Velikonoce se blíží – recepty na tradiční jídla

Ať již Velikonoce vnímáte jako předzvěst blížícího se jara nebo spíše uctíváte jejich náboženský význam, jistě se těšíte na hody s nimi spojené. Ve jménu tradice by velikonoce měly být zahájeny půstem. Bezmasé období je pro tělo očistou a s přibývajícím slunečním svitem zároveň nabíráme i nové síly.

A že nové síly na velikonoční období budeme potřebovat. Pořádně uklidíme domácnost, nazdobíme vajíčka, připravíme zobání pro koledníky a jdeme plánovat sladké i slané pečení. Mezi oblíbené pokrmy patří:

  • linecké cukroví
  • ořechové cukroí
  • perníčky
  • mazanec nebo věnec
  • jidášky
  • beránek
  • a další

Podívejte se, jaké recepty nesmí o Velikonocích chybět.

Velikonoční jídlo 1: beránek

Roztomilý beránek nesmí chybět na žádné tabuli. Děti jej milují a dospělí jim tajně ujídají.

INGREDIENCE

  • 220 g polohrubé mouky
  • 200 g Hery
  • 180 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce solamylu
  • hrst rozinek
  • hrst kandovaného ovoce

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Heru utřeme s cukrem.
  4. Vmícháme žloutky a vyšleháme pěnu.
  5. Z bílků ušleháme sníh.
  6. Sníh vmícháme do těsta.
  7. Přidáme mouku, solamyl a prášek do pečiva.
  8. Vypracujeme těsto.
  9. Přidáme rozinky a kandované ovoce.
  10. Nalijeme do formy a pečeme přibližně 45 minut.
  11. Podáváme.

Velikonoční jídlo. Recept na skvělého beránka

Velikonoční jídlo 2: mazanec

Mazanec nebo věnec z kynutého těsta by měl být v repertoáru každé kuchařky. Nebojte se, hravě jej zvládnete.

INGREDIENCE

  • kynuté těsto (z 500 g mouky)
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 2 hrsti rozinek
  • rum
  • 2 hrsti drceným vlašských ořechů
  • 1 hrst plátků mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Rozinky vložíme do misky a namočíme v rumu.
  2. Do kynutého těsta zapracujeme muškátový květ, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a žloutky.
  3. Přimícháme rumové rozinky a vlašské ořechy.
  4. Zapracujeme rozpuštěné máslo.
  5. Těsto necháme 2 hodiny kynout.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  7. Těsto rozdělíme na 2 bochánky.
  8. Do každého bochánku vyřízneme kříž.
  9. Bochánky pomažeme vejcem a posypeme mandlemi.
  10. Pečeme 10 minut.
  11. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme přibližně dalších 25 minut.
  12. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Velikonoční jídlo. Vynikající recept na mazanec.

Tip: podívejte se na mýty o kynutém těstě.

Velikonoční jídlo 3: nádivka

Pravá velikonoční nádivka je provoněná jarem. Jejím základem jsou čerstvě natrhané kopřivy a jiné bylinky.

INGREDIENCE

  • 8 rohlíků
  • 1 hrnek mléka
  • 4 vejce
  • 250 g uzeného
  • 50 g slaniny
  • 2 hrsti kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst strouhanky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme v mléce.
  3. Oddělíme si bílky a žloutky.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  5. Žloutky smícháme s rohlíky.
  6. Slaninu orestujeme na pánvi a přidáme k rohlíkům.
  7. Vmícháme i pokrájené uzené a nasekané kopřivy.
  8. Osolíme, opepříme a promícháme.
  9. Nakonec vmícháme sníh.
  10. Pečeme přibližně 45 minut.
  11. Podáváme.

Hotový recept na velikonoční jídlo. Skvělá nádivka.

Velikonoční jídlo 4: perníčky

Perníčky provoní celou domácnost. Dopřejte si tuto lahůdku s vyváženou kombinací jemnosti a křupavosti.

INGREDIENCE na těsto

  • 250 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 650 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 8 hřebíčků
  • 250 g medu
  • špetka badyánu
  • špetka anýzu
  • 2 lžičky jedlé sody

INGREDIENCE na polevu

  • 2 bílky
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP

  1. Všechny suroviny smícháme a vypracuje hladké těsto.
  2. Těsto necháme uležet přes noc v lednici.
  3. Troubu rozehřejeme na 170 °C.
  4. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  5. Pečeme přibližně 10 minut.
  6. Poté si připravíme polevu.
  7. Společně vyšleháme bílek, cukr a bramborový škrob.
  8. Po kapkách zašleháváme citronovou šťávu.
  9. Vychladlé perníčky ozdobíme.
  10. Podáváme.

Velikonoční jídlo.Výborný recept na perníčky.

Představili jsme vám čtyři recepty na oblíbená velikonoční jídla.

Perníčky chutnají lépe, když je upečeme dva až tři týdny předem. Chutě se rozleží a spojí.

K dokreslení té pravé atmosféry nezapomeňte na velikonoční výzdobu. Pusťte domů jaro a barvy. Radujte se spolu s přírodou.

Vyzkoušejte také velikonoční dortíčky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • 2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *