Čím na velikonoce pomazat chlebíčky & jednohubky?

Pomazánky jsou základem pro zdobné pokrmy ve studené velikonoční kuchyni.

Chlebíčky a jednohubky se bez pomazánek neobejdou a velikonoční koledníci také ne.

Jak na ty nejlepší pomazánky? S AZ recepty je to hračka, zde máte 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční pomazánky!

Tvarohová pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

POSTUP

  1. Tvaroh pečlivě utřeme dohladka.
  2. Přidáme několik lžic smetany a majonézu.
  3. Přiměřeně osolíme.
  4. Přidáváme pažitku, dále česnek a koření.
  5. Vařené vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutek utřeme se lžící másla, bílek nakrájíme na kostičky.
  6. Servírujeme se snítku petrželky, jemně posypané pepřem.

Recept na výbornou velikonoční tvarohovu pmazánku

Máslová pomazánka

Pomazánka ze samotného másla je příliš tučná a navíc se špatně roztírá.

Proto do másla přidáváme tvaroh a trochu majonézy či jogurtu, nebo ho zaměníme za pomazánkové máslo.

INGREDIENCE

  • 100 g másla / pomazánkové máslo
  • 1 konzerva bílých fazolí / 350 g předvařených fazolí
  • celerová nať
  • hrst kopru
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Máslo vyšleháme s majonézou a bílými fazolemi.
  2. Vmícháme kopr a nať.
  3. Dosolíme a dopepříme dle potřeby.

Recept na máslovou pomazánku je flexibilní, lze měnit další přísady dle chuti.

Sýrová pomazánka

INGREDIENCE

  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 g měkkého sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 g pomazánkového másla
  • 1/2 salátové okurky
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Sýry, žloutek, hořčici a pomazánkové máslo vyšleháme v hladký krém.
  2. Přimícháme okurku a bílek nasekané najemno.
  3. Dochutíme solí a kořením.
  4. Servírujeme s pečivem nebo krekry, ozdobené snítkou zelených bylinek.

Recept na svěží sýrovou pomázánku oceníte i na velikonoční svátky.

V přípravě sýrové pomazánky je možné využít různých druhů sýrů a především jejich různých chutí. Jemné tvarohové sýry lze použít rovnou jako základ. Ostatní sýry většinou přidáváme do tvarohového základu. Tavené sýry se většinou dobře roztírají a jejich příchuť si můžeme vybrat podle potřeby.

Velikonoční bramborová pomazánka

INGREDIENCE

  • 6 brambor
  • 100 g majonézy
  • 2 lžíce smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • hrst pažitky

POSTUP

  1. Jemně nastrouhané brambory utřeme se smetanou a majonézou.
  2. Přidáme česnek, na jemno nasekanou pažitku.
  3. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Bramborová pomazánka překvapí svou jednoduchostí.

Velikonoční vajíčková pomazánka

Zejména po velikonoční nadílce přijdou vhod všechny recepty, které zpracovávají vařená vejce. Vajíčková pomazánka je jedním z nich.

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • hrst pažitky
  • 3 lžíce smetany
  • 100 g měkkého sýra
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Vařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  2. Žloutky utřeme s měkkým sýrem.
  3. Bílky a pažitku nasekáme nadrobno.
  4. Vše smícháme se smetanou a dochutíme solí a pepřem.

Recept na vajíčkovou pomazánku přjde o Velikonocích vhod.

Tip : Ke všem uvedeným pomazánkám můžeme  přidat nadrobno nasekanou šunku nebo měkký salám.

Pokud máte více času, zkuste netradiční pomazánky, o kterých také píšeme na našem webu.

Jaká je vaše nejoblíbenější pomazánka? Sdílejte recept s přáteli na Facebooku, ocení to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.