Králičí maso je velmi jemné, s vysokým obsahem bílkovin, takže se skvěle hodí i na dietní pokrmy.
Inspirujte se našimi TOP recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte!
Máme pro vás pečené i dušené varianty.
Užijte si to!
Králík na hořčici
Hořčice je skvělé dochucovadlo, které lze přidat i do omáček a různých jiných pokrmů. A králík pečený v krémové hořčičné omáčce se slaninkou je naprostá delikatesa. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
- 4 králičí stehna
- sůl
- pepř
- tymián
- 100 g slaniny
- 100 g másla
- 150 ml smetany na vaření
- 150 ml bílého vína
- 4 lžíce dijonské hořčice
- hladká mouka
POSTUP
- Smíchejte smetanu, hořčici a máslo pokojové teploty.
- Přidejte tymián, osolte, opepřete.
- Vložte králíka a slaninu na nudličky do pekáče a pokryjte jej připravenou směsí.
- Podlijte vínem.
- Pečte cca 50 minut na 200°C.
- Maso vyndejte na talíř.
- Pokud je to nutné, vytvořte si z mouky jíšku a tu přidejte do omáčky.
- Není to však nutné.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem.

Pečený králík na zelenině
Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a velmi chutný. Skvěle se hodí na speciální oslavy nebo jako sváteční oběd, protože i krásně vypadá.
INGREDIENCE
- 2 střední králíci (naporcujte je nebo požádejte o naporcování svého řezníka)
- 6-7 velkých mrkví, nakrájených na kolečka
- 3 velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 1 paprika, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 200 g žampionů
- 10 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
- 10 čerstvých nebo suchých bobkových listů
- 5 snítek čerstvého rozmarýnu
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce soli + více
- 3 lžíce černého pepře
- 1 šálek bílého vína
- 3-4 šálky vody (převařené a teplé)
- 1 šálek oleje
- nasekaná petrželka
POSTUP
- Den předem opláchněte králičí maso pod studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Dejte do lednice.
- Ráno vodu vylijte, králíka opláchněte a hrnec znovu naplňte studenou vodou, přidejte králíka a nechte ho sedět ve vodě minimálně 12 hodin..
- Králíka vyjměte z vody a položte ho na papírové ubrousky, aby okapaly.
- Zakryjte papírovou utěrkou, aby králík pořádně uschl.
- Poté jej přeneste do velkého hrnce.
- Do velké pánve na středním plameni přidejte 1/2 hrnku oleje.
- Když je olej horký, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 7 minut, dokud cibule nezezlátne, přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 8- 10 minut.
- Přidejte nakrájenou papriku, česnek a houby a podle potřeby sůl a pepř.
- Vařte dalších 5-7 minut.
- Smíchejte 3 lžíce soli, 3 lžíce pepře a 3 lžíce mouky a přidejte ke králíkovi, dobře promíchejte, přidjte sůl a pepř a promíchejte.
- Na velké pánvi zahřejte 1/2 šálku oleje.
- Když je olej horký, přidejte na pánev králíka v jedné vrstvě a opékejte z každé strany 5-7 minut do zlatova.
- Přendejte do misky a opakujte se zbytkem králíka.
- Jakmile je králík opečený a zelenina orestovaná, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Připravte si holandskou troubu nebo zapékací mísu o objemu 10 litrů.
- První spodní vrstva je vrstva opečeného králičího masa, na ni dejte vrstvu restované zeleniny, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
- Přidejte další vrstvu králíka, poté opět zelenina, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
- Přilijte 1 šálek vína a 3 šálky vody.
- Navrch položte 3 snítky rozmarýnu, přikryjte pokličkou a dejte do trouby.
- Pečte 1 hodinu a 20 minut.
- Vyjměte z trouby, vyhoďte snítky rozmarýnu, ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a zbylými snítkami čerstvého rozmarýnu.

Vyzkoušejte i naše další recepty na pečeného králíka. Zaručeně si pochutnáte!
Králičí stehýnka ve slanině
Není nic lepšího než maso připravované na pivu! A co teprve tento recept na králíka dušeného v omáčce z piva a javorového sirupu. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 500 g malých brambor
- sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 králičí stehna
- 8 plátků slaniny
- 8 snítek tymiánu
- 1 lžíce pikantní hořčice
- 1 lžička medu
Na salát:
- 1 hrst rukoly
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka cukru
- sůl dle chuti
- tymián na ozdobu
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 160 °C,
- Omyjte brambory, podélně rozpůlte a dochuťte solí a pepřem.
- Na grilovací pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, opečte brambory a vložte je do zapékací mísy.
- Králíka opláchněte, osušte a každé králičí stehno obalte 2-3 plátky slaniny.
- Na každé králičí stehno přidejte 2 snítky tymiánu, svažte kuchyňským provázkem a dochuťte pepřem.
- Na grilovací pánvi opečte králičí stehýnka ze všech stran a přidejte do pekáče.
- Zbylý olej smíchejte v misce s hořčicí a medem a směsí pokapejte králičí stehýnka.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut.
- Na salát opláchněte bylinky, okrájejte a nahrubo nasekejte.
- Citronovou šťávu smíchejte v misce s jogurtem, olivovým olejem a 2-3 lžícemi vody a dochuťte cukrem a solí.
- Salát naaranžujte na talíře a pokapejte dresinkem.
- Na talíř položte brambory a králičí stehýnka a podávejte ozdobené tymiánem.

