Velikonoce jsou svátky, kdy se celá rodina setká u stolu. Zároveň je to i období potkávání sousedů a přátel. Tak nějak se předpokládá, že po ruce bude vždy nějaké drobné občerstvení a trocha alkoholu.
Hospodyňky se předhánějí, kdo upeče lepšího beránka a lépe nazdobí domácnost. Co však přijde k chuti je i drobné slané pohoštění.
Nasaďte si pomyslnou korunu královny velikonoční kuchyně a pojďte vykouzlit to nejlepší pohoštění. Příprava není náročná a hravě ji zvládnete do půl hodiny.
Inspirujte se následujícími recepty, koledníci již klepou na dveře.
Slaný závin se sýrem
Pochutnejte si na křehkém závinu se sýrovou náplní. Zmizí ze stolu jako první.
Ingredience
- 1 listové těsto
- 300 g Nivy
- 250 g šunky
- kelímek zakysané smetanys
- stroužek česneku
- 1 vejce
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Listové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme.
- Poklademe plátky šunky.
- Nivu rozmačkáme vidličkou a promícháme se zakysanou smetanou.
- Přidáme prolisovaný stroužek česneku.
- Těsto se šunkou zabalíme a vzniknou nám 2 nohavice.
- Závin potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby.
- Pečeme přibližně 30 minut.
- Podáváme teplé i studené.

Tip: pro jarní vzhled můžete přidat i špenát.
Česnekové jednohubky
Jednohubky nikdy nezklamou. Kombinace česneku a jablka vás dostane.
Ingredience
- 10 rohlíků
- 2 pomazánková másla
- 100 g tvrdého sýra
- 3 stroužky česneku
- 100 ml mléka
- 3 jablka
Postup
- Rohlíky nakrájíme na kolečka.
- Připravíme si pomazánku.
- Do mísy dáme dvě pomazánková másla a naředíme trochou mléka tak, aby se s nimi lépe pracovalo.
- Přidáme prolisované stroužky česneku a promícháme.
- Sýr si nastrouháme nahrubo a vmícháme do pomazánky.
- Pokud se nám pomazánka zdá příliš tuhá, můžeme ještě přidat mléko.
- Pomazánku klademe vidličkou na jednohubky.
- Jablka nakrájíme na tenké plátky a každá plátek ještě přepůlíme.
- Jednohubky ozdobíme jablkem a podáváme.

Obložené chlebíčky
Chlebíčky se báječně vyjímají na velikonočním stole. Čím barevněji je obložíme, tím hravěji stůl působí.
Ingredience
- 1 veka
- máslo
- 4 uvařená vejce
- 250 g cherry rajčat
- 50 g šunky
- 50 g suchého salámu
- 100 g plátkového sýra
- 1 sklenice nakládaných okurek
- 1 hrst petrželky
Postup
- Veku nakrájíme na plátky.
- Plátky veky pomažeme máslem.
- Vejce nakrájíme na plátky.
- Na každý chlebíček patří nejprve čtvrtina plátku sýra.
- Poté přidáme ruličku šunky nebo suchého salámu.
- Ozdobíme plátkem vejce a polovinou rajčátka nebo plátkem nakládané okurky.
- Tečka na závěr je zelená petrželka.
- Podáváme.

