TOP 5 receptů na velikonoční masovou roládu

Dokážete si představit velikonoční svátky bez dobré masové rolády?

Máte nějaký oblíbený recept nebo to necháte raději na nás?

Velikonoce to jsou hromady dobrého jídla i pití, na kterém si pochutnáme se svou rodinou, přáteli nebo i s kolegy v práci. Pokud si ovšem myslíte, že je to jen o sladkostech, není to pravda. Klasikou, kterou na velikonoce chystáme, je rozhodně masová roláda, na kterou se hodí jakýkoliv druh masa. Výběr byl složitý, ale nakonec se nám podařilo zvolit TOP 5 receptů.

Masová roláda z vepřového masa

Rolada z veprove plece
Zdroj: http://www.tasteofhome.co.nz

Vepřová roláda je naprostá klasika a nejlépe se na ní hodí plec bez kosti.

INGREDIENCE:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 350 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 4 cibule

INGREDIENCE2:

  • 150 g slaniny
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 4 housky
  • 4 lžíce mléka
  • pepř
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • 250 ml bílého vína
  • Sůl
  • 3 lžíce olivového oleje.

POSTUP:

  1. Maso rozkrojíme tak, aby nám vznikl plát, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  2. Připravíme si pánev a hodíme na ní slaninu pokrájenou nadrobno, vyškvaříme a necháme vychladnout.
  3. Housky rozdělíme na dílky, zalijeme mlékem a necháme v misce, aby se mléko nasáklo.
  4. Potom přihodíme žloutek i celé vejce, slaninu, nasekanou petrželku, pepř, sůl a pečlivě promícháme.
  5. Podél okraje plátu rozprostřeme nádivku a srolujeme do rolády.
  6. Hotovou roládu zajistíme proti rozevření tak, že kolem ní obtočíme nit.
  7. Připravíme si pekáček, dno potřeme olejem a vložíme roládu.
  8. Mrkev s celerem nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka a vše přidáme do pekáče.
  9. Podlijeme vodou, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 60 – 75 minut.
  10. Během pečení občas poléváme výpečkem z masa.
  11. Poté podlijeme vínem a ještě cca 20 minut necháme dopéct.
  12. Po upečení roládu nakrájíme na stejně silné plátky.
  13. Jako příloha je vynikající bramborová kaše.

Masová roláda z mletého masa

Rolada z mleteho masa se spenatem
Zdroj: https://www.ruled.me

Mleté maso má univerzální použití a hodí se nejen na hamburgery nebo sekané, ale také na rolády.

INGREDIENCE:

  • 600 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
  • 120 g slaniny
  • 3 vejce
  • Sůl podle potřeby
  • 1 velká cibule
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 vejce
  • 8 plátků šunky od kosti
  • 8 plátků tvrdého sýra
  • 4 – 5 lžic strouhanky
  • 200 g listového špenátu

POSTUP:

  1. Začneme tím, že oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy k mletému masu.
  2. Osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, vejce a vše důkladně promícháme.
  3. Masovou směs dáme na alobal nebo pečicí papír a rozprostřeme do obdélníku zhruba v 1 cm vysoké vrstvě.
  4. Poklademe plátky šunky, sýra a rozprostřeme špenát.
  5. Zavineme do rolády, k čemuž si pomůžeme alobalem nebo papírem.
  6. Kolem rolády pak ještě omotáme plátky anglické slaniny.
  7. Vložíme do pekáčku vymazaného olejem, podlijeme a dáme péct do trouby předehřáté na 220°C.
  8. Pečeme zhruba 60 až 70 minut, přičemž během pečení sem tam polijeme šťávou, kterou maso pustí.
  9. Podáváme nakrájené na plátky s bramborovou kaší.

Masová roláda z kuřecího masa

Rolada mnoha chuti z kureciho masa
Zdroj: http://www.deafwestbigriver.com

Kuře je lehké, rychle připravené a hodí se k němu téměř všechno koření i zelenina. Kuřecí roláda je velká mňamka.

