Nejlepší velikonoční mazanec z kynutého těsta

Nejlepší velikonoční mazanec z kynutého těsta
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 12,5 dkg rozpuštěného másla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 3 dkg droždí
  • 1/4 l mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • rozinky
  • spařené a oloupané mandle podle chuti
  • vejce na potření

Postup receptu

  1. Do několika lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme 2 lžičky cukru a 2 lžíce mouky
  2. Na teplém místě necháme vzejít kvásek
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce rozšlehaná ve vlažném mléce, rozpuštěné máslo a nakonec kvásek
  4. Vše důkladně propracováváme, až je těsto hladké a pružné
  5. Pak je poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut
  6. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle a necháme ještě chvíli kynout
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vypracujeme dva bochánky, které uložíme na vymazaný plech, a necháme je na něm ještě cca 15–20 minut kynout
  8. Pak oba bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ozdobit celými mandlemi
  9. Nahoře nůžkami nastřihneme křížek, aby mohla vycházet pára
  10. Vložíme do předehřáté trouby a nejdříve zapékáme při vyšší teplotě, asi 15 minut při 220 °C, pak teplotu zmírníme na 180 °C a pečeme ještě zhruba 30–40 minut

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X