přidejte do omáčky. Není to však nutné.
  3. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem.
hořčičná omáčka s králíkem
zdroj www.moje-dobroty.cz

Králík na paprice

Paprika dokáže vylepšit a ozvláštnit nejeden pokrm. Nejinak je tomu i u králíka. Zkuste uvařit králík na paprice a uvidíte, že potěšíte všechny strávníky u vás doma.

Rozporcovaného, případně i částečně vykostěného králíka lze dusit na nejrůznější způsoby.

Může to být jen dušený králík se zeleninou, protože dušení je velmi šetrný způsob přípravy vhodný i pro dietu.

Dušení je také vhodný způsob úpravy, pokud chceme králičí maso připravit s omáčkou.

Ingredience

  • králík
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • 100 g slaniny
  • 250 ml smetany na vaření
  • kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel
  • celý pepř
  • bobkový list
  • kuličky nového koření
  • sladká mletá paprika
  • stroužek česneku
  • 4 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Králíka naporcujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a na trošce oleje zpěníme dozlatova. Zeleninu také pokrájíme a přidáme do hrnce. Lehce osmahneme. Nakonec vložíme jednotlivé porce králíka, hojně zasypeme sladkou paprikou a zprudka opečeme ze všech stran,
  2. Zalijeme horkou vodou, přidáme utřený česnek a dusíme do změknutí.
  3. Poté maso vyjmeme, omáčku přecedíme a zahustíme smetanou smíchanou se 4 lžícemi mouky. Pokud je potřeba omáčku dochutíme.
  4. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
Papriková omáčka s králíkem
zdroj www.srecepty.cz

Pečený králík na česneku

Králík patří mezi dietní masa. Chceme-li mu dodát trochu šťávy, vylepšíte jej kouskem vepřového v podobě slaniny nebo bůčku.

Ingredience

  • králík
  • 2 palice česneku
  • hladká mouka
  • 2 ks cibule
  • kmín
  • 250 ml vývaru
  • 120 špeku
  • 600 g bůčku
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Králíka omyjeme, odblaníme a naporcujeme. Jednotlivé porce masa a bůček prošpikujte kousky česneku a špeku. Poté osolte, opepřete a obalte v mouce.
  2. Zbylý špek nakrájejte na kousky, cibuli také a česnek. Osmahněte, přidejte maso, okmínujte a opečte ze všech stran.
  3. Podlijte vývarem a zakryté pečte na 160°C cca 1 hodinu. Často maso polévejte vypečenou šťávou.
  4. Podávejte s bramborovou kaší, knedlíkem, případně se špenátem.
česnekový králík
zdroj www.albert.cz

Naše recepty na králíka jsou oblíbenou pochoutkou v době svátků, zvláště o Velikonocích. Dopřát si jej však můžete i během roku. Pokud však občas dáte přednost i něčemu jinému vyzkoušejte pohanku.

Bezkonkurenční králičí stehna

Jednoduché jídlo a tak dobré. Králík na česneku bude určitě patřit k pokrmům, ke kterým se budeme rádi vracet díky jedinečné chuti.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • česnek dle chuti
  • kmín
  • sádlo
  • cibule
  • hladká mouka

POSTUP:

  1. Králíka naporcujeme a omyjeme a potřeme utřeným česnekem se solí.
  2. Pekáč vymažeme sádlem, na dno dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni vložíme králičí maso.
  3. Dochutíme kmínem.
  4. Podlijeme a v troubě pečeme doměkka.
  5. Hotovou šťávu zahustíme moukou a chvíli povaříme.
  6. Jako přílohu podáváme brambory.

