Chcete si upéct kachnu na Velikonoce? Proč ne!
Pokud už se vám kuře přejedlo a jehněčí nejíte, kachní maso bude skvělou alternativou.
Ve spojení s medem nebo s jablky bude ozdobou vašeho svátečně prostřeného stolu.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční kachnu.
Kachní prsa glazovaná medem
Výborná kachní prsíčka lze upravit na medu a balzamicu. Výsledkem bude toto lahodné jídlo.
Ingredience
- 2 velká kachní prsa
- sůl a pepř
- 2 lžíce balsamica
- 1 lžička medu
- šťáva z 1 limetky
Postup
- Předehřejte troubu na 120 °C.
- Ostrým nožem nařízněte kůži, ale dávejte pozor, abyste neřezali i do samotného masa. Zahřejte pánev nebo hrnec.
- Až bude plně nádoba plně rozpálená, dejte prsa kůží dolů a opékejte je 8 minut a přitom odolejte nutkání je otočit.
- Nechte kůži pěkně zhnědnout, aby byla křupavá. Prsa by se neměla ke dnu přichytávat díky tuku, který bude maso pouštět. Opékejte 8 minut, otočte a pečte další 3 minuty.
- Vyndejte prsa z pánve a opatrně je zabalte do alobalu. Vložte je v pekáčku do trouby a připravte mezitím omáčku.
- Vylejte z hrnce všechen tuk, kromě toho, který je přichycený na okrajích. Přilejte balsamico, med a limetkovou šťávu, snižte plamen a promíchávejte.
- Vybalte kachnu z alobalu a přilejte šťávu, která u masa zůstala, do deglazované směsi. Šťávu pak zjemněte několika lžícemi kuřecího vývaru nebo ji vylepšete kouskem másla.
- Zhruba na 30 vteřin vraťte prsa do hrnce, abyste je prohřáli. Nakrájejte a před podáváním je polijte šťávou.

Hlavní chod již máte hotový. Co ale připravit za polévku? Inspirujte se našimi recepty na velikonoční polévky na jednom místě.
Velikonoční pečená kachna se salátem s rozinkami
Velikonoční pečená kachna si zaslouží velkou péči. Tento recept je sice na přípravu trochu delší, ale výsledek je odměnou.
Ingredience
- 1 kachna (cca 2 kg)
- lžička mleté skořice
- lžička nového koření
- 3 lžíce jemné marmelády
- 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
- kůra z 1 limetky
Ingredience na dresing
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 50 ml olivového oleje
- ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
- 50 g rozinek
- 1 lžíce octa
- šťáva z ½ limetky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli.
- Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče.
- Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200 °C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná.
- Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
- Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu.
- Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
- Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.

Objevte podobné tipy
Velikonoční kachna s pečenými jablky
Svou velikonoční kachnu si upečete s využitím pouhých dvou ingrediencí. Nevěříte? Ochutnejte!
Ingredience
- 1 kachna o hmotnosti cca 1,5 kg
- 4 středně velká jablka
- sůl
Postup
- Předehřejte troubu na 120 °C. Z kachny odstraňte všechen přebytečný tuk.
- Použijte grilovací vidličku nebo jehlu a propíchejte kůži – udělejte to opatrně, abyste zároveň nerozpíchali maso.
- Uvnitř i zvenku kachnu velkoryse potřete vločkovou mořskou solí a potom ji prsy dolů položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelně podlévejte. Mezitím si připravte jablka.
- Na každé jemně vyřízněte tenkou čáru po celém obvodu (díky tomu ovoce v průběhu pečení neexploduje).
- Po 3 hodinách vyjměte kachnu z trouby a zvyšte teplotu na 180 °C. Kachnu položte na talíř a opatrně vylijte většinu tuku z pekáče. Vraťte kachnu do pekáče a pečte ještě 30 minut.
- Poté vložte do pekáče okolo kachny jablka a pečte posledních 30 minut. Nyní už byste měli mít hotovou tu nejkřupavější kachnu a jablka přesně v tom nejchutnějším stádiu.
- Nechte kachnu odpočinout asi 10 minut, poté nakrájejte a podávejte s jablíčky.

