Pomazánky jsou základem pro zdobné pokrmy ve studené velikonoční kuchyni.
Chlebíčky a jednohubky se bez pomazánek neobejdou a velikonoční koledníci také ne.
Jak na ty nejlepší pomazánky? S AZ recepty je to hračka, zde je totiž 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční pomazánky!
Co se v článku dozvíte?
Pomazánky na velikonoční chlebíčky
Pomazánky na velikonoční chlebíčky připravujeme z obvyklých surovin. Jejich základem bývá:
- tvaroh
- máslo
- pomazánkové máslo
- sýry
- jejich libovolné kombinace
Podle druhu základu pak přidáváme další suroviny k dochucení a zpestření pomazánek.
Pomazánku složenou z více druhů surovin, zejména:
- uzenin
- sýrů
- vajec
pak používáme na chlebíčky, které na povrchu zdobíme již jen velmi málo.
Tvarohová pomazánka
INGREDIENCE
- 1 měkký tvaroh
- 2 lžíce smetany
- 1 lžíce majonezy
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- pažitka
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
POSTUP
- Tvaroh pečlivě utřeme dohladka.
- Přidáme několik lžic smetany a majonezu.
- Přiměřeně osolíme.
- Přidáváme pažitku, dále česnek a koření.
- Vařené vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutek utřeme se lžící másla, bílek nakrájíme na kostičky.
- Servírujeme se snítku petrželky, jemně posypané pepřem.
foto zdroj: pinterest.com
Máslová pomazánka
Pomazánka ze samotného másla je příliš tučná a navíc se špatně roztírá. Proto do másla přidáváme tvaroh a trochu majonézy či jogurtu, nebo ho zaměníme za pomazánkové máslo.
INGREDIENCE
- 100 g másla / pomazánkové máslo
- 1 konzerva bílých fazolí / 350 g předvařených fazolí
- celerová nať
- hrst kopru
- 1 lžíce majonézy
- sůl, pepř
POSTUP
- Máslo vyšleháme s majonezou a bílými fazolemi.
- Vmícháme kopr a nať.
- Dosolíme a dopepříme dle potřeby.

Sýrová pomazánka
INGREDIENCE
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g měkkého sýra
- 1 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 200 g pomazánkového másla
- 1/2 salátové okurky
- špetka soli a pepře
POSTUP
- Sýry, žloutek, hořčici a pomazánkové máslo vyšleháme v hladký krém.
- Přimícháme okurku a bílek nasekané najemno.
- Dochutíme solí a kořením.
- Servírujeme s pečivem nebo krekry, ozdobené snítkou zelených bylinek.

V přípravě sýrové pomazánky je možné využít různých druhů sýrů a především jejich různých chutí. Jemné tvarohové sýry lze použít rovnou jako základ. Ostatní sýry většinou přidáváme do tvarohového základu. Tavené sýry se většinou dobře roztírají a jejich příchuť si můžeme vybrat podle potřeby.
Bramborová pomazánka
INGREDIENCE
- 6 brambor
- 100 g majonezy
- 2 lžíce smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- mletý kmín
- hrst pažitky
POSTUP
- Jemně nastrouhané brambory utřeme se smetanou a majonezou.
- Přidáme česnek, na jemno nasekanou pažitku.
- Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
foto zdroj: google.comO velikonocích přijdou vhod i velikonoční medové perníčky nebo velikonoční vanilkové věnečky!
Vajíčková pomazánka
Zejména po velikonoční nadílce přijdou vhod všechny recepty, které zpracovávají vařená vejce. Vajíčková pomazánka je jedním z nich.
INGREDIENCE
- 5 vajec
- hrst pažitky
- 3 lžíce smetany
- 100 g měkkého sýra
- špetka soli a pepře
POSTUP
- Vařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Žloutky utřeme s měkkým sýrem.
- Bílky a pažitku nasekáme nadrobno.
- Vše smícháme se smetanou a dochutíme solí a pepřem.

Tip na závěr:
Ke všem uvedeným pomazánkám můžeme přidat nadrobno nasekanou šunku nebo měkký salám.
Jaká je vaše nejoblíbenější pomazánka? Sdílejte recept s přáteli na facebooku, ocení to!