Výborné recepty na domácí sekanou na Velikonoce. Připravte si s námi celou sváteční tabuli

Velikonoční svátky jsou stejně jako Vánoce spojené s přípravou slavnostních pokrmů, pečením sladkostí a vychutnáváním si dobrého pití a jídla.

Velikonoční sekaná z mletého masa patří mezi oblíbené pokrmy a my vám ukážeme hned několik variant této lahodné a přitom jednoduché pochoutky.

Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na velikonoční sekanou.

Velikonoční sekaná s vejcem

Klasický recept, bez kterého se neobejde žádný sváteční oběd! Velikonoční sekaná se tradičně plní vařenými vajíčky, a pokud do ní přidáte ještě pár čerstvých zelených bylinek, perfektní jarní jídlo je na světě!

Co budeme potřebovat

  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g strouhanky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého telecího nebo kuřecího masa
  • 1 lžička Worcestrové omáčky
  • 1 vejce
  • 250 ml rajského protlaku
  • 2 lžíce čerstvé petrželky nebo řeřichy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 vařená oloupaná vejce

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na sekanou kromě vařených vajec. Dobře promíchejte a nechte chvíli uležet.
  • Rozdělte masovou směs na dvě poloviny. První polovinu rovnoměrně rozložte do tukem vymazaného pekáčku. Na ni naskládejte vejce a překryjte druhou polovinou masové směsi. Uplácejte do rovnoměrného tvaru a vložte do trouby.
  • Pečte cca 40 minut, poté vyjměte z trouby a nechte ještě cca 10 minut vychladnout. Poté podávejte.

Připravujete sváteční menu a nevíte, čím začít? Vyzkoušejte skvělé recepty na nejlepší velikonoční polévky!
Nevíte, jakou přílohu zvolit k velikonoční sekané? Vyzkoušejte třeba oblíbené šťouchané brambory podle našeho receptu.

Nadýchaná masová sekaná s vejcem.
Zdroj: jernejkitchen.com

Nejlepší sekaná s kopřivami

Kopřivy patří k jarní kuchyni již od nepaměti, ale nemusíte se omezovat jen na kopřivový špenát či nádivku. Vyzkoušejte lahodnou sekanou s kopřivami a uzeným masem, která se skvěle hodí na sváteční stůl.

Co budeme potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g cibule
  • 50 g česneku
  • miska čerstvých mladých kopřiv
  • 120 ml mléka
  • 2 světlé housky
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka

Postup

  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Kopřivy přelijeme horkou vodou, slijeme a necháme okapat.
  • Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, aby nabobtnaly a změkly. Přebytečné mléko vymačkáme.
  • Ve velké míse smícháme mleté maso, housky, cibulku a prolisovaný česnek a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přidáme kopřivy a dobře promícháme.
  • Masovou směs vložíme do pekáčku, podlijeme skleničkou vody a pečeme cca 45 minut. Během pečení můžeme několikrát polít výpekem.

Nezapomeňte na závěr slavnostního oběda podávat sladkou tečku! Podávejte s tímto receptem na velikonoční sekanou osvědčené velikonoční zákusky, které nezklamou.

Masová směs s čerstvou kopřivou.
Zdroj: thebossykitchen.com

Sekaná s uzeným masem

Uzená sekaná je jedna z věcí, která na lidi působí ve velkém. Téměř bezesporu pokaždé, když to někdo zkusí, prohlásí, že už nikdy nebude jíst „pečenou sekanou“. Miluji sekanou všeho druhu, ale souhlasím s tím, že na uzené sekaně je něco opravdu zvláštního a zaskočí vás hned napoprvé a pokaždé, když ji ochutnáte.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg mletého masa
  • 50 g uzeného masa (na
  • 110 g strouhanky
  • 2 lžíce kožení na mleté maso
  • 160 gramů nasekané cibule
  • 150 g sýra Gruyere (strouhaný)
  • 2 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • Barbecue omáčka

Postup

  • Maso položte na plech a vytlačte ho do placky.
  • Na maso rovnoměrně navrstvěte všechny ingredience kromě barbecue omáčky.
  • Maso a ingredience srolujte a vytvarujte jakoby bochník.
  • Vložte sekanou do formy ve tvaru bochníku a vložte do lednice alespoň na hodinu nebo déle.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a dejte, seknou péct na přibližně 45 minut.
  • Asi 10 minut před dokončením sekanou potřete barbecue omáčkou.
  • Nechte sekanou 7-10 minut odpočinout a poté nakrájejte.