Podívejte se, jak se zdobí chlebíčky. Máme spoustu nápadů, aby vaše chlebíčky byly neodolatelné.
Představili jsme vám tři recepty na skvělé a rychlé velikonoční pohoštění.
Pro podávání pohoštění se snažíme především upravit stůl v souladu s velikonočním obdobím. Využijeme k tomu textilních doplňků jako jsou ubrusy a ubrousky, a vše se snažíme doplnit svěží jarní výzdobou.
Když k tomu přidáme pěkné talíře, vhodné nápoje a dobrou náladu, tak krátké velikonoční svátky prožijeme v příjemné pohodě.
Jste vy či spíše koledníci více na sladké? Vyberte si a upečte pro ně jeden z devíti řezů!
Klasická plněná vejce
Máte chuť na klasická plněná vajíčka? Přinesly vám děti z koledy mnoho vajíček? Pak je zpracujte na tuto výbornou chuťovku.
Ingredience
- 8 ks vajec natvrdo
- 100 g sýru gouda
- sůl a pepř
- bylinky dle chuti
- 20 g změklého másla
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř
Postup
- Oloupaná a uvařená vejce rozpulte a vyndejte žloutky.
- V misce utřete žloutky se sýrem, změklým máslem a hořčicí.
- Dochuťte paprikou, solí a pepřem a náplň vyšlehejte do pěny.
- Pěnou naplňte uvařené bílky a ozdobte bylinkami.
- Podávejte s pečivem a čerstvou zeleninou.

Objevte podobné tipy
Plněná velikonoční vejce s tuňákem
Ingredience
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 lžíce sýru typu Lučina
- 1 lžíce dijonské hořčice
- lžíce citrónové šťávy
- sůl a pepř
- 8ks vajec
Postup
- Uvařená a oloupaná vejce rozpulte, poté vyjměte žloutky.
- Ty v míse smíchejte s lučinou, tuňákem, hořčicí, citronovou šťávou.
- Nakonec ochuťte solí, pepřem nebo jiným kořením a náplň naneste do připravených bílků.
- Ozdobte bylinkami a podávejte s čerstvým pečivem.

Velikonoční vejce s lososovou náplní
Ingredience
- 100 g uzeného lososa
- 150 g žervé
- 80 g másla
- 1 limetka
- mletý pepř nebo chilli
- 8 ks vajec
Postup
- Uvařte vejce a oloupejte. Z bílků poté vyjměte žloutky.
- Žloutky v míse smíchejte s žervé, máslem, uzeným lososem. Můžete vymixovat, ale nemusíte.
- Zakapejte limetkou, ochuťte pepřem, případně chilli.
- Náplň naneste do vydlabaných bílků, ozdobte třeba pažitkou, petrželkou či jinými bylinkami a podávejte.

Plněná vejce se šunkou
Ingredience
- 8 ks vajec
- 100 g kvalitní šunky
- 50 g taveného sýra
- 50 g másla
Postup
- Z oloupaných a uvařených vajec vydlabejte žloutky a dejte je do misky.
- Žloutky smíchejte s taveným sýrem, máslem a nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou kvalitní šunkou. Můžete dochutit solí, pepřem nebo třeba hořčicí.
- Směs plňte do vydlabaných bílků, ozdobte dle chuti a podávejte.

Kanapky z vajec
Ingredience
- 12 plátků celozrnné bagety
- 12 lžiček ochucené majonézy
- 6 ks vajec
- uzený losos na plátky
- 1 ks citrónu
- 12 snítek čerstvého kopru
Postup
- Vejce uvaříme natvrdo (12-15 minut).
- Vychladlé oloupeme a nakrájíme je na plátky.
- Na plátek bagety položíme plátek vejce, kousek lososa, opět plátek vejce a kousek lososa a zakončíme plátkem vejce.
- Ozdobíme majonézou, kouskem citrónu a snítkou kopru.

Crudités k Velikonocům
Ingredience
- oblíbená syrová zelenina (okurky, mrkev, saláty, ředkvičky…)
- tepelně upravená zelenina (brambory, chřest, brokolice…)
- vejce
Postup
- Zeleninu kterou je potřeba tepelně zpracovat, očistíme, nakrájíme a můžeme upéct v troubě, popřípadě uvařit s kořením a solí.
- Zbylou zeleninu očistíme a nakrájíme.
- Zeleninu připravíme na velký talíř.
- Přidáme oblíbené dipy.
Inspirujte se našimi recepty na skvělé dipy!

Pokud dáváte ale přednost tradiční klasice, určitě si může pochutnat i na tradičním slaném pečivu doplněné třeba uzeninou nebo vínem.
Vřele doporučujeme také pečivo plněné, na které máme také mnoho báječných receptů!