V období velikonoc nezapomínáme ani na polévky. A protože o těchto svátcích už je tady alespoň podle kalendáře jaro, tak dáme přednost spíše lehčím polévkám.
A jaké polévky si můžeme připravit?
Využíváme především tradiční velikonoční suroviny, maso, vejce a hlavně jarní zeleninu. Polévky doplňujeme kvalitními bylinkami.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční polévky na jednom místě.
Bílá velikonoční polévka
Máte přebytek vajec? Připravte si lahodnou krémovou polévku z jednoduchých surovin, která je plná brambor, slaniny a vajec.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 g brambor, oloupaných, krájených na kostičky
- 4 vejce, uvařená natvrdo
- 250 ml smetany na vaření
- čerstvý kopr, jemně nasekaný
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- ocet a sůl
- 8 plátků anglické slaniny, pokrájených, nasucho vyškvařených
Postup
- V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku.
- Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu.
- Vsypeme brambory, sůl, kmín, bobkový list a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Až brambory změknou, přidáme smetanu a kopr.
- Vytáhneme bobkový list.
- Dochutíme octem a solí.
- Vejce nakrájíme na čtvrtky.
- Polévku rozdělíme do talířů, přidáme vejce a slaninu, případně čerstvý kopr.

Zelená velikonoční polévka
K jarním svátkům patří zajisté polévka z prvních poslů jara a to jsou čerstvé byliny – medvědí česnek, kopřiva, špenát či pažitka. Pak už přichází na řadu zelený hrášek a chřest, či mladé cuketky.
Ingredience
- 600 g mladých cuket
- 300 ml zeleninového vývaru
- 60 g šalotky
- 50 g mladého špenátu
- lžička čerstvé máty, medvědího česneku
- sůl a pepř
- 50 ml čerstvé smetany
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Cukety umyjeme a nakrájíme.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou šalotku.
- Restujeme do zlatova, přidáme cuketu a mírně osmahneme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 15 -20 minut.
- Ke konci varu přidáme pár čerstvou mátu, medvědí česnek, špenát a rozmixujeme ponorným mixérem.
- Přidáme čerstvou smetanu na zjemnění, provaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme se zastřeným vejcem.

Objevte podobné tipy
Polévka z jarní zeleniny
Máte rádi svěží polévky z čerstvých surovin? Vyzkoušejte polévku z mladé jarní zeleniny.
Ingredience
- 2 vejce
- kořenová zelenina, očištěná, hrubo nastrouhaná (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 3 brambory, nakrájené na kostky
- 100 g másla
- 2 lžíce dětské krupice
- 1 lžíce sekané petržele
- hrst čerstvého hrášku (můžou být i nakrájené mladé fazolové lusky)
- sůl, pepř na dochucení
- 2l zeleninového vývaru
Postup
- V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm zeleninu.
- Asi po 3–5 minutách přidáme krupici a tu do jemně zlatova opečeme.
- Přidáme obě vejce a necháme společně s krupično-zeleninovou zásmažkou srazit.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory a mrkev.
- Osolíme a přivedeme k varu.
- Ztlumíme plamen a necháme jemně polévku vařit cca 15 minut.
- Poté vložíme hrášek ((fazolové lusky) a bylinky a vše ještě 5 minut povaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Zdobíme sekanou petrželí.

Velikonoční bramboračka
Víte, že čerstvé bylinky zásobují lidské tělo velkým množstvím vitamínů a minerálních látek? Různé bylinky zabírají proti nemocem, ekzémům, pomáhají trávení, působí proti plynatosti, snižují hladinu cholesterolu a chrání před srdečními chorobami.
Ingredience
- 100 g bylinek (kopřivy, petrželka, pažitka, špenát, kerblík)
- 200 g brambor
- 50 g sušených hub, předem namočených
- 1 lžička máslové jíšky
- 1,5 l vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 4 lžíce smetany na vaření
- sůl a pepř
- špetka drceného kmínu a libečku
Postup
- Posekané bylinky krátce povaříme ve vývaru se solí, kmínem a pepřem.
- Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a scezené houby.
- Vše povaříme asi 10 minut.
- Polévku zahustíme jíškou a chvíli povaříme.
- Potom ji zjemníme smetanou
- Dochutíme kořením, prohřejeme.
- Každou porci můžeme ozdobit sekanými bylinkami.

Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.
Velikonoce jsou svátky, při kterých se hoduje, tvoří a koleduje. Jak je nejlépe strávit? S dětmi můžete tvořit různé dekorace, malovat velikonoční vajíčka nebo něco dobrého upéct. Vyjděte si na společnou procházku, kde můžete dětem připravit pestrý program. Poschovávat sladkosti a jiné velikonoční dobroty v lese a děti se skvěle vyřádí.
Po polévce následuje hlavní chod. Skvělým velikonočním obědem může být třeba pečené jehněčí maso! Inspirujte se našimi recepty!