Báječné recepty na koláč k Velikonocům. Slané i sladké potěšení

Chcete si upéct velikonoční koláče, se kterými pohostíte návštěvu?

Hledáte recepty na pochoutky vhodné i pro děti?

Nemusí se však jednat vždy o sladkou variantu, protože výtečné jsou i slané koláče.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na velikonoční koláče.

Inspirujte se!

Malinovo-citronový koláč

Pokud nemáte čerstvé maliny, postačí vám i ty mražené. Díky citronu bude váš koláč ojediněle svěží. Vyzkoušejte!

Ingredience na koláč

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku měkkého másla
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek malin

Ingredience na polevu

  • 1/2 hrnku mletého cukru
  • 5 lžic vysokoprocentní smetany
  • 1 lžíce malinového džemu bez semínek

Postup

  • Upečte nejprve koláč. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte si formu máslem a vysypte ji moukou.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce za pomocí mixéru utřete cukr, máslo, tvaroh a citronovou kůru, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte vejce, jedno po druhém.
  • Smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte maliny a jemně těsto promíchejte.
  • Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte ho.
  • Velikonoční koláč pečte zhruba 1 hodinu.
  • Poté ho nechejte vychladnout.
  • Mezitím si za pomoci mixéru smíchejte cukr, smetanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, kterou potom pokapete vychlazený koláč. 
Koláč z malin a citronu skvělý na Velikonoce.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Citronová bábovka na Velikonoce

Patříte spíše mezi milovníky bábovek? I o Velikonocích si ji můžete upéct. Zapomeňte však na tradiční recept od babičky a vyzkoušejte místo něj tento originální, přesto tak výtečný.

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek jemně rozemletých opražených mandlí
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek másla
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrnek nízkotučného podmáslí
  • 1/2 hrnek tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 hrnky čerstvých borůvek

Ingredience na krém

  • 1/2 hrnku vysokoprocentní smetany
  • 1/4 hrnku tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • bobulovité ovoce

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vymažte si formu na bábovku tukem a vysypte moukou.  
  • Upečte si nejprve velikonoční bábovku. Ve středně velké misce smíchejte mouku, mandle, prášek do pečiva a sůl.
  • Ve velké misce za pomocí mixéru utřete máslo s cukrem, dokud nebude směs nadýchaná a světlá. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  • Do moučné směsi postupně přidávejte podmáslí, poté i tvaroh a citronovou šťávu. Smíchejte moučnou směs s utřeným máslem, cukrem a vejci. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Do těsta pak přisypte borůvky a jemně promíchejte.
  • Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte ji zhruba 1 hodinu.
  • Nechejte bábovku vychladnout, a potom ji vyjměte z formy.
  • Mezitím si připravte citronovou polevu. V misce za pomocí mixéru smíchejte všechny ingredience potřebné na polevu. Bábovku pak polevou ozdobte a nahoru dejte ještě bobulovité ovoce.
Bábovka s citronovou polevou a borůvkami.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Inspirujte se také našimi recepty na velikonoční cukroví. Sladké mlsání pro všechny.

Slaný koláč po Italsku

Upečte si místo sladkého tento výborný slaný koláč, který v italských domácnostech o velikonočních svátcích nesmí chybět. Je opravdu lehký. A vychutnáte si ho i kdykoliv jindy během roku.

Ingredience na těsto

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku másla, nakrájeného na kousky

Ingredience na náplň

  • 300 g mangoldu bez stonků
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule, najemno nasekané
  • 10 velkých vajec
  • 1 hrnek ricotty
  • 100 g parmezánu, nastrouhaného nahrubo
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky cukru

Postup

  • Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud se nezpracuje i samotné máslo.
  • Přidejte 1/2 hrnku studené vody a mixujte.
  • Těsto si dejte na pracovní desku a hněťte ho tak, aby se dokonale spojilo. Rozdělte ho na polovinu.
  • Jednu polovinu položte na potravinovou fólii.
  • Těsto rozválejte na plát tlustý 20 milimetrů, a potom ho zabalte.
  • To samé udělejte i s druhou polovinou těsta.
  • Oba pláty dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
  • Nyní se pusťte do nádivky.
  • Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte do ní mangold a vařte tuto zeleninu tak dlouho, dokud nebude světle zelená. Jestliže neseženete mangold, můžete použít špenát. I koláč se špenátem je totiž výtečný.
  • Mangold povařte zhruba 2 minuty, a potom ho pomocí kleští namočte do studené vody, abyste zastavili vaření. Zeleninu nechejte vychladnout, a poté ji jemně nasekejte.
  • Ve velkém hrnci si rozpalte olej. Osmahněte cibulku a smíchejte ji s mangoldem.
  • Ve velké misce rozšlehejte 4 vejce. Přidejte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všechno promíchejte. Přidejte česnek, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 lžičky soli a pepř.
  • Vytáhněte těsto z lednice, nechejte ho zhruba 5 minut v pokojové teplotě. Jeden plát ještě rozválejte tak, abyste ho mohli dát do formy na koláč a aby ještě těsto trochu přesahovalo přes okraje. Těsto zatlačte do stran a dna formy.
  • Rozšlehejte si jedno vejce, a tím hrany těsta potřete.
  • Poté na koláč rovnoměrně naneste nádivku.
  • Vezměte druhý plát těsta, dejte ho přes nádivku, a potom zatočte okraje.
  • Potřete italský koláč shora vajíčkem, posypte ho cukrem, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 10 minut do mrazničky.
  • Předehřejte si mezitím troubu na 180 °C. Vyjměte koláč z mrazničky, oddělejte z něj potravinovou fólii, a pak ho pečte zhruba 65 až 75 minut. Než ho budete podávat, nechejte ho vychladnout. 
Pravý italský koláč se slanou náplní k Velikonocům.
Zdroj: bonappetit.com

Tvarohový koláč na Velikonoce

I u nás se začal na Velikonoce péct ruský trhaný koláč. Jeho příprava je totiž jednoduchá a rychlá. Vyzkoušejte!

