Na tradiční sváteční tabuli nesmí chybět pečený sladký věnec.
Není na přípravu vůbec složitý a zvládne ho i úplný začátečník.
Máme pro vás ty nejlepší recepty na velikonoční pletenec.
Překvapte své hosty, rodinu nebo koledníky touto tradiční pochoutkou.
Pletenec s ořechy
Vyzkoušejte tento nejúžasnější ořechový velikonoční pletenec. Zachutná opravdu každému a upečete ho během chvíle!
Ingredience na těsto
- droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- lžička soli
- vanilkový extrakt
- šťáva z půlky citronu
- citronová kůra
Ingredience na náplň
- 150 g nesoleného másla
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup
- Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
- Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
- Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
- Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
- Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
- Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
- Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
- Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Podávejte s čerstvou kávou nebo teplým čajem.

K Velikonocům neodmyslitelně patří velikonoční mazanec či bochánek. Vyzkoušejte!
Pusinkový věnec
Neholdujete příliš kynutému těstu nebo se jeho přípravě z nějakého důvodu vyhýbáte? Pak třeba vyzkoušejte tuto variantu z nekynutého těsta.
Ingredience
- 6 bílků
- 350 g moučkového cukru
- 2 lžičky vinného octa
- 25 g kukuřičné mouky
Ingredience na náplň
- 6 žloutků
- 350 g moučkového cukru
- Šťáva ze 4 citronů
- 225 g másla
- 450 ml smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Z bílků si vyšlehejte sníh, dokud nebude dostatečně tuhý a postupně pomalu přisypávejte a všlehejte cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.
- Ocet a kukuřičnou mouku smíchejte v hrníčku do hladka a přimíchejte do sněhu.
- Polovinu připravené směsi na pusinky rozložte na plech, abyste z nich vytvořili kruh.
- Ze zbytku směsi utvořte cukrářskou trubičkou vršek pusinek, které umístíte rovnoměrně okolo kruhu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, dokud pusinky nebudou zcela tuhé a půjdou jednoduše sloupnout z pečicího papíru.
- Mezitím si připravte náplň – v misce nad hrncem s vařící vodou si rozpusťte žloutky, cukr a citronovou šťávu, postupně přidávejte máslo. Po zchladnutí přidejte našlehanou smetanu.
- Touto směsí pomažeme upečený a zchladlý pusinkový kruh, který následně pokryjeme upečenými pusinkami – viz foto.
- Dozdobíme citronovou kůrou a čokoládovými vajíčky.

Objevte podobné tipy
Kynutý skořicový pletenec
Na tomto velikonočním pletenci se skořicí se nedá příliš zkazit. Stačí k tomu pokojová teplota droždí, pilné ruce a trocha trpělivosti.
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 1 lžička mouky
- 80 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 125 g másla
- 300 ml mléka
- 2 kostky droždí
- citronová kůra
- 1 vejce
Postup
- Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
- Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
- Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
- Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
- Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
- Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
- Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
- Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
- Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.

Zachutnal vám pletenec? Ochutnejte také tradiční velikonoční jidáše, které můžete upéct podle našich receptů.
Věnec z kynutého těsta
Velikonoční kynutý věnec zvládnete každý. Bát se toho nemusíte. Odvděčí se vám poctivou chutí.
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 kostky suchého droždí
- ½ hrknu rozpuštěného másla
- ½ hrnku cukru
- špetka soli
- 1 hrnek podmáslí
- 2 žloutky
- 2 bílky
- sezamová semínka
Postup
- Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
- Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
- Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
- Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
- Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
- Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
- Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
- Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
- Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.

Minipletenec s čokoládou
Chcete upéct malé pletence třeba pro koledníky? Vyzkoušejte tento recept.
Ingredience
- 1,25 hrnku plnotučného mléka
- Hnědý cukr dle chuti
- 2,5 lžičky suchého droždí
- 1/3 hrknu nesoleného rozpuštěného másla
- 2 velká vejce
- balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- 5 hrnků hladké mouky
- ½ hrnku čokoládových lupínků
- kokos na posypání
Postup
- Z mléka, špetky hnědého cukru a kvasnic si připravte kvásek, který necháte cca 5 minut odstát, aby mohly kvasnice pracovat.
- V míse si zatím smíchejte 3,5 hrnku mouky, cukr, sůl, rozšlehaná vejce, čokoládové lupínky a přidejte kvásek.
- Následně přidejte zbytek mouky a vytvořte soudržné těsto a míchejte cca 4 – 5 minut.
- Překryjte misku hadrem a nechte těsto odpočívat, aby pěkně nakynulo.
- Cca za 2 hodiny těsto vyjměte a připravte z něj 12 stejných kusů. Každý z nich nakrájejte na 3 válce, které spojíte do copu.
- Všechny copy spojte do věnců – viz obrázek.
- Minipletence rozložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kokosem. Pokud chcete odekorovat, vložte do každého obarvené vejce – viz obrázek.
- Pečte v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut, až bude těsto zlatavé.

Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.
Co dalšího přidat do těsta?
Při přípravě tradičního velikonočního pletence můžete použít cokoliv, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Můžete do těsta přidat například:
- rozinky
- kandované ovoce
- mandle
- ovoce
- tvaroh
- smetanu
- čokoládu
- ořechy
- kokos
- sušenky
a další…
Pokud nejste zrovna příznivcem sladkého pečiva – žádný problém! Připravte si velikonoční pletenec jednoduše naslano. Do těsta prostě nepřidáte cukr, ten nahradíte pár špetkami soli, přidáte třeba špenát, šunku a slaná varianta je na světě!
Inspirujte se našimi recepty na slané pochutiny z listového těsta! Pohoštění nejen o svátcích.