Ty nejlepší recepty na pomazánky na Velikonoce na jednom místě (na chlebíčky i jednohubky)

Velikonoce neznamenají jen sladké pochoutky v podobě beránka či bochánku.

Návštěvy ocení i chlebíčky či chuťovky.

Zkuste to ale tentokrát bez klasického bramborového salátu, uzenin a sýru.

Načerpejte inspiraci z našich originálních receptů na velikonoční pomazánky!

Uvidíte, že zachutnají každému a vykoledovaná vajíčka díky nim rychle zmizí!

Tvarohová velikonoční pomazánka

Lahodná krémová pomazánka, která vám díky velkému množství bílkovin dodá potřebnou energii.

Ingredience

  • 1 měkký tvaroh
  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 PL majonézy
  • 1 čajová lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • pažitka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Vejce uvařte natvrdo.
  2. V mezidobě si v misce důkladně utřete dohladka tvaroh.
  3. Přidejte k němu zakysanou smetanu a majonézu, promíchejte.
  4. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou pažitku.
  5. Opět promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Uvařené vejce rozdělte na bílek a žloutek.
  7. Žloutek utřete s máslem a bílek nakrájte nadrobno.
  8. Přidejte do misky k ostatním ingrediencím a důkladně promíchejte.

Velikonoční pomazánka s tvarohem chutná skvěle především na čerstvém celozrnném pečivu.

Tvarohová pomazánka s vejcem a pažitkou
zdroj: mywifecancook.com

Jak se vaří vajíčka ve vejcovaru? Podívejte se na náš test!

Velikonoční máslová pomazánka

Klasické máslo je příliš tučné a navíc se špatně roztírá. Zaměňte ho proto za máslo pomazánkové. Už jeho název značí, že výsledek bude dokonalý.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1/2 šálku pomazánkového másla
  • 1/4 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • sůl, pepř
  • majonéza (volitelné)
  • čerstvé bylinky či slanina na ozdobu

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo.
  2. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na drobnější kousky.
  3. V misce smíchejte pomazánkové máslo s česnekem a kořením.
  4. Přidejte nakrájená vajíčka a promíchejte.
  5. V případě potřeby můžete do směsi přidat trochu majonézy.

Tuto pomazánku můžete podávat nejen s pečivem, ale lze jí potřít i plátky zeleniny a ozdobit bylinkami či slaninou.

Pomazánka připravená z másla a vajíček servírovaná na plátcích okurky a řapíkatém celeru
zdroj: eatbetterrecipes.com

Zbylo vám po Velikonocích doma velké množství vajíček? Použijte je do nejrůznějších vaječných pomazánek!

Sýrová pomazánka s velikonočními vajíčky

Lahodné spojení vajíček se sýrem čedar je zárukou jedinečné chuti této výtečné pomazánky.

Ingredience

  • 5 vajec
  • 1/4 šálku nastrouhaného sýru čedar
  • 2 šalotky
  • 1 PL hořčice
  • 2 PL majonézy
  • sůl, pepř

Postup

  1. Vajíčka uvařte natvrdo.
  2. V mezidobě nakrájte nadrobno šalotku a v misce ji smíchejte s čedarem, majonézou a hořčicí.
  3. Poté ke směsi přidejte rovněž nadrobno nakrájená vejce.
  4. Promíchejte a duchuťte pomocí soli a pepře.
Plátek celozrnného chleba namazaný pomazánkou z vajíček a sýru
zdroj: alicaspepperpot.com

Při přípravě této pomazánky je možné využít i jiné druhy sýra. Jejich výběrem lze velmi ovlivnit její výslednou chuť i konzistenci.

Netradiční pomazánka z brambor

Chcete svou návštěvu dokonale překvapit? Připravte pro ni tuto originální bramborovou pomazánku! Uvidíte, že na první pohled ji pro její žluté zbarvení budou všichni považovat za pomazánku vajíčkovou.

Ingredience

  • 6 brambor
  • 100 g majonézy
  • 2 PL smetany
  • 1 šalotka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory uvařte doměkka a po zchladnutí je jemně nastrouhejte.
  2. Následně je v misce utřete společně se smetanou a majonézou.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, sůl a pepř.
  4. Na závěr vše důkladně pomíchejte.

Velikonoční pomazánka z brambor se servíruje na čerstvém pečivu ozdobená čerstvými bylinkami.

Krajíc chleba s pomazánkou z brambor posypaný pažitkou
zdroj: eatsmarter.com

Rychlá pomazánka z velikonočních vajíček

Rychlá, zdravá a výživná. Těmito přídavnými jmény lze jednoduše tuto pomazánku charakterizovat.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 2 PL majonézy
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 PL pažitky
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup

  1. Vajíčka po uvaření natvrdo nechte vychladnout.
  2. Následně je oloupejte, nakrájejte nadrobno a vložte do misky.
  3. přidejte k nim nadrobno nakrájený řapíkatý celer, majonézu a citronovou šťávu.
  4. Promíchejte a dochuťte dle chuti solí a pepřem.
Pomazánka připravená z velikonočních vajíček a řapíkatého celeru
zdroj: inspiredtaste.net

Další chutnou pochoutku pro vaši návštěvu může být rovněž velikonoční aspik.

Plněná velikonoční vajíčka

Kromě chlebíčků a chuťovek můžete pro vaši návštěvu přichystat rovněž tuto stylovou pochoutku! Pomazánku servírovanou rovnou ve vajíčku!

Ingredience

  • 6 vajec
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku strouhaného sýru čedar
  • 1/4 šálku nadrobno nakrájené šunky
  • 1 čajová lžička vinného octa
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo, nechte je vychladnout.
  2. Následně je omyjte, rozkrojte napůl a opatrně z nich vyjměte žloutek.
  3. Žloutky přendejte do misky a utřete je společně s majonézou, hořčicí a octem.
  4. Přidejte nastrouhaný čedar a nakrájenou šunku.
  5. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Na závěr touto pomazánkou naplňte natvrdo uvařené bílky a posypejte petrželkou.

Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.

Vajíčka plněná pomazánkou ze žloutků, sýru a šunky
zdroj: lemontreedwelling.com

Chlebíčky – klasické české občerstvení

Nejrůznější obložené chlebíčky jsou typickým občerstvením na většině oslav i večírků. Víte ale, odkud tato tradice, která nemá ve světě obdoby, pochází?

Historie chlebíčků se zrodila pravděpodobně na počátku 20. století v Praze. Tehdejší významný lahůdkář Jan Paukert totiž na přání jednoho zákazníka, kterému nevyhovovaly tehdy oblíbené jednohubky, připravil jejich větší variantu – chlebíčky.

V porovnání s dnešními chlebíčky byla jejich velikost ale o něco menší.

Velikonoční chlebíčky a chuťovky

Kdy jindy než o Velikonocích používat ke zdobení chlebíčků a chuťovek především vajíčka! Základem našich velikonočních pomazánek jsou tak vždy zejména najíčka natvrdo, která jsou následně doplněna o další ingredience, jako je především tvaroh, majonéza či sýr.

Variant receptů na velikonoční pomazánky existuje bezpočet. Nebojte se popustit uzdu své fantazii a experimentovat. Kromě pečiva je lze servírovat také se slanými krekry či tyčinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X