Ingredience na těsto

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3/4 hrnku másla
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň

  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 vaničky tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup

  1. Ve větší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte do ní cukr a kakao.
  2. Dále do misky přimíchejte vejce a máslo, a potom na pracovní desce zpracujte těsto.
  3. Čtvrtinu těsta dejte stranou, zbytek dejte do formy na koláč.
  4. Zvlášť v misce utřete máslo s cukrem, přidejte tvaroh a všechno promíchejte.
  5. Ze smetany si ušlehejte šlehačku, a tu opatrně zamíchávejte do tvarohu.
  6. Poté přidejte vejce, špetku soli a sáček vanilkového cukru.
  7. Náplň pomocí mixéru promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
  8. Náplň dejte na těsto, a potom ze zbývajícího těsta vykrojte nějaké ozdoby, a tím koláč zpestřete.
  9. Předehřejte si troubu na 180 °C a ruský trhaný koláč pečte zhruba 60 minut.
Tvarohový koláč s čokoládovými fleky.
Zdroj: diejungskochenundbacken.de

Mrkvový koláč k Velikonocům

Mrkvové moučníky jsou v posledních letech více a více oblíbené. Nejen že jsou zdravé, ale velmi chutné. Vyzkoušejte náš recept!

Ingredience na koláč

  • 250 g másla, pokojové teploty
  • 4 velká vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • 225 g světle hnědého cukru
  • 200 g mrkve, hrubě nastrouhané
  • 300 g hladké mouka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička koření podle libosti (skořice, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření)
  • 1 lžička mletého zázvoru

Ingredience na polevu

  • 40 g másla
  • 100 g tvarohu
  • 175 g moučkového cukru
  • 10 g pistácií, nasekaných najemno na ozdobu

Postup

  1. Vymažte si dortovou formu máslem.
  2. Ve velké misce smíchejte máslo, vejce, vanilkový extrakt a hnědý cukr.
  3. Přimíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva a koření. Všechno důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Poté těsto dejte do formy a velikonoční mrkvový koláč pečte 55 minut.
  5. Po upečení ho nechejte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte polevu, a to tak, že smícháte máslo, tvaroh a moučkový cukr.
  7. Ozdobte polevu ještě pistáciemi. Velikonoční mrkvový koláč je hotový. 
Mrkvový moučník s polevou a pistáciemi.
Zdroj: bakewithstork.com

Zaujal vás tento koláč? Chcete vyzkoušet další recepty na mrkvové moučníky? Směle do toho, máme jich spoustu.

Koláčky s povidly

Inspirujte se těmito báječnými velikonočními koláčky. Sice je postup o něco složitější, ale výsledek stojí za to! Pokud nemáte povidla, nahraďte je jakoukoli marmeládou či džemem.

Ingredience

  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 velký žloutek
  • lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku cukru pro obalení (volitelné)
  • 1/3 hrnku povidel

Postup

  1. V misce za pomoci mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové.
  2. Do másla přidejte cukr, a potom ještě mixujte, dokud se ingredience nespojí.
  3. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt, opět chvíli mixujte.
  4. V další misce si smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
  5. Postupně vmíchávejte moučnou směs do mokrých ingrediencí, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto bude suché a drobivé, a proto ho potom můžete vypracovat rukou.
  6. Lžičkou si naberte trochu těsta, udělejte z něj kuličku, a potom do těsta udělejte důlky prstem.
  7. Velikonoční koláče obalte v cukru a položte na pečicí papír.
  8. Poté dejte koláče do mrazničky a nechejte je tam 30 minut.
  9. Předehřejte si troubu na 190 °C. Povidla si dejte do malé nádoby a rozehřejte je v troubě.
  10. Do každého důlku na koláči dejte trochu povidel, koláč položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte po dobu 11 minut. 
Mini koláčky s povidlovou náplní.
Zdroj: sugarspunrun.com

Doufáme, že jste si vybrali a upekli ten nejlepší velikonoční koláč pod sluncem. Určitě po něm nezbyde ani kousek.

Jak se zabavit o svátcích? Nejlepším řešením je zabavit děti malováním velikonočních vajíček, vyráběním velikonoční dekorace nebo třeba procházka do přírody. Buďte kreativní a vymyslete pro děti velikonoční program. Poschovávejte sladkosti, vajíčka a jiné dárečky po zahradě, po lese nebo po cestě, kam se chystáte na procházku. Děti nejen zabavíte, ale darujete jim originální zážitek.

Pokud letos trávíte Velikonoce doma, máme pro vás spoustu tipů a nápadů, jak si je užít, co vyrábět a co ukuchtit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X