Nej recepty na polévky na velikonoce, které zachutnají každému. Inspirujte se!

V období velikonoc nezapomínáme ani na polévky. A protože o těchto svátcích už je tady alespoň podle kalendáře jaro, tak dáme přednost spíše lehčím polévkám.

A jaké polévky si můžeme připravit?

Využíváme především tradiční velikonoční suroviny, maso, vejce a hlavně jarní zeleninu. Polévky doplňujeme kvalitními bylinkami.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční polévky na jednom místě.

Bílá velikonoční polévka

Máte přebytek vajec? Připravte si lahodnou krémovou polévku z jednoduchých  surovin, která je plná brambor, slaniny a vajec.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 g brambor, oloupaných, krájených na kostičky
  • 4 vejce, uvařená natvrdo
  • 250 ml smetany na vaření
  • čerstvý kopr, jemně nasekaný
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • ocet a sůl
  • 8 plátků anglické slaniny, pokrájených, nasucho vyškvařených

Postup

  • V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku.
  • Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu.
  • Vsypeme brambory, sůl, kmín, bobkový list a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • Až brambory změknou, přidáme smetanu a kopr.
  • Vytáhneme bobkový list.
  • Dochutíme octem a solí.
  • Vejce nakrájíme na čtvrtky.
  • Polévku rozdělíme do talířů, přidáme vejce a slaninu, případně čerstvý kopr.
Bílá velikonoční polévka
Zdroj: youbetyourpierogis.com

Zelená velikonoční polévka

K jarním svátkům patří zajisté polévka z prvních poslů jara a to jsou čerstvé byliny – medvědí česnek, kopřiva, špenát či pažitka. Pak už přichází na řadu zelený hrášek a chřest, či mladé cuketky.

Ingredience

  • 600 g mladých cuket
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 60 g šalotky
  • 50 g mladého špenátu
  • lžička čerstvé máty, medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • 50 ml čerstvé smetany
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Cukety umyjeme a nakrájíme.
  • V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou šalotku.
  • Restujeme do zlatova, přidáme cuketu a mírně osmahneme.
  • Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 15 -20 minut.
  • Ke konci varu přidáme pár čerstvou mátu, medvědí česnek, špenát a rozmixujeme ponorným mixérem.
  • Přidáme čerstvou smetanu na zjemnění, provaříme.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Servírujeme se zastřeným vejcem.
Zelená velikonoční polévka
Zdroj: www.mangiareasiena.it

Polévka z jarní zeleniny

Máte rádi svěží polévky z čerstvých surovin? Vyzkoušejte polévku z mladé jarní zeleniny.

Ingredience

  • 2 vejce
  • kořenová zelenina, očištěná,  hrubo nastrouhaná (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 3 brambory, nakrájené na kostky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce dětské krupice
  • 1 lžíce sekané petržele
  • hrst čerstvého hrášku (můžou být i nakrájené mladé fazolové lusky)
  • sůl, pepř na dochucení
  • 2l zeleninového vývaru

Postup

  • V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm zeleninu.
  • Asi po 3–5 minutách přidáme krupici a tu do jemně zlatova opečeme.
  • Přidáme obě vejce a necháme společně s krupično-zeleninovou zásmažkou srazit.
  • Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory a mrkev.
  • Osolíme a přivedeme k varu.
  • Ztlumíme plamen a necháme jemně polévku vařit cca 15 minut.
  • Poté vložíme hrášek ((fazolové lusky)  a bylinky a vše ještě 5 minut povaříme.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Zdobíme sekanou petrželí.
Polévka z jarní zeleniny
Zdroj: www.foodnetwork.co.uk

Velikonoční bramboračka

Víte, že čerstvé bylinky zásobují lidské tělo velkým množstvím vitamínů a minerálních látek? Různé bylinky zabírají proti nemocem, ekzémům, pomáhají trávení, působí proti plynatosti, snižují hladinu cholesterolu a chrání před srdečními chorobami.

Ingredience

  • 100 g bylinek (kopřivy, petrželka, pažitka, špenát, kerblík)
  • 200 g brambor
  • 50 g sušených hub, předem namočených
  • 1 lžička máslové jíšky
  • 1,5 l vývaru (zeleninového nebo hovězího)
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • špetka drceného kmínu a libečku

Postup

  • Posekané bylinky krátce povaříme ve vývaru se solí, kmínem a pepřem.
  • Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a scezené houby.
  • Vše povaříme asi 10 minut.
  • Polévku zahustíme jíškou a chvíli povaříme.
  • Potom ji zjemníme smetanou
  • Dochutíme kořením, prohřejeme.
  • Každou porci můžeme ozdobit sekanými bylinkami.
Tradiční velikonoční menu polévka - bylinková bramboračka
Zdroj: www.inspiredtaste.net

Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.

Velikonoce jsou svátky, při kterých se hoduje, tvoří a koleduje. Jak je nejlépe strávit? S dětmi můžete tvořit různé dekorace, malovat velikonoční vajíčka nebo něco dobrého upéct. Vyjděte si na společnou procházku, kde můžete dětem připravit pestrý program. Poschovávat sladkosti a jiné velikonoční dobroty v lese a děti se skvěle vyřádí.

Po polévce následuje hlavní chod. Skvělým velikonočním obědem může být třeba pečené jehněčí maso! Inspirujte se našimi recepty!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X