INGREDIENCE:

  • 1 vykostěné kuře
  • 2 housky
  • Snítku tymiánu
  • Snítku rozmarýnu
  • Půl snítky petržele
  • 120 g vlašských ořechů
  • 200 ml smetany
  • 2 – 3 vejce
  • 120 g másla
  • 2 svazky jarních cibulek
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Kuře opláchneme studenou vodou, dáme mezi dva kusy kuchyňské fólie a naklepeme.
  2. Maso z obou stran osolíme, opepříme a necháme odpočinout.
  3. Připravíme si pánev a opražíme na ní housky pokrájené na kostičky, jen tak nasucho.
  4. Ořechy nasekáme na drobné kousky, bylinky najemno a dáme do mísy.
  5. Přidáme opražené housky, smetanu, žloutky, nakrájené změklé máslo a bílky, které ještě předtím našleháme.
  6. Vezmeme plát masa, rozložíme na něj nádivku a zabalíme jako roládu.
  7. Svážeme nití nebo třeba provázkem, záleží, co máme a takto zabalíme do alobalu.
  8. Dáme do vyššího pekáčku, vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C a pečeme 45 – 60 minut.
  9. Potom sundáme alobal a do pekáčku vložíme očištěné jarní cibulky.
  10. Vrátíme do trouby a necháme dalších 20 minut péct.
  11. V průběhu dopékání budeme roládu přelévat výpečkem z masa.
  12. Po upečení roládu vyjmeme z pekáčku, opatrně odstraníme provázek (nit) a nakrájíme na plátky.
  13. Jako příloha jsou skvělé vařené brambory nebo bramborová kaše.

Masová roláda z krůtího masa

Kruti rolada s kurecimi játry
Zdroj: https://supervalu.ie

Krůta je tak trochu větší než obyčejné kuře, ale přesto má maso vynikající. Připravit z něj můžeme cokoliv a taková krůtí roláda má své kouzlo. Navíc je stejně rychlá a jednoduchá jako kuřecí roláda.

INGREDIENCE:

  • 800 g vykostěných krůtích prsou
  • 150 g másla
  • 200 g kuřecích jater
  • sůl
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/4 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • hrubě mletý bílý pepř
  • kousek másla

POSTUP:

  1. Začneme tím, že si nařízneme v polovině krůtí prsa a opatrně je naklepeme na široký plát (ideálně mezi dvěma kuchyňskými fóliemi).
  2. Maso dostatečně z jedné strany osolíme a potřeme francouzskou hořčicí.
  3. Posypeme majoránkou, kmínem a poklademe kuřecími játry.
  4. Srolujeme do rolády, a co nejpevněji svážeme pomocí nitě.
  5. Potom roládu osolíme i z venku a vložíme do pekáčku, který jsme důkladně vymazali máslem.
  6. Okořeníme kmínem, hrubě mletým bílým pepřem a zakapeme citronovou šťávou.
  7. Nakonec ještě podlijeme troškou vody, kterou ještě v průběhu pečení můžeme podle potřeby přidat.
  8. Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme cca 45 – 60 minut.

Masová roláda z hovězího masa

Hovezi rolada s varenymi vejci
Zdroj: http://thequincepoacher.blogspot.com

Nejraději máme hovězí maso na grilu, během pořádné letní grilovačky, ale zkuste si z něj udělat masovou roládu, je vynikající.

INGREDIENCE:

  • 1 kg hovězího masa na roládu
  • 8 plátků šunky
  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 3 kyselé okurky
  • 3 velké cibule
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Kremžská hořčice
  • Sádlo na vymazání pekáče

POSTUP:

  1. Hovězí maso opatrně, ale důkladně naklepeme a osolíme z obou stran
  2. Rozložíme na alobal, opepříme a celou plochu potřeme kremžskou hořčicí.
  3. Poklademe plátky šunky, podél okraje položíme vejce vcelku, k tomu okurky, které nakrájíme na čtvrtiny.
  4. Po celé délce naházíme cibuli pokrájenou na tenké plátky.
  5. Zavineme do rolády a ovážeme nití.
  6. Dno pekáčku vymažeme sádlem a nakrájíme 2 cibule, které rozložíme po dně.
  7. Vložíme roládu, podlijeme troškou vody, zakryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 250°C.
  8. Necháme péct asi 60 minut, pak sejmeme alobal a snížíme teplotu na 200°C.
  9. Pečeme doměkka, přičemž v průběhu pečení roládu otáčíme, aby se pekla z obou stran nastejno.
  10. Musíme to dělat opatrně, aby se nerozpadla.
  11. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Nezapomeňte se podívat i na další masové recepty, které stojí za to vyzkoušet.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *