Polévky na velikonoce: recepty & inspirace

V období velikonoc nezapomínáme ani na polévky. A protože o těchto svátcích už je tady alespoň podle kalendáře jaro, tak dáme přednost spíše lehčím polévkám.

A jaké polévky si můžeme připravit?

Využíváme především tradiční velikonoční suroviny, maso, vejce a hlavně jarní zeleninu.

Polévky doplňujeme kvalitními bylinkami.

Bílá velikonoční polévka

Máte přebytek vajec? Připravte si lahodnou krémovou polévku z jednoduchých  surovin, která je plná brambor, slaniny a vajec.

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 g brambor, oloupaných, krájených na kostičky
  • 4 vejce, uvařená natvrdo
  • 250 ml smetany na vaření
  • čerstvý kopr, jemně nasekaný
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • ocet a sůl
  • 8 plátků anglické slaniny, pokrájených,  nasucho vyškvařených

POSTUP :

  1. V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku.
  2. Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu.
  3. Vsypeme brambory, sůl, kmín, bobkový list a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  4. Až brambory změknou, přidáme smetanu a kopr.
  5. Vytáhneme bobkový list.
  6. Dochutíme octem a solí.
  7. Vejce nakrájíme na čtvrtky.
  8. Polévku rozdělíme do talířů, přidáme vejce a slaninu, případně čerstvý kopr.

Bílá velikonoční polévkazdroj : youbetyourpierogis.com

Zelená velikonoční polévka

K jarním svátkům patří zajisté polévka z prvních poslů jara a to jsou čerstvé byliny – medvědí česnek, kopřiva, špenát či pažitka. Pak už přichází na řadu zelený hrášek a chřest, či mladé cuketky.

INGREDIENCE :

  • 600 g mladých cuket
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 60 g šalotky
  • 50 g mladého špenátu
  • lžička čerstvé máty, medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • 50 ml čerstvé smetany
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP :

  1. Cukety umyjeme a nakrájíme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou šalotku.
  3. Restujeme do zlatova, přidáme cuketu a mírně osmahneme.
  4. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 15 -20 minut.
  5. Ke konci varu přidáme pár čerstvou mátu, medvědí česnek, špenát a rozmixujeme ponorným mixérem.
  6. Přidáme čerstvou smetanu na zjemnění, provaříme.
  7. Dochutíme solí a pepřem.
  8. Servírujeme se zastřeným vejcem.

Zelená velikonoční polévka

zdroj : www.mangiareasiena.it

Polévka z jarní zeleniny

Máte rádi svěží polévky z čerstvých surovin? Vyzkoušejte polévku z mladé jarní zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 2 vejce
  • kořenová zelenina, očištěná,  hrubo nastrouhaná (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 3 brambory, nakrájené na kostky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce dětské krupice
  • 1 lžíce sekané petržele
  • hrst čerstvého hrášku (můžou být i nakrájené mladé fazolové lusky)
  • sůl, pepř na dochucení
  • 2l zeleninového vývaru

POSTUP :

  1. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm zeleninu.
  2. Asi po 3–5 minutách přidáme krupici a tu do jemně zlatova opečeme.
  3. Přidáme obě vejce a necháme společně s krupično-zeleninovou zásmažkou srazit.
  4. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory a mrkev.
  5. Osolíme a přivedeme k varu.
  6. Ztlumíme plamen a necháme jemně polévku vařit cca 15 minut.
  7. Poté vložíme hrášek ((fazolové lusky)  a bylinky a vše ještě 5 minut povaříme.
  8. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Zdobíme sekanou petrželí.

Polévka z jarní zeleniny

zdroj : www.foodnetwork.co.uk

Velikonoční bramboračka

Víte že čerstvé bylinky zásobují lidské tělo velkým množstvím vitamínů a minerálních látek. Různé bylinky zabírají proti nemocem, ekzémům, pomáhají trávení, působí proti plynatosti, snižují hladinu cholesterolu, chrání před srdečními chorobami.

INGREDIENCE :

  • 100 g bylinek (kopřivy, petrželka, pažitka, špenát, kerblík)
  • 200 g brambor
  • 50 g sušených hub, předem namočených
  • 1 lžička máslové jíšky
  • 1,5 l vývaru (zeleninového nebo hovězího)
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • špetka drceného kmínu a libečku

POSTUP :

  1. Posekané bylinky krátce povaříme ve vývaru se solí, kmínem a pepřem.
  2. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a scezené houby.
  3. Vše povaříme asi 10 minut.
  4. Polévku zahustíme jíškou a chvíli povaříme.
  5. Potom ji zjemníme smetanou
  6. Dochutíme kořením, prohřejeme.
  7. Každou porci můžeme ozdobit sekanými bylinkami.

Tradiční velikonoční menu polévka - bylinková bramboračka

zdroj : www.inspiredtaste.net

Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.