Ať již Velikonoce vnímáte jako předzvěst blížícího se jara nebo spíše uctíváte jejich náboženský význam, jistě se těšíte na hody s nimi spojené. Ve jménu tradice by velikonoce měly být zahájeny půstem. Bezmasé období je pro tělo očistou a s přibývajícím slunečním svitem zároveň nabíráme i nové síly.
A že nové síly na velikonoční období budeme potřebovat. Pořádně uklidíme domácnost, nazdobíme vajíčka, připravíme zobání pro koledníky a jdeme plánovat sladké i slané pečení. Mezi oblíbené pokrmy patří:
- linecké cukroví
- ořechové cukroí
- perníčky
- mazanec nebo věnec
- jidášky
- beránek
- a další
Podívejte se, jaké recepty nesmí o Velikonocích chybět.
Co se v článku dozvíte?
Velikonoční jídlo 1: beránek
Roztomilý beránek nesmí chybět na žádné tabuli. Děti jej milují a dospělí jim tajně ujídají.
INGREDIENCE
- 220 g polohrubé mouky
- 200 g Hery
- 180 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce solamylu
- hrst rozinek
- hrst kandovaného ovoce
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Heru utřeme s cukrem.
- Vmícháme žloutky a vyšleháme pěnu.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Sníh vmícháme do těsta.
- Přidáme mouku, solamyl a prášek do pečiva.
- Vypracujeme těsto.
- Přidáme rozinky a kandované ovoce.
- Nalijeme do formy a pečeme přibližně 45 minut.
- Podáváme.
Velikonoční jídlo 2: mazanec
Mazanec nebo věnec z kynutého těsta by měl být v repertoáru každé kuchařky. Nebojte se, hravě jej zvládnete.
INGREDIENCE
- kynuté těsto (z 500 g mouky)
- špetka muškátového květu
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- 3 žloutky
- 2 hrsti rozinek
- rum
- 2 hrsti drceným vlašských ořechů
- 1 hrst plátků mandlí
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- moučkový cukr
POSTUP
- Rozinky vložíme do misky a namočíme v rumu.
- Do kynutého těsta zapracujeme muškátový květ, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a žloutky.
- Přimícháme rumové rozinky a vlašské ořechy.
- Zapracujeme rozpuštěné máslo.
- Těsto necháme 2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Těsto rozdělíme na 2 bochánky.
- Do každého bochánku vyřízneme kříž.
- Bochánky pomažeme vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme 10 minut.
- Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme přibližně dalších 25 minut.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip: podívejte se na mýty o kynutém těstě.
Velikonoční jídlo 3: nádivka
Pravá velikonoční nádivka je provoněná jarem. Jejím základem jsou čerstvě natrhané kopřivy a jiné bylinky.
INGREDIENCE
- 8 rohlíků
- 1 hrnek mléka
- 4 vejce
- 250 g uzeného
- 50 g slaniny
- 2 hrsti kopřiv
- 2 lžíce másla
- 1 hrst strouhanky
- sůl
- pepř
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme v mléce.
- Oddělíme si bílky a žloutky.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky smícháme s rohlíky.
- Slaninu orestujeme na pánvi a přidáme k rohlíkům.
- Vmícháme i pokrájené uzené a nasekané kopřivy.
- Osolíme, opepříme a promícháme.
- Nakonec vmícháme sníh.
- Pečeme přibližně 45 minut.
- Podáváme.
Velikonoční jídlo 4: perníčky
Perníčky provoní celou domácnost. Dopřejte si tuto lahůdku s vyváženou kombinací jemnosti a křupavosti.
INGREDIENCE na těsto
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 650 g hladké mouky
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 8 hřebíčků
- 250 g medu
- špetka badyánu
- špetka anýzu
- 2 lžičky jedlé sody
INGREDIENCE na polevu
- 2 bílky
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžičky bramborového škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
POSTUP
- Všechny suroviny smícháme a vypracuje hladké těsto.
- Těsto necháme uležet přes noc v lednici.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
- Pečeme přibližně 10 minut.
- Poté si připravíme polevu.
- Společně vyšleháme bílek, cukr a bramborový škrob.
- Po kapkách zašleháváme citronovou šťávu.
- Vychladlé perníčky ozdobíme.
- Podáváme.
Představili jsme vám čtyři recepty na oblíbená velikonoční jídla.
Perníčky chutnají lépe, když je upečeme dva až tři týdny předem. Chutě se rozleží a spojí.
K dokreslení té pravé atmosféry nezapomeňte na velikonoční výzdobu. Pusťte domů jaro a barvy. Radujte se spolu s přírodou.
Vyzkoušejte také velikonoční dortíčky.
2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.