Lahodné i dekorativní velikonoční dorty

 

Velikonoční dorty by měly bý jednak dekorativní, přece jen čekáme zástupy koledníků, jednak chutné, protože velikonoční svátky jsou časem hodování.

Jak docílit obojího?

S následujícím přehledem 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční dorty a několika dorými radami to bude hračka!

 

Velikonoční dortový korpus

Piškotový dortový korpus je základem pro všechny velikonoční dorty. Pečeme jej z vajec, cukru a polohrubé nebo hladké mouky.

Piškot můžeme nastavit vroucí vodou, pro zjemnění můžeme přidat i dvě lžíce oleje. Do piškotového těsta se nepřidávají žádné kypřící přísady, proto je důležité dostatečně vyšlehat  žloutky do velmi husté pěny.

Mouku a sníh z bílků přidáváme až nakonec, nejlépe ručně a jen zlehka je obracením vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo co nejvíce našlehané. Podobně postupujeme i s přísadami, které přidáváme pro ochucení těsta a jimiž může být:

  • kakao
  • čokoláda
  • káva
  • ořechy
  • karamel
  • ovoce, mrkev
  • likéry
Recepty na dekorativní velikonoční dorty
foto zdroj: pinterest.com

Zdobení velikonočního dortu

Zdobení dortů je vždy záležitost šikovnosti a fantazie. Ale i jednoduše ozdobený dort, kde jsou ozdoby vzájemně sladěny, vypadá slavnostně.

Pro zdobení využíváme:

  • polevy
  • krémy
  • šlehačku
  • ovoce
  • bonbonky
  • kupované ozdoby

Správná barevnost je základem úspěchu. Tradiční velikonoční barvy jsou:

  • teplá žlutá
  • oranžová
  • zelená

Pokud tyto tři barvy dodržíme, můžeme dozdobit růžovou, fialovou nebo červenou.

Kakaový dort

INGREDIENCE

těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • hrnek silného instantního kakaa

krém:

  • 120 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

poleva:

  • 100 g hořká čokoláda
  • 100 ml smetana ke šlehání

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  2. Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  3. Pečeme 40 minut při 180º C.
  4. Korpus nařežeme na pláty.
  5.  Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
  6. Povaříme 2-3 minuty, pak přidáme 2 lžíce kakaa a pak necháme za občasného zamíchání vychladnout.
  7. Mezitím změklé máslo dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny.
  8. Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme. Krém je hotový.
  9. Krémem poslepujeme pláty dortu.
  10. Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu.
  11. Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou.
  12. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.
  13. Zatepla polejeme hotový dort.
  14. Dozdobíme vajíčky, hnízdečky nebo jinou velikonoční dekorací.

 

Recept na velikonoční kakaový dort.
foto zdroj: pinterest.com

Pro obměnu můžeme použít vanilkový krém.

Kávový dort

INGREDIENCE

těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • hrnek silné instantní kávy

krém:

  • 120 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce instatní kávy
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

poleva:

  • 100 g hořká čokoláda
  • 100 ml smetana ke šlehání

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  2. Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  3. Pečeme 40 minut při 180º C.
  4. Korpus nařežeme na pláty.
  5.  Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
  6. Povaříme 2-3 minuty, pak přidáme 2 lžíce kávy a necháme za občasného zamíchání vychladnout.
  7. Mezitím změklé máslo dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny.
  8. Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme. Krém je hotový.
  9. Krémem poslepujeme pláty dortu.
  10. Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu.
  11. Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou.
  12. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.
  13. Zatepla polejeme hotový dort.
  14. Dozdobíme kupovanou dekorací nebo šlehačkou.
Recept na kávový velikonoční dort.
foto zdroj: pinterest.com

Vršek dortu můžeme alternativně ozdobit banány s čokoládovým krémem.

 

Ořechový dort

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce

krém:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 80 g mletých ořechu
  • 1 lžíce kakaa
  • rum
  • 50 g mletých ořechů na posyp

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  2. Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  3. Pečeme 40 minut při 180º C.
  4. Korpus nařežeme na pláty.
  5. Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  6. Pláty korpusu poslepujeme krémem.
  7. Opatrně natřeme i vnějšek dortu a obvod dortu obalíme v mletých ořechách.
  8. Vršek dozdobíme hnízdečky ze šlehačky nebo kupovanými dekoracemi.

Recept na orechovy dort

foto zdroj: google.com

Kokosový dort

INGREDIENCE

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g kokosové moučky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • růžové potravinářské barvivo
  • modré potravinářské barvivo

krém:

  • 50 g másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g kokosu na posyp

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  2. Vmícháme trochu oleje, kokosovou moučku, mouku a sníh z bílků.
  3. Těsto rozdělíme na 3 stejné části.
  4. Jednu část dáme hned péct, jednu obarvíme narůžovo, jednu namodro.
  5. Každý plát pečeme asi 30 minut při 180º C.
  6. Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  7. Až všechny pláty korpusu ochladou, poslepujeme je krémem.
  8. Opatrně natřeme i vnějšek dortu.
  9. Vršek dozdobíme hnízdečky ze šlehačky nebo kupovanými dekoracemi.
Recept na velikonocni kokosovy dort
foto zdroj: pinterest.com

 

Mrkvový dort

INGREDIENCE

  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • 80 g strouhané mrkve

krém:

  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • 80 g strouhané mrkve
  • 2 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme se žloutky.
  2. Vmícháme trochu oleje, mrkev, mouku a sníh z bílků.
  3. Pečeme 40 minut při 180º C.
  4. Korpus nařežeme na 2 pláty.
  5. Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  6. Pláty korpusu poslepujeme krémem.
  7. Opatrně natřeme i vnějšek dortu.
  8. Vršek dozdobíme kopečky zbylého krému a kupovanými dekoracemi.
  9. Aby dort držel tvar, necháme ho 2 hodiny v lednici vychladit.
Recept na mrkvový velikonoční dort.
foto zdroj: google.com

A vždycky si ještě můžete upéct velikonočního beránka a pěkně ho dekorativně dozdobit. O Velikonocích se všechno sní!

 

Tip na závěr:

Krásně vypadá dvojbarevná šlehačka, kterou vykouzlíme použitím běžné bílé v kombinaci s čokoládovou šlahačkou. Smetanu ke šlehání (33%) den předem svaříme s čokoládou, pak ji necháme znovu vychladit v chladničce a teprve druhý den vyšleháme.

Jaký je ten váš velikonoční dort? Pochlubte se! Sdílejte recept a fotky s přáteli!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *