Nejlepší recepty na perníčky na Velikonoce + tipy na zdobení

Pečení cukroví je zábavou nejen na Vánoce.

Jeho vůně nás provází při svátcích a zdobení nás baví všechny.

Jaké znáte recepty na velikonoční perníčky? My jsme pro vás vybrali ty nejlepší!

Na konci článku jsme navíc připravili i jednoduché tipy na zdobení.

Tak hurá do toho!

Medové perníčky hned měkké

Výborné perníky s vůní medu, kterými potěšíte. Po upečení jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte péct s několikatýdenním předstihem.

Ingredience

  • 800g hladké mouky
  • 300g změklého másla
  • 4ks vajec
  • 100ml mléka
  • 2-3 lžíce perníkového koření
  • 300g medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 300g cukru nebo sladidla

Postup

  • Nejprve smíchejte med s cukrem, máslem a žloutky.
  • Poté přidejte mléko a perníkové koření. Řádně promíchejte.
  • Nakonec pomalu přisypávejte prosátou mouku s jedlou sodou a ušlehaný sníh z bílků.
  • Těsto zapracujte nejlépe rukama, utvořte váleček, zabalte potravinářskou fólií a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny odpočinout.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký 3-4 mm a vykrájejte tvary pomocí vykrajovátek.
  • Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 180°C po dobu 8-10 minut.
  • Před pečením můžete ještě potřít vajíčkem, aby byly lesklejší.
  • Po upečení jsou perníčky měkké. Po jejich vychladnutí se tedy můžete vrhnout na zdobení.
Zdobená velikonoční perníková vajíčka.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Vyzkoušejte i další velikonoční cukroví, ať jsou vaše svátky plné sladkých dobrot.

Plněné perníčky krémem

Vyzkoušejte tyto krémem plněné perníčky. Plnit můžete také třeba marmeládou, čokoládovou pomazánkou nebo třeba povidly.

Ingredience na těsto

  • 600g hladké mouky
  • 4ks vejce
  • 300g moučkového cukru
  • 150g medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření

Ingredience na krém

  • 125g změklého másla
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 200ml mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Rum (dle chuti)

Postup

  • Nejprve z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu postupně zašlehejte cukr a žloutky.
  • Poté vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Nakonec přidejte med.
  • Rukama vypracujte těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
  • Vychladlé těsto vyválejte plát silný 3-4 mm a vykrajujte tvary pomocí vykrajovátek.
  • Vykrájené tvary pečte na plechu vyloženém pečícím papírem cca 5-6 minut při 250°C.
  • V průběhu pečení si připravte krém. Smíchejte mouku s mlékem a za stálého míchání ji přiveďte k varu, přičemž vznikne bešamel.
  • Poté odstavte a nechte vychladnout. Vedle důkladně prošlehejte změklé máslo, cukr a rum.
  • Máslový krém poté smíchejte s bešamelovou hmotou a máte hotový krém.
  • Vychladlé perníčky slepujte krémem a poté je ozdobte podle své fantazie.
Perníčky na velikonoce slepované krémem.
Zdroj: paulagomes.com

Perníčky nemusí být jen v podobě cukroví. Upečte si některý z našich receptů na perník, po kterém se budete olizovat!

Zdravé perníčky ze špaldové mouky

Tyto zdravější špaldové velikonoční perníčky jsou pro ty, kteří chtějí mlsat zdravější cestou. Výsledek je opravdu chutný!

Ingredience

  • 380g špaldové mouky
  • 130g cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 60g rozpuštěného másla
  • 2ks vajec
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 50ml mléka

Postup

  • Nejprve smíchejte v míse mouku se sodou, cukrem, perníkovým kořením a kakaem.
  • Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo, med a vejce.
  • Sypké suroviny postupně přisypávejte do máslové směsi a nakonec přidejte mléko, pokud je těsto drobivé.
  • Rukama vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinářské fólie. Dejte chladit alespoň na hodinu do lednice.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký 3-4 mm a vykrajujte libovolné tvary.
  • Vykrájené tvary poklaďte na plech s pečícím papírem a pečte při 180°C po dobu 5-8 minut do zlatova.
  • Upečené a vychladlé perníčky poté ozdobte podle svých preferencí.
Perníkoví zajíčci ze špaldové mouky.
Zdroj: cooksister.com

Co by to bylo za Velikonoce bez po domácku upečeného beránka? Vyberte si z 8 variant!

Voňavé perníčky s ořechy

Snad každý miluje vůni perníčků. Ještě lepší a voňavější jsou ty s příměsí oříšků. Inspirujte se!

Ingredience

  • 600g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 150g medu
  • 50g změklého másla
  • 3ks vajec
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 100ml mléka
  • 2 lžíce rumu (volitelně)
  • 100g mletých oříšků (vlašských, mandlí nebo třeba lískových)

Postup

  • Do mísy nasypejte mouku, ve které udělejte důlek. Do důlku nalijte med, přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce, perníkové koření, jedlou sodu.
  • Poté přilijte mléko, rum a nakonec mleté ořechy.
  • Vše smíchejte pomocí vařečky a poté rukama propracujte. Vzniklé těsto zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  • Odpočaté těsto rozválejte na plát tenký 3-4 mm a poté vykrajujte libovolné tvary.
  • Tvary poklaďte na plech s pečícím papírem a pečte při 180°C cca 7-8 minut dokud nebudou zlatavé.
  • Po upečení je můžete potřít bílkem, aby byly lesklé. Po vychladnutí se můžete pustit do zdobení.
Perníčkoví zajíčci z ořechového těsta.
Zdroj: donnahay.com.au

Poleva na velikonoční perníčky

Upečené perníčky je třeba krásně ozdobit. Máme pro vás klasickou cukrovou polevu, která je hotová během chvilky. Pokud chcete mít perníčky barevnější, stačí polevu obarvit potravinářskými barvivy. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience

  • 2 bílky
  • 400g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z čerstvého citronu

Postup

  • Cukr několikrát prosejte, aby nebyl hrudkovitý.
  • Poté všechny suroviny smíchejte a pomocí metličky míchejte, dokud nebude poleva tuhá a nebude stékat po lžíci.
  • Polevu dejte do sáčku na zdobení, ustřihněte růžek a můžete se pustit do zdobení podle své fantazie.
  • Perníčky poté nechejte zaschnout a uskladněte do papírové krabice.
Bílková poleva z cukru na zdobení perníčků.
Zdroj: thegunnysack.com

Jak na zdobení velikonočních perníčků?

V našem článku naleznete recept na polevu z bílků. Jak je ale ozdobit tak, aby vypadaly jako z obchodu, vám také poradíme.

Klíčové je, abyste zdobící sáček nastřihli vhodným způsobem. Čím menší dírku uděláte, tím přesnější tvary pak nazdobíte. Začít můžete třeba tím, že nastřihnutým sáčkem vyzkoušíte udělat pár linek třeba na papír.

Důležité je, abyste sáček nepřitiskli přímo k perníčku, ale polevu spíše pokládali a vytvářeli pravidelné linie ze vzduchu.

Pro začátek vyzkoušejte například tyto zatočené linie. Jsou snadné a hezky vypadající.

Zdobená perníková vajíčka.
Zdroj: cookieconnection.juliausher.com

Jste-li ve zdobení zkušenější, můžete se pustit třeba do takových vzorů. Vzory si můžete předkreslit pomocí potravinářského jedlého fixu, poté už jen nanesete polevu.

Perníčky zdobené bílkovou polevou.
Zdroj: hankka.blogspot.hu

Chcete-li barevnější perníčky, inspirujte se tímto obrázkem. Polevy stačí obarvit barvivem nebo si můžete koupit již obarvené.

Barevné velikonoční perníčky.
Zdroj: etsy.com

Své velikonoční perníčky můžete ozdobit podle tohoto videonávodu. Inspirujte se a dejte nám vědět, jak se vám povedly!

Další tipy na zdobení a recepty na polevy na perníčky se vám jistě budou hodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.