Velikonoční svátky patří spolu s Vánoci k nejvýznamnějším svátkům vůbec a odpovídá tomu i slavnostní kuchyně, která se připravuje dny i týdny dopředu.
Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na velikonoční cukroví, které provoní váš byt a uctí každou vítanou návštěvu.
Velikonoční linecké cukroví
Tradiční linecké cukroví nemusí být jen u Vánočního stolu. Oblíbené těsto se skvěle hodí k vykrajování nejrůznějších tvarů a proto se směle pusťte do zajíců, vajíček a kuřat. Ozdobte je moučkovým cukrem se špetkou potravinářského barviva, budou vypadat fantasticky!
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronová kůra
- meruňková marmeláda s kapkou rumu na spojení
- moučkový cukr se špetkou potravinářského barviva na posypání
Postup
- Všechny suroviny smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Těsto vyválejte na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte různé tvary a na plechu vyloženém pečícím papírem pečte 10-15 minut při 160°C. Nechte zcela vychladnout.
- Hotové slepujte marmeládou a ozdobte obarveným moučkovým cukrem.

Milujete linecké cukroví? Podívejte se na další tipy a recepty jak na něj!
Pusinková hnízda
Těžko najdete roztomilejší motiv, než ptačí hnízdo plné malinkých barevných vajíček. Upečte si lahodná pusinková hnízda, která se doslova rozplývají na jazyku!
Ingredience
- 2 vejce
- ¼ lžička citronové šťávy
- ½ šálku krupicového cukru
- 120 g změklého másla 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1-2 lžíce mléka
- barevná mini vajíčka
Postup
- Troubu předehřejte na 100°C.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do velké mísy. Mísa musí být naprosto suchá, čistá a nesmí být mastná!
- Začněte šlehat bílky mírnou rychlostí, poté postupně přidávejte krupicový cukr a zvyšujte otáčky.
- Přidejte citronovou šťávu a šlehejte 10-15 minut, dokud nevytvoříte tuhý sníh.
- Pomocí cukrářského sáčku s rozetovou špičkou stříkejte kolečka ze sněhu na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 2 hodiny, poté vypněte troubu a nechte dopéct dalších minut. vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Na krém vyšleháme máslo, moučkový cukr, kakao a mléko.
- Pomocí sáčku s velmi malou dírkou nastříkejte středy hnízd a do každého umístěte několik mini vajíček. Nechte ztuhnout v lednici.

Cukroví ze šlehaných bílků patří k nejoblíbenějším. Vyzkoušejte i další recepty na bílkové cukroví, které se rozplývá na jazyku.
Mramorovaná vajíčka z oříškového těsta
Další z tradičních těst na cukroví je oříškové, proč jej tedy nepoužít i na Velikonoční pečení? Mramorovaná vajíčka jsou velmi jednoduchá na přípravu a přitom velmi působivá na pohled!
Ingredience
- 210 g másla
- 280 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- moučkový cukr a citronová šťáva na polevu
- tekuté potravinářské barvivo
Postup
- Všechny suroviny smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Těsto vyválejte na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte vajíčka a na plechu vyloženém pečícím papírem pečte 10-15 minut při 160°C. Nechte zcela vychladnout.
- Z moučkového cukru a trochy citronové šťávy smíchejte středně hustou polevu. Potírejte vajíčka po celé ploše.
- Pomocí párátka namočeného v potravinářské barvě kreslete v polevě abstraktní obrazce. Nechte dokonale zaschnout.

Vykrajované cukroví můžete i slepovat pomocí krémů či marmelád. Podívejte se na recepty na nejlepší krémy a náplně do cukroví.
Objevte podobné tipy
Nepečené cukroví z bílé čokolády
Máte málo času a nestíháte péct? Chcete alternativu k tradičnímu vykrajovanému cukroví? Vyzkoušejte toto báječné nepečené cukroví, po kterém se všichni utlučou! Na tento recept potřebujete silikonovou formu ve tvaru zajíčků. Pokud ji nemáte, můžete použít i jiné jarní motivy– kuřátka, vajíčka nebo květinky.
Ingredience
- bílá čokoláda
- lentilky
- barevné cukrářské zdobení
Postup
- Na dno silikonových formiček nasypejte lentilky a barevné zdobení.
- Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a zalijte formičky až po vrch.
- Nechte zcela ztuhnout a vyloupněte z formiček.

Cukroví s čokoládou nesmí chybět na žádné oslavě! Vyzkoušejte i další čokoládové cukroví podle našich receptů.
Kokosové kuličky v čokoládě
Velikonoční sladkosti nemusí být nutně jen pestrobarevní zajíci a vajíčka. Vyzkoušejte klasickou kombinaci kokosu a čokolády, která bude příjemnou změnou.
Ingredience
- 750 g strouhaného kokosu
- 130 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 350 g čokoládové polevy
Postup
- Ve velké míse smíchejte strouhaný kokos a kondenzované mléko.
- Pomocí lžiček tvořte kuličky a pokládejte je na tác vyložený pečícím papírem. Dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Rozpusťte čokoládovou polevu ve vodní lázni a namáčejte v ní kokosové kuličky. Můžete lehce poprášit strouhaným kokosem. Nechce zcela ztuhnout.

Fandíte raw kuchyni a máte rádi nepečené cukroví? Podívejte se na další recepty na nepečené sladkosti nejen na svátky.
Zdobení velikonočního cukroví
Vykrajované velikonoční cukroví přímo vybízí k pestrému zdobení polevami a posypkami. Popusťte uzdu své fantazii a vezměte barvičky do ruky– Velikonoce jsou svátky jara, optimismu a nového života, proto se nebojte ani výrazných barev.


Typickými motivy jsou barevná vajíčka, zajíčci, slepičky nebo květiny. Nemusíte se však bát ani abstraktních vzorů, se kterými vám rády pomohou i děti. Zapojte je do velikonočního pečení a užijte si svátky s celou rodinou!


Chcete vyzkoušet další netradiční velikonoční sladkosti? Podívejte se na videorecept na velikonoční rychlovky, které ještě stihnete!
Vďaka za úžasnú inšpiráciu ,práve zacinam s pečením a samozrejme aj niečo vyskúšam z tejto ukážkové receptúry a hlavne ma zdobenie zaujalo ,este raz vďaka