Výborné slané dobroty na Velikonoce: na 3 způsoby

Co sladkého dáme na velikonoční stůl, už máme promyšlené. Ale co další pohoštění? Kromě sladkého by to určitě chtělo i něco slaného, případně i trošku pikantnějšího.

K Velikonocům patří tradiční symbol vejce a většinou nám zbudou nadbytky těch vařených a co s nimi ?

Zkuste si připravit plněná vejce.

Velikonoční chuťovky z vajíček – plněná vejce

INGREDIENCE

  • 8 ks vajec natvrdo
  • 100 g sýru gouda
  • sůl a pepř
  • bylinky dle chuti

Klasická náplň 

  • 20 g změklého másla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř

Náplň s tuňákem 

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžíce sýru typu Lučina
  • 1 lžíce dijonské hořčice a citrónové šťávy
  • sůl a pepř

Náplň s uzeným lososem 

  • 100 g uzeného lososa
  • 150 g žervé
  • 80 g másla
  • 1 limetka
  • mletý pepř nebo chilli

Náplň se šunkou 

  • 100 g kvalitní šunky
  • 50 g taveného sýra
  • 50 g másla

POSTUP

  1. Rozpůlíme oloupaná vejce a vyjmeme z nich žloutky.
  2. V misce je utřeme se sýrem, změklým máslem a hořčicí.
  3. Ochutíme paprikou, solí a pepřem.
  4. Vyšleháme do pěny.
  5. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme.
  6. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.
  7. Pokud děláme plněná vejce s jinými náplněmi, vždy všechny suroviny  vyšleháme, pevnější rozmixujeme a poté s ostatními základními surovinami dobře promícháme.

Velikonoční chuťovky z vajíček - plněná vejcezdroj: www.ireceptar.cz

Kanapky z vajec

INGREDIENCE

  • 12 plátků celozrné bagety
  • 12 lžiček ochucené majonézy
  • 6 ks vajec
  • 1 plechovka sardelových oček
  • 1 ks citrónu
  • 12 snítek čerstvého kopru

POSTUP

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. Vychladlé oloupeme a nakrájíme je na plátky.
  3. Na plátek bagety položíme plátek vejce, kousek sardelky, opět plátek vejce a kousek sardelky a zakončíme plátekem vejce.
  4. Ozdobíme majonézou, kouskem citrónu a snítkem kopru.

Kanapky z vajeczdroj: www.prostreno.cz

Crudités

INGREDIENCE

  • oblíbená syrová zelenina (okurky, mrkev, saláty, ředkvičky…)
  • tepelně upravená zelenina (brambory, chřest, brokolice…)
  • vejce

POSTUP

  1. Zeleninu kterou je potřeba tepelně zpracovat, očistíme, nakrájíme a můžeme upéct v troubě, popřípadě uvařit s kořením a solí.
  2. Zbylou zeleninu očistíme a nakrájíme.
  3. Zeleninu připravíme na velký talíř.
  4. Přidáme oblíbené dipy.

Cruditészdroj: www.deliciousmagazine.co.uk

Pokud dáváte ale přednost tradiční klasice, určitě si může pochutnat i na tradičním slaném pečivu doplněné třeba uzeninou nebo vínem.

Vřele doporučujeme také pečivo plněné.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.