Velikonoce s králičím masem

Králík na velikonočním stole nejčastěji pocházel z domácích chovů. Dnes jej nabízejí i velké obchody jako chlazené nebo mražené maso. Výhodou je, že králík je stažený, očištěný a většinou i naporcovaný. Takže nám nic nebrání přidržet se velikonočních tradic, které o velikonocích upřednostňovaly maso z mladých zvířat. Současně se tak přiblížíme i zahraničním kuchyním, protože například ve Francii patří králík k velmi oblíbeným a často používaným masům.

Králičí maso pochází ze zvířat, která jsou velmi rychle vykrmena pro použití v kuchyni. Jejich maso je velmi jemné, s vysokým obsahem bílkovin a ze všech druhů masa obsahuje nejméně cholesterolu, takže se může použít pro dietní jídla nebo prostě jen pro zdravé stravování. Poměrně nevýraznou chuť králičího masa nelze považovat za nevýhodu, protože umožňuje velmi pestré dochucování jídel s králičím masem.

Králík na smetaně

Králíka pečeme buď celého nebo ještě lépe rozporcovaného. Nejvhodnější pro pečení je hřbet a zadní stehna. Na předních částech je méně masa, proto tyto části někdy upravujeme jiným způsobem.

Ingredience

  • 600 g králíka
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • cibule
  • petržel
  • celer
  • 4 kusy mrkve
  • bobkový list
  • nové koření
  • 80 g tuku (nejlépe sádlo)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citrónová šťáva
  • plnotučná hořčice
  • 250 ml zakysané smetany
  • cukr moučka

Postup

  1. Důležité je maso den dopředu naložit, aby natáhlo veškerou chuť. Králíka omyjeme, vložíme do pekáče a řádně osolíme a opepříme. Obložíme plátky slaniny a přidáme zbylé koření.
  2. Zeleninu nakrájíme na drobno a přidáme k masu.
  3. Přidáme tuk a dáme péct až do změknutí. Poté jej vyjmeme.
  4. Koření můžete vybrat anebo nechat. Záleží na chuti. Vše zmixujeme do hladka. Přilijeme mouku a krátce povaříme. Pokud je třeba, zahustíme moukou.
  5. Omáčku dochutíme cukrem, citrónovou šťávou a lžičkou hořčice.
  6. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Pečený králík na zelenině

Jídlo vařené v jednom hrnci je vždycky fajn. Skvěle chutná a ušetří váš čas při mytí nádobí.

Ingredience

  • králík
  • 2 karotky
  • 2 žluté mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 petržele
  • sůl
  • pepř
  • jalovec
  • bobkový list
  •  tymián
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 0,5 l vývaru
  • 0,5 l bílého vína

Postup

  1. Králíka omyjeme, naporcujeme.. Osolíme, přidáme bobkový list a posypeme drcenou směsí pepře a jalovce. Jednotlivé porce zprudka opečeme na troše oleje.
  2. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kousky, přidáme jalovec, tymián a lehce necháme zatáhnout na oleji. Přidáme rajčata, vývar a víno. Přivedeme k varu. Vložíme králíka a pečeme na 160°C cca 1,5 hodiny. Pravidelně podléváme.
  3. Podávat můžeme s knedlíkem, brambory nebo salátem.

Králík na hořčici

Hořčice je výborným dochucovadlem. Nemusí se do ní pouze namáčet párek v rohlíku, ale lze ji přidat i do omáček a různých jiných pokrmů. Králičí maso pro zapékání je vždy dobré předem naporcovat. Při této příležitosti se mohou odstranit některé větší kosti, případně králík zcela vykostit.

Ingredience

  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 100 g slaniny
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml bílého vína
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • hladká mouka

 

Postup

  1. Smíchejte smetanu, hořčici a máslo pokojové teploty. Přidejte tymián, osolte, opepřete. Vložte králíka a slaninu na nudličky do pekáče a pokryjte jej připravenou směsí. Podlijte vínem. Pečte cca 50 minut na 200°C.
  2. Maso vyndejte na talíř. Pokud je to nutné, vytvořte si z mouky jíšku a tu přidejte do omáčky. Není to však nutné.
  3. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem.

 

Králík na paprice

 

Dušený králík

Rozporcovaného, případně i částečně vykostěného králíka lze dusit na nejrůznější způsoby. Může to být jen dušený králík se zeleninou, protože dušení je velmi šetrný způsob přípravy vhodný i pro dietu. Dušení je také vhodný způsob úpravy, pokud chceme králičí maso připravit s omáčkou. Může to být jemná smetanová omáčka, omáčka se smetanou na způsob svíčkové nebo více dochucená omáčka podobná omáčce na zvěřinu. Do těchto omáček používáme téměř vždy dostatek cibule a kořenové zeleniny. Z koření používáme celý pepř, nové koření a bobkový list, případně jalovec.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *