Velikonoční sekaná, po které se oblízne celá rodina!

Velikonoční svátky jsou stejně jako Vánoce spojené s přípravou slavnostních pokrmů, pečením sladkostí a vychutnáváním si dobrého pití a jídla.

Velikonoční sekaná z mletého masa patří mezi oblíbené pokrmy a my vám ukážeme hned několik variant této lahodné a přitom jednoduché pochoutky.

Velikonoční sekaná plněná vejci

Klasický recept, bez kterého se neobejde žádný sváteční oběd! Velikonoční sekaná se tradičně plní vařenými vajíčky a pokud do ní přidáte ještě pár čerstvých zelených bylinek, perfektní jarní jídlo je na světě!

INGREDIENCE

  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g strouhanky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého telecího nebo kuřecího masa
  • 250 ml rajského protlaku
  • 1 lžička Worcestrové omáčky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce čerstvé petrželky nebo řeřichy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 vařená oloupaná vejce

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na sekanou kromě vařených vajec. Dobře promíchejte a nechte chvíli uležet.
  • Rozdělte masovou směs na dvě poloviny. První polovinu rovnoměrně rozložte do tukem vymazaného pekáčku. Na ni naskládejte vejce a překryjte druhou polovinou masové směsi. Uplácejte do rovnoměrného tvaru a vložte do trouby.
  • Pečte cca 40 minut, poté vyjměte z trouby a nechte ještě cca 10 minut vychladnout. Poté podávejte.
Recept na tradiční velikonoční sekanou plněnou vařenými vajíčky.
Zdroj: melangery.com

Připravujete sváteční menu a nevíte, čím začít? Vyzkoušejte skvělé recepty na nejlepší velikonoční polévky!

Velikonoční sekaná s hříbky a bylinkami

Jaro přímo vybízí k využití všeho zeleného, co se v kuchyni nabízí. vypěstujte si za oknem vlastní řeřichu nebo použijte bylinky běžně dostupné v obchodech po celý rok. Zeleň má zkrátka zelenou!

INGREDIENCE

Na masovou směs:

  • 2 kg mletého hovězího masa
  • 1 polévková lžíce Worcestrové omáčky
  • 1 vejce
  • 60g ovesných vloček
  • 1 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 lžička papriky
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 60ml vody

Na houbovou nádivku:

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 nasekaná cibule
  • 200 g nakrájených hříbků (můžete použít i krémové žampiony)
  • 1 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2-3 stroužky česneku
  • 125 g smetanového sýru typu žervé
  • 35g čerstvé rukoly

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo a přidejte nasekanou cibulku, restujte cca 5 minut. Poté vyjměte polovinu cibulky a odložte stranou.
  • Do pánve přidejte houby a dochuťte špetkou soli, pepře, česneku a čerstvého tymiánu. Restujte, dokud se neodpaří většina vody z hub.
  • Zaprašte moukou, promíchejte a přidejte čerstvý sýr a rukolu. Vypněte plotýnku a nechte cca 10 minut vychladnout.
  • Ve velké míse smíchejte mleté ​​hovězí maso, odloženou restovanou cibulku, vejce, Worcestrovou omáčku, ovesné vločky, tymián, sůl, pepř, papriku a vodu. Dobře promíchejte.
  • Pečící formu vymažte olejem a naplňte masovou směsí tak, aby uprostřed vznikl prostor pro náplň. Vlijte hříbkovou náplň a zakryjte masovou směsí.
  • Pečte cca 55 minut, poté vyjměte z trouby, nechte 10 minut vychladnout a podávejte.
Velikonoční sekaní s houbami a bylinkami.
Zdroj: vikalinka.com

Nevíte, jakou přílohu zvolit k velikonoční sekané? Vyzkoušejte třeba oblíbené šťouchané brambory podle našeho receptu.

Nejlepší sekaná s kopřivami a uzeným masem

Kopřivy patří k jarní kuchyni již od nepaměti, ale nemusíte se omezovat jen na kopřivový špenát či nádivku. Vyzkoušejte lahodnou sekanou s kopřivami a uzeným masem, která se skvěle hodí na sváteční stůl.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 50 g uzeného masa
  • 100 g cibule
  • 50 g česneku
  • miska čerstvých mladých kopřiv
  • 120 ml mléka
  • 2 světlé housky
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka

POSTUP:

  • Troubu předehřejeme na 200°C.
  • Kopřivy přelijeme horkou vodou, slijeme a necháme okapat.
  • Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, aby nabobtnaly a změkly. Přebytečné mléko vymačkáme.
  • Ve velké míse smícháme mleté maso, housky, cibulku a uzené maso nasekané nadrobno, prolisovaný česnek a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přidáme kopřivy a dobře promícháme.
  • Masovou směs vložíme do pekáčku, podlijeme skleničkou vody a pečeme cca 45 minut. Během pečení můžeme několikrát polít výpekem.
Recept na velikonoční hovězí sekanou s kopřivami.
Zdroj: pinterest.com

Nezapomeňte na závěr slavnostního oběda podávat sladkou tečku! Podívejte se na osvědčené velikonoční zákusky, které nezklamou.

Pštrosí vejce

Nebojte se dát oblíbené sekané jinou formu než nakrájené plátky. Udělejte každému hostu jeho porci zvlášť– oblíbená pštrosí vejce nejsou ve skutečnosti nic jiného, než miniaturní sekané plněné vejcem.

INGREDIENCE

  • 6 vařených vajec
  • 120 g mletého masa (mix hovězí + vepřové)
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř dle chuti
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • rostlinný olej na smažení

POSTUP:

  • Ve velké míse smíchejte maso, hořčici, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, rozdělte na šest částí a z nich vytvarujte placičky.
  • Do třech talířů si nachystejte hladkou mouku, strouhanku spolu s parmezánem a dvě rozšlehaná vejce.
  • Oloupejte vařená vejce. Každé vejce napřed zlehka obalte v hladké mouce a poté obalte v masové placičce. Pečlivě uhlaďte ze všech stran.
  • Vejce obalená v mase dále obalujte v mouce, vajíčku a strouhance.
  • Smažte ve vysoké pánvi ve vrstvě oleje několik minut z každé strany, poté vyjměte a nechte lehce okapat na ubrousku.
Pštrosí vejce- recept na velikonoční sekanou ve tvaru koulí.
Zdroj: brit.co

Chcete vyzkoušet i další varianty sekané? Podívejte se na videorecept plný vychytávek, jak ještě vylepšit vaše oblíbené sváteční jídlo!

Víte, že mezi tradiční velikonoční pochoutky patří i jihočeská sekanina? Nenechte se však zmýlit názvem, nejedná se o sekanou z mletého masa, nýbrž variantu oblíbené velikonoční nádivky! Vyzkoušejte i vy některý z receptů na velikonoční nádivku, která se skvěle hodí třeba právě k masové sekané.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.