K přípravě náramné sekané se jistě osvědčí i domácí mleté maso. Ingredience si volíte dle vašich představ. Pokud vás zajímá, jak si vybrat kvalitní elektrický mlýnek na mletí masa, mrkněte na naše testování.
Vyzkoušejte i vy některý z receptů na velikonoční nádivku, která se skvěle hodí třeba právě k masové sekané.

Masová směs upečená s BBQ omáčkou.
Zdroj: easyweeknightrecipes.com

Velikonoční sekanina alá pštrosí vejce

Nebojte se dát oblíbené sekané jinou formu než nakrájené plátky. Udělejte každému hostu jeho porci zvlášť– oblíbená pštrosí vejce nejsou ve skutečnosti nic jiného, než miniaturní sekané plněné vejcem.

Co budeme potřebovat

  • 6 vařených vajec
  • 120 g mletého masa (mix hovězí + vepřové)
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř dle chuti
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • rostlinný olej na smažení

Postup

  • Ve velké míse smíchejte maso, hořčici, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, rozdělte na šest částí a z nich vytvarujte placičky.
  • Do třech talířů si nachystejte hladkou mouku, strouhanku spolu s parmezánem a dvě rozšlehaná vejce.
  • Oloupejte vařená vejce. Každé vejce napřed zlehka obalte v hladké mouce a poté obalte v masové placičce. Pečlivě uhlaďte ze všech stran.
  • Vejce obalená v mase dále obalujte v mouce, vajíčku a strouhance.
  • Smažte ve vysoké pánvi ve vrstvě oleje několik minut z každé strany, poté vyjměte a nechte lehce okapat na ubrousku.
Masové kuličky se zeleninou a bramborovou kaší.
Zdroj: tastefullysimple.com

Velikonoční tradice ve světě

Pouštění draků
Oslava Velikonoc na krásném britském ostrově Bermudy, lidé přicházejí na pláž Horseshoe Bay, aby předvedli a pouštěli své dom vyrobené draky, často s výraznými, pestrobarevnými, geometrickými vzory. Soutěžit lze v mnoha kategoriích, včetně Nejlepší tradiční bermudský drak, Nejinovativnější design a další.

Vyrábění barevných koberců
Antigua na jihu Guatemaly pokrývá své ulice barevnými koberci po celý velikonoční týden v rámci přípravy na průvod na Velký pátek. Dlouhé koberce jsou vyrobeny z květin, barevných pilin, ovoce, zeleniny a písku.

Ohňostroj
V italské Florencii místní slaví 350 let starou velikonoční tradici známou jako Scoppio del Carro neboli „výbuch vozíku“. Lidé v barevných kostýmech z 15. století vedou ulicemi města zdobený vozík plný pyrotechniky, než se zastaví před katedrálou Duomo. Arcibiskup z Florencie pak během velikonoční mše zapálí zápalnici, která vede k vozíku a zažehne ohňostroj, což má zajistit dobrou úrodu.

Kroje
Malé děti ve Finsku – zejména dívky – se tradičně převlékají za velikonoční čarodějnice a nosí barevné oblečení s namalovanými pihami na tvářích. Na Květnou neděli ve východním Finsku a Bílou sobotu v západním Finsku chodí malé čarodějnice od dveří ke dveřím se svazky vrbových proutků zdobených barevnými peříčky a krepovým papírem. Pro zahnání zlých duchů se přednáší rýmované požehnání a děti na oplátku často dostávají čokoládové vajíčko.

Házení vody
Ráno na Bílou sobotu se na řeckém ostrově Korfu koná tradiční „házení hrnců“. Lidé vyhazují z oken hrnce, pánve a další hliněné nádobí často naplněné vodou a rozbíjejí je na ulici. Někteří říkají, že tento zvyk pochází od Benátčanů, kteří na Nový rok vyhazovali všechny své staré věci. Jiní věří, že házení hrnců vítá jaro, což symbolizuje nové plodiny, které se budou sbírat v nových hrncích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X