Výběr 5 nejlepších receptů na kachnu na Velikonoce, na které si pochutná celá rodina

Chcete si upéct kachnu na Velikonoce? Proč ne!

Pokud už se vám kuře přejedlo a jehněčí nejíte, kachní maso bude skvělou alternativou.

Ve spojení s medem nebo s jablky bude ozdobou vašeho svátečně prostřeného stolu.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční kachnu.

Kachní prsa glazovaná medem

Výborná kachní prsíčka lze upravit na medu a balzamicu. Výsledkem bude toto lahodné jídlo.

Ingredience

  • 2 velká kachní prsa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce balsamica
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1 limetky

Postup

  • Předehřejte troubu na 120 °C.
  • Ostrým nožem nařízněte kůži, ale dávejte pozor, abyste neřezali i do samotného masa. Zahřejte pánev nebo hrnec.
  • Až bude plně nádoba plně rozpálená, dejte prsa kůží dolů a opékejte je 8 minut a přitom odolejte nutkání je otočit.
  • Nechte kůži pěkně zhnědnout, aby byla křupavá. Prsa by se neměla ke dnu přichytávat díky tuku, který bude maso pouštět. Opékejte 8 minut, otočte a pečte další 3 minuty.
  • Vyndejte prsa z pánve a opatrně je zabalte do alobalu. Vložte je v pekáčku do trouby a připravte mezitím omáčku.
  • Vylejte z hrnce všechen tuk, kromě toho, který je přichycený na okrajích. Přilejte balsamico, med a limetkovou šťávu, snižte plamen a promíchávejte.
  • Vybalte kachnu z alobalu a přilejte šťávu, která u masa zůstala, do deglazované směsi. Šťávu pak zjemněte několika lžícemi kuřecího vývaru nebo ji vylepšete kouskem másla.
  • Zhruba na 30 vteřin vraťte prsa do hrnce, abyste je prohřáli. Nakrájejte a před podáváním je polijte šťávou.
Velikonoční kachní prsa na medu nandaná na talíři.
Zdroj: sisboomblog.com

Hlavní chod již máte hotový. Co ale připravit za polévku? Inspirujte se našimi recepty na velikonoční polévky na jednom místě.

Velikonoční pečená kachna se salátem s rozinkami

Velikonoční pečená kachna si zaslouží velkou péči. Tento recept je sice na přípravu trochu delší, ale výsledek je odměnou.

Ingredience

  • 1 kachna (cca 2 kg)
  • lžička mleté skořice
  • lžička nového koření
  • 3 lžíce jemné marmelády
  • 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
  • kůra z 1 limetky

Ingredience na dresing

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce octa
  • šťáva z ½ limetky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli.
  • Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče.
  • Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140 °C.
  • Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200 °C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná.
  • Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
  • Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu.
  • Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
  • Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.
Křupavá velikonoční kachna pečená v celku.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Velikonoční kachna s pečenými jablky

Svou velikonoční kachnu si upečete s využitím pouhých dvou ingrediencí. Nevěříte? Ochutnejte!

Ingredience

  • 1 kachna o hmotnosti cca 1,5 kg
  • 4 středně velká jablka
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 120 °C. Z kachny odstraňte všechen přebytečný tuk.
  • Použijte grilovací vidličku nebo jehlu a propíchejte kůži – udělejte to opatrně, abyste zároveň nerozpíchali maso.
  • Uvnitř i zvenku kachnu velkoryse potřete vločkovou mořskou solí a potom ji prsy dolů položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelně podlévejte. Mezitím si připravte jablka.
  • Na každé jemně vyřízněte tenkou čáru po celém obvodu (díky tomu ovoce v průběhu pečení neexploduje).  
  • Po 3 hodinách vyjměte kachnu z trouby a zvyšte teplotu na 180 °C. Kachnu položte na talíř a opatrně vylijte většinu tuku z pekáče. Vraťte kachnu do pekáče a pečte ještě 30 minut.
  • Poté vložte do pekáče okolo kachny jablka a pečte posledních 30 minut. Nyní už byste měli mít hotovou tu nejkřupavější kachnu a jablka přesně v tom nejchutnějším stádiu.
  • Nechte kachnu odpočinout asi 10 minut, poté nakrájejte a podávejte s jablíčky.
Pečená velikonoční kačena s jablky na plechu.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Kachna na pomerančích

Tradiční úpravu ve Francii můžete zkusit i vy doma. Svěží lahodný pokrm.

