Výborné slané velikonoční chuťovky 3x jinak

Co sladkého dáme na velikonoční stůl, už máme promyšlené. Ale co další pohoštění? Kromě sladkého by to určitě chtělo i něco slaného, případně i trošku pikantnějšího.

K Velikonocům patří tradiční symbol vejce a většinou nám zbudou nadbytky těch vařených a co s nimi ?

Zkuste si připravit plněná vejce.

Tipy na velikonoční chuťovky

Proč připravovat stále to samé ? Chlebíčky a jednohubky patří mezi tradiční chuťovky a co zkusit připravit kanapky nebo crudités ?

A co jsou kanapky? Zatímco základ chlebíčků tvoří většinou plátky bílé veky, jednohubky tvoří základ z koleček rohlíků. Základem kanapek je pak buď tenký plátek celozrnného chleba, nebo slané sušenky, tzv. krekry.

A crudités ? Je to francouzský národní předkrm, který se používá jako návnada na dětičky, aby jedly zeleninu. Jedná se o podlouhlé hranoly z čerstvé zeleniny, které jsou doplněny o dip,  může mít podobu našlehaného tvarohu, krémového sýra, majonézové omáčky.

1. Velikonoční chuťovky z vajíček – plněná vejce

Plněná vejce jsou hned po vajíčkové pomazánce to nejjednodušší, co si s velikonočními vejci natvrdo počít. Vyzkoušejte klasická plněná vejce, ale i varianty s tuňákem, lososem nebo avokádem v podobě lahodné vyšlehané pěny.

INGREDIENCE :

  • 8 ks vajec natvrdo
  • 100 g sýru gouda
  • sůl a pepř
  • bylinky dle chuti

Klasická náplň :

  • 20 g změklého másla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř

Náplň s tuňákem :

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžíce sýru typu Lučina
  • 1 lžíce dijonské hořčice a citrónové šťávy
  • sůl a pepř

Náplň s uzeným lososem :

  • 100 g uzeného lososa
  • 150 g žervé
  • 80 g másla
  • 1 limetka
  • mletý pepř nebo chilli

Náplň se šunkou :

  • 100 g kvalitní šunky
  • 50 g taveného sýra
  • 50 g másla

POSTUP :

  1. Rozpůlíme oloupaná vejce a vyjmeme z nich žloutky.
  2. V misce je utřeme se sýrem, změklým máslem a hořčicí.
  3. Ochutíme paprikou, solí a pepřem.
  4. Vyšleháme do pěny.
  5. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme.
  6. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.
  7. Pokud děláme plněná vejce s jinými náplněmi, vždy všechny suroviny  vyšleháme, pevnější rozmixujeme a poté s ostatními základními surovinami dobře promícháme.

Velikonoční chuťovky z vajíček - plněná vejce

zdroj : www.ireceptar.cz

2. Kanapky z vajec

INGREDIENCE :

  • 12 plátků celozrné bagety
  • 12 lžiček ochucené majonézy
  • 6 ks vajec
  • 1 plechovka sardelových oček
  • 1 ks citrónu
  • 12 snítek čerstvého kopru

POSTUP :

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. Vychladlé oloupeme a nakrájíme je na plátky.
  3. Na plátek bagety položíme plátek vejce, kousek sardelky, opět plátek vejce a kousek sardelky a zakončíme plátekem vejce.
  4. Ozdobíme majonézou, kouskem citrónu a snítkem kopru.

Kanapky z vajec

zdroj : www.prostreno.cz

A jak je to s množstvím konzumací vajec ? Pokud nemáte potíže s vysokou hladinou cholesterolu, můžete si bez obav dopřát asi 4 celá vejce za týden. Pokud vysokou hladinu cholesterolu v krvi již máte, jezte raději 2 kusy týdně a nejlépe jako součást pokrmu.

3. Crudités

INGREDIENCE :

  • oblíbená syrová zelenina (okurky, mrkev, saláty, ředkvičky…)
  • tepelně upravená zelenina (brambory, chřest, brokolice…)
  • vejce

POSTUP :

  1. Zeleninu kterou je potřeba tepelně zpracovat, očistíme, nakrájíme a můžeme upéct v troubě, popřípadě uvařit s kořením a solí.
  2. Zbylou zeleninu očistíme a nakrájíme.
  3. Zeleninu připravíme na velký talíř.
  4. Přidáme oblíbené dipy.

Crudités

zdroj : www.deliciousmagazine.co.uk

Pokud dáváte ale přednost tradiční klasice, určitě si může pochutnat i na tradičním slaném pečivu doplněné třeba uzeninou, nebo vínem, či plněné.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 16 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00