Hotový recept na králíka na česneku

zdroj: thesaucysoutherner.com

Klasický králík na smetaně jako od babičky

Co klasičtějšího ještě uvařit než králíka na smetaně? Poměrně rychlé a dobré jídlo se hodí i na Velikonoce.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 kelímek sladké smetany
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • hladká mouka
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Maso osolíme a opepříme.
  3. V kastrolu osmažíme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme králičí maso a opečeme.
  4. Posypeme mletou paprikou, podlijeme a dusíme doměkka.
  5. Jak je králičí maso hotové, zahustíme šťávu smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku.
  6. Povaříme ještě chvíli a můžeme podávat s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na králíka na smetaně

zdroj: simplyrecipes.com

Králičí ragů s hořčicí

Hořčice králičí maso výborně doplní a výsledek bude stát za to. Vyzkoušejte a uvidíte sami.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • česnek
  • 150 g slaniny
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Slaninu nakrájíme na proužky a těmi králičí maso prošpikujeme.
  3. Utřeme česnek se solí a potřeme jím králičí maso.
  4. Posypeme mletou paprikou a pepřem.
  5. V kastrole osmažíme na tuku cibuli, přidáme králičí maso, opečeme a podlijeme a dusíme doměkka.
  6. Podáváme s bramborem.

Hotový recept na králíka na hořčici

zdroj: sbs.com.au

Svíčková z králíka

Svíčková omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky vůbec. Pokud se jí nechcete zříci ani o Velikonocích a přitom chcete dodržet velikonoční zvyky, připravte si svíčkovou z králíka.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 lžíce sádla
  • trochu sušeného tymiánu
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme na jednotlivé porce.
  2. Maso osolíme.
  3. Do hrnce dáme na tuk omytou a nastrouhanou mrkev, petržel, celer a nakrájenou cibuli a chvíli osmažíme, až zavoní.
  4. Pak přidáme porce králíka a dochutíme pepřem, novým kořením, tymiánem
  5. Přidáme bobkový list a jalovec.
  6. Podlijeme a dusíme doměkka.
  7. Jak je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce, zároveň vyjmeme i koření a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, pak ji zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku.
  8. Omáčku dobře provaříme, aby ztratila svoji moučnou chuť.
  9. Vrátíme králíka zpátky do omáčky a prohřejeme.
  10. Podáváme tradičně s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na svíčkovou z králíka

zdroj: philosokitchen.com

Vynikající dietní recept na králíka

Už jste vyzkoušeli všechny recepty s králíkem, které znáte? Možná, že jste ale ještě nevařili králíka na zelenině.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • česnek
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 sklenice sterilované zeleniny – Kunovjanka, Moravanka
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Maso osolíme a opepříme a prošpikujeme špalíčky anglické slaniny.
  3. V kastrolu osmažíme na tuku nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme porce králíka a opečeme.
  5. Podlijeme, dochutíme bobkovým listem a dusíme doměkka.
  6. Po chvíli dušení přidáme sklenici sterilované zeleniny a rajský protlak. Pokračujeme v dušení.
  7. Podáváme s rýží.

Hotový recept na králíka na zelenině

zdroj: foodfromportugal.com

Pečeného nebo dušeného králíka lze podávat s různými druhy knedlíků, s různě upraveným zelím nebo špenátem. Při jarních svátcích však raději podáváme různě upravené brambory a k tomu první jarní saláty.

Tip jak připravit králíka

Králičí maso obsahuje velké množství bílkovin, přitom je málo tučné. Je proto vhodné i jako dietní pokrm.

Králíka v obchodě pořídíme již staženého a vykuchaného, takže základní příprava se omezí na běžné očištění a naporcování. Porcujeme na zadní stehna, 2-3 porce ze hřbetu a přední stehna.

Králíka nejčastěji pečeme, můžeme ho i dusit, před přípravou marinovat. Jestliže potřebujeme zvětšit objem porce, tak ho připravujeme s nádivkou. Mladého králíka, což je koupený králík téměř vždy, můžeme i smažit.

Při přípravě méně porcí a rozdělení králíka na dvě jídla, můžeme ze zadních stehen a hřbetu vykrájet malá filátka, ty upravit jako špíz a zbytek králíka pak upéct nebo podusit, případně připravit bílou kyselou polévku.

Doufáme, že vám naše recepty s králíkem zachutnají! 

Dobrou chuť! 🙂 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00