Ingredience

  • kachna
  • 4 pomeranče
  • vývar (nejlépe kachní, může být i kuřecí)
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Dva pomeranče oloupejte. Slupku nakrájejte na tenké proužky a krátce povařte, aby ztratila hořkost.
  • Kachnu osolte a opepřete ze všech stran. Nezapomeňte na břišní dutinu. Vložte do ní polovinu nakrájených kousků pomerančové kůry, vložte do pekáčku, podlijte a pečte 15 minut na 230°C. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte cca hodinu a půl doměkka. Nechte odpočívat.
  • Mezitím co se bude péct kachna v troubě, připravte si omáčku. Do kastrolku dejte pokrájené pomeranče zbavené slupky na kolečka, cukr a z posledních dvou pomerančů vymačkanou šťávu.
  • Zredukujte na třetinu. Zalijte vývarem a svařte na polovinu. Dochuťte solí a pepřem, pokud je třeba. Vmíchejte máslo.
  • Kachnu podávejte s pečenými bramborami přelité pomerančovou omáčkou.
Pečená kachna s pomerančovou omáčkou.
Zdroj: dashofsavory.com

Velikonoční kachna s nádivkou

Receptů na nádivky je celá řada, stačí si jen vybrat. Do kachny se vždycky hodí hutnější a kořeněnější nádivka.

Plněnou kachnu po naplnění zašijeme nebo zajistíme párátky a pečeme ji hřbetem dolů. Během pečení podléváme horkou vodou nebo vývarem.

Ingredience

  • kachna
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 3 rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • muškátový ořech
  • hrst kopřiv nebo špenátu
  • 120 g uzeného masa
  • 3 stroužky česneku

Postup

  • Kachnu nejlépe den předem osolíme, naplníme nádivkou, zajistíme jehlicemi nebo zašijeme a pokmínujeme.
  • Nádivku si připravíme tak, že rohlíky nakrájené na kostičky vložíme do mísy, hojně pokropíme mlékem, aby nasákly.
  • Osolíme, opepříme, nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme drcený česnek, rozšlehané vejce, kopřivy (špenát) a na kostičky nakrájené uzené maso. Rukou promícháme.
  • Kachnu vložíme do pekáče, hrudí dolů. Podlijeme, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a dvě hodiny pozvolna pečeme při 160 °C.
  • Poté ji otočíme, podlijeme pokud je třeba a pečeme další cca hodinu dozlatova. Po upečení je dobré nechat maso min. 10 minut tzv. spočinout.
  • Podáváme tradičně s chlupatým knedlíkem a červeným zelím.
Pečená kachna na Velikonoce s nádivkou.
Zdroj: triedandtruerecipe.com

Máte rádi nádivku? Vyzkoušejte si připravit i jiný druh podle našich skvělých receptů na velikonoční nádivku!

Jak vykostit kachnu?

Napadlo vás si z kachny udělat dobrou roládu? Jde to snadno. Jako první ale musíte kachnu vykostit, což může být trochu složitější. S námi to ale zvládnete.

Pokud se této kuchařské disciplíně vyhýbáte, prostudujte si náš návod a sami se tak přesvědčíte, že se není čeho bát.

Připravte si kachnu a velký tác, dále ostrý nůž a kuchyňské nůžky.

Jako první odstraňte prsa, což je to nejchutnější maso z celé kachny. Prsa opatrně seřízněte od kosti, podél žeber, kde to půjde nejsnadněji. Stejný postup proveďte na obou stranách hrudní kosti.

Poté se přesuňte ke stehnu. Jednou rukou stehno držte a odřízněte zbylou svalovou hmotu ze žeber, pečlivě obkružte nožem až k páteři. Nahmatejte kyčelní kloub a tahem kloub vylomte.

Stejně postupujte i u křídel. Udělejte řez okolo kloubu, čímž oddělíte kůži. Pak chyťte křídlo do ruky a otáčením na obě strany jej vylomte.

Podívejte se na videonávod od šéfkuchaře Tibora Tompicha, který vám vykoštění kachny ukáže lépe.

Vykostění kachny za dvě a půl minuty

Jak se vám recept na velikonoční kachnu povedl? Pokud drůbež milujete a chcete o Velikonocích více masových chodů, vyzkoušejte velikonoční kuře, které se může s těmito recepty směle srovnávat.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X