Kachna na pomerančích
Tradiční úpravu ve Francii můžete zkusit i vy doma. Svěží lahodný pokrm.
Ingredience
- kachna
- 4 pomeranče
- vývar (nejlépe kachní, může být i kuřecí)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup
- Dva pomeranče oloupejte. Slupku nakrájejte na tenké proužky a krátce povařte, aby ztratila hořkost.
- Kachnu osolte a opepřete ze všech stran. Nezapomeňte na břišní dutinu. Vložte do ní polovinu nakrájených kousků pomerančové kůry, vložte do pekáčku, podlijte a pečte 15 minut na 230°C. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte cca hodinu a půl doměkka. Nechte odpočívat.
- Mezitím co se bude péct kachna v troubě, připravte si omáčku. Do kastrolku dejte pokrájené pomeranče zbavené slupky na kolečka, cukr a z posledních dvou pomerančů vymačkanou šťávu.
- Zredukujte na třetinu. Zalijte vývarem a svařte na polovinu. Dochuťte solí a pepřem, pokud je třeba. Vmíchejte máslo.
- Kachnu podávejte s pečenými bramborami přelité pomerančovou omáčkou.

Velikonoční kachna s nádivkou
Receptů na nádivky je celá řada, stačí si jen vybrat. Do kachny se vždycky hodí hutnější a kořeněnější nádivka.
Plněnou kachnu po naplnění zašijeme nebo zajistíme párátky a pečeme ji hřbetem dolů. Během pečení podléváme horkou vodou nebo vývarem.
Ingredience
- kachna
- sůl
- pepř
- kmín
- 3 rohlíky
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 cibule
- muškátový ořech
- hrst kopřiv nebo špenátu
- 120 g uzeného masa
- 3 stroužky česneku
Postup
- Kachnu nejlépe den předem osolíme, naplníme nádivkou, zajistíme jehlicemi nebo zašijeme a pokmínujeme.
- Nádivku si připravíme tak, že rohlíky nakrájené na kostičky vložíme do mísy, hojně pokropíme mlékem, aby nasákly.
- Osolíme, opepříme, nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme drcený česnek, rozšlehané vejce, kopřivy (špenát) a na kostičky nakrájené uzené maso. Rukou promícháme.
- Kachnu vložíme do pekáče, hrudí dolů. Podlijeme, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a dvě hodiny pozvolna pečeme při 160 °C.
- Poté ji otočíme, podlijeme pokud je třeba a pečeme další cca hodinu dozlatova. Po upečení je dobré nechat maso min. 10 minut tzv. spočinout.
- Podáváme tradičně s chlupatým knedlíkem a červeným zelím.

Máte rádi nádivku? Vyzkoušejte si připravit i jiný druh podle našich skvělých receptů na velikonoční nádivku!
Jak vykostit kachnu?
Napadlo vás si z kachny udělat dobrou roládu? Jde to snadno. Jako první ale musíte kachnu vykostit, což může být trochu složitější. S námi to ale zvládnete.
Pokud se této kuchařské disciplíně vyhýbáte, prostudujte si náš návod a sami se tak přesvědčíte, že se není čeho bát.
Připravte si kachnu a velký tác, dále ostrý nůž a kuchyňské nůžky.
Jako první odstraňte prsa, což je to nejchutnější maso z celé kachny. Prsa opatrně seřízněte od kosti, podél žeber, kde to půjde nejsnadněji. Stejný postup proveďte na obou stranách hrudní kosti.
Poté se přesuňte ke stehnu. Jednou rukou stehno držte a odřízněte zbylou svalovou hmotu ze žeber, pečlivě obkružte nožem až k páteři. Nahmatejte kyčelní kloub a tahem kloub vylomte.
Stejně postupujte i u křídel. Udělejte řez okolo kloubu, čímž oddělíte kůži. Pak chyťte křídlo do ruky a otáčením na obě strany jej vylomte.
Podívejte se na videonávod od šéfkuchaře Tibora Tompicha, který vám vykoštění kachny ukáže lépe.
Jak se vám recept na velikonoční kachnu povedl? Pokud drůbež milujete a chcete o Velikonocích více masových chodů, vyzkoušejte velikonoční kuře, které se může s těmito recepty směle srovnávat.