Velikonoce neznamenají jen sladké pochoutky v podobě beránka či bochánku.
Návštěvy ocení i chlebíčky či chuťovky.
Zkuste to ale tentokrát bez klasického bramborového salátu, uzenin a sýru.
Načerpejte inspiraci z našich originálních receptů na velikonoční pomazánky!
Uvidíte, že zachutnají každému a vykoledovaná vajíčka díky nim rychle zmizí!
Tvarohová velikonoční pomazánka
Lahodná krémová pomazánka, která vám díky velkému množství bílkovin dodá potřebnou energii.
Ingredience
- 1 měkký tvaroh
- 2 PL zakysané smetany
- 1 PL majonézy
- 1 čajová lžička másla
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- pažitka
- sůl, pepř
POSTUP
- Vejce uvařte natvrdo.
- V mezidobě si v misce důkladně utřete dohladka tvaroh.
- Přidejte k němu zakysanou smetanu a majonézu, promíchejte.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou pažitku.
- Opět promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Uvařené vejce rozdělte na bílek a žloutek.
- Žloutek utřete s máslem a bílek nakrájte nadrobno.
- Přidejte do misky k ostatním ingrediencím a důkladně promíchejte.
Velikonoční pomazánka s tvarohem chutná skvěle především na čerstvém celozrnném pečivu.

Jak se vaří vajíčka ve vejcovaru? Podívejte se na náš test!
Velikonoční máslová pomazánka
Klasické máslo je příliš tučné a navíc se špatně roztírá. Zaměňte ho proto za máslo pomazánkové. Už jeho název značí, že výsledek bude dokonalý.
Ingredience
- 4 vejce
- 1/2 šálku pomazánkového másla
- 1/4 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- sůl, pepř
- majonéza (volitelné)
- čerstvé bylinky či slanina na ozdobu
Postup
- Vejce uvařte natvrdo.
- Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na drobnější kousky.
- V misce smíchejte pomazánkové máslo s česnekem a kořením.
- Přidejte nakrájená vajíčka a promíchejte.
- V případě potřeby můžete do směsi přidat trochu majonézy.
Tuto pomazánku můžete podávat nejen s pečivem, ale lze jí potřít i plátky zeleniny a ozdobit bylinkami či slaninou.

Zbylo vám po Velikonocích doma velké množství vajíček? Použijte je do nejrůznějších vaječných pomazánek!
Sýrová pomazánka s velikonočními vajíčky
Lahodné spojení vajíček se sýrem čedar je zárukou jedinečné chuti této výtečné pomazánky.
Ingredience
- 5 vajec
- 1/4 šálku nastrouhaného sýru čedar
- 2 šalotky
- 1 PL hořčice
- 2 PL majonézy
- sůl, pepř
Postup
- Vajíčka uvařte natvrdo.
- V mezidobě nakrájte nadrobno šalotku a v misce ji smíchejte s čedarem, majonézou a hořčicí.
- Poté ke směsi přidejte rovněž nadrobno nakrájená vejce.
- Promíchejte a duchuťte pomocí soli a pepře.

Při přípravě této pomazánky je možné využít i jiné druhy sýra. Jejich výběrem lze velmi ovlivnit její výslednou chuť i konzistenci.
Objevte podobné tipy
Netradiční pomazánka z brambor
Chcete svou návštěvu dokonale překvapit? Připravte pro ni tuto originální bramborovou pomazánku! Uvidíte, že na první pohled ji pro její žluté zbarvení budou všichni považovat za pomazánku vajíčkovou.
Ingredience
- 6 brambor
- 100 g majonézy
- 2 PL smetany
- 1 šalotka
- sůl, pepř
Postup
- Brambory uvařte doměkka a po zchladnutí je jemně nastrouhejte.
- Následně je v misce utřete společně se smetanou a majonézou.
- Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, sůl a pepř.
- Na závěr vše důkladně pomíchejte.
Velikonoční pomazánka z brambor se servíruje na čerstvém pečivu ozdobená čerstvými bylinkami.

Rychlá pomazánka z velikonočních vajíček
Rychlá, zdravá a výživná. Těmito přídavnými jmény lze jednoduše tuto pomazánku charakterizovat.
Ingredience
- 4 vejce
- 2 PL majonézy
- 1 řapíkatý celer
- 1 PL pažitky
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup
- Vajíčka po uvaření natvrdo nechte vychladnout.
- Následně je oloupejte, nakrájejte nadrobno a vložte do misky.
- přidejte k nim nadrobno nakrájený řapíkatý celer, majonézu a citronovou šťávu.
- Promíchejte a dochuťte dle chuti solí a pepřem.

Další chutnou pochoutku pro vaši návštěvu může být rovněž velikonoční aspik.
Plněná velikonoční vajíčka
Kromě chlebíčků a chuťovek můžete pro vaši návštěvu přichystat rovněž tuto stylovou pochoutku! Pomazánku servírovanou rovnou ve vajíčku!
Ingredience
- 6 vajec
- 1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku strouhaného sýru čedar
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené šunky
- 1 čajová lžička vinného octa
- 1 čajová lžička hořčice
- 1 PL čerstvé petrželky
- sůl a pepř
Postup
- Vejce uvařte natvrdo, nechte je vychladnout.
- Následně je omyjte, rozkrojte napůl a opatrně z nich vyjměte žloutek.
- Žloutky přendejte do misky a utřete je společně s majonézou, hořčicí a octem.
- Přidejte nastrouhaný čedar a nakrájenou šunku.
- Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr touto pomazánkou naplňte natvrdo uvařené bílky a posypejte petrželkou.
Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.

Chlebíčky – klasické české občerstvení
Nejrůznější obložené chlebíčky jsou typickým občerstvením na většině oslav i večírků. Víte ale, odkud tato tradice, která nemá ve světě obdoby, pochází?
Historie chlebíčků se zrodila pravděpodobně na počátku 20. století v Praze. Tehdejší významný lahůdkář Jan Paukert totiž na přání jednoho zákazníka, kterému nevyhovovaly tehdy oblíbené jednohubky, připravil jejich větší variantu – chlebíčky.
V porovnání s dnešními chlebíčky byla jejich velikost ale o něco menší.
Velikonoční chlebíčky a chuťovky
Kdy jindy než o Velikonocích používat ke zdobení chlebíčků a chuťovek především vajíčka! Základem našich velikonočních pomazánek jsou tak vždy zejména najíčka natvrdo, která jsou následně doplněna o další ingredience, jako je především tvaroh, majonéza či sýr.
Variant receptů na velikonoční pomazánky existuje bezpočet. Nebojte se popustit uzdu své fantazii a experimentovat. Kromě pečiva je lze servírovat také se slanými krekry či tyčinkami.