Nej recepty na dorty na Velikonoce na jednom místě aneb pečeme pro koledníky. Jaký si uděláte?

Dorty, které pečeme o velikonočních svátcích, by měly být dekorativní, přeci jen čekáme zástupy koledníků.

Také chutné, protože velikonoční svátky jsou časem hodování.

Jak docílit obojího? S následujícím přehledem 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční dorty a několika dobrými radami to bude hračka!

Velikonoční mrkvový dort

Věděli jste, že moučníky z mrkve jsou nejen velmi chutné, ale plné vitaminů a jiných tělu prospěšných látek. Máte doma mrkev a nevíte co s ní? Upečte z ní tento jedinečný velikonoční dort.

Ingredience

  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • 80 g strouhané mrkve

Ingredience na krém

  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • 80 g strouhané mrkve
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Cukr vyšleháme se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, mrkev, mouku a sníh z bílků.
  • Pečeme 40 minut při 180 ºC.
  • Korpus nařežeme na 2 pláty.
  • Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  • Pláty korpusu poslepujeme krémem.
  • Opatrně natřeme i vnějšek dortu.
  • Vršek dozdobíme kopečky zbylého krému a kupovanými dekoracemi.
  • Aby dort držel tvar, necháme ho 2 hodiny v lednici vychladit.
Recept na mrkvový velikonoční dort.

S mrkvovými moučníky je v poslední době velký bum. Inspirujte se našimi recepty na dort z mrkve, které jsou opravdu výborné!

Velikonoční kakaový dort

Ingredience na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • hrnek silného instantního kakaa

Ingredience na krém

  • 120 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • poleva
  • 100 g hořká čokoláda
  • 100 ml smetana ke šlehání

Postup

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  • Pečeme 40 minut při 180º C.
  • Korpus nařežeme na pláty.
  •  Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Povaříme 2-3 minuty, pak přidáme 2 lžíce kakaa a pak necháme za občasného zamíchání vychladnout.
  • Mezitím změklé máslo dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny.
  • Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme. Krém je hotový.
  • Krémem poslepujeme pláty dortu.
  • Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu.
  • Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou.
  • Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.
  • Zatepla polejeme hotový dort.
  • Dozdobíme vajíčky, hnízdečky nebo jinou velikonoční dekorací.
Recept na velikonoční kakaový dort.

Kávový dort na Velikonoce

Ingredience na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • hrnek silné instantní kávy

Ingredience na krém

  • 120 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

Ingredience na polevu

  • 100 g hořká čokoláda
  • 100 ml smetana ke šlehání

Postup

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  • Pečeme 40 minut při 180 ºC.
  • Korpus nařežeme na pláty.
  •  Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Povaříme 2-3 minuty, pak přidáme 2 lžíce kávy a necháme za občasného zamíchání vychladnout.
  • Mezitím změklé máslo dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny.
  • Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme. Krém je hotový.
  • Krémem poslepujeme pláty dortu.
  • Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu.
  • Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou.
  • Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.
  • Zatepla polejeme hotový dort.
  • Dozdobíme kupovanou dekorací nebo šlehačkou.
Recept na kávový velikonoční dort.

Velikonoční dort s ořechy

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce

Ingredience na krém

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 80 g mletých ořechu
  • 1 lžíce kakaa
  • rum
  • 50 g mletých ořechů na posyp

Postup

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku a sníh z bílků.
  • Pečeme 40 minut při 180 ºC.
  • Korpus nařežeme na pláty.
  • Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  • Pláty korpusu poslepujeme krémem.
  • Opatrně natřeme i vnějšek dortu a obvod dortu obalíme v mletých ořeších.
  • Vršek dozdobíme hnízdečky ze šlehačky nebo kupovanými dekoracemi.
Recept na orechovy dort

Kokosový dort k Velikonocům

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g kokosové moučky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • růžové potravinářské barvivo
  • modré potravinářské barvivo

Ingredience na krém

  • 100 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 90 g cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g kokosu na posyp

Postup

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kokosovou moučku, mouku a sníh z bílků.
  • Těsto rozdělíme na 3 stejné části.
  • Jednu část dáme hned péct, jednu obarvíme narůžovo, jednu namodro.
  • Každý plát pečeme asi 30 minut při 180 ºC.
  • Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  • Až všechny pláty korpusu ochladou, poslepujeme je krémem.
  • Opatrně natřeme i vnějšek dortu.
  • Vršek dozdobíme hnízdečky ze šlehačky nebo kupovanými dekoracemi.
Recept na velikonocni kokosovy dort

Velikonoční dortový korpus

Piškotový dortový korpus je základem pro všechny velikonoční dorty. Pečeme jej z vajec, cukru a polohrubé nebo hladké mouky.

Piškot můžeme nastavit vroucí vodou, pro zjemnění můžeme přidat i dvě lžíce oleje. Do piškotového těsta se nepřidávají žádné kypřící přísady, proto je důležité dostatečně vyšlehat  žloutky do velmi husté pěny.

Mouku a sníh z bílků přidáváme až nakonec, nejlépe ručně a jen zlehka je obracením vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo co nejvíce našlehané.

Zdobení velikonočního dortu

Zdobení dortů je vždy záležitost šikovnosti a fantazie. Ale i jednoduše ozdobený dort, kde jsou ozdoby vzájemně sladěny, vypadá slavnostně.

Správná barevnost je základem úspěchu. Tradiční velikonoční barvy jsou teplá žlutá, oranžová a zelená

Pokud tyto tři barvy dodržíme, můžeme dozdobit růžovou, fialovou nebo červenou.

Krásně vypadá dvojbarevná šlehačka, kterou vykouzlíme použitím běžné bílé v kombinaci s čokoládovou šlahačkou. Smetanu ke šlehání (33%) den předem svaříme s čokoládou, pak ji necháme znovu vychladit v chladničce a teprve druhý den vyšleháme.

V období svátků i mimo ně můžete vyzkoušet naše recepty na báječné jablečné dorty!

Jaký je ten váš velikonoční dort? Pochlubte se! Sdílejte recept a fotky s přáteli!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X