Králík na paprice
Paprika dokáže vylepšit a ozvláštnit nejeden pokrm. Nejinak je tomu i u králíka. Zkuste si uvařit tohoto luxusního králíka na paprice a uvidíte, že potěšíte všechny strávníky u vás doma.
INGREDIENCE
- králík
- sůl
- olej
- cibule
- 100 g slaniny
- 250 ml smetany na vaření
- kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel
- celý pepř
- bobkový list
- kuličky nového koření
- sladká mletá paprika
- stroužek česneku
- 4 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Králíka naporcujte.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na jemno a na trošce oleje zpěňte dozlatova.
- Zeleninu také pokrájejte a přidejte do hrnce.
- Lehce osmahněte.
- Nakonec vložte jednotlivé porce králíka, hojně zasypte sladkou paprikou a zprudka opečte ze všech stran.
- Zalijte horkou vodou, přidejte utřený česnek a duste do změknutí.
- Poté maso vyjměte, omáčku přeceďte a zahustěte smetanou smíchanou se 4 lžícemi mouky.
- Pokud je potřeba, omáčku dochuťte.
- Podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.

Máme pro vás také luxusní recepty s vepřovým masem na paprice 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!
Králík dušený na červeném víně
Králík skvěle chutná i v omáčce z červeného vína s čerstvými bylinkami. Tento pokrm se skvěle hodí na víkendový oběd!
INGREDIENCE
- 750 ml červeného vína
- 1⁄4 šálku červeného vinného octa
- 2 a 1⁄4 polévkové lžíce cukru
- 1 králík (900 – 1400 g), nakrájený na 8 kusů
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 1⁄4 šálku extra panenského olivového oleje
- 16 stroužků česneku, rozdrcených
- 16 listů šalvěje
- 6 snítek rozmarýnu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175° Celsia.
- V misce smíchejte víno, ocet a cukr a odložte stranou.
- Králíka osolte a opepřete podle chuti.
- Na talíř dejte mouku.
- Obalte králíka v mouce; setřeste přebytek.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Králíka smažte, jednou otočte, dokud ze všech stran nezhnědne, asi 6 minut z každé strany.
- Přeneste králíka do hluboké zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm.
- Přidejte česnek do pánve a restujte za stálého míchání dozlatova 3-4 minuty.
- Nalijte směs vína do pánve.
- Povařte a lžící seškrábejte zhnědlé kousky.
- Přelijte omáčkou králíka.
- Navrch nasypte šalvěj a rozmarýn.
- Zakryjte alobalem a vložte do trouby.
- Duste do měkka, asi 45 minut.
- Odkryjte, zvyšte teplotu na 230° a pokračujte v pečení.
- Podlévejte králíka, dokud omáčka nezhoustne, ještě asi 25 minut.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo s širokými vaječnými nudlemi.

Objevte podobné tipy
Králík po italsku
Tento vydatný králičí pokrm pochází z ostrova Ischia u pobřeží Neapole a je to skvělé jídlo na zahřátí. Podávejte ho s bramborami a sezónní zeleninou.
INGREDIENCE
- 2 králíci
- 1 celá hlava česneku, rozkrojená na polovinu
- 300 g šalotky, nakrájené na plátky
- 1 chilli papričku, rozkrojená podélně napůl
- 500 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 svazek petrželky, nasekané nahrubo
- 1 svazek bazalky, nahrubo nasekané
- sůl a pepř
POSTUP
- Naporcujte králíky na kousky.
- Všechny kousky osolte, opepřete a lehce poprášte trochou mouky.
- Kousky králíka orestujte na pánvi na vysokém ohni s trochou olivového oleje.
- Když je dozlatova, odstavte králíka stranou a vylijte olej z pánve.
- Nalijte do pánve trochu extra panenského olivového oleje a přidejte česnek, šalotku a chilli.
- Restujte několik minut, dokud šalotka nezezlátne.
- Kousky králíka opět vložte do pánve a zalijte bílým vínem.
- Asi po 5 minutách přidejte rajčata a zeleninový vývar.
- Nechte vařit na středním plameni asi 20 minut.
- Přidejte bylinky a pokračujte ve vaření na vysoké teplotě, dokud nezískáte hustou omáčku, asi dalších 30 minut.
- Ozdobte lístky bazalky a snítkami rozmarýnu a podávejte.

Klasický králík na smetaně jako od babičky
Co tradičnějšího ještě uvařit než králíka na smetaně? Vyzkoušjte toto poměrně rychlé a dobré jídlo, které se hodí i na Velikonoce.
INGREDIENCE
- 1 králík
- 1 kelímek sladké smetany
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- cibule
- hladká mouka
- sádlo
POSTUP
- Králíka omyjte a naporcujte.
- Maso osolte a opepřete.
- V kastrolu osmažte na tuku nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte králičí maso a opečte.
- Posypte mletou paprikou, podlijte a duste doměkka.
- Jakmile je králičí maso hotové, zahustěte šťávu smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku.
- Povařte ještě chvíli a můžete podávat s houskovým knedlíkem.

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na kuřecí maso na smetaně, na kterých si zaručeně pochutnáte!
Pečený králík na česneku
Připravte si tento recept, který je oblíbený v mnoha českých kuchyních. Protože je králíčí maso velmi libové, je vhodné k němu přidat plátky vepřového bůčku, které pokrmu dodají šťavnatost a dokonalou chuť.
INGREDIENCE
- 1 celý králík (2,5 – 3 kg)
- 450 g vepřového bůčku, bez kůže a kostí
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ½ šálku (120 ml) vody
POSTUP
- Očistěte králíka od zbývajících chlupů, opláchněte vodou a osušte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Česnek oloupejte a prolisujte.
- Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3–4 cm a osolte ho.
- Králíka potřete ze všech stran česnekem a solí.
- Do zapékací mísy položte kousky vepřového bůčku a navrch dejte cibuli.
- Králíka položte na připravený základ.
- Nalijte na králíka asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
- Zakryjte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
- Po hodině víko sejměte.
- Pečte dalších 60–90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečínku polili.
- Králík se začne péct (ne dusit).
- Během této doby kontrolujte, aby se maso nepřepeklo, a každých 10-15 minut jej podlévejte šťávou.
- Po dvou až dvou a půl hodinách je králík a bůček hotový.

Zkuste si připravit i další zajímavé recepty na králíka na česneku, ať už jako chutný oběd či lehká večeře. Překvapte své blízké i přátelé a vykouzlete jim skvělé pochoutky, za které vás budou zbožňovat!
Svíčková z králíka
Svíčková omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky vůbec. Pokud se jí nechcete zříci ani o Velikonocích a přitom chcete dodržet velikonoční zvyky, připravte si svíčkovou z králíka.
INGREDIENCE
- 1 králík
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- 100 g slaniny
- sůl
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček jalovce
- 1 lžíce sádla
- trochu sušeného tymiánu
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany
POSTUP
- Králíka omyjte a naporcujte na jednotlivé porce.
- Maso osolte.
- Do hrnce dejte na tuk omytou a nastrouhanou mrkev, petržel, celer a nakrájenou cibuli a chvíli osmažte, až zavoní.
- Pak přidejte porce králíka a dochuťte pepřem, novým kořením, tymiánem.
- Přidejte bobkový list a jalovec.
- Podlijte a duste doměkka.
- Jak je maso hotové, vyjměte ho z hrnce, zároveň vyjměte i koření, a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pak ji zahustěte smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku.
- Omáčku dobře provařte, aby ztratila svoji moučnou chuť.
- Vráťte králíka zpátky do omáčky a prohřejte.
- Podávejte tradičně s houskovým knedlíkem.

Králík na pivu
Není nic lepšího než maso připravované na pivu! A co teprve tento recept na králíka dušeného v omáčce z piva a javorového sirupu. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 4 králičí stehna
- 1/4 šálku (55 g) másla
- 10 jarních cibulek, nakrájených
- 340 ml světlého piva (pale ale)
- 280 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce (30 ml) javorového sirupu
POSTUP
- Ve velké pánvi nebo hrnci na středním plameni orestujte králičí stehýnka na másle.
- Přidejte jarní cibulku a důkladně promíchejte.
- Přidejte pivo, vývar a javorový sirup.
- Přiveďte k varu.
- Přikryjte a vařte na středním plameni hodinu a půl nebo dokud maso nezměkne.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s těstovinami.

Tipy, jak připravit králíka
Králičí maso obsahuje velké množství bílkovin, přitom je málo tučné. Je proto vhodné i jako dietní pokrm.
Králíka v obchodě pořídíme již staženého a vykuchaného, takže základní příprava se omezí na běžné očištění a naporcování. Porcujeme na zadní stehna, 2-3 porce ze hřbetu a přední stehna.
Králíka nejčastěji pečeme, můžeme ho i dusit, před přípravou marinovat. Jestliže potřebujeme zvětšit objem porce, tak ho připravujeme s nádivkou. Mladého králíka, což je koupený králík téměř vždy, můžeme i smažit.
Při přípravě méně porcí a rozdělení králíka na dvě jídla, můžeme ze zadních stehen a hřbetu vykrájet malá filátka, ty upravit jako špíz a zbytek králíka pak upéct nebo podusit, případně připravit bílou kyselou polévku.
Doufáme, že vám naše recepty s králíkem zachutnají!
Dobrou chuť! 🙂
Chtěl jsem si udělat „Králičí ragů s hořčicí“, kde v igrediencích je také položka 3 lžíce plnotučné hořčice, ale bohužel v postupu o hořčici už není nikde ani zmínka. Co tedy s ní, to jí mám k hotovému dát zvlášť v mističce jako k párku? To asi ne, že?
Taky jsem si toho všiml.
Pokud by se měla chuť hořčice dostat do masa, musela by se do hrnce dát na začátku dušení.