Velikonoční oběd s nádivkou – nejlepší recepty

Slavnostní velikonoční tabule si říká o pečeni s nádivkou.

Že nemáte, kdo by vám s tím poradil?

S těmito 4 recepty a trochou dobrých rad maso s nádivkou zvládnete hravě sami!

Nádivka

Nádivku připravujeme nejčastěji ze starších rohlíků nakrájených na kostičky, které trochu zvlhčíme mlékem nebo smetanou, případně drůbežím vývarem.

Po vsáknutí přidáme vejce, můžeme je vmíchat celá, ale nadýchanější nádivka je ze žloutků a bílkového sněhu.

Nádivku pak osolíme, trochu opepříme a okořeníme a podle chuti přidáváme nejrůznější ingredience, mezi které patří například :

  • drobně nakrájená jemná uzenina
  • drůbeží nebo vepřová játra
  • kostičky vyškvařené slaniny
  • jemně nakrájené žampiony
  • strouhaný sýr
  • zelenina
  • nasekané ořechy, namočené rozinky, sekané mandle

V nádivce by však o Velikonocích neměla chybět zelená nať. Použít můžeme i kopřivy.

Pečené kuře s nádivkou

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • pepř, sůl
  • máslo
  • 2 vejce
  • mléko
  • 6 rohlíků
  • petrželka nebo pažitka
  • muškátový oříšek

POSTUP

Nádivka:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  2. Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  3. Z bílků uděláme hustý sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle a sníh z bílků.

Varianta A: nádivka dovnitř

  1. Kuře před plněním očistíme a nádivkou plníme břišní otvor.
  2. Část nádivky lze umístit i pod kůži na stehnech a prsíčkách. Kůži předem lehce uvolníme od masa, aby vznikl dostatečný prostor na nádivku.
  3. Po naplnění břišní otvor zašijeme nebo uzavřeme párátky a kosti stehýnek svážeme.
Recept na pečené kuře s nádivkou.
foto zdroj: google.com

Jako přílohu volíme bramborovou kaši.

Varianta B: nádivka ven

  1. S nádivkou vně masa pečeme kuře porcované, předem alespoň částečně vykostěné nebo kuřecí plátky.
  2. Nádivku vršíme na jednotlivé plátky nebo jí v pekáči maso zcela zakryjeme. Nádivku připravujeme podobně jako pro plnění, může jí však v tomto případě být větší množství.
Recept na kuřecí maso přikryté nádivkou
foto zdroj: google.com

Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.

 

Pečený králík s nádivkou

Králíka s nádivkou lze péct porcovaného a nádivkou zakrytého. Samozřejmě je možné i u králíka upéci nádivku zvlášť a podávat ji pak v jednotlivých porcích k porci králíka. Třetí možností je naplnit břišní dutinu jako u kuřete.

INGREDIENCE

  • celý králík
  • 8 rohlíků
  • půl hrnku mléka
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • 1 lžička kari
  • libeček (čerstvý)
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  1. Česnek utřeme a smícháme s hořčicí.
  2. Králíka osolíme a opepříme a česnekovou směsí potřeme z vrchu i zevnitř.
  3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
  4. Máslo utřeme se solí, bylinkami, kořením a žloutky.
  5. Do másla vmícháme lehce osušené žemle a sníh z bílků.
  6. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí.
  7. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a pečeme při 180 °C  hodinu a půl dozlatova.
  8. Během pečení přeléváme šťávou.

 

Recept na pečeného králíka s nádivkou je velikonoční klasika.
foto zdroj: google.com

Ke králičímu masu se hodí jak zeleninová, tak i ovocná obloha. Přílohu volíme zásadně bramborovou.

Pokud nemáme chuť na nádivku, králíka můžeme připravit také na paprice.

 

Pečená ryba s nádivkou

Ryby lze plnit nádivkou v případě, že máme pěkný celý kus, který můžeme plnit do břišní dutiny. Takto můžeme plnit kapra, lososa, pstruhy nebo jiné podobné ryby.

Vzhledem k rybím kůstkám je někdy lepší upéci nádivku samostatně a podávat ji jako další přílohu, nebo nádivkou pokrýt rybí filé.

INGREDIENCE

  • ryba dle výběru / 4 porce filé
  • 6 rohlíků
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • hrnek sekaného libečku
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  2. Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  3. Z bílků uděláme hustý sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekaný libeček a sníh z bílků.
  5. Filé osolíme, opepříme, poprášíme moukou, vložíme na pekáč vymaštěný olejem a povrch pokapeme trochou oleje.
  6. Rybu pokryjeme nádivkou.
  7. Pečeme 35 minut při 175º C.

Recept na pečenou rybu s nádivkou.

foto zdroj: pinterest.com

Nejvhodnější přílohou k rybě s nádivkou jsou vařené nebo opečené brambory s fazolkami nebo třeba dušenou kukuřicí.

Pečené vepřové maso s nádivkou

Použít můžeme především vepřové maso z kýty, kotlety, eventuelně i z plece, které pečeme samostatně v plátcích. Nádivku na ně pak navršíme. Pod nádivku můžeme plátky ještě trochu potřít pikantní hořčicí nebo kečupem.

Vyšší plátky masa můžeme naříznout a nádivkou je plnit jako kapsy.

INGREDIENCE

  • 4 vysoké vepřové kotlety
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 rohlíků
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • hrnek sekaných kopřiv
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka
  • 1/2 cukety
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  2. Mezitím utřeme máslo s trochou soli, česnekem, kořením a žloutkem.
  3. Z bílků uděláme hustý sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekané kopřivy, nadrobno nakrájenou cuketu a sníh z bílků.
  5. Kotlety nařízneme vodorovně, aby vznikly kapsy.
  6. Maso osolíme, opepříme, pokmínujeme a vložíme na pekáč.
  7. Do kapes napěchujeme nádivku, pokud zbyde, maso s ní i pokryjeme.
  8. Podlijeme vývarem.
  9. Pečeme asi 55 minut při 180º C. Občas přelejeme šťávou – výpekem.

 

Recept na vepřové maso s nádivkou je snadný a vydatný.
foto zdroj: pinterest.com

Jako příloha se k vepřové pečeni s nádivkou hodí lehčí zeleninová obloha – čerstvá rajčata, okurkový salát nebo zelené fazolky. Pro hladové uvaříme několik brambor s pažitkou.

Tip na závěr:

Základní ingrediencí nádivky dnes jsou rohlíky, dají se však nahradit krupičkou v mléce, jak tomu bylo dříve, nebo vařenými bramborami na kostičky.

Která nádivka u vás nejvíce boduje? S kopřivami, s libečkem, nebo bez zeleného? Pochlubte se přátelům na facebooku!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *